Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáiról és a térítési díj fizetési kötelezettségről szóló 21/2011. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 04. 01- 2013. 04. 01

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáiról és a térítési díj fizetési kötelezettségről szóló 21/2011. (IV.12.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2013.04.01.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, valamint a 92. § (1) a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáiról és a térítési díj fizetés kötelezettségről szóló 21/2011. (IV.12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) (1) Az ellátások igénybe vétele önkéntes, az ellátás az igénylő vagy törvényes képviselője írásbeli kérelmére történik.”

2. § A Rendelet 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az ellátás iránti írásbeli kérelmet az ellátást igénybe vevő jövedelemigazolásával és vagyonnyilatkozatával a Gondozó Szolgálat székhelyén kell benyújtani. Nappali ellátás és átmeneti elhelyezés esetén az igénybe venni kívánt intézmény vezetőjénél kell írásban kezdeményezni az ellátást. Szociális étkeztetés, valamint házi segítségnyújtás igénylése esetén a Gondozó Szolgálat köteles környezettanulmányt végezni.

3. § . A Rendelet 3. §-a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az ellátást igénybe vevő az általa fizetendő konkrét összegben megállapított személyi térítési díjat a tárgyhót követő hó utolsó munkanapjáig köteles megfizetni a szolgáltatás megkezdésekor megkötött megállapodás alapján. Amennyiben az ellátást igénybe vevő fizetési kötelezettségét nem teljesíti, az ellátás külön felszólítás nélkül a térítési díj rendezéséig a tárgyhót követő második hónap első napjától szüneteltetésre kerül. Az ellátást igénybe vevő az ellátás megszüntetését vagy szüneteltetését köteles haladéktalanul kérelmezni a Gondozó Szolgálat székhelyén vagy az adott szolgáltatást nyújtó telephelyén.

4. § A Rendelet 4. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) Az az aktív korú kerületi lakos, aki háziorvosi igazolás szerint egészségi állapota miatt átmenetileg vagy tartósan nem képes biztosítani napi egyszeri meleg ételt.

5. § A Rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Gondozó Szolgálat telephely vezetőjének javaslata, valamint az ellátásban részesülő kérelme alapján a személyi térítési díj összegét a Gondozó Szolgálat vezetője csökkentheti vagy elengedheti, amennyiben az igénybe vevő jövedelmi és vagyoni viszonyai ezt indokolják.

6. § A Rendelet 1-6. melléklete helyébe e rendelet 1-6. melléklete lép.

7. § Ez a rendelet 2013. április 1. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2013. április 2. napjával.