Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2016/(V.20.) önkormányzati rendelete

Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2014. (XI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 21- 2016. 05. 20

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata Képviselő-testületének

13/2016. (V. 20.) önkormányzati rendelete a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2014. (XI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 30/2014. (XI.20.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:



1. §


A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2014. (XI.20.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ER) 14. § (2) bekezdése a következő 3. mondattal egészül ki:


„….A felszólalási jog nem ruházható át.”



2. §


Az ER 21. § a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:


„(2a) A Képviselő-testület a (2) bekezdésben foglaltakon kívül minősített döntést hoz az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007. (X.19) önkormányzati rendelet

a) 19. § (1) bekezdésében

b) 37. § (8) bekezdésében

c) 48/A. § (8) bekezdésében foglalt esetekben.”



3. §


Az ER 24. § helyébe következő lép:


„24. §

(1) A képviselő-testület üléséről hangfelvétel alapján, az Mötv. 52. §. (1) bekezdésében előírtak szerinti tartalmú jegyzőkönyvet kell készíteni. A jegyzőkönyv elkészítéséről a jegyző gondoskodik. A jegyzőkönyvhöz mellékelni kell a meghívót, az előterjesztéseket, az írásban benyújtott interpellációkat, a jelenléti ívet, és amennyiben a képviselő kéri, írásban benyújtott hozzászólását. A képviselő kérheti hozzászólásának szó szerinti jegyzőkönyvbe foglalását. Ez irányú igényét felszólalása előtt kérelmezni kell.


(2)A jegyzőkönyveket és mellékleteit 15 napon belül meg kell küldeni Budapest Főváros Kormányhivatalának.


(3) A nyílt ülésről készült jegyzőkönyvet - amennyiben kéri -, meg kell küldeni a képviselőnek és a nemzetiségi önkormányzatok elnökeinek.


(4) A zárt ülésen elhangzottakról külön jegyzőkönyv készül. A zárt minősítés kiterjed az ülés jegyzőkönyvének egészére, valamint a jegyzőkönyv alapjául szolgáló hanganyagra. A képviselő, és aki a 8. § (3) bekezdése szerint a zárt ülésen részt vehet, a zárt ülés jegyzőkönyvébe betekinthet, arról másolatot kérhet. A zárt ülésről készült hanganyag meghallgatását a zárt ülésen részt vevők részére a Polgármester engedélyezi indokolással ellátott, írásbeli kérelem alapján.


(6) A választópolgárok az Mötv. 52. § (3)bekezdésében foglaltakszerint a nyilvános ülés jegyzőkönyvébe és előterjesztéseibe a Polgármesteri Hivatal Jegyzői Titkárságán személyesen betekinthetnek, illetve a jegyzőkönyveket és a határozatokat az Önkormányzat honlapján megtekinthetik.


(7)A közérdekű adat, valamint a közérdekből nyilvános adat megismerésére vonatkozó kérelmek teljesítése a „közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjéről” szóló polgármesteri-jegyzői együtt utasítás alapján történik. Az együttes utasítás az önkormányzat honlapján elérhető.”



4. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.




dr.Sélley Zoltán                                                                              Szentgyörgyvölgyi Péter

jegyző                                                                                                polgármester




A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel 2016. május 20-n megtörtént. A kifüggesztés időtartama 30 nap.



                                                                                                              dr.Sélley Zoltán

                                                                                                              jegyző



I N D O K O L Á S




1. §  Szükségessé vált annak egyértelművé tétele, hogy a képviselők az egyes napirendek tárgyalása során a nekik biztosított időkeretet nem adhatják át más képviselőnek.


2. §  Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007. (X.19) önkormányzati rendelet módosításával állt elő az a helyzet, hogy olyan esetekben is minősített döntést hoz a Képviselő-testület, amelyek esetében magasabb szintű jogszabály ezt nem teszi kötelezővé. Ennek SZMSZ-ben való rögzítését tartalmazza a 2. §


3. § A rendelet elfogadása óta eltelt idő alatt kiderült, hogy a jegyzőkönyvre vonatkozó előírások pontosítása szükséges, főleg a zárt ülés jegyzőkönyvének kezelése tekintetében.


4. § Hatályba léptető szakasz