Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016/(V.20.) önkormányzati rendelete

Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007. (X. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 05. 21- 2016. 05. 20

Belváros-Lipótváros, Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016. ( V. 20.) önkormányzati rendelete

Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007. (X. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról


BELVÁROS-LIPÓTVÁROS, BUDAPEST FŐVÁROS V. KERÜLET ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE A LAKÁSOK ÉS HELYISÉGEK BÉRLETÉRE, VALAMINT AZ ELIDEGENÍTÉSÜKRE VONATKOZÓ EGYES SZABÁLYOKRÓL SZÓLÓ 1993. ÉVI LXXVIII. TÖRVÉNY 54 §-ÁBAN KAPOTT FELHATALMAZÁS ALAPJÁN AZ ALAPTÖRVÉNY 32. CIKK (1) BEKEZDÉSÉNEK A) PONTJÁBAN A  MAGYARORSZÁG HELYI ÖNKORMÁNYZATAIRÓL SZÓLÓ 2011. ÉVI CLXXXIX. TÖRVÉNY 13. § (1) BEKEZDÉS 9. PONTJÁBAN MEGHATÁROZOTT FELADATKÖRBEN ELJÁRVA A KÖVETKEZŐKET RENDELI EL:



1.§


A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007. (X. 19.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 37. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„A (2) bekezdésben rögzített bérlői kötelezettség teljesítésének biztosítékait, a lakás felújítási költségének összegét, valamint a felújítás műszaki tartalmát a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság döntése alapján a bérleti szerződésben rögzíteni kell. A bérleti szerződés aláírásának feltétele, hogy a bérlő a lakás felújítási költség összegének 50 %-át ügyvédi letétbe helyezte. A bérlő által elvégzett felújítási kötelezettség maradéktalan teljesítését a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. igazolása és a bérlő által készíttetett igazságügyi szakértői vélemény alapján lehet elfogadni.

A rendeltetésszerű használatra nem alkalmas lakások pályázat keretében történő bérbeadása esetén, a pályázati kiírás a lakás felújítási költség összege 50%-ának ügyvédi letétbe helyezéséről szóló igazolást (letéti igazolás) a pályázat érvényességi feltételéül szabhatja.”




2. §


A Rendelet 48/A. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„A nem lakás céljára szolgáló helyiség(ek) lakássá történő átalakítás és átminősítés kötelezettségével történő bérbeadásáról szóló pályázat kiírását megelőzően a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. a lakáskialakítással kapcsolatos munkálatokat az alábbiak szerint végzi el:

  1. elkészítteti a pályázati nem lakás céljára szolgáló helyiségek lakássá történő kialakítására vonatkozó terveket,
  2. megkéri a lakáskialakításra vonatkozó építési engedélyeket,
  3. eljár a közüzemi szolgáltatóknál a lakások kialakításával járó közüzemi mérők leválasztásának, új mérők kialakításának engedélyeztetése ügyében,
  4. elvégzi a nem lakás céljára szolgáló helyiségekből kialakítandó lakások szerkezetkész állapotba hozatalát,

e) beszerzi a társasházi közgyűlés előzetes hozzájáruló nyilatkozatát az alapító okirat     módosításához, továbbá eljár a lakáskialakítással kapcsolatos társasházi alapító okiratok módosításának ügyében.


A Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. által elvégzett lakáskialakítási munkálatok költségét (a továbbiakban: lakáskialakítási költség) a nyertes pályázó köteles a lakásbérleti szerződés megkötésével egyidejűleg az Önkormányzat részére megfizetni.



A bérbeadás feltétele, hogy a bérlő vállalja saját költségén, hogy a bérleti szerződés megkötésétől számított 30 hónapon belül a lakást felújítja, ezen kötelezettségét a bérleti szerződésben rögzíteni kell. A bérleti szerződés aláírásának feltétele, hogy a bérlő a lakás felújítási költség összegének 50%-át ügyvédi letétbe helyezte. A bérlő által elvégzett felújítási kötelezettség maradéktalan teljesítését a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. igazolása és a bérlő által készíttetett igazságügyi szakértői vélemény alapján lehet elfogadni.

A nem lakás céljára szolgáló helyiség(ek) lakássá történő átalakítás és átminősítés kötelezettségével történő bérbeadására kiírt pályázat esetén, a pályázati kiírás a lakás felújítási költség összege 50%-ának ügyvédi letétbe helyezéséről szóló igazolást (letéti igazolás) a pályázat érvényességi feltételéül szabhatja.”


3. §


A Rendelet 63. § (2) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


„b) a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt lényeges kötelezettségét nem teljesíti, különös tekintettel a rendelet 38. §-ban foglalt, a bérbeadás feltételeként előírt azon követelményre, hogy a bérlő köteles a lakásban életvitelszerűen lakni,”





4. §


  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.



Szentgyörgyvölgyi Péter                              Dr. Sélley Zoltán

  polgármester                                                      jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2016. május 20. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.

    Dr. Sélley Zoltán

jegyző



i n d o k l á s

1. §


A módosítás indoka, hogy a korábban volt arra e rendeletben is szabályozott lehetőség, hogy a bérlő az ingatlant annak felújítását megelőzően vásárolhatta meg úgy, hogy a felújítási kötelezettség biztosítására az Önkormányzat javára visszavásárlási jog került bejegyzésre az adott ingatlan tulajdoni lapján. Fentiekre tekintettel volt indokolt rögzíteni a bérleti szerződésben a lakás felújítás utáni forgalmi értékét.


Ezen jogszabályi rendelkezéseket hatályon kívül helyezték, így szükségtelenné vált a lakások felújítás utáni forgalmi értékének rögzítése. A hatályos önkormányzati szabályozás értelmében az önkormányzati vagyon körébe tartozó vagyontárgy értékesítésekor ingatlan vagyon esetén az adott vagyontárgy forgalmi értékét 6 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslés alapján kell meghatározni.

További módosítás indoka az, hogy az ügyvédi letéti igazolás pályázati érvényességi feltételnek történő esetleges előírása lehetőséget és egyben biztosítékot nyújt az Önkormányzatnak, hogy olyan kérelmezők essenek érdemi vizsgálat alá, akik már ezen dokumentummal igazolták, hogy rendelkezni a felújításhoz szükséges tőkével.


2. §


A módosítás indoka, hogy a hivatkozott jogszabályhelyet nem tartalmazza a rendelet, így szükségessé vált a hivatkozás pontosítása.


3.§


A módosítás indoka az, hogy az ügyvédi letéti igazolás pályázati érvényességi feltételnek történő esetleges előírása lehetőséget és egyben biztosítékot nyújt az Önkormányzatnak, hogy olyan kérelmezők essenek érdemi vizsgálat alá, akik már ezen dokumentummal igazolták, hogy rendelkezni a felújításhoz szükséges tőkével.




4.§


Hatályba léptető rendelkezések.