Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2022. (VII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról és a fizetendő térítési díjakról szóló 5/2022. (III. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 01
a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról és a fizetendő térítési díjakról szóló 5/2022. (III. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A személyes gondoskodást nyújtó, valamint a gyermekjóléti ellátások kapcsán fizetendő térítési díj megállapításának szabályairól a vonatkozó jogszabályok a következők szerint rendelkeznek.
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény:
115. § (1) bekezdés: Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetén két alkalommal korrigálható...”.
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény:
146. § (1) bekezdés: Ha e törvény másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátás keretében biztosított gyermekek napközbeni ellátásáért és gyermekek átmeneti gondozásáért, valamint a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi szakellátás keretében biztosított utógondozói ellátásért, valamint a gyermekétkeztetésért térítési díjat kell fizetni”.
147. § (1) A fenntartó a jogszabályban meghatározottak szerint megállapítja a 146. § (1) bekezdése szerinti intézményi térítési díját, amely – a gyermekétkeztetés kivételével – a szolgáltatási önköltség és a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított támogatás különbözete.
(2) A bölcsőde, mini bölcsőde esetében az intézményi térítési díjat külön meg kell határozni a gyermek gondozására, nevelésére, nappali felügyeletére és a vele történő foglalkozásra (a továbbiakban együtt: gondozására), valamint a 151. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a gyermekétkeztetésre vonatkozóan.
(3) A szolgáltatási önköltséget a tárgyévre tervezett adatok alapján a tárgyév április elsejéig kell megállapítani. A szolgáltatási önköltség év közben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják.
A közétkeztetést biztosító Prizma-Junior Közétkeztetési Zrt-vel kötött megállapodás alapján, a nyersanyag költségek növekedése okán a közétkeztetési díjak 2022.02.01. naptól a szociális étkezés, 2022.04.01. naptól a bölcsődei és a köznevelési/oktatási intézmények tekintetében 20%-al megemelkedtek, és a szolgáltatást biztosító jelezte, hogy várható további emelkedés az év folyamán. Önkormányzatunk évek óta nem emelte a térítési díjak összegét, a szociális étkezés összege 2013. év óta nem változott.
Fentiekre figyelemmel az intézményvezetők és a Pénzügyi Osztály javaslatot tettek az intézményi térítési díjak napi összegének korrigálására vonatkozóan.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
1. §‑hoz
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról és a fizetendő térítési díjakról szóló 5/2022.(III.10.) önkormányzati rendelet 1., 5., 6. és 7. számú melléklete tartalmazza a szociális étkezés, szakosított ellátásként a Gondozóház, valamint a bölcsődei ellátás és a köznevelési intézmények térítési díj megállapítását, amelyek korrigálása történt.
2. §‑hoz
Hatályba léptető rendelkezés.