Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 23/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 15
az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 23/2021. (XI. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Fenti rendelet felülvizsgálata során megállapítást nyert, hogy a jogszabály egyes rendelkezésének módosítása, konkrétabb szabályozása szükséges.
Az önkormányzati rendelet megalkotásával, olyan magatartási szabályok állapíthatók meg, amelyek megjelenítik a helyi sajátosságokat, célokat egyaránt.
A korábbi szabályozás értelmében a 2. § (3) bekezdése „üzlet szeszes italt tartalmazó részének lezárása....” tágan értelmezhető fogalom volt, emiatt nem valósult meg az egységes joggyakorlat a kerületben.
Ezen bekezdés módosítását követően valamennyi Kereskedő számára egyértelmű meghatározást tartalmaz a rendelet. A 22 óra után nyitva tartó, a jogszabály hatálya alatt álló üzletekben fizikálisan úgy kell elzárni az üzlet szeszesitalt tartalmazó részét, hogy az üzlet alkalmazottai és a vásárlók ne férjenek hozzá. Erre három megoldást nyújt a rendelet, zárral ellátott ráccsal, zárral ellátott plexivel, vagy zárral ellátott üvegfallal szükséges a lezárást biztosítani.
E rendelet módosítása nyújt megoldást a kerületünket érintő hatályos jogszabályok betartására és betartatására.