Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a fás szárú növények védelméről

Hatályos: 2020. 03. 15

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020.03.15.
a fás szárú növények védelméről
Általános indokolás
A fás szárú növények védelméről szóló rendelet megalkotása az önkormányzati rendeletek jogharmonizációja érdekében szükségessé vált. Az önkormányzat Képviselő-testülete elfogadta 2020. január 30-án az új kerületi építési szabályzatot és településképi rendeletet, melyek 2020. március 15.-én lépnek hatályba. A jelenleg hatályos fás szárú rendelet tartalmi felülvizsgálata megtörtént, az újonnan elfogadott településrendezési eszközökkel való összhang megteremtése érdekében készült az új rendelet-tervezet a fás szárú növények védelméről.
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz és az 1–3. melléklethez
1 - 2. § Megfogalmazásra kerül a rendelet célja, hatálya, valamint az egyéb, együtt alkalmazandó rendeletekre való hivatkozás.
3. § Az értelmező rendelkezésekben szereplő fogalom meghatározások azon elemekre terjednek ki, melyek a felettes jogszabályokban nem meghatározottak.
4. § Általános rendelkezéseket fogalmaz meg a kerület fás szárú növényállományára vonatkozóan.
5-7. § Rendelkezik a fás szárú növények védelmének módjáról, a helyi védettségről továbbá meghatározza a fakivágás feltételeit, a fapótlás módját, mértékét és a pénzbeli megváltás összegét.
8. § A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.
Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a területet korábban szabályozó önkormányzati rendelet.
Mellékletek
A Rendelet 1. számú melléklete a kerületi védett zöldfelületek jegyzéke.
A Rendelet 2. számú melléklete a fakivágási engedélykérelem/bejelentés formanyomtatványa.
A Rendelet 3. számú melléklete számítási segédlet a fapótlás mértékének számításához.