Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2015/(III.23.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáráról

Hatályos: 2015. 03. 24- 2015. 03. 23

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületnek

8/2015. (III. 23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitűntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáráról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában és Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint az állami kitűntetésekről szóló CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzati kitűntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V.30.) önkormányzati rendeletének módosításáról a következőket rendeli el:


1. §

Az önkormányzati kitűntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban. ER) 9. § (1) bekezdés első mondata és (2) bekezdése helyébe a következő lép:


„(1) A Kölcsey Ferenc Díjat és a Pilinszky Emlékérmet a Kulturális Tanácsnok javaslatára az V. kerület  Önkormányzatának Emberi jogi, Nemzetiségi és Egyházügyi Bizottsága adományozza az alábbiak szerint.

 (2) A Pilinszky Emlékérem adományozásával együtt jár 1 db. Díszoklevél. Mindkét kitűntetés adományozásával együtt jár az Emberi jogi, Nemzetiségi és Egyházügyi Bizottság által meghatározott összegű pénzjutalom, amely Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat éves költségvetéséből, a Kulturális Tanácsnok részére biztosított keretből kerül kifizetésre.”



2. §


Az ER 11. § (3) bekezdése helyébe a következő lép:


„(3) A díj adományozására évente egyszer, legfeljebb 1 díjazott (személy illetve közösség) részére, az október 23-i nemzeti ünnep alkalmával kerül sor.”



3. §


Az ER:

a)            7. § (1)-(2) és (4) bekezdésében az „Egészségügyi, Szociális és Lakás Bizottság” szöveg helyébe az „ Egészségügyi és Szociális Bizottság”

b)           8. § (1)-(2) és (4) bekezdésében az „Oktatatás és Testvérvárosi Bizottság” szöveg helyébe az „Oktatási Bizottság”

c)            9. § (1) bekezdésében a „Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottság” szöveg helyébe az „Emberi jogi, Nemzetiségi és Egyházügyi Bizottság”

d)           10. § (1)-(2) és (4) bekezdésében az „Egészségügyi, Szociális és Lakás Bizottság” szöveg helyébe az „Egészésgügyi és Szociális Bizottság”

e)           15. § (1) bekezdésében a „45 napig” szöveg helyébe a „30 napig”

f)            15. § (2) bekezdésében a „lapban” szöveg helyébe a „médiumokban”  szöveg lép.




4. §


Az ER

a)            3. számú mellékletében az „arany, ezüst és bronz” szöveg helyébe a „narancs”, a „V. betű” helyébe a „V. betű fehér színben”, a „ Díj arany fokozata…..részére” szöveg helyébe a „Díj….részére”

b)           8. számú mellékletében a „Kulturális, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottság” szöveg helyébe az „Emberi jogi, Nemzetiségi és Egyházügyi Bizottság”

c)            9. számú mellékletében „ Jengi Barjan Maminkon” szöveg helyébe „Jengibarjan Mamikon” szöveg lép.




5. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.




dr. Sélley Zoltán                                                                             Szentgyörgyvölgyi Péter

    jegyző                                                                                                            polgármester




A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtáblásán való kifüggesztéssel 2015. március 23. napján megtörtént. A kifüggesztés időtartama: 30 nap.






                                                                                                              dr. Sélley Zoltán

                                                                                                                             jegyző


I N D O K O L Á S



A  rendelet 2007. május hónapban történt elfogadása óta szükségessé vált több technikai módosítás.


1. § A Kölcsey Ferenc Díjat és a Pilinszky Emlékérmet a Kulturális Tanácsnok javaslatára adja át az Emberi jogi, Nemzetiségi és Egyhézügyi Bizottság, valamint a díjak fedezetét az Önkormányzat a Tanácsnok számára juttatott költségvetésben biztosítja.


2. § A Reitter Ferenc Díj egy évben kiadható száma és az átadás időpontja módosul a rendelet elfogadásától.


3. § A rendelet szövegében módosításra került több bizottság neve.


4. § A rendelet mellékletében több helyen kellett szövegszerű kifejezést módosítani.


5. § Hatálybalépés.