Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Belváros-Lipótváros Kerületi Építési Szabályzatának módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 01

Belváros-Lipótváros Kerületi Építési Szabályzatának módosításáról

Általános indokolás

A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) eljárási szabályai szerint az Önkormányzat 2020. októberében elindította a kerületi építési szabályzat módosítására vonatkozó eljárását a magasabb rendű jogszabályokban rögzített kötelezettségek alapján. A kerületi építési szabályzat módosításának célja a felettes ágazati jogszabályokkal, így különösen az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvénnyel, valamint a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvénnyel való összhang biztosítása, valamint a hatálybalépés óta eltelt időszak szakmai tapasztalatai alapján feltárt technikai javítások és egyes szabályozási elemek módosításának átvezetése.

Részletes indokolás

Az 1–15. §-hoz

1. § A kerületi építési szabályzat egy új fogalommal egészül ki.

2. § A Táj- és a természeti környezet védelmére vonatkozó előírások pontosítását tartalmazza.

3. § Az udvar üvegtetős lefedésére vonatkozó rendelkezések pontosítását tartalmazza a szabályozási határértékek tekintetében. A 3. § (5) bekezdésében foglaltakra az OTÉK 111. § (2) bekezdésben foglaltakra hivatkozva az állami főépítész a BP/1701/00108–4/2021 számú levelében az OTÉK eltéréshez a hozzájárulását megadta.

4. § A módosuló rendelkezés az épületek magassági csatlakozási szabályainak pontosítását tartalmazza a könnyebb értelmezhetőség érdekében, a 7. mellékletben a 4.b ábrával kiegészítve.

5. § A rendelkezések pontosítása, kiegészítése a lapostetős épületrészek tetőtájképbe illeszkedő kialakításának és azok zöldítésének részletszabályait tartalmazza.

6. § Az udvar üvegtetős lefedésére vonatkozó rendelkezések pontosítását tartalmazza.

7. § A módosítás a járművek elhelyezésére vonatkozó XV. fejezet rendelkezéseit pontosítja.

8. § Az építési övezetek egyes önálló rendeltetési egységeire vonatkozó előírásait pontosítja.

9. § A rendelkezés elősegíti a játszótérhez kapcsolódó nyilvános illemhely kialakításának lehetőségét.

10. § A módosítás egyrészt a telekösszevonás miatt szükségessé váló pontosítást tartalmaz, másrészt a beérkezett partnerségi észrevétel alapján történ felülvizsgálat eredményeként indokolt pontosítást tartalmaz.

11. § A rendeletben feltárt technikai észrevételek, elírások javítása, pontosítások átvezetése történik meg a szócserékkel.

12. § A hatályát vesztő rendelkezéseket tartalmazza.

13–14. § A kerületi építési szabályzat módosuló mellékleteit, ábráit sorolja fel.

15. § Hatályba léptető rendelkezés.