Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2015/(XII.14.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros V. kerület közterületein járművel behajtás és várakozás rendjéről szóló 31/2008. (XI.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 12. 15- 2015. 12. 14

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének

35/2015. (XII. 14.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros V. kerület közterületein járművel behajtás és várakozás rendjéről szóló 31/2008. (XI.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a)pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Budapest Főváros V. kerület közterületein járművel behajtás és várakozás rendjéről szóló 31/2008. (XI.19.) önkormányzati rendeletének módosításáról a következőket rendeli el:


1. §

Budapest Főváros V. kerület közterületein járművel behajtás és várakozás rendjéről szóló 31/2008. (XI.19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ER) 2. § helyébe a következő lép:


„2. §  A védett övezet az 1/1975. (II. 05.) KPM-BM együttes rendelet (továbbiakban: KRESZ) 14. § (1) bekezdés n) pontjában meghatározott módon kijelölt olyan, Budapest Főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási díjról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló Föv. Kgy. rendelet mellékletében meghatározott terület, ahová a behajtás, továbbá ahol a várakozás feltételekhez kötött.”

2. §


Az ER 3. § (1) bekezdése helyébe a következő lép:


„(1)A várakozási övezet a KRESZ 17. § (1) bekezdés e/2) pontjában meghatározott módon kijelölt olyan, Budapest Főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozási díjról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályairól szóló Főv. Kgy. rendelet mellékletébenkörülhatárolt terület, amely munkanapokon 8.00 és 20.00 óra között díjfizetés ellenében, legfeljebb 3 óra időtartamig vagy korlátozás nélkül használható várakozásra.”


3. §

Az ER 8. § (1) bekezdés helyébe a következő lép:


„(1) Egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulás kérelemre a területi kötelezettséget vállaló háziorvos és gyermekorvos, ezek asszisztense, és a védőnő részére adható az általa megjelölt egy darab személygépkocsira, továbbá a területi kötelezettséget vállaló otthoni szakápolási szolgálatok, a támogató szolgáltatásokat ellátó szervezetek által megjelölt személygépkocsira.”


4. §


Az ER 13. § (1) bekezdés helyébe a következő lép:


„(1) Egészségügyi várakozási hozzájárulás kérelemre a területi kötelezettséget vállaló háziorvos és gyermekorvos, ezek asszisztense, és a védőnő részére adható az általa megjelölt egy darab személygépkocsira, továbbá a területi kötelezettséget vállaló otthoni szakápolási szolgálatok, és a támogató szolgáltatásokat ellátó szervezetek által megjelölt személygépkocsira.”


5. §


(1)

a) Az ER 3. § (4) bekezdésében az „1. számú függelékben” szöveg helyébe az „1. számú mellékletben,

b) az ER 8. § (2) bekezdés ca) és cc) alpontjában, a 13. § (3) bekezdés ca) és cc) alpontjában az „Egészségügyi Szolgálat” szöveg helyébe a „Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat vezetője”,

c) az ER 15. § (1) bekezdésében és 16. § (1) bekezdésében a „Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottság” szöveg helyébe a „Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakásbizottság”

szöveg lép.


6. §


Hatályát veszti a rendelet 1. és 2. számú melléklete.



7. §



Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.



dr.Sélley Zoltán                                                                     Szentgyörgyvölgyi Péter

jegyző                                                                                    polgármester



Kihirdetési záradék:


A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel 2015. december 14.napján kifüggesztésre került. A kifüggesztés időtartama 30 nap.




                                                                                                          dr.Sélley Zoltán

                                                                                                                      jegyző


I n d o k o l á s



1. § A rendelet 1. számú mellékletének helyébe a fővárosi Kgy. rendelet melléklete került szövegezésre az ER 2. §-ban.



2. § A rendelet 2. számú mellékletének helyébe a fővárosi Kgy. rendelet melléklete került szabályozásra az ER 3. § (1) bekezdésében.


3. § Az egészségügyi behajtási-várakozási hozzájárulást tartalmazó 8. § (1) bekezdésének módosítását tartalmazza.


4. §  Az egészségügyi várakozási hozzájárulást magába foglaló 13. § (1) bekezdését módosítja.


5. § A Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat (BLESZ) nevének pontosítása, valamint annak rögzítése, hogy az egészségügyi dolgozók esetében a behajtási, várakozási engedélyek kiadásához a BLESZ vezetőjének igazolása szükséges. Pontosításra került a rendelet 15. és 16. §-ban a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság megnevezése, valamint az 1. számú függelék 1. számú mellékletté változtatása.


6. § Az 1. és 2. számú melléklet hatályon kívül helyezését tartalmazza.


7. § Hatályba léptető rendelkezés.