Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2020. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről

Hatályos: 2021. 10. 01

a településkép védelméről

Általános indokolás

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény felhatalmazást ad és egyben kötelez a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet megalkotására, melynek összhangban kell lennie a kerületi építési szabályzattal. A településképi rendelet és a kerületi építési szabályzat mellérendelt viszonyban áll egymással, melyek célja, szerkezete és tartalmi felépítése is eltérő. A településképi rendelet anyagi jogi és eljárási szabályokat egyaránt tartalmaz, ezáltal keretezi a kerületi építési szabályzatot, hiszen egyes tartalmi elemeket tekintve irányelveket fogalmaz meg a kerületi építési szabályzat számára.
A településkép védelméről szóló 2018. január 1-jétől hatályos 27/2017. (XII. 18.) önkormányzati rendelet módosítási eljárása során tett észrevételek alapján a folyamatban lévő új kerületi építési szabályzattal való összhang megteremtése érdekében új településképi rendelet- tervezet készült.

Részletes indokolás

Az 1–43. §-hoz

1-4. § Megfogalmazásra kerül a rendelet célja, hatálya, alkalmazása és mellékletei, továbbá a rendelkezések a felettes jogszabályi módosulások átvezetését tartalmazzák.
5. § Az értelmező rendelkezésekben szereplő fogalom meghatározások azon elemekre terjednek ki, melyek a felettes jogszabályokban nem meghatározottak.
6-15. § A rendelkezések tartalmilag alapvetően megegyeznek a korábban megalkotott a településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet előírásaival, emellett területi és egyedi védelem közötti eltérésekre vonatkozó pontosításokat, illetve a kerületi védettséggel összefüggő korlátozásokat és kötelezettségeket tartalmazzák.
16-34. § Az alapvető rendelkezések pontosításain túl a rendelet III-V. fejezete strukturálisan változott. Az alpontok sorrendisége a felettes jogszabályokhoz igazodik.
A településképi követelményeken belül kategorizálva lettek a területi építészeti követelmények és egyedi építészeti követelmények, továbbá a hozzá rendelt alpontok az egymásra épülő követelmények logikus elrendezését tették lehetővé.
35-41. § A településkép-érvényesítési eszközök általános rendelkezései és eljárási szabályai a felettes jogszabályok változásait követik le, a korábbi rendelet kiegészült a településképi véleményezési eljárás jogintézményével.
42-43. § A településképi rendelet hatálybalépéséről rendelkezik a Tvtv. előírása szerinti rendeletalkotási határidő betartásával.
Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszítik azon önkormányzati rendeletek, melyek rendelkezései a Tvtv. előírásai szerint a településképi rendeletben szabályozottak.
Mellékletek
A Rendelet 1. számú térképi melléklete a kerületi egyedi védettséget tartalmazza.
A Rendelet 2. számú melléklete a kerületi egyedi védett értékek táblázatos felsorolását tartalmazza.
A Rendelet 3. számú melléklete az értékvizsgálati dokumentáció tartalmi követelményeit részletezi.
A Rendelet 4. számú melléklete térképen ábrázolja a szezonális teraszok kitelepülési lehetőségeit.
A Rendelet kiegészült az 5. számú melléklettel, amely a tetőablak-nyitásra vonatkozó korlátozásokat táblázatos formában tartalmazza.
A Rendelet 6. számú melléklete a kerületben alkalmazott elemes burkolatok névleges mérettábláját tartalmazza.
A Rendelet kiegészült a 7. számú melléklettel, mely tartalmazza a településképi véleményezési eljáráshoz benyújtandó építészeti-műszaki dokumentáció tartalmi követelményeit.
A Rendelet 8. számú melléklete kisebb pontosításokat tartalmaz.
A Rendelet 9. számú melléklete a településképi eljárásokra vonatkozó formanyomtatvány.