Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 5/2020. (I. 30.) számú önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01

a településkép védelméről szóló 5/2020. (I. 30.) számú önkormányzati rendeletének módosításáról

Általános indokolás

A Képviselő-testület 2020. január 30-án fogadta el a településkép védelméről szóló rendeletét, amely 2020. március 15-én lépett hatályba.

2021. május 10-én a 2021. évi XXXIX. törvény elfogadásával döntött az Országgyűlés a településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról. A törvénymódosítással számos ágazati jogszabály módosult, köztük a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: Tvtv.) is, valamint új végrehajtó kormányrendeletként megjelent a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15) Kormányrendelet (a továbbiakban: Tr.), amely a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendeletet (a továbbiakban: Tkr.) váltja fel lépcsőzetesen 2027. évig.

Jelen módosítás egyrészt a magasabb szintű jogszabályokkal való összhang megteremtését szolgálja, másrészt átvezetésre kerülnek az elfogadás óta eltelt időszak gyakorlati tapasztalatai alapján feltárt szükséges technikai javítások és változással érintett szabályozási elemek.

Részletes indokolás

Az 1–32. §-hoz

1. § A módosítás a Tvtv. valamint a Tkr. és Tr. változását követi le.

2. § A módosítás a végrehajtó kormányrendelet változását vezeti át, és pontosítást tartalmaz.

3. § A változott jogszabályok miatt új hivatkozások beillesztésére, illetve a 11. pont esetében új fogalom meghatározására kerül sor.

4. § A módosítás műszaki jellegű pontosítást tartalmaz.

5. § A közterületek adottságainak figyelembevételével a rendelkezés felülvizsgálatra és módosításra kerül.

6. § A szezonális terasz kitelepülések esetében a következetesség elvárásának eleget téve a rendelkezés kiegészítésre kerül a szomszédos földszinti rendeltetési egység érintettsége esetével.

7. § A módosítással érintett bekezdések közül az f) és i) bekezdés a közterületek elnevezését pontosítja, a b) és újonnan létrehozott m) bekezdés pedig a közterületek adottságainak figyelembevételével, a Vörösmarty tér megújítása során készített pavilon-, és rendezvény telepítési terv alapján kerül módosításra.

8. § A rendelkezés a napi gyakorlati tapasztalatok alapján kerül módosításra.

9. § A rendelkezés pontosításra kerül.

10. § A rendelkezés a napi gyakorlati tapasztalatok alapján módosításra kerül.

11–12. § A rendelkezés a napi gyakorlati tapasztalatok alapján kiegészítésre kerül a világörökségi terület szigorú követelményeit figyelembe véve.

13. § A rendelkezés pontosításra kerül.

14–15. § A rendelkezés a Tr. 37. § (2) bekezdés miatti jogharmonizáció miatt szükséges.

16. § A Tvtv. 8. § (2) bekezdése szerint 2021. július 1-től az önkormányzat folytatja le a különböző településképi eljárásokat, melyek ügyintézési határideje 15 nap.

A Tvtv. 8/A. § alapján: „A képviselő-testület a 8. §‑ban foglalt önkormányzati hatósági hatásköröket a 2. § (2) bekezdése szerinti településképi rendeletben ruházhatja át.”, továbbá 16/C. § (2) bekezdés szerint a „hatáskör-módosításról a képviselő-testület 2021. október 31-ig gondoskodik”.

Az új rendelkezés a fenti kötelezettségnek tesz eleget.

17. § A korábbi jogszabályhelyre való hivatkozás megváltozott, így új hivatkozás beillesztése vált szükségessé.

18. § A módosítás technikai jellegű, a jogszabályok szerkesztési elvéből adódó javítást tartalmaz.

19. § A rendelkezés a napi gyakorlati tapasztalatok alapján kiegészítésre kerül.

20 § A korábbi jogszabályhelyre való hivatkozás megváltozott, így új hivatkozás beillesztése vált szükségessé.

21. § Az illetékes hivatal elnevezése pontosításra kerül.

22. § A rendelkezés beillesztése a Tr. 47. § (2) bekezdése miatt javasolt.

23. § A módosítás a Tvtv. változását követi le.

24 § A rendelkezés beillesztése a Tr. 11. § (3) bekezdése miatt javasolt.

25–26. § A módosítás a Tvtv. változását követi le.

27. § A 8. § (3) bekezdéséhez tartozó térkép módosításra kerül. A Hold utca 17–19. telek összevonása miatt a telekkontúr változott, valamint egy hibás kitöltés eltávolításra kerül.

28. § A módosítás telekösszevonás miatt szükséges.

29. § A szabályozás felülvizsgálata alapján a 19. § (14) bekezdéséhez tartozó térkép módosításra kerül.

30. § A módosítás a 24025 hrsz-ú Papnövelde utca 10. számú épület tekintetében a véleményezési eljárás során beérkezett partnerségi észrevétel alapján kerül módosításra, a táblázat egyéb sorai tekintetében a kiegészítések technikai jellegűek, címek pontosítását tartalmazza.

31. § A módosítás technikai jellegű, a napi gyakorlati tapasztalatok alapján kiegészítésre kerül a formanyomtatvány.

32. § Hatályba léptető rendelkezés.