Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a CT és MR diagnosztikai szolgáltatás költségeinek átvállalásáról szóló 9/2019. (V. 2.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 29

a CT és MR diagnosztikai szolgáltatás költségeinek átvállalásáról szóló 9/2019. (V. 2.) önkormányzati rendelete módosításáról

Általános indokolás

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete rendeletével a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat által működtetett CT és MR diagnosztikai szolgáltatás költségeinek átvállalásával támogatja az V. kerületi lakosok, az Önkormányzat és az önkormányzati intézményekben dolgozók számára egészségük megőrzését, illetve annak lehetőség szerinti helyreállítása érdekében segítséget nyújt. A rendeletmódosítás a rendelet hatályát az önkormányzati fenntartású Időskorúak Gondozóházában ellátotti jogviszonnyal rendelkezők részére is kiterjeszti annak érdekében, hogy a kerületben ellátást igénybe vevő időskorúak teljes körűen hozzájuthassanak az egészségügyi ellátáshoz.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény vonatkozó előírásai alapján, a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat, mint önkormányzati költségvetési intézmény munkavállalóinak közalkalmazotti jogviszonya egészségügyi szolgálati jogviszonnyá alakult át.

A jelenlegi rendelet hatálya nem terjed ki az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalókra, az Önkormányzat szándéka, hogy a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat munkavállalói részére továbbra is biztosítsa a CT és MR diagnosztikai szolgáltatás igénybevételének lehetőségét.

Részletes indokolás

Az 1–5. §-hoz

1. §‑hoz

A rendelet személyi hatályáról rendelkezik az általános indokolásban foglaltak szerint, az önkormányzati fenntartású Időskorúak Gondozóházában ellátotti jogviszonnyal rendelkezők, valamint a Belváros-Lipótváros Egészségügyi Szolgálat intézményében egészségügyi szolgálati jogviszonyban állók jogosultságát rögzíti.

2–3 . §‑hoz

A CT és MR diagnosztikai szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazza, az ellátotti jogviszonyról szóló igazolást kiadó személyt jelöli meg.

4. §‑hoz

A jogosultsági kör kibővítése kapcsán szükségessé vált a hivatkozás átvezetése, erről szól a rendelkezés.

5. §‑hoz

Hatályba léptető rendelkezések.