Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2019/(II.1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V.30.)önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 02- 2019. 02. 01

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének  5./2019. (II.1..) önkormányzati rendelete az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V.30.)önkormányzati rendelet módosításáról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdés i)pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V.30.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:



1. §



Az önkormányzati kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 19/2007. (V.30.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ER) 1. § (1) bekezdése a következő o)pottal egészül ki:


„o) Belvárosi Bölcsődei Díj”



2. §


Az ER a következő 10/A §-al egészül ki:


„10/A. §

(1) A Belvárosi Bölcsődei Díjat minden évben Belváros-Lipótváros Önkormányzatának Egészségügyi és Szociális Bizottsága a kisgyermekes családokat segítő, a szakterületükön kemelkedő munkát végző bőlcsődei dolgozók elismeréseként adja.


(2) A Díj adományozásával együtt jár az Egészségügyi és Szociális Bizottság által meghatározott összegű pénzjutalom, amely a Belváros-Lipótváros Önkormányzat éves költségvetéséből az Egészségügyi és Szociális Bizottság részére biztosított keret terhére kerül kifizetésre.

(3)       A  Belvárosi Bölcsődei Díj adományozására évente egyszer, 1 fő részére, minden évben a Bölcsődék Napján kerül sor.

(4)       A Díj odaítélésének részletes szabályait az Egészségügyi és Szociális Bizottsága határozza meg és dönt az odaítéléséről.

(5)       A Belvárosi Bölcsődei Díj leírását a rendelet 14. számú melléklete tartalmazza.”








3. §





Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.







dr. Sélley Zoltán                                                                    Szentgyörgyvölgyi Péter

   jegyző                                                                                             polgármester







A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 2019. február hónap, …1..napján való kifüggesztéssel megtörtént. A kifüggesztés időtartama 30 nap.





                                                                                              dr. Sélley Zoltán

                                                                                                     jegyző






14. számú melléklet




A Belvárosi Bölcsődei Díj leírása:


Petrás Mária szobrászművész által készített égetett samott alapanyagú, falra akasztható, egyedi készítésű Babba Mária szobor, amely Szűz Máriát karjában a gyermek Jézussal ábrázolja. A szobor tartalmazza a Díj megvezését.

A szobor mérete kb. 30 cm x 15 cm.



A Díjjal járó oklevél leírása:


Szalay Katalin kódexíró alkotása, amelyen az adományozó és az adományozott neve, az aktuális évszám és a Díj megnevezése szerepel.

Belvárosi Bölcsődei Díj………………….részére a Belvárosban élő kisgyermekes családokért hozott áldozatos munkájáért.





I n d o k o l á s




1. §      B-L. Önkormányzat Képviselő-testülete a Belvárosi Bölcsődei Díj alapításáról döntött ebben a szakaszban, amellyel a kerületben kiemelkedő munkát végző bölcsődei dolgozókat jutalmazza. 


2. §      A Belvárosi Bölcsődei Díj adományozásának részleteit tartalmazza, valamint a felhatalmazást az Egészségügyi és Szociális Bizottság részére a Díj adományozására.


6. §      Hatályba léptető rendelkezés.



A rendelet 14. számú melléklete a Díj és a vele járó oklevél leírását tartalmazza.