Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 26/2010.(VI.18.) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

Hatályos: 2016. 10. 07- 2016. 12. 03

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint Budapest Főváros Közgyűlésének a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Fkgy. rendelet) 10. § (5) bekezdésében, 11. § (4) bekezdésében és a 13. § (2) bekezdésben foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:



Általános rendelkezések


1. §


(1)[1] A rendelet hatálya kiterjed Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzatának (továbbiakban: Józsefvárosi Önkormányzat) közigazgatási területén található valamennyi kerületi önkormányzati tulajdonú várakozás céljára igénybe vett közterületre (továbbiakban: várakozási övezet), kivéve a taxiállomásokat, amelyeken történő várakozás feltételeiről külön jogszabály rendelkezik, valamint a sétáló övezetekre. A várakozási övezeteket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(2) A rendelet hatálya kiterjed valamennyi rendszámmal rendelkező járműre és azok tulajdonosára, üzemben tartójára. 


1/A. §[2]


E rendelet alkalmazásában

sétálóövezet: olyan önkormányzati kezelésű közterület, ahol kiépített járműbeléptető rendszer szabályozza a bejutást és melyre gépjárművel a külön jogszabály szerinti közúti jelzések alapján behajtani csak külön engedéllyel lehet.


Lakossági várakozási hozzájárulás díjkedvezménye


2. §[3]


(1)[4] A lakossági várakozási hozzájárulás – kérelemre – annak a lakosnak adható, aki

a) a Budapest Főváros VIII. kerület területén a 30/2010. (VI.4.) Főv. Kgy. rendelet 2. melléklete szerinti várakozási övezetben állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik,

b) a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott egy darab, a munkáltató által üzembentartott, vagy lízingelt, vagy tartósan bérelt személygépkocsira, ha az a) pontban megjelölt gépjárműre lakossági várakozási hozzájárulással nem rendelkezik.”


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott díjkedvezmény mértéke:


a) lakosonként az első gépjárműre kiadott hozzájárulás esetén a díjkedvezmény mértéke 100%,

b) lakosonként a második gépjárműre kiadott hozzájárulás esetén a díjkedvezmény mértéke

ba) 30%, ha a kérelmezett gépjármű az EURO 3 környezetvédelmi kategóriának megfelel,

bb) 50%, ha a kérelmezett gépjármű az EURO 4 környezetvédelmi kategóriának megfelel,
bc) 70%, ha a kérelmezett gépjármű hibrid üzemű, vagy az EURO 5 környezetvédelmi kategóriának megfelel,
bd) 100%, ha kérelmezett gépjármű teljesen gáz, vagy elektromos üzemű.


(3)[5] A lakossági várakozási hozzájárulás a kiadás napjától a kiadás évét követő év február 28-ig érvényes.

(4)[6] Adott évben a lakossági várakozási hozzájárulás kiadása ingyenes.


Intézményi várakozási hozzájárulás díjkedvezménye[7]

2/A. §[8]


A bölcsődék, óvodák, általános iskolák és a 14 év alatti gyermekeket fogadó többcélú oktatási intézmények épületének főbejárata előtti utca teljes hosszában, az ezzel közvetlenül párhuzamos utcákban, és az arra merőleges két legközelebbi utcákban, vagy az épület előtti tér, és a térrel érintkező utcákban hétköznaponként 8.00-8.30, valamint 15.30-17.00 óráig az érintett intézmény és a parkolás-üzemeltetési feladatot ellátó szerv nyilvántartásában szereplők parkolási díj fizetés nélkül várakozásra jogosultak.


Városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás[9]


2/B. §



(1)[10] A városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás - kérelemre -

  1. a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság,
  2. a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság VIII. kerület Közép-pesti Parancsnoksága,
  3. a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal,
  4. a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat és annak kizárólagos tulajdonában lévő gazdasági társaságainak és intézményeinek (közszolgálati célra, munkavégzésre)
  5. a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület,

üzemeltetésében, használatában álló, megkülönböztető fény- és hangjelzéssel fel nem szerelt személygépkocsikra, valamint 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsikra adható

(2) A városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás a várakozási övezetekben díjfizetés és időtartam korlátozás nélküli várakozásra, valamint a sétáló övezetekbe való behajtásra jogosít.

(3) A városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás a kiadás napjától a kiadás évét követő év január 31-ig érvényes.



Gazdálkodói várakozási hozzájárulás díjkedvezménye

3. §[11]


A gazdálkodói várakozási hozzájárulás díjkedvezménye az adott parkolási övezetben mindenkor érvényes parkolási óradíjra számítottan 50%-os mértékű.



Sétáló övezetbe történő behajtás[12]

3/A. §


(1) Sétáló övezetbe behajtani és ott legfeljebb 2 óra időtartamra kizárólag áruszállítás, költözés, rakodás céljából – az e rendelet (3) bekezdése kivételével – várakozni, az e rendeletben meghatározott behajtási díj vagy éves behajtási megváltási díj megfizetése ellenében, legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművel lehet. A behajtáshoz a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal hozzájárulása szükséges.


(2) Sétáló övezetbe történő behajtáskor a következő díjtételeket kell alkalmazni:


  1. díjtétel: 3.000,- Ft/behajtás a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó gépjárművek esetében.


(3) Díjmentes a sétáló övezetbe történő behajtás:

a) félévente egy adott napon korlátlan számban, ha a behajtás az övezeten belül bejelentett lakóhellyel rendelkező személy által megjelölt gépjárművel történik.

b) hetente egy alkalommal, legfeljebb 2 óra időtartamra, ha a gépjármű övezeten belül bejelentett lakóhellyel rendelkező személy tulajdonában vagy üzemben tartásában van, valamint ha a gépjármű a sétáló övezetből megközelíthető bejárattal rendelkező társasházak közös képviseletét ellátó személyek tulajdonában vagy üzemben tartásában van.

c) az igazoltan közszolgáltatási feladatot ellátó szervek, szervezetek és azok működését elősegítő szolgáltatók által, és az önkormányzat, illetve annak szervezetei által szervezett rendezvények, önkormányzati érdekkörben felmerülő feladatok lebonyolítása során használt gépjárművek tekintetében, továbbá az övezeten belül bejelentett lakóhellyel rendelkező személy által jelzett, megrendelt hibaelhárításhoz kapcsolódó feladatok lebonyolítása tekintetében. Az egyedi forgalmi rendszámhoz rendelt behajtásra jogosító igazolásokat kérelemre a polgármester állítja ki, mely igazolásban külön meghatározásra kerül az ott-tartózkodás időtartama.


(4) A sétáló övezetben székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet - az általa megjelölt gépjárművel, éves behajtási megváltási díj megfizetése ellenében - korlátlan alkalommal behajthat. Az éves behajtási megváltási díj összege a (2) bekezdésben szereplő díjtétel hétszázszorosa. Év közben kezdeményezett behajtás megváltása esetén időarányos megváltási díjat kell fizetni.



Hatásköri szabályok


4. §[13]


A lakossági várakozási hozzájárulás, a gazdálkodói várakozási hozzájárulás, az egészségügyi várakozási hozzájárulás, a városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás és a külön jogszabályban meghatározott egyéb hozzájárulások kiadásáról jelen rendelet alapján a polgármester dönt. Amennyiben a kérelem nem felel meg a rendelet előírásainak, az elutasításról a polgármester dönt. A polgármesteri döntés ellen fellebbezéssel a Képviselő-testülethez lehet fordulni.



Eljárási szabályok


5. §


(1)[14] A rendeletben meghatározott hozzájárulások kiadása iránti kérelmet a parkolás-üzemeltetési feladatot ellátó szervnél a 1082 Budapest, Német u. 17-19. szám alatt kell benyújtani.


(2) A kérelemnek tartalmaznia kell:


a) magánszemély esetében a kérelmező nevét, lakóhelyét, anyja nevét, születési helyét és idejét,

b)  nem magánszemély esetében a kérelmező megnevezését, székhelyét, telephelyét, cégjegyzékszámát, adóigazgatási számát, nyilvántartási számát, a képviselő nevét és elérhetőségét,

c)  a jármű gyártmányának, típusának megnevezését, össztömegét, forgalmi rendszámát,

d) a hozzájárulás típusát,

e)[15]

f) a gépjármű műszaki érvényességének vége.


(3) A kérelmező köteles a kérelem előterjesztésével egyidejűleg a hozzájáruláshoz való jogosultságot igazoló dokumentumokat bemutatni, vagy azok másolatát mellékelni.


3a)[16] A kérelem benyújtásakor kiadott lakossági várakozási hozzájárulást a jogszabályban előírt adó- és parkolási díj tartozás esetén vissza kell vonni, és az, a tartozás fennállásáig nem adható ki.


(4) Ha lakásonként több gépjárműre kérik a lakossági várakozási hozzájárulás kiadását, a kérelmeket a beérkezés sorrendje szerint kell elbírálni, azaz hogy melyik gépjárműre lehet elsőként, melyikre másodikként kiadni a várakozási hozzájárulást és melyik gépjármű esetében kell a kérelmet elutasítani. A kérelmeknek ugyanazon a napon történő beérkezése esetén a kérelmezőknek írásban kell nyilatkozniuk arról, hogy melyik gépjárműre kérik elsőként, melyikre másodikként a várakozási hozzájárulás kiadását. Egybehangzó írásbeli nyilatkozat hiányában várakozási hozzájárulás nem adható ki.


(5) A kérelmet az önkormányzati várakozási hozzájárulás kivételével a polgármester megvizsgálja, és amennyiben az a rendelet előírásainak megfelel, a kérelmező részére a hozzájárulást azonnal kiadja.


(6)[17] A hozzájárulás kiadását a hozzájárulást kiadó elektronikus rendszerben rögzíti.


(7)[18]


(8)[19] A rendeletben meghatározott hozzájárulások kiadásának költségtérítése 3.000,- forint a 2. § (4) bekezdésében foglaltak kivételével.



6. §

(1)[20]


(2)[21]


(3)[22] Amennyiben a hozzájárulással rendelkező gépjárművet a tulajdonosa év közben elidegeníti, azt köteles a hozzájárulást kiadónak az elidegenítésről szóló írásbeli nyilatkozattal bejelenteni, a hozzájáruló a hozzájárulást visszavonja.


(4)[23] Amennyiben a hozzájárulással rendelkező gépjármű üzemben tartó személyében év közben változás következik be, vagy a gépjárművet a forgalomból kivonják, vagy az üzemben tartó lakóhelye, gazdálkodó esetében a jogosultságot jelentő címe az adott várakozási övezeten kívülre kerül, úgy 15 napon belül azt a hozzájárulást kiadónak írásban jelezni kell.


(5)[24]


6/A. §[25]


A várakozási hozzájárulások költségtérítései a parkolás-üzemeltetési feladatot ellátó szerv, a sétáló övezetbe történő behajtási hozzájárulások ellenében fizetett díj a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal bevételei.



Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház - Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Semmelweis Egyetem Józsefváros területén található egészségügyi intézményeinek sürgősségi betegellátását igénybe vevők kedvezménye[26]


6/B. §


6/B. § Ha a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház - Rendelőintézet és Baleseti Központ Budapest VIII. ker. Fiumei út 17. sz. alatti telephelyét sürgősségi betegellátás keretében igénybe vevőket szállító jármű, az ellátásuk során, parkolási díj meg nem fizetése miatt kiszabott parkolási pótdíj annak kézhezvételét követő 5 napon belül, az ambuláns lap bemutatását és az igénybe vett parkolási időre eső parkolási díj utólagos megfizetését követően törlésre kerül. Az igénybe vett parkolási idő az ambuláns lap felvételi és elbocsájtási ideje alapján kerül meghatározásra. A pótdíjazási esemény irataihoz az ambuláns lap másolatát mellékelni kell.


Vegyes, záró rendelkezések


7. §


  1. Jelen rendelet 2010. július 01. napján lép hatályba.


  1. Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Józsefváros területén történő parkolásról szóló 12/2010. (II. 22.) önkormányzati rendelet.



Budapest, 2010. június …………….



       Dr. Xantus Judit                                                                 Dr. Kocsis Máté

jegyző                                                                           polgármester


  1. melléklet[27]

Várakozási övezetek díjtételek szerinti felsorolása


2. díjtételű területek


A Rákóczi út – József körút – Üllői út – Kálvin tér – Múzeum körút által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket.


4. díjtételű területek


A Rákóczi út – Baross tér – Kerepesi út – Lóvásár utca – Mosonyi utca – Festetics György utca – Fiumei út – Teleki László tér – Népszínház utca – Nagy Fuvaros utca – Mátyás tér – Koszorú utca – Baross utca – Szigony utca – Üllői út - József körút által határolt terület, beleértve – a József körút kivételével a határoló utakat és tereket, valamint a Lóvásár utca.


5. díjtételű területek


A Teleki László tér - Népszínház utca - Nagy Fuvaros utca - Mátyás tér - Koszorú utca - Baross utca - Szigony utca - Üllői út - Korányi Sándor utca - Illés utca - Csobánc utca - Kálvária utca - Kőris utca - Diószegi Sámuel utca - Szeszgyár utca - Visi Imre utca - Orczy út - Baross utca valamint a Kerepesi út - Hungária körút- Salgótarjáni utca - Asztalos Sándor utca által határolt terület, beleértve - a Teleki László tér, a Népszínház utca, a Nagy Fuvaros utca, a Mátyás tér, a Koszorú utca, a Baross utca és a Szigony utca, Kőris utca kivételével - a határoló utakat és tereket.


Várakozási övezetek időtartam korlátozás szerinti felsorolása


3 órás maximális várakozási idejű területek


VIII. kerület:

A Kálvin tér - Üllői út - Kisfaludy utca - Harminckettesek tere - Baross utca - Horváth Mihály tér - Német utca - József utca - Víg utca - Csokonai utca - Rákóczi út - Múzeum körút által határolt terület, beleértve a határoló utakat és tereket.


4 órás maximális várakozási idejű területek


A Rákóczi út - Baross tér - Kerepesi út - Lóvásár utca - Mosonyi utca - Festetics György utca - Fiumei út - Orczy út - Visi Imre utca – Szeszgyár utca – Diószegi Sámuel utca – Kőris utca – Kálvária utca – Csobánc utca – Illés utca – Korányi Sándor utca - Üllői út - Kisfaludy utca - Harminckettesek tere - Baross utca - Horváth Mihály tér - Német utca - József utca - Víg utca - Csokonai utca által határolt terület, beleértve - a Kisfaludy utca, a Harminckettesek tere, a Baross utca, a Horváth Mihály tér, a Német utca, a József utca, a Víg utca, a Csokonai utca és a Kőris utca kivételével - a határoló utakat és tereket, valamint a Lóvásár utca.

[1]

Módosította a 76/2011.(XII.22.) sz. rendelet 1. §. Hatályos 2012. január 1-től, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. Majd módosította a 18/2012.(III.08.) sz. rendelet 1. §. Hatályos 2012. április 1-től.

[2]

Módosította a 4/2014. (III.08.) önk. számú rendelet 1. §-a, hatályos 2014. március 16-tól.

[3]

Módosította az 53/2010.(XII.17.) sz. rendelet 1. §. Hatályos 2011. január 1-től.

[4]

Módosította a 14/2014. (V.01.) sz. rendelet 1. § hatályos 2014. május 1-jétől.

[5]

Beiktatta a 49/2014. (XII.10.) önk. rendelet 1. § (1) bekezdése, hatályos 2014. december 10-től.

[6]

Beiktatta a 49/2014. (XII.10.) önk. rendelet 1. § (2) bekezdése, hatályos 2015. január 1-jétől.

[7]

Kiegészítette a 44/2012.(VII.26.) sz. rendelet 1. §. Hatályos 2012. szeptember 1-től.

[8]

Módosította a 49/2012.(IX.24.) sz. rendelet 1. §. Hatályos 2012. szeptember 24-től. Majd módosította a 65/2012.(XII.13.) sz. rendelet 1. §.Hatályos 2012. december 21-től. Majd módosította a 47/2013. (XI.01.) sz. önk. rendelet 1. §-a hatályos 2013. november 1-jétől. Majd módosította a 13/2015.(III.27.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2015. április 1-től.

[9]

Beiktatta a 4/2014. (III.08.) önk. számú rendelet 3. §-a, hatályos 2014. március 16-tól.

[10]

Módosította a 37/2015. (IX.18.) önk. számú rendelet 1. §-a, hatályos 2015. szeptember 18-tól.

[11]

Módosította a 4/2014. (III.08.) önk. számú rendelet 4. §-a, hatályos 2014. március 16-tól.

[12]

Kiegészítette a 76/2011.(XII.22.) sz. rendelet 3. §. Hatályos 2012. január 1-től, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. Majd módosította a 8/2015.(III.01.) önk. rendelet 1.§, hatályos 2015. március 1-től.

[13]

Módosította a 4/2014. (III. 08.) önk. számú rendelet 5. §-a, hatályos 2014. március 16-tól.

[14]

Módosította a 76/2011.(XII.22.) sz. rendelet 4. §. Hatályos 2012. január 1-től, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. Majd módosította a 75/2012.(XII.21.) sz. rendelet 1. §, hatályos 2013. január 1-től. Majd módosította a 47/2013. (XI.01.) sz. önk. rendelet 4. §, hatályos 2013. november 1-jétől. Majd módosította a 13/2015.(III.27.) önk. rendelet 3. §, hatályos 2015. április 1-től.

[15]

Hatályos kívül helyezte a 49/2014. (XII.10.) önk. rendelet 5. § (3) bekezdése 2014. december 10-től.

[16]

Beiktatta a 4/2014. (III.08.) önk. számú rendelet 6. § (1) bekezdése, hatályos 2014.március 16-tól.

[17]

Módosította a 49/2014. (XII.10.) önk. rendelet 2. §, hatályos 2014. december 10-től.

[18]

Hatályon kívül helyezte a 49/2014. (XII.10.) önk. rendelet 5. § (3) bekezdése 2014. december 10-től.

[19]

Módosította a 49/2014. (XII.10.) önk. rendelet 3. §, hatályos 2014. december 10-től.

[20]

Hatályon kívül helyezte a 49/2014. (XII.10.) önk. rendelet 5. § (3) bekezdése 2014. december 10-től.

[21]

Hatályon kívül helyezte a 49/2014. (XII.10.) önk. rendelet 5. § (3) bekezdése 2014. december 10-től.

[22]

Módosította a 49/2014. (XII.10.) önk. rendelet 4. §, hatályos 2014. december 10-től.

[23]

Módosította a 4/2014. (III.08.) önk. számú rendelet 7. §-a, hatályos 2014. március 16-tól.

[24]

Hatályon kívül helyezte a 49/2014. (XII.10.) önk. rendelet 5. § (3)  bekezdése 2014. december 10-től.

[25]

Kiegészítette a 76/2011.(XII.22.) sz. rendelet 5. §. Hatályos 2012. január 1-től, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. Majd módosította a 47/2013. (XI.01.) sz. önk. rendelet, hatályos 2013. november 1-jétől. Majd módosította a 47/2014. (XII.12.) önk. rendelet 3. §-a, hatályos 2015. január 1-jétől. Majd módosította a 13/2015.(III.27.) önk. rendelet 4. §, hatályos 2015. április 1-től.

[26]

Beiktatta a 4/2014. (III.08.) önk. számú rendelet 9. §, hatályos 2014. március 16-tól.

[27]

Módosította a 4/2014. (III.08.) önkormányzati rendelet, hatályos 2014. április 15-től. Majd módosította a 24/2016. (X.06.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2016. október 7-től.

Mellékletek