Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről

Hatályos: 2022. 12. 15

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2022. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.12.15.
az Önkormányzat tulajdonában álló bérlakások elidegenítésének feltételeiről
Általános indokolás
A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 12. §‑a alapján a módosító önkormányzati rendeletet hatályon kívül kell helyezni. A Nemzeti Jogszabálytárról szóló 338/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 4. §‑a alapján a 2013. július 1. napját megelőzően hatályba lépett, 2013. június 30. napját követően megváltoztatott és a lekérdezés napján hatályos önkormányzati rendelet esetében a Nemzeti Jogszabálytárban a rendelet lekérdezés napján hatályos egységes szerkezetű szövegét, és a lekérdezés napját követő egy időállapotát kell közzétenni.
Fenti jogszabályokat figyelembe véve szükségessé vált a 40/2007. (X. 19.) önkormányzati rendeletet és az azt módosító rendeleteket egységes szerkezetbe foglalva egy új jogszabályként történő elfogadása, valamint a 40/2007. (X. 19.) önkormányzati rendelet és módosításainak hatályon kívül helyezése.
Az új rendelet-tervezet szövege tartalmazza a korábbi 40/2007. (X. 19.) önkormányzati rendelet és az azt módosító rendeletek egységes szerkezetbe foglalt szövegét, illetve a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Lakástörvény), valamint a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény módosításáról szóló 2021. évi CXXIII. törvény, és az egyes kulturális tárgyú és egyéb törvények módosításáról szóló 2021. évi CXLVIII. törvénynek a Lakástörvény módosítására vonatkozó 1. rész által bevezetett rendelkezések végrehajtására vonatkozó rendelkezéseket.
A Lakástörvény 45-51. §‑ai az önkormányzati bérlakások bérlői számára új lehetőséget teremtettek a lakások megvásárlására, a vételi jog bevezetésével. Az új jogcímet beemeltük a rendeletbe, a részletes szabályokat a Lakástörvény tartalmazza, ahol eltérés engedélyezett az önkormányzat számára, abban az esetben pontosítottuk a bérlők által alkalmazandó szabályokat.
Részletes indokolás
Az 1–27. §-hoz
1. § A rendelet hatálya eltér a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területétől, mivel azon kívül is található az Önkormányzat tulajdonában álló lakás, illetve bizonyos esetekben a nem lakás céljára szolgáló lakásokra is kiterjed.
2. § A Képviselő-testület jogkörének meghatározása.
3. § A Tulajdonosi, Elidegenítési és Lakás Bizottság jogkörének meghatározása.
4–5. § A Polgármester jogkörének meghatározása.
6. § A lakás céljára szolgáló illetve a rendelet hatálya alá tartozó nem lakás célú helyiségek elidegenítésének a tárgyi feltételeit tartalmazza.
7. § A lakás céljára szolgáló illetve a rendelet hatálya alá tartozó nem lakás célú helyiségek elidegenítésének a bérlőkre vonatkozó feltételeit tartalmazza.
8. § A jogosultak részére megküldött vételi ajánlat tartalma, elfogadásának feltételei, az elfogadás meghiúsulása esetét tartalmazza.
9. § Az adásvételi szerződés megkötése előtt bemutatandó iratok, a szerződés megkötésének feltételei.
10. § A vételárkedvezmény mértéke egyösszegű megfizetés esetén.
11. § Kárpótlási jeggyel történő vásárlás feltételeinek részletezése.
12–13. § Esetleges fizetési késedelem, a törlesztőrészletek nemfizetése esetén követendő eljárás.
14–16. § Az Ltv. 45. § (1) bekezdésében meghatározott vételi jog gyakorlásának szabályai.
17–19. § Az elővásárlási jog gyakorlásának szabályai.
20. § Speciális jogi helyzetű lakások esetében az elővásárlási jog gyakorlásának szabályai.
21. § Az Önkormányzat bérlakásállományában találhatóak harmadik személyek jogosultságában álló, úgynevezett bérlőkijelölési joggal érintett lakások, amelyeknek az értékesítésére is speciális szabályok vonatkoznak.
22. § Rendeltetésszerű használatra alkalmatlan lakások felújítását követően alkalmazandó szabályok.
23. § A megüresedett társbérleti lakrészek a speciális használati és tulajdonjogi jogi helyzetnek megfelelően kerül szabályozásra.
24. § Nem lakás céljára szolgáló helyiségek lakássá alakításának vállalásával, az átalakítási kötelezettség teljesítését követően történő értékesítés szabályai.
25. § Üres lakások esetében – tekintettel arra, hogy az elővásárlási joggal érintett bérlő, illetve egyéb jogosultak kérdésköre nem értelmezhető – a vételre jogosultak, illetve a döntéshozatali rend és a döntések feltételei az itt foglalt eltérésekkel alkalmazandók.
26. § Üres egyéb helyiség értékesítése esetében meghatározott speciális eltérések.
27. § Hatálybalépés időpontjának meghatározása illetve a hatályát vesztő rendelet megjelölése.