Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2016. (XI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2021. 09. 17

a gyermekvédelmi ellátásokról

Részletes indokolás

Az 1–25. §-hoz

1. § Belváros-Lipótváros Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületben élő gyermeket nevelő családok támogatására. A rendelkezés az Önkormányzat által nyújtott gyermekvédelmi támogatási rendszer céljáról rendelkezik.
2. § A rendelet személyi hatályáról rendelkezik.
3. § A rendeletben szabályozott értelmező rendelkezéseket tartalmazza, fogalmi magyarázattal.
4. § A rendeletben szabályozott ellátások tekintetében a hatásköri szabályokat tartalmazza, a feladat- és hatáskörök gyakorlóját nevesíti. A kérelmek benyújtásával kapcsolatos szabályokat rögzíti.
5. § A törvény szelleméhez kapcsolódóan szabályozza a kérelemhez csatolandó iratok, iratanyagok listáját, továbbá a jogosultság megállapítására, megszüntetésére, valamint a folyósításra vonatkozó eljárás szabályait.
6. § A jogosulatlanul igénybe vett ellátások megtérítésének helyi szabályait tartalmazza, melyek megfogalmazására a vonatkozó törvényben foglaltakkal összhangban került sor.
7. § Az Önkormányzat által nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátásokat, illetve a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti ellátásokat nevesíti, melyeket törvényi felhatalmazás alapján, valamint eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva nyújt a rászorult személyek részére.
8. § A nevelési támogatás az Önkormányzat által önként vállalt feladatok körébe tartozik. A támogatás jogosultsági feltételeit, megállapításának feltételeit, illetve összegét nevesíti.
9. § A tömegközlekedési támogatás úgyszintén önként vállat ellátás a kerületi tanulók részére. A támogatás jogosultsági feltételeit, megállapításának és folyósításának szabályait rögzíti.
10. § Az Önkormányzat által önként vállalt természetbeni támogatásként nyújtott időszaki támogatás megállapításának szabályait és az eljárás rendjét tartalmazza.
11. § A szociális tanulmányi ösztöndíj, mint önként vállalt feladat jogosultsági feltételeit, az ösztöndíj havi összegét, illetve beadásának határidejét szabályozza.
12. § A beiskolázási segély, szintén önként vállalt támogatási forma jogosultsági feltételeit, megállapításának feltételeit illetve összegét rögzíti.
13. § A karácsonyi segélyre való jogosultság feltételeit tartalmazza.
14. § A kerületi gyermekek védőoltás költségeinek átvállalásának szabályait rögzíti.
15. § A fiatalok helyi életkezdési támogatásának jogosultsági feltételeit és eljárási szabályait rögzíti. Ezen ellátási forma feltételeit ez idáig külön rendelet szabályozta, mely beépítésre került a jelenlegi rendeletbe.
16. § Az Önkormányzat által biztosított új természetbeni támogatásként nyújtott ellátási forma szabályait tartalmazza, mellyel az Önkormányzat célja a gyermeket nevelő családok kerületben való megtartásának elősegítése, a gyermekvállalás ösztönzése, a születendő gyermekek számának növelése. A gyermek születése kapcsán biztosított természetbeni támogatást az Önkormányzat által biztosított pénzbeli támogatások és gyermekjóléti szolgáltatások teszi teljessé.
17-19. § A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, valamint a hozzá kapcsolódó természetbeni támogatás és pénzbeli ellátás, továbbá a természetbeni ellátásként nyújtott gyermekétkeztetés jegyzői hatáskörben történő eljárásáról rendelkezik.
20. § Gyermekjóléti Szolgálatot - lakosságszámhoz kötötten -, mint kötelezően ellátandó feladat ellátási formáját rögzíti.
21. § A bölcsődei ellátás életkori határáról, a bölcsődék nyitvatartásáról rendelkezik.
22. § A bölcsődei jogviszony létesítésnek és megszüntetésének szabályait fogja össze.
23. § A Gyermekek Átmeneti Otthonát - lakosságszámhoz kötötten - mint kötelezően ellátandó feladat ellátási formáját rögzíti.
24. § A Családok Átmeneti Otthonát, mint önként vállalt feladat ellátási formáját rögzíti.
25. § Hatályba léptető rendelkezések. Valamint a hatályát vesztett önkormányzati rendeletek felsorolását tartalmazza.