Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Belváros-Lipótváros Kerületi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2021. 10. 01

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021.10.01.
Belváros-Lipótváros Kerületi Építési Szabályzatáról
Általános indokolás
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) eljárási szabályai szerint az Önkormányzat 2018. márciusban elindította az új kerületi építési szabályzat megalkotására vonatkozó eljárását a felettes jogszabályokban rögzített kötelezettségek alapján. Az új építési szabályzat kidolgozásának célja a magasabb rendű jogszabályokkal, így különösen az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvénnyel, a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvénnyel, Budapest főváros rendezési szabályzatáról szóló 5/2015. (II. 16.) Főv. Kgy. rendelettel, valamint az 50/2015. (I. 28.) Főv. Kgy határozattal elfogadott Budapest Főváros Településszerkezeti Tervével való összhang megteremtése.
A kerületi építési szabályzat tartalmi követelményeit a fent hivatkozott Korm. rendelet határozza meg, az egyes fejezetek és rendelkezések az abban meghatározott struktúra szerint épülnek fel.
Részletes indokolás
Az 1–106. §-hoz és az 1-4. melléklet–10. melléklethez
1. § A bevezető részben megfogalmazásra kerül a rendelet hatálya, alkalmazása és mellékletei, továbbá a felettes jogszabályokra való hivatkozásokat tartalmazza.
2. § Az értelmező rendelkezésekben szereplő fogalommeghatározások azon elemekre terjednek ki, melyek a felettes jogszabályokban nem meghatározottak és a rendelet alkalmazza.
3-9. § A rendelkezések a közterület alakítására vonatkozó előírásokat tartalmazzák.
10-18. § A III. és IV. fejezetben a táji és a természeti környezet védelmére, valamint a levegőtisztaságra, zaj- és rezgésvédelemre vonatkozó kötelezettségek kerültek megfogalmazásra. A korábbi szabályozáshoz képest új elemekkel és rendelkezésekkel egészült ki a rendelet.
19-27. § A rendelkezések között az egyes sajátos jogintézményekkel kapcsolatos előírások, és a közmű- és hírközlési hálózatok kialakítására vonatkozó előírások szerepelnek.
28-43. § A VII-VIII. fejezetben kaptak helyet az építési tevékenységre, az építési helyre és épület elhelyezésre vonatkozó szabályok. Meghatározásra került
- az új épület létesítésének,
- meglévő épület alapvető jellegét megváltoztató átépítésnek, és
- meglévő épület kismértékű átépítésének számító építési tevékenységek.
42-72. § A IX-XV. fejezetek tartalmazzák a rendelet alapját képező szabályozási határértékeket, az épületek és építmények magassági szabályait, meglévő- és új épületekre vonatkozó szabályokat, az udvarok kialakításának lehetőségeit, és kötelezettségeit, valamint a járművek elhelyezésére vonatkozó rendelkezéseket.
73-88. § Megfogalmazásra kerülnek a beépítésre szánt és a beépítésre nem szánt övezetek előírásai.
89-104. § A XVIII. fejezet az egyes részterületekre vonatkozó kiegészítő előírásokat tartalmazza, mely kiegészítő előírásokat a rendelet 1-88. §-ában foglaltakkal és a Szabályozási Tervvel együtt kell alkalmazni.
106. § Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti a korábbi Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról és Szabályozási tervéről szóló önkormányzati rendelet, és azon önkormányzati rendeletek, melyek az alaprendelet módosításáról rendelkeztek.
Mellékletek
a) 1. melléklet: Szab. Terv A. - Szabályozási elemek [M=1:2000]
b) 2. melléklet: Szab. Terv B. - Magassági szabályozás [M=1:5.500]
c) 3. melléklet: Szab. Terv C. - Más jogszabály által elrendelt egyes korl., egyéb kijelölések [M=1: 7.000]
d) 4. melléklet: Szabályozási Terv D. - Más jogszabály által elrendelt egyes védelmek [M=1:8.500]
e) 5. melléklet: Az építési övezetek és az övezetek szabályozási határértékei - táblázat
f) 6. melléklet: A személygépjárművek és a kerékpárok telken belüli elhelyezésének általános előírásai
fa) 6.a. mell.: A személygépjárművekre vonatkozó parkolási kötelezettség és közterületi engedménye fb) 6.b. mell.: A telken elhelyezendő kerékpártároló férőhelyek számának előírása és közterületi engedménye
g) 7. melléklet: Értelmező ábrák
h) 8. melléklet: A Rendelet hatálya alá nem tartozó 1. § (2) bekezdésben foglalt terület lehatárolása
i) 9. melléklet: Az egyes telkekre vonatkozó kiegészítő előírások
j) 10. melléklet: Elővásárlási joggal érintett telkek jegyzéke