Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 81/2011. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2012. 01. 06- 2016. 12. 01

A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77.§-ában foglalt felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. §

A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével - a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján - egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatandó közművelődési tevékenységek konkrét formáját, módját és mértékét.

A rendelet hatálya

2. §


E rendelet hatálya kiterjed mindazon az Önkormányzat közigazgatási területén (a továbbiakban: kerület) működő közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, társulásokra és magánszemélyekre, amelyekkel, illetve akikkel az Önkormányzat a kerület közművelődését gazdagító tevékenységre, szolgáltatások végzésére, feladatok ellátására közművelődési megállapodást köt.


Részletes rendelkezések

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei


3. §


  1. A kerület minden polgárának és közösségének joga, hogy
    1. igénybe vegye az önkormányzati fenntartású, illetve alapítású közművelődési intézmény és közművelődési feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaságok szolgáltatásait, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő, erre a célra szolgáló ellátásokat;
    2. műveltségét, készségeit gyarapítsa, érvényesítse közösségi művelődési jogait, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az Önkormányzat közművelődési intézményétől és nonprofit gazdasági társaságaitól színteret, szakmai segítséget kapjon.
  2. Az Önkormányzat a rendeletben vállalt közművelődési feladatait elsősorban az általa alapított közművelődési feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaságai tevékenységével látja el.
  3. Az Önkormányzat által fenntartott intézmény, illetve az általa alapított közművelődési feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaságok egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem lehetnek elkötelezettek.
  4. Az Önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti az e rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézménnyel vagy civil szervezettel, társulásokkal, illetve magánszeméllyel végezne.
  5. A helyi közművelődési feladatok ellátásában az Önkormányzat elősegíti és igényli a civil közösségek, társulások, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését.
  6. Az Önkormányzat biztosítja, hogy a kerület polgárai a közművelődési lehetőségekről megfelelő tájékoztatást kapjanak.


Az Önkormányzat által ellátott közművelődési feladatok módja

4. §


  1. Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Törvény) 78. § (2) bekezdésében foglalt feladatok ellátása érdekében közművelődési intézményt működtet és nonprofit gazdasági társaságokat alapít, ennek nevesítését az 1. melléklet tartalmazza.
  2. Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:
    1. a kerületben működő, nem önkormányzati fenntartású közművelődési intézményekkel,
    2. a kerületben működő kulturális intézményekkel,
    3. a kerületi székhelyű, kulturális tevékenységet is nyújtó gazdasági társaságokkal,
    4. a közművelődési tevékenységet is ellátó civil szervezetekkel,
    5. az egyházakkal,
    6. a kisebbségi önkormányzatokkal,
    7. országos, fővárosi hasonló feladatokat ellátó szervezetekkel.
  3. Az Önkormányzat a 4. § (2) bekezdésében szereplő intézményekkel és szervezetekkel az e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet. A közművelődési megállapodást a 2. melléklet szerinti tartalommal kell megkötni és nyilvánosságra kell hozni. Az Önkormányzattal közművelődési megállapodást kötöttek körét a 3. melléklet tartalmazza.


Az Önkormányzat által ellátott közművelődési feladatok formája

5. §


  1. A Törvény 76. § (2) bekezdésében felsorolt feladatok ellátása érdekében az Önkormányzat a 4. § (1) bekezdésében említett nonprofit gazdasági társaságokkal közszolgáltatási szerződést köt.
  2. Az Önkormányzat közszolgáltatási szerződés keretében biztosítja:

a)         a kerület lakóinak megfelelő kulturális és szabadidős programok szervezését,       minden korosztálynak az igényes szórakoztatás lehetőségének biztosítását,

b)         a gyermek és ifjúsági programok szervezését (játszóházak, vetélkedők,     gyermekszínházi előadások),

c)         az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek         megismertetését, az ünnepek kultúrájának gondozását,

d)        a nemzeti, kisebbségi, világi és egyházi ünnepek, évfordulók közismertté tételét, támogatását,

e)         a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének,       érdekérvényesítésének segítését a közművelődés eszközrendszerével,

f)         a civil szervezetek igény szerinti segítését, művelődési szándékuk támogatását,    találkozók szervezését,

g)         a helyismereti, környezeti és természetvédő mozgalmak támogatását,

h)         a Józsefvárosban élő művészek bemutatkozási lehetőségének megszervezését,      képzőművészeti kiállítások lebonyolítását,

i)          egyéb művészeti ágak bemutatkozási lehetőségét (koncertek, irodalmi estek,        könyvbemutatók),

j)          ifjúsági zenei koncertek szervezését,

k)         tanfolyamok szervezését, befogadását, közösségi összejövetelek szervezését,

l)          népi és iparművészeti és iparművészeti vásárok lebonyolítását,

m)        a kerületben fellelhető helytörténeti emlékek gyűjtését, gondozását,          bemutatását,

n)         közösségi nagyrendezvények, fesztiválok szervezését,

o)         testvérvárosok kultúrájának megismertetését,

p)         az iskolarendszeren kívüli oktatást, segítségnyújtást (felzárkóztatás, iskolába        segítés, korrepetálás, mentor program, álláskereső és információs nap       szervezése, melyben az ismeretterjesztés és a képességfejlesztés kap szerepet).

  1. A Törvényben meghatározott közművelődési feladatok megvalósításához az önkormányzati fenntartású és alapítású közművelődési intézmény és a nonprofit gazdasági társaságok az alapító okiratban rögzített közművelődési alapfeladatok teljesítésével járulnak hozzá.
  2. Az önkormányzati fenntartású és alapítású intézmény éves munkatervében rögzíti konkrét feladatait.
  3. Az Önkormányzat által alapított nonprofit gazdasági társaságok éves üzleti tervükben rögzítik konkrét feladataikat, amelyeket az Önkormányzat képviselő-testülete hagy jóvá.
  4. Az önkormányzati fenntartású és alapítású közművelődési intézmény és nonprofit gazdasági társaságok munkájukról, a közművelődési megállapodásban résztvevők pedig a megállapodásban rögzített feladatok teljesítéséről évente beszámolnak a hatáskörrel rendelkező bizottságnak.
  5. A megfelelő tájékoztatás biztosítása érdekében az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy a közművelődési programokat ismertesse a helyi sajtó, valamint az önkormányzati fenntartású intézmények és az Önkormányzat által alapított nonprofit gazdasági társaságok programjait plakátokon, hirdetőtáblákon és szórólapokon tegyék közzé és műsorfüzeteiket juttassák el a lakossághoz.

Záró rendelkezések

6. §


(1)       E rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

(2)       E rendelet 1., 2., 3. mellékletében szereplő adatok változása esetén a változásokat           haladéktalanul rendeletmódosítás útján át kell vezetni.

(3)       E rendelet hatálybalépésével „Az önkormányzat közművelődési feladatairól” szóló         40/2007. (VI. 14.) számú önkormányzati rendelet hatályát veszti.



Budapest, 2011. december




                        Dr. Mészár Erika                                                                   Dr. Kocsis Máté

            a jegyzőt helyettesítő aljegyző                                                             polgármester



1. melléklet[1]


Az Önkormányzat által működtetett közművelődési feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaságok nevesítése

Az Önkormányzat a kerületi hagyományokat is figyelembe véve jelenleg az alábbi közművelődési feladatokat ellátó nonprofit gazdasági társaságot működteti:


  1. Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (Székhely: 1084 Budapest, Mátyás tér 15.)

Telephelyek:

Józsefvárosi Galéria (1085 Budapest, József krt. 70.)

Józsefvárosi Zászlógyűjtemény (1085 Budapest, József krt. 68.)






2. melléklet


Közművelődési megállapodások szabályai


  1. Közművelődési megállapodás keretében vállalt feladatot csak közművelődési célú társadalmi szervezet, gazdasági társaság vagy felsőfokú közművelődési szakirányú végzettségű egyéni vállalkozó láthat el.


  1. Általános pályázati feltételek:


            2.1. Budapesten bejelentett állandó lakóhely vagy székhely,

            2.2. legalább három éves, folyamatos, dokumentumokkal bizonyított közművelődési       tevékenység,

            2.3. rendezett köztartozások, és ennek 30 napnál nem régebbi hiteles        dokumentumokkal történ ő igazolása,

            2.4. a pályázó gazdálkodási, ügyviteli és működési dokumentumaiba való betekintés       biztosítása az önkormányzat számára,

            2.5. részletes szakmai koncepció a pályázni kívánt feladat ellátására.


  1. Jogi személyekre vonatkozó további pályázati feltételek:


            3.1. a szervezet közművelődési céljának és tevékenységének alapszabályban vagy           alapító okiratban való szerepeltetése, és e dokumentumok hiteles másolatának          benyújtása;

            3.2. a szervezet legfőbb döntéshozó szervének a feladat-ellátási szándékról való 30         napnál nem régebbi döntése, az erről szóló jegyzőkönyvi kivonat és jelenléti ív hiteles másolatának benyújtása;

            3.3. gazdasági társaság esetében az ügyvezető – betéti társaság esetében egy beltag –      felsőfokú közművelődési szakirányú végzettsége, és az ezt igazoló oklevél 30 napnál           nem régebbi hiteles másolatának benyújtása.


  1. Egyéni vállalkozóra vonatkozó további pályázati feltételek:


            4.1. három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány,

            4.2. érvényes vállalkozói igazolvány 30 napnál nem régebbi hiteles másolatának   benyújtása,

            4.3. felsőfokú közművelődési szakirányú végzettség, és az ezt igazoló oklevél 30            napnál             nem régebbi hiteles másolatának benyújtása.

3. melléklet



A Józsefvárosi Önkormányzattal közművelődési megállapodással rendelkezők köre



  1. Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (1088 Budapest, Bródy Sándor u. 16. képviseli Vizi E. Szilveszter)


  1. TIT Kossuth Klub Egyesület (1088 Budapest, Múzeum u. 7. képviseli Gyenes Ádám)


  1. Leonardo 41 Alapítvány (1082 Budapest, Leonardo da Vinci u. 41. képviseli Mann Dániel)


  1. Vasas Központi Könyvtár Alapítvány (1086 Budapest, Magdolna u. 5-7. képviseli Búza Sándorné intézményvezető)



[1]

Módosította a 66/20016. (XII.01.) önk. rendelet 3. §, hatályos 2016. december 2-től.