Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2007. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek víz- és csatornahasználati díjának bérlőkre történő áthárításáról

Hatályos: 2008. 01. 21- 2009. 05. 07

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2007. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek víz- és csatornahasználati díjának bérlőkre történő áthárításáról

2008.01.21.

A Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. §-ában és a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, 1993. évi LXXVIII.tv.35. §- ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - minden, a Budapest, VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata tulajdonában álló bérbeadás útján hasznosított lakásra és nem lakás céljára szolgáló helyiségre, illetőleg területre /a továbbiakban együtt bérlemény/ kiterjed.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya azokra a bérleményekre, melyek víz- és csatorna díját a felhasználó mellékvízmérővel mért fogyasztás alapján fizeti.

Víz- és csatornadíj megtérítési kötelezettség

2. § (1)1 Azokban a bérleményekben, ahol a vízfogyasztás külön-külön nem mérhető, a közüzemi víz- és csatornahasználati díjtérítés havi összegét az ingatlanon, illetve az épületben kialakított mérőhelyenként kell megállapítani. Az adott évre vonatkozó fogyasztást a Vagyonkezelő által épületenként leolvasott fogyasztás vagy a társasházak 2. §. (2) b.) szerinti adatszolgáltatása alapján kell meghatároznia a Vagyonkezelőnek. Az épületek központi mérőin jelentkező fogyasztásból levonásra kerül - a főmérő utáni mellékvízmérőkön mért fogyasztás, - csőtörés során elfolyt vízmennyiség, - önkényes lakás- és helyiséghasználók által elfogyasztott vízmennyiség, - a nem lakáshoz tartozó egyéb bérlői vízfelhasználás, amelynek elszámolására (mint pl.: gépkocsimosás, kertlocsolás, stb.) a Budapest Főváros Közgyűlésének 4/1995. (II. 13.) sz. önkormányzati rendeletében biztosított és igénybevett átalányok és normák az irányadók. - az épületben végzett felújítási munkák során felhasználásra került vízmennyiség. A bérlők a közüzemi vízfogyasztásért és csatornahasználatért a bérbeadónak - a lakbéren (helyiségbéren) felül díjmegtérítést kötelesek fizetni.

(2)2 A díjmegtérítés havi összege azokban a bérleményekben, amelyekben a vízfogyasztás nem mérhető:

a) 100 %-ig önkormányzati tulajdonú épületekben lévő lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetében az előző évi, a 2. §. (1) bekezdés szerint korrigált vízfogyasztásnak – a bérlemények vízórával nem rendelkező összes alapterületét figyelembe véve – az adott önkormányzati tulajdonú bérlemény alapterületére eső arányos része, valamint a Fővárosi Közgyűlés 4/1995. (II. 13.) Fővárosi Közgyűlési rendeletében megállapított, mindenkor hatályos víz- és csatornadíj ÁFÁ-val növelt szorzatának egy tizenketted része. A Fővárosi Közgyűlési rendeletben megállapított víz- és csatornadíj mértéke minden év január 1-jétől alkalmazásra kerül a bérlők számlájában. A felhasznált víz mennyiségének megállapítása egy évre előre az előző évi tényleges vízfogyasztás alapján történik minden év június 30 napjáig. Közlését a bérlők felé számlában kell eszközölni, és azt a bérlőknek július 1-től kell téríteni.;

b) A vegyes tulajdonú társasházakban lévő önkormányzati lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek víz- és csatornahasználati díja megegyezik a közgyűlés által a tárgyévi költségvetésében elfogadott közös költségben elkülönített víz- és csatornahasználati díj tulajdonhányad szerinti lakásra jutó összegével. A következő év víz- és csatornahasználati díj változás időpontja a közgyűlés által elfogadott közös költség változás időpontja. Ha a társasház közgyűlése határozatot hoz a lakásonkénti tényleges költségelszámolásra, amely határozatban dönt hátralék befizetéséről vagy túlfizetés visszafizetéséről, abban az esetben a bérbeadó a ház fővízmérőjén leolvasott tényleges fogyasztás alapján – a közgyűlés döntésének megfelelő mértékben elszámol a bérlőkkel. A bérbeadó nevében a Kisfalu Kft. köteles az érintett társasházaktól adatot bekérni az épület egészére vonatkozó – valamint ennek alapján egyes tulajdonhányadra megállapított éves leszámlázott és kifizetett víz- és csatornahasználati díjról, valamint a társasház éves költségvetésében elfogadott víz- és csatornahasználati díj összegéről és hatálybaléptetésének időpontjáról.

Amennyiben a Társasház a bekért adatszolgáltatást nem teljesíti, a bérbeadó az előző év adata alapján az egyes tulajdonhányadokra megállapított víz- és csatornahasználati díjat fizeti a társasháznak, s ezt határozza meg a bérlő felé.

(3)3 A bérleményekre előirányzott, és a felosztott tényleges víz- és csatornahasználati díj közötti éves különbözetről bérleményenként minden év fordulónapját követő 30 napon belül elszámolást kell készíteni. A különbözetet az elszámolás közlésétől számított 30 napon belül vissza kell téríteni mind a bérlőnek, mind a bérbeadónak, amennyiben az bármelyik félnél többletként jelentkezik.

3. § (1)4 Az Önkormányzat tulajdonában álló bérlemény bérlője a víz- és csatornahasználati díjat vízóra hiányában a 2. §. (2) bekezdésében foglaltak szerint az Önkormányzat részére a lakásra és nem lakás céljára szolgáló helyiségre fizetendő bérleti díj megfizetésével egyidejűleg, vízórával rendelkező lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség esetén a szolgáltató által meghatározottak szerint tartozik megfizetni.

(2)5 Amennyiben az Önkormányzat tulajdonában álló lakásban vagy nem lakás céljára szolgáló helyiségben felszerelt vízórára kiszámlázott víz- és csatorna díjat a bérlő három hónapig nem fizeti meg, illetve három hónapig nem jelez vízfogyasztást, valamint a vízóra hitelesítését elmulasztja automatikusan köteles a továbbiakban az Önkormányzat részére a 2. §. (2) bekezdésében foglaltak szerinti vízdíjat fizetni.

4. § (1) A bérlő jogosult saját költségére mellékvízmérőt felszereltetni, melynek üzembe helyezésével egyidejűleg szerződést kell kötnie a vízi közmű üzemeltetőjével. A szerződéskötés tényét a bérlő a bérbeadónak a szerződéskötést követő 15 napon belül bejelenteni.

(2) A 100 %-ig önkormányzati tulajdonú épületek központi vízmérőihez kapcsolódó bérlemények bérlőinek, illetve a vegyes tulajdonú társasházakban lévő önkormányzati bérlemények bérlőinek legalább kétharmada kezdeményezheti, hogy az egyes lakásokra eső víz- és csatornadíj mértéke a 2. §. (2) pontban foglaltaktól eltérő módszerrel kerüljön felosztásra (pl. a bérlők által közösen megállapított az egyes lakásokban lakók száma, vagy egyéb más vízfogyasztással összefüggő adat alapján). Ezen pont alapján akkor lehet az egyes lakásokra eső víz- és csatornadíj mértékét meghatározni, ha a megosztás elvével a bérlők kétharmada és a bérbeadó egyetért, valamint ha ezáltal egyes bérlők nem kerülnek aránytalanul hátrányos helyzetbe.

(3) Azon lakásoknál, ahol a bérlők 2007. július 01. és 2008. március 31. közötti időszakban vízórát szereltetnek fel, ezen időszakra a vízóra felszerelése napjáig a víz és csatornadíjként a rendelet 1. sz. mellékletében szereplő, a bérlemény komfortfokozata szerinti átalány összegét kell fizetnie a bérlőnek.

5. § (1) Az egyes bérlemények után fizetendő díj megtérítés összegét e rendelet 2. §. (2) bekezdése alapján a Vagyonkezelő állapítja meg és közli a bérlőkkel.

(2) A bérlő a rá vonatkozó víz és csatornahasználati díj megállapításával kapcsolatos számítási dokumentumokba jogosult betekinteni.

(3) Ha a bérlő a közölt díjmegtérítést nem fogadja el, annak megállapítását a Bíróságtól kérheti. A Bíróság jogerős határozatáig a bérbeadó által közölt díjmegtérítést kell megfizetni.

6. § A bérlő a díjmegtérítést a lakbérrel (helyiségbérrel) egy időben köteles a bérbeadó részére megfizetni. E kötelezettség nem teljesítése esetén a bérleti szerződés felmondására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

7. § A bérbeadó víz- és csatorna használati díjakkal kapcsolatos - e rendeletben szabályozott - feladatait a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat megbízása alapján a bérlemény Vagyonkezelője látja el.

8. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba és ezzel egyidejűleg hatályát veszti Budapest Józsefváros Önkormányzatának 10/1995. (III. 21.) ök. sz. rendelete, rendelkezéseit 2007. július 1-jétől a fennálló bérleti jogviszonyok esetében is alkalmazni kell.

1

Módosította a 21/2009.(V.08.) ök.sz. rendelet 1. §. Hatályos a kihirdetés napjától.

2

Módosította a 21/2009.(V.08.) ök.sz. rendelet 2. §. Hatályos a kihirdetés napjától.

3

Törölte a 21/2009.(V.08.) ök.sz. rendelet 3. §. Hatályos a kihirdetés napjától.

4

Módosította a 21/2009.(V.08.) ök.sz. rendelet 4. §. Hatályos a kihirdetés napjától.

5

Módosította a 21/2009.(V.08.) ök.sz. rendelet 5. §. Hatályos a kihirdetés napjától.