Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2021/(II.4.) önkormányzati rendelete

Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatásért, valamint az anyakönyvvezető közreműködéséért fizetendő díjak mértékéről szóló 11/2018. (VI.04.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 02. 05- 2021. 02. 05

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat

Képviselő-testületének 1 /2021. (II.04.) önkormányzati rendelete

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatásért, valamint az anyakönyvvezető közreműködéséért

fizetendő díjak mértékéről szóló 11/2018. (VI.04.) önkormányzati rendelet módosításáról



Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, valamint a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletre figyelemmel az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatásért, valamint az anyakönyvvezető közreműködéséért fizetendő díjak mértékéről szóló 11/2018. (VI.04.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:



1. §


Az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatásért, valamint az anyakönyvvezető közreműködéséért fizetendő díjak mértékéről szóló 11/2018. (VI.04.) önkormányzati rendelet 3. § (4) bekezdésében a „(különösen szombat, vasárnap)” szövegrész helyébe a „(különösen szombat)” szöveg lép.


2. §



A rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.

Ez a rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, valamint a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendeletre figyelemmel.



dr. Sélley Zoltán                                                         Szentgyörgyvölgyi Péter

       jegyző                                                                          polgármester




A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 2021. február 04. napján történő kifüggesztéssel megtörtént. A kifüggesztés időtartama 30 nap.



                                                                                                          dr. Sélley Zoltán

                                                                                                                  jegyző


INDOKOLÁS



Budapest Főváros Kormányhivatala Törvényességi és Felügyeleti Főosztály felhívta a jegyzők figyelmét az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (At.) azon változására, hogy 2021. február 1. napját követően nincs lehetőség vasárnapi napon történő házasságkötésre, illetve bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére. A törvény felhatalmazása alapján a települési önkormányzat a 11/2018. (VI.04.) számú rendeletben meghatározta a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezési szabályait. A törvénymódosításra figyelemmel a 11/2018. (VI.04.) önkormányzati rendeletet is a fentiek szerint módosítani szükséges.



  1. § A rendelet engedélyezte a hivatali munkaidőn túli időpontokban (különösen szombat, vasárnap) az anyakönyvi esemény megtartását, melyből a vasárnapot ki kellett emelni.


  1. §. Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.