Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2021. 11. 11
az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Az üzletek éjszakai nyitva tartási rendjéről szóló önkormányzati rendelet megalkotásának a célja a kerületben lakók testi és lelki egészségének Alaptörvényben rögzített jogának szem előtt tartása, nyugodt és kiegyensúlyozott pihenőidőjük biztosítása, valamint megoldás nyújtása a kerületünket érintő hatályos jogszabályok betartására és betartatására.
A rendelet megalkotásakor nem a tiltás a cél, hanem az, hogy minőségi keretek között tudjanak működni a zeneszolgáltatást nyújtó vendéglátó üzletek és szabályozott keretek között lehessen tartani a működésüket.
A korábban hatályos, üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezésére azért került sor, mivel a megváltozott életviszonyokat tekintve már nem volt korszerű a szabályozás a kerületben.
Az új önkormányzati rendelet megalkotásával olyan magatartási szabályok állapíthatók meg, amelyek megjelenítik a helyi sajátosságokat és célokat egyaránt.
A jogszabály megalkotásakor az Önkormányzatnak szükséges figyelembe vennie a lakosság pihenéshez való jogát is. A rendelettel elérendő célunk a kerületbe érkező vendégek viselkedésének, magatartásának kulturált keretek között tartása, továbbá a tereken való hangoskodás, szeszesital fogyasztás, szemetelés és egyéb jogsértő magatartások visszaszorítása. Ez indokolta a jogszabály sürgősségi tárgyalását.
A zeneszolgáltatást nyújtó vendéglátó üzletek számára előírt külön nyitva tartási engedély feltételeinek részletes szabályozása a kerületben lakók egészséges életkörülményeit és pihenéshez való jogát is biztosítja.
A zeneszolgáltatást nyújtó hangrendszerbe beépített limiter használata, a kifelé nyíló hangszigetelt dupla nyílászárók beépítése amellett, hogy a lakosság pihenéshez való jogát szolgálja, biztosítja, hogy a vendéglátó egység zeneszolgáltatása ne legyen hangos, zavaró, egyúttal a lakosság részéről a zajos vendéglátóhelyekre érkező panaszbejelentések csökkenő számát is eredményezi.
Az előzetes kölcsönhatásvizsgálat elvégzése, a társasházban lakók véleményének megismerése előzetesen segít felmérni a vendéglátó üzlet lakókörnyezetre gyakorolt hatását.
A külön nyitvatartási engedély feltételeként meghatározott, katasztrófavédelmi szempontból, valamint az építési feltételeknek megfelelő, hangszigetelt, zsilipes be-és kiléptető rendszer, valamint hangszigetelt nyílászárók alkalmazása, továbbá a forgalomszámláló használata a vendéglátóhelyen tartózkodók biztonságos be-és kijutását, a befogadóképesség gördülékenyebb ellenőrzését teszi lehetővé.
A befogadóképességnek megfelelő létszámú biztonsági szolgálat alkalmazása, a közterületen történő szeszesital fogyasztásának, valamint a hangoskodás, és szemetelés megakadályozására.
A vendégek részére a cég nevével ellátott azonos színű karszalag bevezetése az üzlet 5 méteres körzetében esetlegesen elkövetett szabálysértések, bűncselekmények hatékony felderítését szolgálja.