Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2020/(XI.11.) önkormányzati rendelete

a közterületi maszk viseléséről

Hatályos: 2020. 11. 12- 2020. 12. 02

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat

Képviselő – testületének  28/ 2020. (XI. 11 )

önkormányzati rendelete

a közterületi maszk viseléséről



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet 27. § felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdésének a)pontjában és Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontban meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel a katasztrófavédelemről  és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésére, a következő rendeletet hozza:



  1. §


Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület belterületén, - valamennyi közterületen, illetve nyilvános helyen - kivéve a sporttevékenyég során, valamint a parkokban, illetve zöldterületen az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése kötelező.


  1. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.

Ez a rendelet 2020. december 11. napján hatályát veszti.


A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, valamint a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelet alapján.




dr. Sélley Zoltán                                                                                             Szentgyörgyvölgyi Péter

     jegyző                                                                                                                           polgármester




Ez a rendelet a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel 2020. november 11 .napján kihirdetésre került. A kifüggesztés időtartama 30. nap.





                                                                                                              dr. Sélley Zoltán

                                                                                                                      jegyző







INDOKOLÁS


1.§

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló  484/2020. (XI.10. Korm. rendelet szerint a maszkiviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek azzal, hogy a 10.000 főnél nagyobb település egyes közterületein a  maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata.

A fenti kormányrendelet 27.§. a. pontja ad felhatalmazást a polgármester részére ezen közterületek meghatározására.




2.§

Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.




HATÁSVIZSGÁLAT





A kerület központi elhelyezkedése jelentős átmenő forgalma, frekventáltsága, nagy számú látogatottsága, valamint az, hogy minden szakember a maszk viselését fontos és elengedhetetlen védekezési eszközként jelöli meg, ezért az itt élők és mindannyiunk egészségét mindenek felettinek tartjuk.