Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015/(III.23.) önkormányzati rendelete

Az állattartás rendjéről szóló 16/2009. (IV.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 03. 24- 2015. 03. 23

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat

Képviselő-testületének 5/2015. (III.23.) önkormányzati rendelete

az állattartás rendjéről szóló  

16/2009. (IV.23.) önkormányzati rendelet

módosításáról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában valamint  a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az állattartás rendjéről szóló  16/2009. (IV.23.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:


  1. §


(1) Az állattartás rendjéről szóló  16/2009. (IV.23.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ER) 3. § 19. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„transzponder: bőr alá ültetett elektronikus azonosító rendszer (mikrochip), amely az állat egyedi azonosítására alkalmas”


(2) Az ER. 6. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az ebtulajdonos köteles az eb kötelező veszettség elleni védőoltásának adatait 30 napon belül az önkormányzati nyilvántartásba bejelenteni (Ebnyilvántartó, 1052 Budapest, Vármegye u. 15., e-mail cím: ebrendelet @belvaros-lipotvaros.hu, telefon: 3186-761, 3330-948).


(3) Az ER. 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet 17/B. § (1) bekezdésében foglaltak szerint transzponderrel megjelölt ebnek az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (Ávtv.) 42/A. §. § (4) bekezdésében meghatározott adatait az állat tulajdonosa vagy tartója a transzponder behelyezését követő 30 napon belül köteles bejelenteni az önkormányzati nyilvántartásba.”


(4) Az ER. 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az eb tulajdonosának, tartójának, tartási helyének megváltozását, az állat elpusztulását az állat tulajdonosa vagy tartója az adatváltozást követő 8 napon belül köteles az önkormányzati nyilvántartásba bejelenteni.”


(5) Az ER. 8. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az Ávtv. 42/B. § (3) bekezdésében meghatározott helyi elektronikus ebnyilvántartással kapcsolatos adatkezelési feladatokat valamint a rendeletben szabályozott egyéb adatkezelési feladatokat (adatrögzítés, adatkezelés, adattovábbítás) a jegyző látja el. A nyilvántartásból az adatkezelő a jogszabályok által feljogosított részére adatot szolgáltat.”


(6) Az ER. 1. számú melléklete helyébe a következő rendelkezés lép:

1 .sz. melléklet


Az V. kerület területén lévő kutyafuttatók:


1. Honvéd tér déli térrészén (hrsz: 24972)

2. Hild tér (hrsz: 24502/1)

3. Széchenyi rakpart (hrsz: 24498) a Pesti alsó rakpart zöldfelületi része

4. Olimpiai Park (hrsz: 24988) északi térrészen, bejárat a Balaton utca felől

5. Erzsébet tér (hrsz: 24456/1) északi térrészen, bejárat a József Attila utca felőli oldalon

6. Vajkay utcai zöldfelület északi része (hrsz: 24899), bejárat a Szalay utca felöl”



2. §



(1) Az ER. 3. § 11. f) pontjában az „(aranyhörcsög,” szövegrész helyébe a  „(pl. aranyhörcsög,” szöveg lép.


(2) Az ER. 6. § (3) bekezdésében az „ebet legfeljebb” szövegrész helyébe „az ebet szabadon engedni tilos, legfeljebb” szöveg lép.


(3) Az ER. 6. § (4) bekezdésében a „sétáltatni, bekerített parkokba” szövegrész helyébe a „sétáltatni, játszóterekre, bekerített parkokba” szöveg lép.


(4) Az ER. 6. § (9) bekezdésében a „mikrochippel” szövegrész helyébe a „transzponderrel” szöveg lép.



3. §


Hatályát veszti az ER.,


a) 4. § (7) bekezdése

b) 6. § (1) és (2) bekezdése

c) 6. § (8) bekezdése

d) 7. § (3), (5) és (6) bekezdése

e) 8. § (1), (3), (4), (5) és (6) bekezdése

f)  11. § (1) bekezdésében a „ – kivéve a szabálysértési eljárást –„ szövegrész. 


4. §


A rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.


.




 Dr. Sélley Zoltán                Szentgyörgyvölgyi Péter

                                                         jegyző                                polgármester






A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 2015. március 23. napján történő kifüggesztéssel megtörtént. A kifüggesztés időtartama 30 nap.





                                                                                                          Dr. Sélley Zoltán

                                                                                                                    jegy


INDOKOLÁS





Jogharmonizációs és ésszerűségi okokból szükséges a rendelet módosítása.


Az 1. § (1) bekezdéséhez: A vonatkozó jogszabályok az egyedi azonosító eszközre egységesen a transzponder kifejezést használják, ezért indokolt a helyi jogszabályban is a korrekt megnevezés. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. r.) 3. § (2) bekezdése a transzponder ISO szabványát ugyan megjelöli, de hozzáteszi, amennyiben a megjelölt szabványnak a transzponder nem felel meg, az állattartónak kell biztosítania a hatósági ellenőrzés időpontjában a leolvasásához szükséges eszközt, tehát a Korm.r. alapján lehetséges az ISO szabványtól eltérés.


Az 1. § (2) bekezdéséhez: A rendelkezés eredeti formájában az időmúlás miatt értelmét vesztette. A határidő lerövidítése részint alkalmazkodik a közigazgatásban alkalmazott általános határidőkhöz (8-15-30 nap), másrészt az állattartóra többletterhet nem ró, viszont segíthet megelőzni a kötelezettség  „elfelejtését”. A bejelentés helyének ilyen részletességgel történő megadása jogszabályban nem szokványos, azonban mivel fontos kötelezettségről van szó, mely a lakosok nagyobb körét érinti, és a bejelentési hely adatainak változása nem várható, célszerű a kötelezettet segíteni abban, hogy azt minél könnyebben teljesíthesse.


Az 1. § (3) bekezdéshez: Az ER 7. § (1) bekezdés eredeti rendelkezése lényegében a rendelet 3. § 19. pontjának ismétlése. 


Az 1. § (3), (4) bekezdéshez: Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. élvi XXVIII. törvény (továbbiakban: Ávtv.) 42/B. §-ában a kerületi önkormányzat feladatává teszi, hogy legalább három évente ebösszeírást végezzen és az Avtv.  által meghatározott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást végezzen, melyhez az eb tartója és tulajdonosa köteles a jogszabályban meghatározott adatokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani. A Korm. r. 17/B. §-a alapján a szolgáltató állatorvos az eb vizsgálata, kezelése előtt köteles ellenőrizni, hogy az állat transzponderrel jelölt-e, és a transzponderrel törénő megjelölést követően azt köteles 8 napon belül az országos elektronikus adatbázisban regisztrálni. Az ebtartó köteles az ebtartó vagy a tartási hely megváltozását, illetve az állat elpusztulását 8 napon belül a magánállatorvossal az országos adatbázisban regisztráltatni. A jegyző kötelezettsége, hogy az országos adatbázis és a helyi adatbázis eltérő, vagy az országos adatbázisból hiányzó adatokról az országos adatbázis működtetőjét értesítse. A fenti rendelkezésekből látható, hogy a helyi és az országos nyilvántartási rendszer egymásra épül, a helyi nyilvántartás célja az országos nyilvántartás naprakészségének biztosítása is. E feladat megfelelő ellátásához szükséges az 1. § (3), (4) bekezdésében foglalt módosítás.


Az 1. § (5) bekezdéshez: Az Ávtv. 42/B. §-a meghatározza a kezelt adatok tartalmát, az adatok felhasználásának körét, illetve az adattovábbítás lehetséges címzettjét. A feladatkör címzettjeként a  jegyző megjelölése célszerű, mert az ebösszeírást nem a Közterület-felügyelet végzi, az adatkezelés feladatkörébe illesztése szükségtelenül bonyolítja az eljárást.


Az 1. § (6) bekezdéshez: A legutolsó rendeletmódosítás óta eltelt időszakban az Erzsébet téren és az Olimpiai park felújítása során új kutyafuttató létesült, ezzel a meglévő mellékletben szereplő három kutyafuttató kiegészítése vált szükségessé. A korábbi időszakokban hagyományosan ki volt jelölve a Vajkay utcai zöldfelület kutyasétáltatásra, amelynek kerítéssel történő lehatárolása előkészítő fázisban van, vélhetően a rendeletmódosítást követően viszonylag hamar használatba kerülhet, ezért javasolt a rendeletben rögzítése, hogy ne kelljen módosítani rövid időn belül ismét a tárgyi rendelet mellékletét. A Vajkay utcai kutyafuttató létjogosultságát az is indokolja, hogy a Kossuth tér megújításával az ebek sétáltatásának lehetősége teljesen megszűnt, tiltva van.


A 2. § (1) bekezdéshez: A módosítás nélkül úgy tűnik, hogy csak a felsoroltakat kell a rendelet alkalmazása szempontjából kistestű rágcsálónak tekinteni.


A 2. § (2) bekezdéshez: egyértelműsítő módosítás.


A 2. § (3) bekezdéshez: játszóterek védelmét szolgáló módosítás.


A 2. § (4) bekezdéshez: a magasabb szintű jogszabályoknak megfelelő elnevezésre módosítás.


A 3.§ a) pontjához: A magatartást az Ávtv. 5. § (6) bekezdése és a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (továbbiakban: Sztv.) 196. § (1) bekezdés b) pontja szabályozza. Szankcionálása mind az Ávtv., mind az Sztv. alapján lehetséges.


A 3. § b) pontjához: A Korm. r. 17. § (1), (2) és (3) bekezdése belterület közterületén – kivéve a kutyafuttatókat – csak pórázon engedélyezi az ebek vezetését, előírja, hogy az állatot csak az irányítására, kezelésére és féken tartására képes személy vezetheti, biztosítani kell, hogy harapásával se állatot, se embert ne veszélyeztethessen, és rögzíti, hogy szájkosarat használni csak az egyed jellemzően agresszív magatartásának ismerete esetén kell, kivéve ha azt törvény, kormányrendelet vagy miniszteri rendelet előírja. Ennek megfelelően önkormányzati rendeletben szájkosár használatát nem lehet előírni.


A 3. § c) ponthoz: A Korm. r. 17/B. § (10) bekezdése előírja, hogy négy hónaposnál idősebb eb csak transzponderrel megjelölve tartható. A mulasztás az Ávtv. alapján állatvédelmi bírság kiszabásával szankcionálható, emellett egyéb közigazgatási szankció is alkalmazható (pl. tűrésre kötelezés, stb.)


A 3. § d) ponthoz: Az ER. 7. § (3) bekezdésének eredeti megszövegezése 2015-ben már idejétmúlt. A 7. § (5) bekezdésében indokolatlan annak rögzítése, hogy a beültetést ki végezheti, mert ez a Korm. r. 17/B. § (2) bekezdésének megszövegezéséből következően csak szolgáltató állatorvos végezheti. Aki engedély nélkül és a törvényben meghatározott feltételek be nem tartásával végez ilyen tevékenységet, az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv bírsággal sújthatja. A 7. § (5) bekezdésében meghatározott helyi bejelentési kötelezettség logikai-szerkezeti okokból a módosítással a 7. § (1) bekezdésbe került át. A 7. § (6) bekezdésének hatályon kívül helyezését az indokolja, hogy az állatorvosoknak az országos nyilvántartó felé van bejelentési kötelezettségük, az állatorvosok működési helye szerinti különbségtétel a rendszert indokolatlanul bonyolítja, célszerűbb a helyi bejelentési kötelezettséget a kötelezettek körének megosztása nélkül megállapítani, ami igazodik a kétszintű nyilvántartási rendszer céljához és ahhoz, hogy az Ávtv. 42/B. § (5) bekezdése szerint az ebösszeíráskor az adatok rendelkezésre bocsátója  a kerületi önkormányzat felé az eb tulajdonosa és tartója.


A 3. § e) ponthoz: A helyi elektronikus nyilvántartás vezetését az Ávtv. 42/B. § (3) bekezdése írja elő az Ávtv,. 42/B. § (2) bekezdésében és 42/A. § (4) bekezdésében meghatározott tartalommal, ezért ennek helyi rendeletben rögzítése nem indokolt. A települési önkormányzat jegyzőjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreiről szóló 245/1998. (XII.31.) Korm. rendelet 6. §-át, mely előírta, hogy a jegyző az önkormányzat illetékességi területén tartott veszélyes állatokról nyilvántartást vezet, 2014. 07. 01-i hatállyal hatályon kívül helyezték (az ebek veszélyesnek minősítése már korábban a járási állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal hatáskörébe került). Az ER.  8. § (3) bekezdésben meghatározott adatok a Közterület-felügyelet feladatkörébe tartozó intézkedésekre vonatkoznak, melyekről más jogszabályok alapján vezetnek nyilvántartást. Mivel az Ávtv. 42/B. § (3) bekezdése az adatkezelés célját meghatározza, szükségtelen ennek az ER. 8. § (4) bekezdésében szabályozása. Ez igaz az ER. 8. § (5), (6) bekezdésére is, ahol a kezelt adatok tartalmát, az adatok felhasználásának körét, illetve az adattovábbítás lehetséges címzettjeit az Ávtv. 42/B. §-a meghatározza.


A 3. § f) ponthoz: Az ER. már nem tartalmaz szabálysértési tényállást.


A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-ában meghatározott előzetes hatásvizsgálat összefoglalása: A tervezet az önkormányzat számára a korábbi szabályozáshoz képest nem jelent többletfeladatot illetve költséget, az előző szabályozáshoz képest eltérő hatásokat nem indukál.