Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2020/(II.3.) önkormányzati rendelete

a társasházaknak adható önkormányzati támogatásról szóló 12/2011. (III.10) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 02. 04- 2020. 02. 03

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének

4/2020. (II. 3.) önkormányzati rendelete a társasházaknak adható önkormányzati támogatásról szóló 12/2011. (III.10) önkormányzati rendelet módosításáról


Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotási hatáskörében, az Alaptörvény 32. § (1) bekezdés a)pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1.  pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


A társasházaknak adható önkormányzati támogatásról szóló 12/2011. (III.10.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ER) 2. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) Az (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti támogatás összege a bruttó kiviteli költség legfeljebb 40 %-a lehet.”


2. §


Az ER rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A támogatás felhasználására vonatkozó elszámolás beadási határideje a polgármesteri döntést követő második év október 15-e.

A polgármester jogosult a beadási határidőt követően az adott év december 31-ig, illetve legkésőbb a következő év október 15-ig a benyújtott elszámolások kifizetését engedélyezni, amennyiben a társasház közös képviselője megfelelően indokolja a késedelmes beadás okát. A következő év október 15-ig történő meghosszabbítási kérelem benyújtásának feltétele a társasház erről szóló határozata.”


3. §


Ez a rendeket a kihirdetését követő nap lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő kérelmekre is alkalmazni kell.




dr. Sélley Zoltán                                                                    Szentgyörgyvölgyi Péter

    jegyző                                                                                        polgármester



A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel 2020. február 3. napján megtörtént. A kifüggesztés időtartama 30 nap.




                                                                                              dr. Sélley Zoltán

                                                                                                      jegyző

I N D O K O L Á S



1. § A módosítás technikai jellegű. A (2) bekezdésben az „a)-b)” szöveg helyébe helyesen az „a)-c)” szöveg került.


2. § A társasházi támogatásban részesülő társasházak kérésének megfelelő módosítás történt a 11. § (2) bekezdésében. Tekintettel az építőipar leterheltségére, a társasházak a rendelet által biztosított határidő alatt nem tudták elvégeztetni azokat a munkálatokat, amelyekre a támogatást kapták, és nem tudtak elszámolni. Ennek érdekében került a sor a módosításra oly módon, hogy a meghosszabbított határidőn belül elszámolni nem tudó társasházak is lehetőséget kapjanak az elszámolásra.


3. § A hatályba léptető intézkedéseket tartalmazza, valamint lehetőséget biztosít, hogy a folyamatban lévő kérelmek már az új szabályozás alapján kerüljenek elbírálásra.




Hatásvizsgálat:


A támogatásban részesített társasházak egy része jelezte az Önkormányzat felé, hogy a rendelet által biztosított pénzügyi feltételnek egyéb, rajtuk kívül álló ok miatt nem tudnak megfelelni.

B-L. Önkormányzata, mint támogató, figyelemmel a jelzett problémák fennállására úgy döntött, hogy a rendeletet módosítja annak érdekében, hogy a támogatott társasházaknak egy hosszabb határidő álljon rendelkezésre az elszámolásra.

A rendelet módosítása többletköltséggel nem jár. A támogatás költségvetési rendeletben meghatározott összegének átcsoportosítása történik.

A Polgármesteri Hivatal, mint szakmai előkészítő és végrehajtó számára nem jelent akkora többletfeladatot a beadásra kerülő kérelmek feldolgozása, amely a meglévőn felül további személyi és ezzel együtt anyagi feltételek biztosítását tenné szükségessé.