Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2019/(XII.13.) önkormányzati rendelete

A szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 12. 14- 2019. 12. 13

Belváros Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat

Képviselő-testületének

22/2019.(XII.13.) önkormányzati rendelete a szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.)

önkormányzati rendelet módosításáról


Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében és 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:




A szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban ER.) 30. § a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) A támogatás méltányosságból a polgármester döntése alapján azon személy részére is megállapítható, akinek esetében az (1) és (2) bekezdésben meghatározott jogosultsági feltételek fennállnak, de egy főre eső jövedelme a rendeletben meghatározott jövedelmi értékhatárt meghaladja, feltéve, hogy az általa lakott V. kerületi lakás fenntartásának elismert havi költsége a háztartás összjövedelmének 15 %-át eléri vagy meghaladja.”



Az ER. 30. § a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A (9) bekezdés szerinti lakásfenntartási költségnek minősülnek a közszolgáltatási díjak, a lakbér, a közös költség, a telefondíj, a kötelező és önkéntes biztosítás díjai, az adó- és adójellegű befizetések, valamint a hiteltörlesztés.”



Záró rendelkezések

  1. Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.



         Szentgyörgyvölgyi Péter                                               Dr. Sélley Zoltán

   polgármester                                                                  jegyző

Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2019. december 13. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.



                                                                                                   Dr. Sélley Zoltán

                                                                                                            jegyző


Indokolás

  1. § A fűtési szezonban történő időszaki támogatás az Önkormányzat által önként vállalt támogatási forma, melyet a legnagyobb számban a kerület idősei vesznek igénybe. A kérelmezők főként nagy alapterületű és belmagasságú lakásokban laknak, melyek fenntartási költségei is magasak, így sokaknak nagy segítséget jelent a fűtési idényben, öt hónapon át nyújtott önkormányzati támogatás. Amennyiben a kérelmező által lakott lakás havi fenntartási költségei meghaladják a háztartás összjövedelmének 15 %-át indokolt a támogatás megállapítása.
  2. § A rendelkezés azon költségek felsorolását tartalmazza, amelyek a fűtési szezonban történő időszaki támogatás megállapítása során figyelembe vehetők. A költségek kizárólag a kérelmező által lakott lakás vonatkozásában vehetők figyelembe.
  3. §