Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 5/2020. (I. 30.) számú önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01- 2021. 10. 01

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 5/2020. (I. 30.) számú önkormányzati rendeletének módosításáról

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1.) bekezdésének a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 2. § (2) bekezdésében, továbbá 8/A. §ában kapott felhatalmazása alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. és 6. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva- figyelemmel az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (1) bekezdés a) pontjában, az 57. § (2)–(3) bekezdésében, az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben foglaltakra, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15) Kormányrendelet 59. § (1) bekezdés c) pontja valamint 78. § (1) bekezdése alapján, a 419/2021. (VII. 15) Kormányrendelet 11. melléklete szerinti államigazgatási szervek, a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati rendelet alapján az abban szereplő érintettek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testültének a településkép védelméről szóló 5/2020.(I. 30.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) bevezető része a fentiek szerint módosul.

2. § A Rendelet 1. § bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A településkép védelméről szóló rendelet (a továbbiakban: Rendelet) célja Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerülete építészeti és természeti értékeinek, a kerület mint világörökségi terület településképének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme és megőrzése, a kerület rendezett arculatának kialakítása érdekében egységes szabályozás megalkotása, mely kiterjed a mindenkori hatályos a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvényben (a továbbiakban: Tvtv.) a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Tr.) meghatározott tartalmakra.

3. § A Rendelet 5. § -a az alábbiak szerint módosul:

  • „3. cégér: a Tr. 2. § 2 pontjában meghatározott fogalom
  • 8. egyéb műszaki berendezés: a Tr. 2. § 3. pontjában meghatározott fogalom
  • 11. építési terület: építési tevékenység miatt lehatárolt olyan terület, mely az építési tevékenység helyét és az ahhoz szükséges felvonulási területet is magában foglalja
  • 19. helyi építészeti örökség: a Tr. 2. § 4. pontjában meghatározott fogalom
  • 35. településkép: a Tr. 2. § 20. pontjában meghatározott fogalom
  • 36. településképi szempontból meghatározó terület: a Tr. 2. § 21. pontjában meghatározott fogalom”

4. § A Rendelet 18. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A közterületeken természetes kövek használatakor az útpálya elválasztásához kiemelt szegély esetén minimum 25 cm széles, süllyesztett szegély esetén minimum 15 cm széles, magmás kőzet, különösen andezit, gránit, bazalt alkalmazható.

5. § A Rendelet 19. § (14) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(14) Védett területen szezonális terasz a 4. számú melléklet szerint:

  • a) H – épülethomlokzathoz kapcsolódóan,
  • b) B – bútorozási sávban,
  • c) H+B – épülethomlokzathoz kapcsolódóan és bútorozási sávban,
  • d) K – középtengelyben,
  • e) E – egyedi módon helyezhető el,
  • f) a T jelzésű területeken tiltott,

mely rendelkezések alól kivételes esetben amennyiben azt a közterület műszaki adottságai indokolják el lehet térni. Eltérés esetén szakmai konzultáció lefolytatása szükséges.

6. § A Rendelet 19. § (20) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(20) Kivételesen szomszédos vagy más épület, illetve portál elé szezonális terasz csak akkor telepíthető, ha a szomszédos földszinti rendeltetési egységek akadálytalan megközelítése biztosított, és az érintett ingatlan rendeltetésszerű és biztonságos használatát nem zavarja, továbbá amennyiben a szezonális terasz

  • a) épülethomlokzathoz kapcsolódik, vagy berendezési sávban található, úgy a szomszédos földszinti rendeltetési egység üzletportálját kedvezőtlenül nem érinti és a szomszédos ingatlan tulajdonosa vagy tulajdonközössége ehhez tulajdonosi hozzájárulását adta, valamint a kitelepüléssel érintett szomszédos portál tulajdonosa, üzemeltetője is ahhoz hozzájárul,
  • b) középtengelyben található, úgy a szemközti épület érintett földszinti rendeltetési egységének tulajdonosa, üzemeltetője ahhoz hozzájárul.

7. § A Rendelet 21. § (3) bekezdés b), f) és i) pontja az alábbiak szerint módosul, illetve az alábbi m) ponttal egészül ki:

  • „b) Deák Ferenc utca (az Apáczai Csere János utca és a Bécsi utca között)
  • f) Podmaniczky Frigyes tér
  • i) Széchenyi István tér (Lánchíd pesti hídfő)
  • m) Vigadó utca

8. § A Rendelet 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Felszíni tömegközlekedési megállóhoz létesítendő utasváró környezetében a jegyárusító automatát az az utasváró szerkezetével integráltan, anyaghasználatával összhangban kell elhelyezni.

9. § A Rendelet 25. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az egyes közterületek részleges, vagy teljes felújítása, átépítése csak az adott közterület egészére vonatkozó közterület alakítási terv alapján végezhető, a közterület alakítási tervben meghatározott felszínrendezési koncepció és annak szükség szerinti ütemezésének betartásával.

10. § A Rendelet 26. § (5) bekezdése az alábbiakkal egészül ki:

„(...csak a homlokzat egészére vonatkozó színezési terv alapján valósítható meg,)

az épület eredeti falszínének figyelembevételével.

11. § A rendelet 26. § (8) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(8) A tetőfedés anyaga természetes anyagú pikkelyes fedés, természetes pala – indokolt esetben az eredetivel egyenértékű, alapvető műszaki követelményeket biztosító megoldás , fém és üveg lehet. A tetőfedést érintő beavatkozás esetén nem alkalmazható a terület karakterétől, hagyományaitól idegen héjazati anyag, tükröződésmentesítéséről gondoskodni kell.

12. § A Rendelet 28. §‑sa az alábbi (8) bekezdéssel egészül ki:

„(8) Lapostetős épületrészen pergola és egyéb árnyékoló elem kizárólag tetőkert kialakításával együttesen, közterületről nem látható módon, az épület színezésével és megjelenésével harmonizálva létesíthető a kerületi építési szabályzat 61. § előírásainak figyelembevételével, amennyiben a környezetébe és a világörökségi terület látványvédelmébe illeszkedik. A pergola és egyéb árnyékoló elem oldalhatároló alkalmazásával utólagosan sem építhető be

13. § A rendelet 33. § (6) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) Az üzlethelyiség érintett kirakatportáljai és kapubejárók közötti falsíkon amennyiben az épület homlokzati architektúrája lehetővé teszi falközönként 1 db maximum 1 m2 felületű:

  • a) felíró-tábla vagy
  • b) az üzlethelyiség nevét, logóját tartalmazó textilanyagú zászló elhelyezhető.

14. § A rendelet 34. § (1) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Védett területen energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak közterületen felszín alatti létesítéssel elhelyezhetők.

15. § A rendelet 34. § (2) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

Amennyiben az (1) bekezdés szerinti felszín alatti létesítés műszakilag nem megoldható, úgy rejtett kivitelben, a történeti városképhez, környezethez alkalmazkodó kialakítással valósítható meg.

16. § A Rendelet a következő 35/A. §‑sal egészül ki:

„35/A. § A településkép védelme érdekében Belváros-Lipótváros Önkormányzat Képviselő-testülete a Tvtv. 8. §ban meghatározott önkormányzati hatósági hatásköröket a polgármesterre ruházza át.

17. § A rendelet 37. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(1) A Tr. településképi véleményezési eljárás lefolytatására vonatkozó előírásait be kell tartani és az e Rendeletben foglaltakkal együtt kell alkalmazni.

18. § A rendelet 38. § (4) b pontja az alábbiak szerint módosul:

  • „b) a közterülethez közvetlenül kapcsolódó építményszint alaprajzi kialakítását, funkcióját és ebből eredő használata kapcsán
  • ba) a zavartalan közúti, gyalogos és kerékpáros közlekedés és annak biztonságának megvalósulását,
  • bb) a közterület adottságainak – esetleges berendezések, műtárgyak, valamint meglévő növényzet – megfelelő figyelembevételét, megóvását, illetve ebből eredően
  • bc) a tervben szereplő – esetlegesen szükségessé váló –, a közterületet érintő beavatkozások megfelelőségét,”

19. § A rendelet 39. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(2) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által – az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott módon – a polgármesterhez benyújtott 9. melléklet szerinti vagy annak megfelelő tartalmú kérelemmel indul.”

20. § A rendelet 39. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(4) A településképi bejelentéshez a 8. számú melléklet szerinti tevékenységek esetén – megfelelő jogosultsággal rendelkező tervező által készített – építészeti-műszaki dokumentációt a Tr-ben meghatározott, a kérelem tárgyának megfelelő igazoló dokumentációval kiegészítve kell mellékelni.”

21. § A rendelet 39. § (6) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) A fővárosi helyi védett épületet érintő tevékenység esetén a bejelentéshez – a fentiek mellett – csatolni kell Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Várostervezési Főosztály előzetes hozzájáruló szakmai véleményét, a tevékenység annak kiadását követően jelenthető be.

22. § A Rendelet 39. §‑sa az alábbi (7a) bekezdéssel egészül ki:

„(7a) Ha a polgármester a településképi bejelentést tudomásul veszi, a tervezett építési tevékenységet 6 hónapon belül meg kell kezdeni, valamint a reklám és reklámhordozó elhelyezéséről, a rendeltetésváltoztatás végrehajtásáról 6 hónapon belül gondoskodni kell.

23. § A rendelet 41. § (3) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„A (2) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén, a polgármester településképi kötelezés formájában – önkormányzati hatósági döntéssel – a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát az előírások betartására kötelezi, egyidejűleg az ingatlantulajdonost településkép-védelmi bírság megfizetésére is kötelezi.”

24. § A Rendelet 41. §‑sa az alábbi (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A (2) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén helyszíni bírság kiszabásának is helye van.

25. § A rendelet 41. § (4) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A településkép-védelmi bírság legkisebb összege esetenként százezer forint, mely összegtől az (5) bekezdésben foglalt körülmények mérlegelése szerint egyedileg el lehet térni.

26. § A rendelet 41. § (6) bekezdés helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(6) A településkép-védelmi bírság egy eljárásban, a kötelezettség nem teljesítése esetén kiszabható a mindenkori hatályos vonatkozó jogszabályok alapján.

A kötelezettnek a bírságot a bírság összegét megállapító határozat véglegessé válásától számított 15 napon belül az Önkormányzatnak a határozatban megjelölt számlájára kell átutalási megbízással teljesítenie vagy készpénzátutalási megbízással postai úton befizetnie.

27. § A Rendelet 1. számú melléklete helyébe jelen rendelet 1. számú melléklete lép.

28. § A Rendelet 2. számú melléklet 190. sora az alábbiak szerint módosul:

Sorszám

Helyrajzi szám

Ingatlan címe

Tömb szám

VH190

24809

Hold utca 17–19.

121

29. § A rendelet 4. számú melléklete helyébe jelen rendelet 2. számú melléklete lép.

30. § A Rendelet 5. számú melléklet egyes sorai az alábbiak szerint módosulnak:

HRSZ

Közterület neve

Házszám

Tetőablak nyitás

24238

Károly körút

26

tiltott

23865

Március 15. tér

1

tiltott

23870

Március 15. tér

6

tiltott

23871

Március 15. tér

8

tiltott

24213

Múzeum körút

7

Múzeum körút felé tiltott és a Magyar utca felé csak tetősíkablak

24025

Papnövelde utca

10

városképi illeszkedéssel

24742

Szabadság tér

11

városképi illeszkedéssel

24269/1

Vitkovics Mihály utca

3–5

tiltott

31. § A rendelet 9. számú mellékletének „A kérelmező adatai” rovata az alábbi sorral egészül ki:

Cég esetén a kérelmező adószáma:

Záró rendelkezések:

32. § Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba, és hatályba lépését követő napon hatályát veszti.