Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2018/(XII.19.) önkormányzati rendelete

a szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 12. 20- 2018. 12. 19

Belváros Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat

Képviselő-testületének

23/2018.(XII.19.) önkormányzati rendelete a szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.)

önkormányzati rendelet módosításáról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében és 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:



  1. §

A szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban ER.) 9. § (3) bekezdés a következő g) ponttal egészül ki.

„g) időskori tüdőgyulladás elleni védőoltás költségeinek átvállalását”


  1. §

Az ER. a következő 33. §-sal és alcímmel egészül ki, egyben 33-34. §-ig 34-35. §-ra, a megelőző alcímek számozása 23-24-ig 24-25-re változik.


„23. Időskori tüdőgyulladás elleni védőoltás költségének átvállalása

33. § (1) Az Önkormányzat az V. kerületben lakcímmel rendelkező 60. életévüket betöltött személyek – háziorvos által indokoltnak tartott – pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás elleni védőoltás (a továbbiakban: védőoltás) költségét átvállalja.

(2) Az érintett személy háziorvosa a védőoltás indokoltságának fennállása esetén vényt állít ki, amelyet Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat (a továbbiakban: BLESZ) Igazgatóságára zárt borítékban juttat el.

(3) A védőoltás beszerzéséről és annak az V. kerületben működő háziorvoshoz történő eljuttatásáról a BLESZ gondoskodik.

(4) A BLESZ által beszerzett, de nem az V. kerületben működő háziorvos által felírt védőoltás BLESZ Igazgatóságán történő átvételéről, továbbá a felíró és az oltást beadó háziorvos részére történő eljuttatásáról a védőoltásra jogosult személy, akadályoztatása esetén az általa szabályszerű meghatalmazással rendelkező meghatalmazott személy gondoskodik.

(5) A más módon beszerzett védőoltás költségét az Önkormányzat nem téríti meg.”

  1. §

Záró rendelkezések

  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.


         Szentgyörgyvölgyi Péter                                               Dr. Sélley Zoltán

   polgármester                                                                  jegyző

Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2018 december 19. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.



                                                                                                   Dr. Sélley Zoltán

                                                                                                            jegyző



Indokolás

  1. § A rendeletbe beépítésre került természetbeni ellátási forma megnevezését tartalmazza.
  2. § A 2007-től testületi határozat alapján biztosított tüdőgyulladás elleni védőoltás költségei átvállalásának szabályozása került beépítésre a rendeletbe. A testületi döntés alapján a védőoltás költségének 50 %-át, a rendeleti szabályozás alapján, ezt követően a védőoltás teljes költségét átvállalja az Önkormányzat. A rendelkezés tartalmazza a védőoltásra való jogosultság feltételeit, valamint igénybevételének módját.
  3. § Hatályba léptető rendelkezések.