Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális juttatások rendszeréről szóló 7/2023.(III.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 02- 2024. 04. 02

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete

a szociális juttatások rendszeréről szóló 7/2023.(III.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.02.

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében és 26. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A szociális juttatások rendszeréről szóló 7/2023.(III.2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban ER.) 4. § (2) bekezdés f) pont helyébe a következő rendelkezés lép: tanulói jogviszony igazolása a tizenhatodik életévét betöltött gyermekek és fiatal felnőttek vonatkozásában, az adott tanévre vonatkozóan kiadott, érvényesítő matricával ellátott diákigazolvány másolatával vagy az oktatási intézmény által kiadott, a diákigazolványra való jogosultságról szóló igazolás másolatával, a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói, hallgatói jogviszonyról

2. § (1) Az ER. 7. § helyébe a következő rendelkezés lép:A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából az Szt. 18-19. §-ban foglaltaknak megfelelően országos és helyi nyilvántartást vezet.

(2) Az Önkormányzat és Polgármesteri Hivatala, mint közös adatkezelők

a) a 8. § (2)-(3) bekezdés szerinti támogatásra jogosultak pontos azonosítása,

b) a 3. § (3) bekezdés szerinti ellátások jogosultak részére történő átadása,

c) az Önkormányzat közigazgatási területén lakcímmel rendelkező személyek tájékoztatása,

céljából személyazonosító- és lakcím adatokat kezelnek.

(3) A jegyző a (2) bekezdésben meghatározott közérdekű feladatok végrehajtásához szükséges természetes személyek személyazonosító- és lakcím adatait a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból – a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 21. § a) pont felhatalmazására figyelemmel – elektronikus úton kérdezi le, majd adja át polgármester részére. (4) Az Önkormányzat és Polgármesteri Hivatala, mint közös adatkezelők a (2) bekezdésben foglaltak megvalósulását követően haladéktalanul, de legfeljebb 8 napon belül a kezelt, természetes személyek személyazonosító- és lakcím adatait törlik a nyilvántartásukból

3. § Az ER. 8. § (3) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Önkormányzat Képviselő-testülete az Szt. 1. § (2) bekezdésében foglaltak alapján egyéb önként vállalt feladat keretében:

a) létfenntartási támogatást,

b) jövedelempótló támogatást,

c) támogatást idősek világnapjára,

d) kedvezményes élelmiszervásárlási jogosultságot,

e) időskori tüdőgyulladás elleni védőoltás költségeinek átvállalását,e.)időskori tüdőgyulladás elleni védőoltás költségeinek átvállalását,

f) belvárosi kismamabérlet támogatást,

g) ápolási támogatást,

h) belvárosi egészségmegőrző támogatást

állapíthat meg az e rendeletben szabályozottak szerint.”

4. § (1) Az ER. a következő 23/A. alcímmel és 32/A. §-sal egészül ki:

23/A. Belvárosi egészségmegőrző támogatás

32/A.§

(1) A képviselő-testület az V. kerületben lakcímmel rendelkező 65. életévüket betöltött személyek részére egészségük megőrzése érdekében egészségmegőrző támogatást nyújthat.

(2) belvárosi egészségmegőrző támogatásra az a kérelmező jogosult, akinek családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 1400 %-át, egyedül élő esetében 1500 %-át.

(3) A támogatás összege egyszeri 18.000.-Ft.

(4) A támogatás igénylésére irányuló eljárás kérelemre indul, amely az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon nyújtható be.

(5) A támogatás egy személynek egy naptári évben egy alkalommal állapítható meg.

(6) A belvárosi egészségmegőrző támogatás iránti kérelem ügyében átruházott hatáskörben első fokon a polgármester dönt.

(7) A támogatás méltányosságból a polgármester döntése alapján azon személy részére is megállapítható, akinek az egy főre eső jövedelme a (2) bekezdésben meghatározott értékhatárt meghaladja, feltéve, hogy havi gyógyszerköltsége a kérelmező vagy családja összjövedelmének 10 %-át eléri vagy meghaladja.

(8) A (6) bekezdés szerinti gyógyszerköltség megállapítása a gyógyszertár által beárazott gyógyszereket tartalmazó háziorvosi igazolás alapján történik.”

5. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A 4. § 2024. április 1-jén lép hatályba.