Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2018/(VII.23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 07. 24- 2018. 07. 23

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat

Képviselő-testületének 

15/2018. ( VII.23.) önkormányzati rendelete


az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007. (X.19.) önkormányzati rendelet módosításáról




Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:



  1. §

Az önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről szóló 38/2007.(X.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban ER.) XI. fejezete helyébe a következő rendelkezés lép:

„XI. fejezet

Nyugdíjasházi bérlemények bérbeadása

31. § (1) Nyugdíjasházi bérlakás bérlőjéül – a Budapest Főváros Önkormányzatát megillető bérlőkijelölési jog esetét kivéve – kizárólag az önmaga ellátására képes, a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt elért személy jelölhető, aki

a) Budapest közigazgatási területén lévő megfelelő, legalább 1 szoba, komfortos, igény- és tehermentes lakás tulajdonjogát vagy önkormányzati tulajdonú lakás bérleti jogát ajánlja fel cserébe,

b) a bérleti jog ellenértékeként a bérlőkiválasztással egy időben 3,7 millió Ft összegű készpénzbefizetés teljesítését vállalja. A bérleti jog ellenértékét a Képviselő-testület évente egy alkalommal a KSH által közzétett inflációs ráta értékével módosíthatja.

   c) A 3,7 millió Ft pénzbeli térítés összegét a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság javaslatára, a Képviselő-testület egyedi méltányosság alapján a VII. emelet vonatkozásában, legfeljebb 20 %-kal mérsékelheti.

   (2) A Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság javaslatára a Képviselő-testület különös méltányosságból engedélyezheti a VII. emelet vonatkozásában 20 %-kal mérsékelt pénzbeli térítés összegének részletekben történő megfizetését. A részletfizetés engedélyezésének feltétele, hogy a kérelmező vállalja az általa fizetendő pénzbeli térítés 25 %-nak egy összegben történő megfizetését. A részletfizetés időtartama: legfeljebb 3 év.

(3) A nyugdíjasházi elhelyezés iránti kérelmeket a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodájában, az ott beszerezhető formanyomtatványon, az abban előírt mellékletek csatolásával lehet benyújtani.

    (4) A nyugdíjasházi elhelyezések iránti kérelmekről és a kérelmek teljesítésének sorrendjéről méltánylást érdemlő egyedi körülmények és lakásgazdálkodási szempontok alapján a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság javaslatára a Polgármester dönt. A nyugdíjasházi jogosultak elhelyezésénél a 19. § (5) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.

(5) A nyugdíjasházi elhelyezés szempontjából megfelelőnek azon önkormányzati tulajdonú bérlakás, illetve magántulajdonban álló lakás tekinthető, amely bérleti jogának, illetve tulajdonjogának forgalmi értéke az önkormányzat által megrendelt értékbecslés szerint eléri vagy meghaladja az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott bérleti jog ellenértékét. Ezen összeghatárt meghaladó értékű bérleti, illetve tulajdonjog felajánlásának elfogadása esetén az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott bérleti jog ellenértékét meghaladó érték a nyugdíjasházi elhelyezésben részesülőt pénzbeli térítésként megilleti. Megfelelőnek tekinthető a cserére felajánlott lakás a Képviselő-testület egyedi méltányossági döntése alapján abban az esetben is, ha bérleti, illetve tulajdonjogának forgalmi értéke az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott bérleti jog ellenértékét nem éri el, de annak bérlője, illetve tulajdonosa a felmerülő értékkülönbözetet az önkormányzat részére egyösszegben megtéríti.

(6) Amennyiben a nyugdíjasházi elhelyezés ellenében más fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő bérlakás bérleti jogát ajánlják fel, be kell szerezni a tulajdonos önkormányzat azon írásbeli nyilatkozatát, miszerint a tulajdonában lévő megüresedő lakásra vonatkozóan önkormányzatunk részére egyszeres bérlő kiválasztási jogot biztosít.

(7) A nyugdíjasházban lévő lakásra vonatkozó bérleti szerződés határozatlan időtartamra szóló.

(8) Az (1) bekezdés b)-c) pontja szerinti bérbeadás esetén a bérleti szerződés megkötésének feltétele, hogy a nyugdíjasházi elhelyezésre jogosult a bérleti jog ellenértékeként a pénzbeli térítést befizesse.

   (9) A nyugdíjasházi elhelyezésre jogosult a jogosultságot megállapító bérbeadói jognyilatkozat kézhezvételétől számított 90 napig kötheti meg a lakásbérleti szerződést és fizetheti be a pénzbeli térítés összegét. A 90 nap eredménytelen elteltét követően a bérbeadó jognyilatkozatához való kötöttsége megszűnik.

   (10) Ha a (9) bekezdésben meghatározott időpontig a nyugdíjasházi elhelyezésre jogosult a pénzbeli térítést megfizeti, de a lakásbérleti szerződést nem írja alá, a pénzbeli térítés összegét a részére vissza kell fizetni.

(11) A nyugdíjasházban lévő lakás bérleti joga a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság döntése alapján egy alkalommal cserélhető.

(12) A nyugdíjasházban lévő lakásba bérlő házastársán vagy élettársán kívül más személyt nem fogadhat be, és a lakást albérletbe nem adhatja.

(13) A nyugdíjasházban lévő lakásra

a) az élettárs – a bérlő halála esetén – a lakásbérleti jogviszonyt nem folytathatja,

b) az élettárs bérlőtársi jogviszonyt a bérlő kérelmére sem létesíthet,

c) az a) és b) pontban foglaltaktól a Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság egyedi döntéssel méltányosságból eltérhet.

(14) Az (1) bekezdésben meghatározottak a nyugdíjasházi lakásra vonatkozó bérleti jogviszony létrejöttének feltételei, így teljesítésük a bérlő halála esetén esetleges örökösei részére vagyoni igényt nem alapoz meg.

(15) Amennyiben az önkormányzat bérlőkijelölése alapján bérlővé vált személy bérleti jogviszonyát a nyugdíjasházi bérlemény igény és tehermentes leadása ellenében másik lakás biztosítása vagy pénzbeli térítés ellenében felmondással meg kívánja szüntetni, úgy részére:

a) ha bérlővé az (1) bekezdés a) pontja alapján vált, úgy a nyugdíjasházban lévő lakásának megfelelő másik lakás a kerület lakásgazdálkodási helyzetétől függően soron kívül bérbe adható,

b) ha bérlővé az (1) bekezdés b) - c) pontja alapján vált, úgy pénzbeli térítésre tarthat igényt. A pénzbeli térítés összege

ba) a 2018. szeptember 1. napját megelőzően létrejött szerződések esetén a bérlő által ténylegesen befizetett pénzbeli térítés összege,

bb) a 2018. szeptember 1. napját követően létrejött szerződések esetén a bérlő által a nyugdíjasházba való bekerüléskor fizetett összegnek a lakásbérleti szerződés megkötésének évétől számítva megkezdett évenkénti 15 %-kal csökkentett összege, de legalább 300.000.-Ft.

 (16) A bérlő a (15) bekezdés a) pontjában foglalt elhelyezési jogosultsága helyett pénzbeli térítésre is igényt tarthat. A pénzbeli térítés összege

a) a 2018. szeptember 1. napját megelőzően létrejött szerződések esetén azonos a lakásbérleti szerződés felmondásakor a nyugdíjasházba való bekerülés térítéseként fizetendő összeggel,

b) a 2018. szeptember 1. napját követően létrejött szerződések esetén azonos a lakásbérleti szerződés felmondásakor a nyugdíjasházba való bekerülés térítéseként fizetendő összegnek a lakásbérleti szerződés megkötésének évétől számítva megkezdett évenkénti 15 %-kal csökkentett összege, de legalább 300.000.-Ft.

(17) A pénzbeli térítés fizetésének, illetve másik lakás bérbeadásának feltétele, hogy a bérlő a nyugdíjasházi lakást üresen, rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a lakásbérleti szerződésben meghatározott feltételekkel és időpontban adja vissza a bérbeadó részére. A lakás átadásakor a lakás rendeltetésszerű állapotát a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. igazolása alapján lehet elfogadni. Amennyiben a lakás nincs rendeltetésszerű állapotban, a felújítás igazolt költségét a pénzbeli térítés összegéből le kell vonni.

(18) A bérlő kérésére a bérbeadó hozza rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotba a lakást, amennyiben a kifizetendő pénzbeli térítés összege fedezi a felújítás költségeit. Ez esetben a felújítás összegét a pénzbeli térítés összegéből le kell vonni.

(19) A pénzbeli térítés összegéből a bérlő ki nem egyenlített lakbér- és fűtési díjhátralékát le kell vonni.

(20) A készpénz befizetőktől befolyt összeg elkülönítve a nyugdíjasház felújítási munkálataira fordítandó.”


2. §

Az ER. 47. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„47. § (1) A II., a IV. és a IX. fejezetben szabályozott bérbeadás kivételével a bérleti szerződésből eredő kötelezettségek biztosítására a bérlőnek a szerződés megkötése előtt és a rendeletben meghatározott esetekben óvadékot kell nyújtania.”

  1. §

Záró rendelkezés

  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.




                 Szentgyörgyvölgyi Péter                                          dr. Sélley Zoltán

   polgármester                                                              jegyző


ó

Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2018. július 23. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.

                                                                                                    dr. Sélley Zoltán

                                                                                                        jegyző



Indokolás



  1. § Az Önkormányzat tulajdonában álló nyugdíjasház tekintetében a Fővárosi Önkormányzat is rendelkezik bérlőkijelölési joggal bizonyos számú lakás tekintetében, azonban a nyugdíjasházi bérbeadás fővárosi és kerületi szabályozása eddig eltért egymástól. A rendeletmódosítás célja többek között, hogy a fővárosi és a kerületi szabályozás egységesítésre kerüljön, mely a nyugdíjasházi bérlők jogbiztonságának érvényesülését szolgálja. A rendeletmódosítást követően a 2018. szeptember 1. napját követően létrejött szerződések esetén a lakásbérleti szerződés bérlő általi felmondása esetén a pénzbeli térítés nem jár teljes egészében vissza, hanem – a fővárosi szabályozást alapul véve – arányosan, a lakásbérleti szerződés megkötésének évétől számítva évenként 15 %-kal csökkentett összeg kerülhet kifizetésre, de legalább 300.000.-Ft-ra tarthat igényt a nyugdíjasházból kiköltözni kívánó személy. A rendeletbe beépítésre került, hogy a pénzbeli térítés befizetésére és lakásbérleti szerződés megkötésére – a jogosultságot megállapító bérbeadói jognyilatkozat kézhezvételétől számított – 90 nap áll rendelkezésre. A határidő megállapításának indoka a lakásmobilitás biztosítása, továbbá önkormányzati érdek a beköltözhető lakások minél hatékonyabb hasznosítása, mely bevételt jelent az Önkormányzat számára. A visszaadott lakások tekintetében a rendeletben rögzítésre került, hogy a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. igazolása alapján fogadható el a rendeltetésszerű állapot megállapítása. A pénzbeli térítés összegéből a felújítás költségei levonhatók, amennyiben a lakás nincs rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, illetve a lakbér és a fűtési díjhátralék is levonásra kerül a kifizethető térítési összegből. Ezen kívül a rendelettervezet kisebb pontosításokat tartalmaz.
  2. § A rendelet 47. § rendelkezik az önkormányzati bérlők óvadékfizetési kötelezettségéről. Nem kell óvadékot fizetniük a szociális alapon pályázaton, vagy pályázaton kívül bérbeadott lakások bérlőinek. Továbbá nem fizetnek óvadékot a nyugdíjasházi bérlők sem, de ez nem került rögzítésre a rendeletben, melynek átvezetése indokolt.
  3. §  A hatályba léptető rendelkezések.