Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2020/(V.18.) önkormányzati rendelete

a szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 06. 01- 2020. 05. 31

Belváros Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat

Képviselő-testületének

21/2020.(V.18..) önkormányzati rendelete a szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.)

önkormányzati rendelet módosításáról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében és 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:




A szociális juttatások rendszeréről szóló 3/2015.(II.3.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban ER.) 9. § (3) bekezdés a következő i) ponttal egészül ki:

„i) ápolási támogatást”


Az ER. a következő 33/B. §-sal és alcímmel egészül ki:

„23/B. Ápolási támogatás

33/B. § (1) Az Önkormányzat ápolási támogatást nyújt a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának otthoni ápolását, gondozását végző szociálisan rászorult személy részére.

(2) Ápolási támogatás állapítható meg annak az V. kerületben lakcímmel rendelkező hozzátartozónak, aki

  • 18. életévét betöltött tartós beteg V. kerületi lakcímmel rendelkező és életvitelszerűen is a kerületben élő hozzátartozójának ápolását végzi, és
  • rendszeres pénzellátásban nem részesül, vagy kereső tevékenységet folytat, de munkaideje a napi 4 órát nem haladja meg, és

c) az ápoló családjában az egy főre számított jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetében annak 250 %-át.

(3) Az ápolási támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell

  • a családban élő személyek jövedelemigazolását,
  • házi orvosi igazolást arról, hogy a 18. életévét betöltött tartósan beteg 3 hónapot meghaladó gondozásra, ápolásra szorul.

(4) Az ápolási támogatás mértéke a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott ápolási díj alapösszegének 80 %-a.

(5) Ha az önkormányzat az ápolási kötelezettség elmulasztását valószínűsíti, az ápolási tevékenység ellenőrzése végett az Egyesített Szociális Intézmény bevonásával környezettanulmányt készíthet.

(6) Az ápolást végző személy, ápolási kötelezettségének abban az esetben nem tesz eleget, ha az ápolt személy

a) közvetlen lakókörnyezete elhanyagolt, nem tiszta,

b) nincs megfelelő hőmérséklet biztosítva,

c) nincs megfelelően élelmiszerrel ellátva,

d) állapotában beállt változásról kezelőorvosát, az ápolást végző személy nem tájékoztatja,

e) a szükséges ápolási feltételeket, az ápolást végző személy nem biztosítja, gyógyszereiről és a szükséges ápolási eszközökről nem gondoskodik,

f) felügyeletét a szükséges mértékben nem látja el, illetve akadályoztatása esetén arról nem gondoskodik.

(7) Az (5) bekezdésben szabályozott ellenőrzést követően az Önkormányzat az ápolási támogatásra való jogosultság megszüntetéséről határozatban dönt, ha

a) az ellenőrzés során azt tapasztalja, hogy az ápolást végző személy a (6) bekezdés a)-f) pont valamelyikének nem tesz eleget,

b) az ápolást végző személy az ellenőrzés lefolytatását nem teszi lehetővé, és ezáltal az ápolási kötelezettség ellenőrzése nem lehetséges.

(8) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. ápolási díjra vonatkozó rendelkezései az irányadók 40-44. §-ig.

(9) Az ápolási támogatásra való jogosultság egy év időtartamra kerül megállapításra.

(10) Az ápolási támogatás megállapításáról átruházott hatáskörben első fokon a polgármester dönt.


Hatályát veszti az ER.

  • 9. § (2) bekezdés a) pontjának ab) pontja,
  • 12-13. §.



Záró rendelkezések

  1. Ez a rendelet 2020. június 1-jén lép hatályba.
  2. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.


A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdés, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020.(III.11.) Kormányrendelet felhatalmazása alapján:

                                                                                    Szentgyörgyvölgyi Péter                                                                                                             polgármester                            

Kihirdetési záradék:

A rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2020…május 18.. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartalma 30 nap.



                                                                                                   Dr. Sélley Zoltán

                                                                                                            jegyző




Indokolás

  1. § Az Önkormányzat az általa eddig a települési támogatások rendszerén belül nyújtott ápolási támogatást a továbbiakban önként vállalt feladatként biztosítja. Ennek oka, hogy az Önkormányzat meg kívánja emelni a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását végző személy részére nyújtott ápolási támogatás összegét, melynek mértéke jelenleg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (28.500.-Ft) 90 %-a. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (7) bekezdésének rendelkezése alapján, a havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás – kivéve a hátralékrendezéssel kapcsolatos támogatás – havi összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét. A jogszabály a 45. § (2a) bekezdésében lehetőséget ad magasabb összegű támogatás megállapítására, miszerint, ha az ellátás önkormányzati rendeletben szabályozott havi összege eléri az ápolási díj központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott alapösszegének (39.365.-Ft) 80 %-át, abban az esetben a támogatás ápolási díjnak minősül.
  2. § Az ápolási támogatás nyújtásának szabályait tartalmazza.
  3. § A hatályon kívül helyezendő rendelkezéseket tartalmazza, tekintettel az 1.§ indokolására.
  4. §