Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2022. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi költségvetési zárszámadásáról és a költségvetési maradvány jóváhagyásáról

Hatályos: 2022. 05. 31
az önkormányzat 2021. évi költségvetési zárszámadásáról és a költségvetési maradvány jóváhagyásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 87. §‑a alapján a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót, az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást kell készíteni.
A fenti törvény 91. § (1) bekezdésének megfelelően, a jegyző által előkészített zárszámadási rendelet tervezetet a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé úgy, hogy az a Képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Az önkormányzat gazdasági szervezettel rendelkező és a gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervei december 31-ei fordulónappal, éves beszámolási kötelezettségüknek eleget tettek.