Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2011. (IV.12.) önkormányzati rendelete

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáiról és a térítési díj fizetési kötelezettségről

Hatályos: 2015. 11. 01- 2016. 03. 31

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:



1. §.A rendelet hatálya – kivétel 9. § (3) bekezdésében foglaltak - kiterjed a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat közigazgatási területén élő, ott lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekre.


2. § (1)[1] A rendelet hatálya kiterjed a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat fenntartásában működő Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ, 1081 Budapest, Népszínház u. 22. (a továbbiakban: JSzSzGyK) által nyújtott

  1. a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatásokra,
  2. a személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátási formára,
  3. egyéb szolgáltatásokra,

és ezen szolgáltatásokat igénybe vevő ellátottak térítési díjfizetési kötelezettségére.


(2) Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatás:

a) az étkeztetés,

b) a házi segítségnyújtás,

c) a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

d) a nappali ellátás.


(3) Nappali ellátás:

a) az időskorúak nappali ellátása,

b) a szenvedélybetegek ellátása,

c) a fogyatékosok nappali ellátása.


(4) Személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátási forma: az átmenteti elhelyezést nyújtó időskorúak gondozóháza.


(5) Egyéb szolgáltatások:

ca) a gyógytorna,

cb) a gyógy masszőr,

cc) a fodrász,

cd) a pedikűr.


3. § (1)[2] Az ellátások igénybe vétele önkéntes, az ellátás az igénylő vagy törvényes képviselője írásbeli kérelmére történik.


(2)[3] Az ellátás iránti írásbeli kérelmet az ellátást igénybe vevő jövedelemigazolásával és vagyonnyilatkozatával a JSzSzGyK – Házi segítségnyújtás és Szociális étkeztetés szakmai egységében (1089 Budapest, Orczy út 41.) kell benyújtani. Nappali ellátás és átmeneti elhelyezés esetén a szolgáltatást nyújtó intézmény vezetőjénél kell írásban kezdeményezni az ellátást. Házi segítségnyújtás igénylése esetén a JSzSzGyK köteles környezettanulmányt végezni.


(3) A 2. §-ban meghatározott ellátások személyi térítési díjának megállapításánál a szolgáltatást igénybe vevő ellátott rendszeres havi jövedelmét kell figyelembe venni.


(4)[4] Az ellátást igénybe vevő az általa fizetendő konkrét összegben megállapított személyi térítési díjat minden hónap 5. napjáig, havonta előre köteles megfizetni a szolgáltatás megkezdésekor megkötött megállapodás alapján. Az ellátást igénybe vevő az ellátás megszüntetését vagy szüneteltetését köteles haladéktalanul kérelmezni a JSzSzGyK adott szolgáltatást nyújtó szakmai egység telephelyén.


4. § (1)[5] Étkeztetés szempontjából szociálisan rászorult az aki

  1. a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint saját jogú nyugellátásban részesül,
  2. megváltozott munkaképességű,
  3. a háziorvosi igazolás szerint egészségi állapota miatt átmenetileg vagy tartósan nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg ételt,
  4. súlyosan fogyatékos,
  5. pszichiátriai beteg,
  6. a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény alapján az állami foglalkoztatási szerv által álláskeresőként nyilvántartott személy,
  7. aktív korúak ellátásában részesülő,
  8. időskorúak járadékában részesül.


(2) Az étkeztetés után fizetendő térítési díjak mértékét és összegét az 1. melléklet tartalmazza.


(3)[6] Az 1. melléklet szerinti csomagolási és szállítási költségek fizetése alól mentesülnek azon ellátottak, akik:

  1. házi segítségnyújtásban részesülnek, vagy
  2. koruk, egészségi állapotuk miatt az étkezést helyben fogyasztással nem tudják igénybe venni, vagy
  3. jövedelemmel nem rendelkeznek.


(4)[7] A rendelet 4. § (3) bekezdés c) pontja esetében, amennyiben az ellátott az a) és b) pontoknak egyébként nem felelne meg, a csomagolási és szállítási költség fizetése alóli mentesség csak a munkaszüneti és pihenőnapokon érvényes.


5.§ A házi segítségnyújtás után fizetendő térítési díjak mértékét és összegét a 2. melléklet tartalmazza.


6.§ A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.


7. § (1)[8] Az idősek nappali ellátása a JSzSzGyk telephelyein működő idősek klubjában biztosított nappali ellátás. Az idősek klubjainak felsorolását a rendelet 1. függeléke tartalmazza.


(2)[9] Az idősek nappali ellátása és az ott étkeztetés után fizetendő térítési díjak mértékét és összegét az 1. melléklet tartalmazza.


(3) Kizárólag idősek nappali ellátás szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.


8. § (1)[10] A szenvedélybetegek nappali ellátása a JSzSzGyK 1084 Budapest, Mátyás tér 12. szám alatti telephelyen működő „Mátyás Klubon” belül biztosított nappali ellátás.


(2)[11] A szenvedélybetegek nappali ellátása keretében igénybe vett étkezés után fizetendő térítési díjak mértékét és összegét a 4. melléklet tartalmazza.


(3) Kizárólag szenvedélybetegek nappali ellátás szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.


9. § (1)[12] Fogyatékos személyek nappali ellátása a JSzSzGyK 1082 Budapest, Kisstáció u. 11. szám alatti telephelyen működő „Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonán” belül biztosított nappali ellátás.


(2)[13] A fogyatékos személyek nappali ellátása keretében igénybe vett étkezés után fizetendő térítési díjak mértékét és összegét a 4. melléklet tartalmazza.


(3)[14] A VIII. kerületi lakó vagy tartózkodási hellyel nem rendelkező értelmi fogyatékosok nappali ellátását igénybe vevő a (2) bekezdésben meghatározott térítési díj fizetésére kötelezett. A szolgáltatásért az igénybe vevő lakó vagy tartózkodási helye szerinti települési önkormányzat az ellátási szerződésben meghatározott szolgáltatási díjat fizet.


(4) Kizárólag értelmi fogyatékosok nappali ellátás szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.


10. § (1)[15] Az átmeneti elhelyezést nyújtó időskorúak gondozóháza a JSzSzGyK 1087 Budapest, Kerepesi út 29/A. szám alatti telephelyen működő „Ezüstfenyő Gondozóházán” belül biztosított személyes gondoskodást nyújtó szakosított ellátási forma.


(2)[16] Az átmeneti elhelyezést nyújtó időskorúak gondozóháza ellátás után fizetendő térítési díj mértéke az ellátott havi jövedelmének 60%-a.


11. § Az egyéb szolgáltatások után fizetendő térítési díjak mértékét és összegét a 6. melléket tartalmazza.


12. § E rendelet 2. § (2)-(4) bekezdésében meghatározott szolgáltatások tekintetében az intézményi térítési díjak összegét a rendelet 2. függeléke tartalmazza.


13. § (1)[17] A személyi térítési díjat a JSzSzGyK adott szolgáltatást nyújtó szakmai egység vezetője állapítja meg.


(2)[18] Ha az igénybe vevő a személyi térítési díj összegét vitatja, a szakmai vezető írásbeli értesítésének kézhezvételétől számított nyolc napon belül a Képviselő-testület humánszolgáltatási hatásköreit gyakorló Bizottságához fordulhat, mely határozattal dönt a személyi térítési díj összegéről.


14. § (1)[19] A JSzSzGyK adott szolgáltatást nyújtó szakmai egység vezetőjének javaslata, valamint az ellátásban részesülő kérelme alapján a személyi térítési díj összegét a JSzSzGyK intézményvezetője csökkentheti vagy elengedheti, amennyiben az igénybe vevő jövedelmi és vagyoni viszonyai ezt indokolják.


(2)[20] A személyi térítési díj összege 6 hónapra 50%-ra csökkenthető, amennyiben az igénybe vevő időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, (különösen ha 100.000,- Ft-ot meghaladó temetkezési költsége merült fel, vagy bűncselekmény áldozatává vált, vagy a közüzemi szolgáltató által kiállított éves elszámolási számla alapján a fizetési kötelezettség meghaladja az 50.000,- Ft-ot), valamint egészségi állapotának romlása miatt.


(3) A személyi térítési díj összege 6 hónapra elengedhető, amennyiben az igénybe vevő létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, különösen ha elemi kár érte, vagy a lakásfenntartási kiadásokkal kapcsolatos kötelezettsége miatt lakhatásában veszélyeztetett helyzetbe került, vagy a kórházi kezelés időszaka a 3 hónapot meghaladja.


15. § (1)[21] A JSzSzGyK adott szolgáltatást nyújtó szakmai egységének vezetője az esetleges személyi térítési díjfizetési kötelezettség elmulasztásából származó díjhátralékról negyedévente tájékoztatást ad a Képviselő-testület humánszolgáltatási hatásköreit gyakorló Bizottságának.


(2)[22] A díjhátralék teljes vagy részleges elengedéséről a díj fizetésére kötelezett kérelme alapján a Humánszolgáltatási Bizottság javaslatára a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság dönt.


16. § (1) Ez a rendelet 2011. május 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.


(2) Hatályát veszti az „Őszirózsa” Gondozó Szolgálat ellátottjainak személyi és étkezési térítési díj fizetési kötelezettségéről szóló 31/2005. (VI.17.) önkormányzati rendelet.


Budapest, 2011. április ….





          Dr. Mészár Erika  s. k.                                                              Dr. Kocsis Máté s. k.

a jegyzőt helyettesítő aljegyző                                                              polgármester







  1. melléklet23

FIZETENDŐ INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJ

ÉTKEZTETÉS (normál, diétás)

jövedelem alsó határa, mely az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének %-a

jövedelem felső határa, mely az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének %-a

alapdíj (helyben fogyasztás esetén) Ft/fő/adag

Hétfőtől-vasárnapig

0%

0%

0

0% + 1 forint

106%

15

106% felett

140%-ig

35

140% felett

160%-ig

50

160%felett

175%-ig

70

175% felett

193%-ig

100

193% felett

203%-ig

135

203% felett

210%-ig

170

211% felett

220%-ig

205

220% felett

228%-ig

240

228% felett

237%-ig

270

237% felett

245%-ig

305

245% felett

253%-ig

340

253% felett

262%-ig

375

262% felett

272%-ig

410

272% felett

280%-ig

440

280% felett

289%-ig

475

289% felett

298%-ig

510

298% felett

307%-ig

545

307% felett

315%-ig

580

315% felett

324%-ig

610

324% felett

333%-ig

645

333% felett

680


Alapdíjon felüli

csomagolási, szállítási költségek

csomagolás/fő/nap

Ft

szállítási hely/nap

Ft

81,- Ft

64,- Ft


Az étkezés önköltsége 1.382,- Ft/fő/nap.

23 Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet15. §, hatályos 2014. április 1-jétől. Majd módosította a 19/2015.(III.27.) önk. rendelet 4. §, hatályos 2015. április 1-től. Majd módosította a 45/2015. (X.29.) sz. rendelet 5. §, hatályos 2015. november 1-jétől. Majd módosította a 9/2016.(III.10.) ör. 1. §, hatályos 2016. április 01-től. Majd módosította a 13/2017.(III.16.) ör. 1. §, hatályos 2017. április 01-től 

2. melléklet 24

FIZETENDŐ INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJ HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS


jövedelem alsó határa/ öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének %-a

jövedelem felső határa/ öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének %-a

térítési díj / óra


0

0

0


0 % felett

106%-ig

20


106% felett

140%-ig

40


140% felett

175%-ig

80


175% felett

193%-ig

120


193% felett

203%-ig

160


203% felett

210%-ig

200


211% felett

220%-ig

235


220% felett

228%-ig

275


228% felett

237%-ig

315


237% felett

245%-ig

355


245% felett

254%-ig

395


253% felett

262%-ig

435


262% felett

272%-ig

475


272% felett

280%-ig

515


280% felett

289%-ig

555


289% felett

298%-ig

595


298% felett

307%-ig

630


307% felett

315%-ig

670


315% felett

324%-ig

710


324% felett

333%-ig

750


333% felett

790



Házi segítségnyújtás szolgáltatás önköltsége 2.963,- Ft/gondozási óra.

24 Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 15. §, hatályos 2014. április 1-jétől. Majd módosította a 9/2016.(III.10.) ör. 2. §, hatályos 2016. április 01-től. Majd módosította a 13/2017.(III.16.) ör. 2. §, hatályos 2017. április 01-től.



3.melléklet[23]







4. melléklet26


SZENVEDÉLYBETEGEK, FOGYATÉKOS SZEMÉLYEK NAPPALI ELLÁTÁSA KERETÉBEN IGÉNYBE VETT ÉTKEZÉS UTÁN FIZETENDŐ INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJ

jövedelem alsó határa, mely az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének %-a

jövedelem felső határa, mely az öregségi nyug-díj mindenkori legkisebb összegének %-a

reggeli térítési díja/fő/nap

ebéd alapdíj (helyben fogyasztás esetén) Ft/fő/adag

0%

0%

0

0

0% + 1 forint

106%

3

15

106% felett

140%-ig

5

35

140% felett

160%-ig

8

50

160%felett

175%-ig

11

70

175% felett

193%-ig

16

100

193% felett

203%-ig

21

135

203% felett

210%-ig

27

170

211% felett

220%-ig

32

205

220% felett

228%-ig

37

240

228% felett

237%-ig

43

270

237% felett

245%-ig

48

305

245% felett

253%-ig

54

340

253% felett

262%-ig

59

375

262% felett

272%-ig

64

410

272% felett

280%-ig

70

440

280% felett

289%-ig

75

475

289% felett

298%-ig

80

510

298% felett

307%-ig

86

545

307% felett

315%-ig

91

580

315% felett

324%-ig

96

610

324% felett

333%-ig

102

645

333% felett

107

680


A reggeli önköltsége 148,6,- Ft/fő/nap, ebéd önköltsége 1.382,- Ft/fő/nap.

26 Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 15. §, hatályos 2014. április 1-jétől. Majd módosította a 19/2015.(III.27.) önk. rendelet 5. §, hatályos 2015. április 1-től. Majd módosította a 45/2015. (X.29.) sz. rendelet 6. §, hatályos 2015. november 1-jétől. Majd módosította a 9/2016.(III.10.) ör. 3. §, hatályos 2016. április 01-től. Majd módosította a 13/2017.(III.16.) ör. 3. §, hatályos 2017. április 01-től.

5. melléklet[24]


6. melléklet28

EGYÉB SZOLGÁLTATÁSOK UTÁN FIZETENDŐ TÉRÍTÉSI DÍJAK

egy főre jutó jövedelem

alsó és felső határa/Ft/ az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének %-a

fodrász

Ft/óra

pedikűr

Ft/alkalom

gyógy-

masszőr

Ft/alkalom

gyógy-

torna

Ft/alkalom

0-106%-ig

0

0

0

0

106% felett 140%-ig

25

25

25

30

140% felett 175%-ig

50

50

50

65

175% felett 193%-ig

105

105

105

125

193% felett 210%-ig

160

160

160

190

210% felett 228%-ig

210

210

210

250

228% felett 245%-ig

265

265

265

315

245% felett 253%-ig

315

315

315

380

253% felett 260%-ig

370

370

370

440

260% felett 267%-ig

420

420

420

505

268% felett 266%-ig

475

475

475

565

266% felett 280%-ig

530

530

530

630

280% felett 288%-ig

580

580

580

695

288% felett 295%-ig

635

635

635

755

295% felett 302%-ig

685

685

685

820

302% felett 312%-ig

740

740

740

880

312% felett 322%-ig

790

790

790

945

322% felett 333%-ig

845

845

845

1010

333% felett 344%-ig

895

895

895

1070

344% felett 354%-ig

950

950

950

1135

354% felett 357%-ig

1000

1000

1000

1195

357 % felett

1055

1055

1055

1260


A fodrász, pedikűr, gyógymasszás, gyógytorna szolgáltatást a házi segítségnyújtást, nappali ellátást és az átmeneti otthont igénybe vevő ellátottak vehetik igénybe. A fodrász, pedikűr, szolgáltatást igénybe vevő ellátott a táblázatban meghatározott térítési díj megfizetésére kötelezett, függetlenül az igénybevétel helyszínétől. A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat közigazgatási területén élő, ott lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkező házi segítségnyújtást, nappali ellátást és az átmeneti otthont igénybe vevő ellátottak a gyógymasszázs és gyógytorna szolgáltatást térítésmentesen vehetik igénybe, egyéb esetben a táblázatban meghatározott térítési díj megfizetésére kötelezett. A fodrászat esetében a szolgáltatás időtartama: férfi hajvágás fél óra, női hajvágás+szárítás 1 óra, festés 1 óra (a szükséges kellékeket az ellátottnak kell megvásárolnia), dauer 1,5 óra (a szükséges kellékeket az ellátottnak kell megvásárolnia). A gyógymasszás kezelés időtartama alkalmanként 20-45 perc. A gyógytornakezelés időtartama - a beteg állapotától függően - 20-45 perc.

Egyéb szolgáltatások önköltsége 1.324,- Ft/alkalom/óra

28 Módosította a 9/2013. (III.13.) sz. rendelet 15. §, hatályos 2013. április 1-jétől. Majd módosította a 9/2016.(III.10.) ör. 4. §, hatályos 2016. április 01-től. Majd módosította a 13/2017.(III.16.) ör. 4. §, hatályos 2017. április 01-től.

  1. függelék




A Gondozó Szolgálat telephelyein működő idősek klubjai:



Napraforgó Klub        1089 Budapest, Delej u. 34.

Ciklámen Klub                       1081 Budapest, Köztársaság tér 17.

Víg Otthon Klub        1084 Budapest, Víg u. 18.

Őszikék Klub             1082 Budapest, Baross u. 109.

Reménysugár Klub     1084 Budapest Mátyás tér 4.



  2. függelék




SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

2017. évi

INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJ

(szolgáltatási önköltség)

étkeztetés

ebéd 1.382,- Ft/fő/nap

reggeli 148,6,- Ft/fő/nap


népkonyha

1.014,- Ft/fő/nap

házi segítségnyújtás

2.963,- Ft/fő/gondozási óra


jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

578,- Ft/készülék/nap


szenvedélybetegek nappali ellátása

1.252,- Ft/fő/nap


fogyatékosok nappali ellátása

4.018,- Ft/fő/nap


időskorúak átmeneti otthona

10.270,- Ft/fő/nap


gyermekek átmeneti otthona

11.715,- Ft/fő/nap


egyéb szolgáltatások (fodrász, pedikűr, gyógymasszőr, gyógytorna

1.324,- Ft/alkalom/óra


idősek nappali ellátása


telephelyek:

Delej utca 34.

1.368,- Ft/fő/nap


Baross utca 109.

Mátyás tér 4.

II. János Pál pápa tér 17.

Víg utca 18.


                                                                                                                                                                          









[1]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. önk. rendelet 1. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[2]

Módosította a 15/2013.(III.28.) sz. rendelet 1. §, hatályos 2013. április 1-től.

[3]

Módosította a 15/2013.(III.28.) sz. rendelet 2. §, hatályos 2013. április 1-től. Majd módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 2. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[4]

Beiktatta a 15/2013.(III.28.) sz. rendelet 3. §, hatályos 2013. április 1-től. Majd módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 3. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[5]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 4. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[6]

Beiktatta a 45/2015. (X.29.) sz. rendelet 1. §, hatályos 2015. november 1-jétől.

[7]

Beiktatta a 45/2015. (X.29.) sz. rendelet 2. §, hatályos 2015. november 1-jétől.

[8]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 5. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[9]

Módosította a 19/2015. (III.27.) sz. rendelet 2. §, hatályos 2015. április 1-jétől.

[10]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 6. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[11]

Módosította a 19/2015. (III.27.) sz. rendelet 3. §, hatályos 2015. április 1-jétől. Majd módosította a 45/2015. (X.29.) sz. rendelet 3. §, hatályos 2015. november 1-jétől.

[12]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 7. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[13]

Módosította a 45/2015. (X.29.) sz. rendelet 4. §, hatályos 2015. november 1-jétől.

[14]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 8. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[15]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 9. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[16]

Módosította a 19/2015. (III.27.) sz. rendelet 1. §, hatályos 2015. április 1-jétől.

[17]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 10. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[18]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 11. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[19]

Módosította a 15/2013.(III.28.) sz. rendelet 5. §, hatályos 2013. április 1-től. Majd módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 12. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[20]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 13. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[21]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 14. §, hatályos 2014. április 1-jétől.

[22]

Módosította a 25/2012.(III.29.) önk. rendelet 1. §. Hatályos 2012. április 1-től.

[23]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 15. §, hatályos 2014. április 1-jétől. Majd hatályon kívül helyezte a 19/2015.(III.27.) önk. rendelet 7. §-a 2015. április 1-től.

[24]

Módosította a 9/2014. (III.13.) sz. rendelet 15. §, hatályos 2014. április 1-jétől. Majd hatályon kívül helyezte a 19/2015.(III.27.) önk. rendelet 7. §-a 2015. április 1-től.