Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2019/(V.23.) önkormányzati rendelete

a szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 06. 01- 2019. 05. 31


Belváros Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat

Képviselő-testületének

11/2019.(V.23.) önkormányzati rendelete a szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.)

önkormányzati rendelet módosításáról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében és 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:




A szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban ER.) 9. § (3) bekezdés a következő h) ponttal egészül ki:

„h) belvárosi kismamabérlet támogatás”



Az ER. a következő 33/A. §-sal és alcímmel egészül ki:

„23/A. Belvárosi kismamabérlet támogatás

33/A. § (1) Az Önkormányzat a kerületi kisgyermeket nevelő családok részére a gyermekek gondozásának költségeihez való hozzájárulásként a helyi tömegközlekedési eszközök igénybevételéhez kismamabérlet támogatást nyújt.

(2)  A támogatásra jogosult az V. kerületben lakcímmel rendelkező szülő, aki

a) gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, gyermekgondozási díjban vagy csecsemőgondozási díjban részesül, és

b) családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 750 %-át, egyedülálló szülő esetén 800 %-át, három vagy több gyermeket nevelő család esetében 900 %-át.

(3) A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a kérelmező és a vele egy családban élő személyek jövedelemigazolását, védőnői igazolást az életvitelszerű tartózkodásról, valamint a (2) bekezdés a) pontja szerinti ellátást megállapító határozatot.

(4) A támogatás a kérelem benyújtását követő hónap 01. napjától kerül megállapításra egy évre, legfeljebb a (2) bekezdés a) pontja szerinti ellátás jogosultsági idejéig.

(5) A támogatás összege a mindenkori helyi tömegközlekedési „Havi Budapest-bérlet kisgyermekeseknek” bérlet összege. A havi bérlet ellenértékét a jogosultak pénzben kapják meg.

(6) A kismamabérlet támogatás megállapításáról átruházott hatáskörben első fokon a polgármester dönt.”



3. §

Záró rendelkezés

Ez a rendelet 2019. június 1. napján lép hatályba.


         Szentgyörgyvölgyi Péter                                               Dr. Sélley Zoltán

   polgármester                                                                  jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2019.május 23. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.




                                                                                                   Dr. Sélley Zoltán

                                                                                                            jegyző






Indokolás

  1. § A rendeletbe beépítésre került új ellátási forma megnevezését tartalmazza.
  2. § Az Önkormányzat a kerületi kisgyermeket nevelő családok részére a gyermekek gondozásának költségeihez történő hozzájárulásként a helyi tömegközlekedési eszközök igénybevételéhez nyújt támogatást, ezen új ellátási forma, a belvárosi kismamabérlet támogatás biztosításával. A rendelkezés tartalmazza a támogatás mértékét, a jogosultság feltételeit, valamint igénybevételének módját.
  3. §