Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2017/(III.16.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V. 30. ) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 03. 17- 2017. 03. 16

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének  7/2017. (III. 16.) önkormányzati rendelete az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V. 30. ) önkormányzati rendelet módosításáról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés i)pontjában, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §  3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:




1. §


Az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V.30.) önkormányzati rendelet 7. számú melléklete helyébe az új 7. számú melléklet lép.




2. §



Ez a rendelet  a kihirdetését követő nap lép hatályba.





dr. Sélley Zoltán                                                                   Szentgyörgyvölgyi Péter

     jegyző                                                                                    polgármester




Kihirdetési záradék:



A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel 2017.  március 16.-n megtörtént. A kifüggesztés időtartama 30 nap.





dr. Sélley Zoltán                                                                   Szentgyörgyvölgyi Péter

     jegyző                                                                                    polgármester





I N D O K O L Á S




1. § Az Oktatási Bizottság az általa adományozott, a Belváros Művelődéséért Díjat egy megújult díjjal kívánja felváltani. Ehhez vált szükségessé a Képviselő-testület által elfogadott rendelet módosítása, tekintettel arra, hogy a bizottsági díjak leírása a rendelet mellékletét képezik.


2. § Hatályba léptető szakasz.



7. számú melléklet

A Belváros Művelődéséért Díj Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész alkotása.

A Díj technikai leírása:

30 cm átmérőjű, kétszer égetett, arany-ezüst mázas kerámia dombormű, amely zöld színű háttérre rögzített, falra akasztható, fa keretben. Ennek belső mérete: 40x45 cm, a fakeret vastagsága 3cm, így a teljes méret: 43 x48 cm. A zöld háttéren a dombormű alatt középen egy 10x 2 cm-es rézlap kerül elhelyezésre „Belváros Művelődéséért Díj és évszám” felirattal.


A Díj művészettörténeti leírása:

A Művelődéséért Díj kör alakú kompozíciójának közepén nyitott könyvmotívumot látunk, amely a bölcsesség és a kinyilvánított isteni titkok szimbóluma. Az emberiség leghíresebb könyvei – a Biblia, a Korán, a Tóra és a kínai Dalok könyve (Si-King) – is mind gyűjtemények, kő és agyagtáblák, papirusztekercsek voltak, vagy csak szájhagyomány éltette őket. Így például a védákat is, ahol a könyv a szöveg tudója, maga a „tanítómester”, az ember volt. Továbbá a magyar viseleteink zsinóros sújtás-motívumára nem véletlenül emlékeztetően, a nyitott könyv motívumból emelkedik fel, a magyar népművészet kiemelkedően fontos és ősi szimbóluma, felfelé tekeredve és haladva, az okosság és a termékenység jelképe - az életfüvét szájában tartó kígyó. Mindezt kétoldalt kétkarú, egymás felé hajló, rácsos, lépcsős, létrára emlékeztető motívum fogja össze, egy kerek egységbe. E létra az ember okosságban, művelődésben tett felfelé kapaszkodása mellett, utal az ősvallásunk sámánlétrájára, az égi és földi dolgok összekötőjére, és ugyanakkor a bibliai Jákob lajtorjájára is.