Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata Képviselő-testülete 12/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

AZ ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL ÉS A KÖLTSÉGVETÉSI MARADVÁNY JÓVÁHAGYÁSÁRÓL

Hatályos: 2021. 05. 31

AZ ÖNKORMÁNYZAT 2020. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSI ZÁRSZÁMADÁSÁRÓL ÉS A KÖLTSÉGVETÉSI MARADVÁNY JÓVÁHAGYÁSÁRÓL

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 87. §‑a alapján a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót, az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást kell készíteni.

A fenti törvény 91. § (1) bekezdésének megfelelően, a jegyző által előkészített zárszámadási rendelet tervezetet a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé úgy, hogy az a Képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 21.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján a Képviselő-testület feladat – és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

Az önkormányzat gazdasági szervezettel rendelkező és a gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervei december 31-ei fordulónappal, éves beszámolási kötelezettségüknek eleget tettek.