Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzata Képviselő-testülete 16/2021. (VI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településképi eljárásokban hatáskör átruházásáról

Hatályos: 2021. 07. 01

a településképi eljárásokban hatáskör átruházásáról

Általános indokolás

A településképi eljárásokban hatáskör átruházásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotása a felettes jogszabályi környezet változása miatt szükségessé vált. A 2021. július 1-jétől életbe lépő szabályok szerint a településképi eljárásokat a Képviselő-testület folytatja le. Tekintve, hogy nevezett eljárások ügyintézési határideje 15 nap, a döntést a döntéshozó hatósági határozat formájában köteles meghozni, így amennyiben az döntéshozatal Képviselő-testületi hatáskörben marad, az az eljárások ellehetetlenüléséhez vezet, illetve amennyiben határidőn belül válasz nem érkezik, az megadottnak tekintendő.

A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény lehetőséget biztosít a Képviselő-testület számára a hatáskör átruházására a településképi rendelet módosításával, melyről a Képviselő-testületnek 2021. október 31-ig kell gondoskodnia.

Az átmeneti időszakban 2021. július 1-től október 31-ig jelen rendelet megalkotásával a településképi eljárások folytonossága biztosítható.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Megfogalmazásra kerül a rendelet szándéka szerinti rendelkezés, alkalmazásának esetei és módja.

A 2. §-hoz

A rendelet hatálybalépéséről és hatályának időtartamáról rendelkezik.