Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületen történő szeszesital fogyasztásának tilalmáról

Hatályos: 2023. 07. 06

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2023. (VII. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.06.
a közterületen történő szeszesital fogyasztásának tilalmáról
Általános indokolás
A 24/2000 (VII.5.) önkormányzati rendelet bevezető részében az önkormányzat részére felhatalmazást adó és feladatkört megállapító jogszabályok már nem hatályosak, ezért jogharmonizációs okokból szükséges a rendelet bevezető részét a jelenleg hatályos jogszabályokra hivatkozással aktualizálni.
A rendelet szerkezete a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény és a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2099. (XII. 14.) IRM rendeletnek megfelelően változtatásra került, azonban a szabályozás szövege nem változott a korábbi rendelethez képest.
A közterületen való szeszesital fogyasztással kapcsolatos szabályozásra vonatkozóan a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: szabálysértési törvény) 200. § (1) bekezdés a) pontja szerint szabálysértést követ el, aki a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó – törvényben, kormányrendeletben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott – tilalmat megszegi.
A szabálysértési törvény fenti szakasza alapján a települési önkormányzat rendeletben kijelölhet olyan területet, ahol a szeszesital fogyasztást megtiltja. A közterületen való szeszesital fogyasztás tilalmát törvény és kormányrendelet jelenleg nem szabályozza, ezért a közterület-használat rendjének megőrzése érdekében szükséges annak önkormányzati rendeletben történő rögzítése. A közterületen történő szeszesital fogyasztás szankcionálásának módját és mértékét a szabálysértési törvény szabályozza.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Értelmező rendelkezések.
A 2. §-hoz
A szeszesital fogyasztására vonatkozó rendelkezések.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető és rendeletet hatályon kívül helyező rendelkezés.