Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016/(III.24.) önkormányzati rendelete

A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 34/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 03. 25- 2016. 03. 24

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2016. (III.24.) önkormányzati rendeleteA Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 34/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról



Belváros-Lipótváros, Budapest, Főváros V. kerület Önkormányzata Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 34. §-ában kapott felhatalmazás alapján Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában a magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:


1.§


A Belváros – Lipótváros, Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat tulajdonában álló lakások lakbérének mértékéről és a lakbértámogatásról szóló 34/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4. § helyébe a következő rendelkezés lép:



„(1) A kedvezményes lakbér I. mértéke a lakás alapterülete és minősége (komfortfokozata) után

          összkomfortos lakás esetén: 400,-Ft/négyzetméter/hó

          komfortos lakás esetén: 330,-Ft/négyzetméter/hó


  1. amennyiben a bérlő és a vele együtt lakók egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a négyszeresét, egyedül élő kérelmező esetében a négy és félszeresét, vagy


  1. a kérelmező és a vele együtt lakók vagyonának együttes forgalmi értéke nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 450-szeresét, egyedül élő kérelmező esetében 400-szorosát.

(2) A kedvezményes II. lakbér mértéke a lakás alapterülete és minősége (komfortfokozata) után


összkomfortos lakás esetén: 550,-Ft/négyzetméter/hó

komfortos lakás esetén: 480,-Ft/négyzetméter/hó


a.) amennyiben a bérlő és a vele együtt lakók egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét, egyedül élő kérelmező esetében öt és félszeresét, vagy

b.) a kérelmező és a vele együtt lakók vagyonának együttes forgalmi értéke nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 500-szorosát, egyedül élő kérelmező esetében 450-szeresét.


(3) A mindenkori kedvezményes lakbér összege nem lehet alacsonyabb, mint a mindenkori szociális lakbér összege. Amennyiben a lakás forgalmi értéke alapján megállapított kedvezményes lakbér alacsonyabb, mint a lakás alapterülete és komfortfokozata alapján megállapított szociális lakbér, úgy a kedvezményes lakbér összegét a szociális lakbér összegével megegyezően kell megállapítani.


(4) Azon lakások tekintetében, amelyeknél a lakás minősége (komfortfokozata) az (1) és (2) bekezdésben megjelöltektől eltér, a komfortos lakás esetében megállapított lakbér fizetendő.”


  1. §


A Rendelet 5. § (1) és (2)  bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A piaci bérletként bérbe adott lakások esetében a lakbér mértéke a lakás alapterülete és  minősége (komfortfokozata) alapján


összkomfortos lakás esetén: 800,-Ft/négyzetméter/hó

komfortos lakás esetén: 700,-Ft/négyzetméter/hó.


(2) Ha bérbeadást szabályozó önkormányzati rendelet a bérbeadás feltételeként a jövedelmi viszonyokhoz igazodó lakbér megfizetését írja elő és a bérlő és a vele együtt lakók egy főre jutó havi nettó jövedelme vagy vagyona eléri vagy meghaladja a 4. § (2) bekezdésében meghatározott összeget, a lakás bérleti díja ez esetben az (1) bekezdésben meghatározott piaci lakbér.”


  1. §


A Rendelet 11. § helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) Az Önkormányzat a tulajdonában álló lakásokra fizetendő bérleti, illetve használati díjat a bérlők, illetve a lakáshasználók jövedelmi és vagyoni viszonyai figyelembevételével – e rendeletben szabályozottan – állapítja meg. Az Önkormányzat a bérleti díjakat előre meghatározott időpontban, lehetőség szerint minden harmadik évben vizsgálja felül, a felülvizsgálat adott év május 15. napjáig történik. A felülvizsgálat alapján megállapított lakbért (használati díjat) adott év július 1-től kötelesek a bérlők (használók) megfizetni.


(2) A lakbér-felülvizsgálat évében február 28-ig (szökőévben február 29-ig) az önkormányzati bérlakás bérlője, használója köteles benyújtani az Önkormányzat illetékes osztálya részére az erre a célra rendszeresített formanyomtatványhoz csatolva a lakásban lakók jövedelmi igazolását, vagyonnyilatkozatát.


(3) Azok a bérlők és lakáshasználók, akik 7. § (1) bekezdésében szabályozott feltételeknek nem felelnek meg, lakásukat jövedelmi és vagyoni helyzetüknek megfelelő – e rendeletben szabályozott – bérleti, illetve használati díj fizetése mellett bérelhetik. Azon bérlők és lakáshasználók, akik a felülvizsgálathoz szükséges dokumentumokat határidőben nem nyújtják be az 5. § (1) bekezdése szerinti piaci lakbér fizetésére kötelezettek.


(4) Aki a (2) bekezdésben megállapított határidőt önhibáján kívül elmulasztotta, igazolási kérelmet terjeszthet elő. Az igazolási kérelemről a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság javaslata alapján a Polgármester dönt. Az igazolási kérelmet a mulasztásról való tudomásszerzést vagy az akadály megszűnését követő 15 napon belül, de legkésőbb az elmulasztott határnaptól vagy az elmulasztott határidő utolsó napjától számított hat hónapon belül lehet előterjeszteni. A határidő elmulasztása esetén az igazolási kérelemmel egyidejűleg pótolni kell az elmulasztott cselekményt is, amennyiben ennek feltételei fennállnak.



(5) A bérlő és lakáshasználó köteles a jogosultságát érintő jövedelmi és vagyoni körülményeiben bekövetkezett változást 15 napon belül az Önkormányzat illetékes osztályának bejelenteni.


(6) A lakbér-felülvizsgálatot nem kell alkalmazni

  1. a méltányosságból szociális alapon, határozott időre bérbe adott lakások bérlői,
  2. a költségelvű lakások bérlői,
  3. piaci alapon bérbe adott lakások bérlői, akik piaci lakbért fizetnek,
  4. a nyugdíjasházi bérlemények bérlői,
  5. a házfelügyelői munkakörhöz kötött szolgálati lakások bérlői, használói,
  6. a közszolgálati lakások bérlői,


(7) Egyedi méltányosságra okot adó körülmény esetén a megállapított bérleti díj legfeljebb egy kategóriával történő csökkentéséről a bérlő egyedi kérelme alapján az Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság dönt. Egyedi méltányosságra okot adó körülménynek minősül, amennyiben kérelmező igazolja vagy valószínűsíti, hogy a kiszabott bérleti (használati) díj megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos megterhelést jelent.”

Záró rendelkezések


4. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.


    Szentgyörgyvölgyi Péter                                                   Dr. Sélley Zoltán       polgármester                                                                         jegyző


Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2016. március 24. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.


Dr. Sélley Zoltán

jegyző




I N D O K L Á S




1.§ A jogalkalmazás során problémaként merült fel, hogy a kedvezményes lakbér megállapítása során csak jövedelemhatárt vesz figyelembe a rendelet, de a vagyoni viszonyokat nem. Így voltak olyan bérlők, akiknek a havi nettó egy főre eső jövedelme alacsony volt, de jelentős vagyonnal rendelkeztek. Ebben az esetben szociális lakbért nem lehetett megállapítani a vagyonra való tekintettel, de a kedvezményes lakbérnél a rendelet alapján megállapított jövedelemhatárt nem érte el. Ezt a joghézagot kiküszöbölve javasoljuk, hogy a kedvezményes lakbérnél is legyen megállapítva vagyoni határ.

A korábbi szabályozástól eltérően, az eddigi évek tapasztalatai leszűrve, indokolt a kedvezményes lakbérek forgalmi értékek alapján történő számítási módszerének megszüntetése, és a szociális lakbérek szabályozásához hasonlóan négyzetméter alapú, és komfortfokozathoz kapcsolódó lakbérszámítási módszerre történő áttérés.



2. § A korábbi szabályozástól eltérően, az eddigi évek tapasztalatai leszűrve, indokolt a piaci lakbérek forgalmi értékek alapján történő számítási módszerének megszüntetése is, és a szociális lakbérek szabályozásához hasonlóan négyzetméter alapú, és komfortfokozathoz kapcsolódó lakbérszámítási módszerre történő áttérés. Továbbá a fenti indokokra hivatkozással javasolt, hogy a piaci lakbérnél is legyen megállapítva vagyoni határ




3.§  Azon bérlők esetében, akik a megadott határidőn belül nem csatolják a szükséges jövedelmi és vagyon viszonyaikról szóló igazolásokat, a Rendelet a legmagasabb lakbér fizetését írja elő. Jelen módosítás lehetővé teszi azon bérlők részére, akik önhibájukon kívül mulasztották el a határidőt, hogy igazolási kérelmet terjesszenek elő.


4. § Hatályba léptető rendelkezés.