Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019/(VI.26.) önkormányzati rendelete

a szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 06. 27- 2019. 06. 26

                                                                                                                                                                                        Belváros Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat

Képviselő-testületének

16/2019.(VI.26.) önkormányzati rendelete a szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.)

önkormányzati rendelet módosításáról




Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében és 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:





A szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban ER.) 3. § a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az egyedülálló, de nem egyedül élő kérelmező esetében a családban élőkre vonatkozó jövedelmi értékhatárt kell figyelembe venni.”



Az ER. 6. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A havi rendszerességgel folyósított pénzbeli ellátások a kérelmezőt a kérelem benyújtását követő hónap első napjától illetik meg a jogosultság fennállása hónapjának utolsó napjáig. A jogosultság megszüntetése esetében a megszüntetés dátuma az okot adó körülmény bekövetkezte hónapjának utolsó napja.”



Az ER. 30. § (1) bekezdés a következő o) – t) ponttal egészül ki:

„o)  fogyatékossági támogatás,

  • az Szt. 41-43/A. § szerinti ápolási díj,
  • az Szt. 38. § szerinti gyermekek otthongondozási díja,
  • e rendelet 12. § szerinti ápolási támogatás,
  • az Szt. 37. § szerinti egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás,
  • e rendelet 26. § szerinti jövedelempótló támogatás”



Az ER. 30. § (7) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A támogatás összege a jogosult részére

a) egyszemélyes háztartás esetében havi 16.800.-Ft,

b) több személyes háztartás esetén havi 10.080.-Ft.”



Az ER. a következő 30/A. §-sal egészül ki:

„30/A. § (1) Az Önkormányzat időszaki támogatást nyújt a téli hónapokban megnövekedett fűtési kiadások enyhítésére az V. kerületben lakcímmel rendelkező három vagy több gyermeket nevelő személynek, amennyiben az adott lakcímen tulajdonjoga, haszonélvezeti joga alapján, vagy önkormányzati lakás bérlőjeként, használati szerződéssel rendelkező használójaként, vagy osztatlan közös tulajdonban lévő házfelügyelői lakás használójaként lakik és háztartásában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 900 %-át nem haladja meg.

(2) A támogatás összege a 30. § (7) bekezdés b) pontja szerinti összeg.”



Az ER. 31. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatás összege 10.000.-Ft.”

7. §

Az ER. 30. § (2) és (5) bekezdésében az „a) – n) pontja” szövegrész helyébe az „a) – t) pontja” szöveg lép.



Záró rendelkezések

  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.



         Szentgyörgyvölgyi Péter                                               Dr. Sélley Zoltán

   polgármester                                                                  jegyző



Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2019.június 26. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.




                                                                                                   Dr. Sélley Zoltán

                                                                                                            jegyző




Indokolás

  1. § Az értelmező rendelkezések szakaszba beépítésre került, hogy az egyedülálló személy esetében a családos jövedelemhatár alkalmazandó, annak egyértelműsítése céljából, hogy az egyedülálló személy nem feltétlenül egyedül élő.
  2. § A havi rendszerességgel folyósított ellátások esetében rögzítésre került, hogy a megállapítás a jogosultság fennállása hónapjának utolsó napjáig szól. Ez a szabályozás azon ellátások tekintetében releváns, ahol a rendelet szerinti szociális támogatás megállapításának feltétele pl. egy másik határozott időre szóló ellátásra való jogosultság vagy az ellátás egy időtartamhoz kötötten állapítható meg. Ezzel elkerülhető az ellátás jogosultsági időszak alatt történő felülvizsgálata.
  3. § A fűtési szezonban történő időszaki támogatás jogosulti körének kibővítését tartalmazza, a fogyatékossági támogatásban, ápolási díjban, gyermekek otthongondozási díjában, ápolási támogatásban, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban, valamint a jövedelempótló támogatásban részesülők részére. Ez a jogosulti kör alacsony jövedelemmel rendelkezik, ezért indokolt a fűtési költségekhez történő önkormányzati támogatás biztosítása.
  1. § A fűtési szezonban történő időszaki támogatás szociális ellátási formát 2006-ban vezette be az Önkormányzat, 2013-ban került sor először a támogatás összegének megemelésére. A belvárosi ingatlanok nagy belmagasságúak, emiatt kifűtésük nehezebb, tekintettel arra, hogy nagy hányaduk nem rendelkezik korszerű fűtési rendszerrel, ezért indokolt a támogatási összeg emelése.
  2. § A fűtési szezonban történő időszaki támogatás jogosulti körének kibővítését tartalmazza a három vagy több gyermeket nevelő családok részére. Ezen családok kiadásai a gyerekszám miatt magasabbak, ezért indokolt a támogatás biztosítása, mellyel az Önkormányzat ösztönözni kívánja a gyermekvállalást a kerületben.
  3. § Az idősek világnapja alkalmából nyújtott támogatást az Önkormányzat eddig természetbeni ellátásként Erzsébet-utalvány formájában biztosította. Az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. az adójogszabályok változása miatt 2019. január 1-től megszüntette, mind a papíralapú, mind az elektronikus Erzsébet-utalványok forgalmazását. A támogatást az Önkormányzat változatlan feltételekkel biztosítja a továbbiakban pénzbeli ellátásként, összege változatlan.
  4. § A 3. §-ban szabályozott jogosulti kör bővítése kapcsán vált szükségessé a hivatkozás átvezetése.
  5. §