Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2016/(XI.17.) önkormányzati rendelete

AZ ÉPÍTMÉNYADÓRÓL SZÓLÓ 46/2007. (XI. 13.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

Hatályos: 2017. 01. 01- 2016. 12. 31

BELVÁROS-LIPÓTVÁROS BUDAPEST FŐVÁROS V. KERÜLET

ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

28./2016. (…XI.17..) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

AZ ÉPÍTMÉNYADÓRÓL SZÓLÓ 46/2007. (XI. 13.)

ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (2)-(3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az építményadóról szóló 46/2007. (XI. 13.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:



  1. §


Belváros-Lipótváros Önkormányzat Képviselő-testülete az építményadóról szóló 46/2007. (XI. 13.) önkormányzati rendeletének 4. §-a helyébe a következő lép:


„4. §    (1) A Htv. 13. §-ában felsoroltakon túl mentes az adó alól a magánszemély tulajdonában álló, üzleti célt nem szolgáló lakóépület(rész)e, feltéve, ha azt kizárólag lakásként használják.

(2) Az adómentesség nem terjed ki azon lakás részére, amelyet az adó alanya nem lakás céljára használ.

(3) Nem illeti meg mentesség a magánszemély tulajdonos adóalanyt, amennyiben a tulajdonában lévő ingatlanára vonatkozóan rendelkezik vagy rendelkeznek az Ipari és Kereskedelmi Osztály által kiállított egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenysége bejelentésének megfeleléséről szóló igazolással.

(4) Nem illeti meg mentesség a magánszemély tulajdonos adóalanyt, amennyiben ingatlanát lakás célú bérbeadással hasznosítja.”


  1. §


Belváros-Lipótváros Önkormányzat Képviselő-testülete az építményadóról szóló 46/2007. (XI. 13.) önkormányzati rendeletének 6. §-a helyébe a következő lép:


„6. §    Az adó évi mértéke a Htv. 6. § c) pontja, 7. § g) pontja és a 16. § a) pontja figyelembevételével:

(1) Az olyan, kereskedelemről szóló törvény szerinti vendéglátás célját szolgáló épület, épületrész után, amelyik éjfél után is nyitva tart, valamint a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben meghatározottak szerint pénzváltási tevékenység célját szolgáló épület, épületrész, továbbá a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényben meghatározottak szerint játékkaszinó, játékterem célját szolgáló épület, épületrész esetén 1845 Ft/m²/év,

(2) A kereskedelemről szóló törvény szerinti vendéglátás célját szolgáló (ide nem értve az (1) bekezdésben felsoroltat) épület, épületrész, kereskedelmi üzlet, bolt, abc, áruház, üzletház, iroda, műterem, garázs esetén 1775 Ft/m²/év,

(3) Szállásépület, épületrész esetén 1705 Ft/m²/év,

(4) Lakás és egyéb, az (1)-(2)-(3) bekezdésekben fel nem sorolt nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész esetén 1625 Ft/m²/év,

(5) Hosszú távú lakásbérbeadási tevékenység esetén 800 Ft/m²/év.”



  1. §


Ez a rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba.





Szentgyörgyvölgyi Péter

Dr. Sélley Zoltán

Polgármester

jegyző




A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel 2016. ……november……………hó ……17 napján megtörtént.

A kifüggesztés időtartama: 30 nap.


Dr. Sélley Zoltán

jegyző




INDOKOLÁS


Az építményadóról szóló 46/2007. (XI. 13.) önkormányzati rendelet módosítása




  1. §-hoz


Amennyiben nem nyújt be idegenforgalmi adóbevallást az adózó, akkor az Adócsoport nem rendelkezik információval azzal kapcsolatban, hogy a tulajdonában lévő ingatlant lakásként használja-e vagy ott szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végez.

Ha a magánszemély rendelkezik az Ipari és Kereskedelmi Osztály által kiállított egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenysége bejelentésének megfeleléséről szóló igazolással, akkor építményadó fizetési kötelezettsége az igazolás kiállítását követő év január elsejével kezdődik.

A rendelet kiegészítésével az adóalanyok számára egyértelművé és érthetővé, az Önkormányzat adóhatósága számára nyomon követhetővé válik, hogy ki miként hasznosítja a lakóépület(rész)t.


  1. §-hoz



A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (Hatv.) 2017. január elsejétől hatályba lépő módosulásainak átvezetése céljából történt az építményadóról szóló 46/2007. (XI. 13.) önkormányzati rendelet 6. §-ának módosítása.

A Hatv. 6. § c) pontjának az önkormányzat adómegállapítási jogára vonatkozó előírása módosul. Ennek eredményeképpen a Hatv. 6. § c) pont részében új szerkezeti egységbe helyezve, a Hatv. 7. § adómegállapítási követelményei közé kerül beépítésre új g) pontként.

Az önkormányzat adómegállapítási joga arra terjed ki, hogy a Htv. 5. § -ában meghatározott adókat vagy ezek valamelyikét bevezesse, a már bevezetett adót hatályon kívül helyezze, illetőleg módosítsa.

A Htv. az építményadó mértékét 1100 Ft/ m² mértékben maximalizálja, erre alkalmazható a valorizációs szorzó, mely alapján 2017. január 1-jétől 1846,6 Ft/ m² adómaximum állapítható meg. Az önkormányzat gazdálkodási körülményei indokolják az adómérték rendelet szerinti emelését.