Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 23/2021. (XI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 15

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. Kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2023. (XII. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.15.
az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 23/2021. (XI.10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
INDOKOLÁS
Fenti rendelet felülvizsgálata során megállapítást nyert, hogy a jogszabály személyi hatályának bővítése, a 22 óra utáni alkohol árusítás tilalmára vonatkozó szabályozás szigorítása szükséges.
Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 23/2021. (XI.10.) önkormányzati rendeletben szükségessé vált a csomagküldő kereskedelem keretében történő alkohol árusítás szabályozása is, mivel a lakók pihenéshez való jogának biztosítása érdekében tovább kellett szűkíteni azon kereskedelmi formák körét, amelyekben a 22 óra utáni alkohol árusítás lehetőségét a helyi rendelet kizárja.
Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 23/2021. (XI.10.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdését az alábbiakkal javasoljuk kiegészíteni:
„A rendelet hatálya a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata közigazgatási területén a vendéglátó üzletek, a zeneszolgáltatást nyújtó vendéglátó üzletek, a palackozott, dobozos szeszesitalt forgalmazó kiskereskedelmi és nagykereskedelmi üzletek üzemeltetőire, valamint az V. kerületi székhellyel rendelkező, csomagküldő kereskedelmi tevékenység keretében szeszes italt értékesítő vállalkozásokra terjed ki.
Az üzletek éjszakai nyitva tartási rendjéről szóló 23/2021. (XI.10.) önkormányzati rendelet 2. § (3/a) bekezdése a következők szerint módosul:
(3/a) Tilos 22 óra után csomagküldő kereskedelmi tevékenység keretében a vásárlók által bármely időpontban előzetesen megrendelt szeszes italokat az üzletben a vásárlók részére kiadni, onnan kiszállítani.
A rendelet ezen kiegészítését követően mind az üzletben történő kereskedelmi tevékenységet folytató üzemeltetők, mind az V. kerületi székhellyel rendelkező, csomagküldő kereskedelmi tevékenységet folytató üzemeltetők számára egyértelmű meghatározást tartalmaz a rendelet az alkohol árusítás tilalmára vonatkozóan.
A jogszabály módosítást követően a Kereskedő a vásárlók által előzetesen megrendelt szeszes italokat abban az esetben sem adhatja ki és szállíthatja ki a vásárlók részére, amennyiben a csomagküldő kereskedő székhelye nem az V. kerületben van, hiszen magában az üzletben illetve a hozzá tartozó raktárban nem végezhető 22 óra után szeszes ital értékesítés.
E szabályozás hiánya teret adhat a Kereskedők részére, hogy 22 óra után a rendeletben eddig nem szabályozott kereskedelmi formában árusíthassanak alkoholt a jogalkotói szándékkal ellentétben.
E rendelet módosítása nyújt megoldást a kerületünket érintő hatályos jogszabályok betartására és betartatására.