Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2016/(X.14.) önkormányzati rendelete

a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2014. (XI.20) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 10. 15- 2016. 10. 14

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata Képviselő-testületének

22/ 2016. (X. 14.) önkormányzati rendelete

a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2014. (XI.20) önkormányzati rendelet módosításáról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2014. (XI.20.) önkormányzati rendeletének módosításáról a következőket rendeli el:



1. §


A Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 30/2014. (XI.20.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ER) 4. § (1) bekezdés első mondata helyébe a következő lép:


„(1) Az alakuló ülést a választás eredményének jogerősé válását követő 15 napon belül meg kell tartani.”



2. §



Az ER 26. § a következő (2a) és (3a) bekezdéssel egészül ki:


„(2a) A képviselő az összeférhetetlenséget eredményező jogviszony megszűntetésére irányuló nyilatkozatát az Mötv. 37. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a Jogi Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottságnak adja át.”


„(3a) A (3) bekezdés szerinti személyes érintettségre vonatkozó bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén - amennyiben a döntés végrehajtása még folyamatban van -, a meghozott határozatot  vissza kell vonni és az ügyet az érintettség ismeretében megismételt szavazásra kell bocsátani úgy, hogy a mulasztó képviselő az megismételt döntéshozatalban nem vehet részt.”



3. §



Az ER 28. § (2) bekezdés c)pontja helyébe a következő lép:


„c) bizottsági tagok egynegyedének indítványára”





4. §



Az ER 1. számú mellékletében a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottság feladat és hatáskörének 11. pontja a következő 2. mondattal egészül ki:


„11. Átveszi az érintett képviselőtől az összeférhetetlenséget eredményező jogviszony megszűntetésére irányuló nyilatkozatát az Mötv. 37. § (1) bekezdésében foglaltak szerint.”




5. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.






dr. Sélley Zoltán                                                        Szentgyörgyvölgyi Péter

    jegyző                                                                         polgármester







A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel 2016. október 14. napján  megtörtént. A kifüggesztés időtartama 30 nap.





                                                                                  dr. Sélley Zoltán

                                                                                         jegyző




I N D O K O L Á S


A rendelet módosítása a Kormányhivatal segítségnyújtás keretében tett javaslataira figyelemmel történt meg az alábbi szakaszokban:


1. §      Tekintette a 2014. évi LXXI. törvény 5. §-ra, az alakuló ülés összehívásának szabályozása került módosításra.


2. §      Szabályozásra került az ER 26. §-ban a képviselői érintettség bejelentésének elmulasztására vonatkozó szabályozás, valamint megnevezetésre került a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottság, amelynek részére a képviselő az összeférhetetlensége megszűntetésére irányuló nyilatkozatát leadhatja.


3. §      Módosításra került a bizottság összehívására vonatkozó rendeleti szakasz, tekintettel arra, hogy szigorúbb szabály volt megállapítva, mint ami a Képviselő-testület esetében az előírás.


4. §      A 2. §-al összhangban kiegészítésre került a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottság feladat- és hatásköre.


5. §      Hatályba léptető rendelkezések.