Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat bevételeinek lakáscélokra és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra vonatkozó felhasználás szabályairól

Hatályos: 2014. 04. 24- 2014. 06. 25

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet


A társasházak és lakásszövetkezetek osztatlan közös tulajdonában lévő épületrészek részleges-, teljes felújításához, és gáz alap- és felszállóvezeték felújításához nyújtandó önkormányzati támogatások


  1. A támogatás forrása, módja



1. § (1) Az önkormányzat közigazgatási területén lévő társasházak és lakásszövetkezetek évente folyamatosan pályázatot nyújthatnak be az osztatlan közös tulajdonában lévő épületrészek részleges-, teljes felújításához, és gáz alap- és felszállóvezeték felújításához (a továbbiakban: műszaki felújítás) e rendelet szerint, a képviselő-testület által évente a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet elfogadásáig az átmeneti gazdálkodásról szóló önkormányzati rendeletben, ezt követően a költségvetésről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott keretösszeg erejéig.


(2)[1] A társasház, lakásszövetkezet műszaki felújításához önkormányzati vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön vehető igénybe az 1. mellékletben meghatározott munkákra a 2. melléklet szerinti adatlapon. A társasház, lakásszövetkezet a pályázatában kizárólag olyan munkálatokat jelölhet meg, amelyet a pályázat benyújtását követően fog megkezdeni.


(3) Egy társasház, lakásszövetkezet évente csak egy pályázatot nyújthat be. Az 1. mellékletben meghatározott munkák, amennyiben a rendelet egyéb szabályainak megfelelnek egy pályázat keretében összevonhatók.


  1. Pályázati feltételek


2. § (1) A társasházak, lakásszövetkezetek műszaki felújításához az 1. § szerinti önkormányzati vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön iránt pályázatot a társasház, lakásszövetkezet közösségek vagy képviselőik nyújthatnak be, ha


a) a magántulajdoni hányad a tulajdonközösségen belül meghaladja az 50 %-ot, vagy


b) a társasházban, lakásszövetkezetben lévő lakásokat a tulajdonosok az önkormányzattól, vagy annak a jogelődjétől vásárolták meg, vagy a privatizációt megelőzően az önkormányzat vagy jogelődje tulajdona több mint 50 %-ot meghaladta.


(2) Az (1) bekezdés a b) pontjában foglaltakat nem kell alkalmazni az 1. melléklet 11-12. pontjai és külső pályázat esetén.


(3) A társasház, lakásszövetkezet a pályázathoz köteles csatolni


  1. az igazolást, hogy a társasháznak, lakásszövetkezetnek nincs az ún. kényszerkezelt időszakban keletkezett tartozása, a társasháznak, lakásszövetkezetnek nincs a korábbi felújítási kölcsön törlesztéséből keletkezett fizetési hátraléka, és nincs a tulajdonosoknak részletre vásárolt lakás esetén törlesztő részletet érintő fizetési hátraléka az önkormányzattal szemben,


  1. az 1. mellékletben szerinti munkák közül az elvégzendő munkákra vonatkozó, minimum két vállalkozó ajánlatát tételes költségvetéssel, és arra vonatkozó igazolást, hogy a pályázott összeg önrészével rendelkezik.


(4)[2] A társasház, lakásszövetkezet a pályázatra vonatkozó közgyűlési döntéseit – az 1. számú melléklet 12. pontjában foglalt munkálatok kivételével - a tulajdonosok legalább 51 %-ának egyetértése mellett kell meghoznia. Amennyiben a pályázat tárgya lakóépületek kamerával történő felszerelése, úgy a társasház, lakásszövetkezet a pályázatra vonatkozó közgyűlési döntéseit a tulajdonosok legalább kétharmadának egyetértése mellett hozhatja meg. A felsoroltaknál alacsonyabb szavazati arány esetén a pályázat érvénytelen.


(5) Egymillió forint feletti beruházási költség esetén a társasház, lakásszövetkezet köteles műszaki ellenőrt alkalmazni. A társasház, lakásszövetkezet a műszaki ellenőr költségeit a beruházási költségekhez hozzáadhatja és a támogatási összegben elszámolhatja.


3. A támogatás mértéke, összege

3. § (1)[3] Az 1. melléklet 1-11. pontjaiban felsorolt munkanemeknél a támogatás összege évente legfeljebb a beruházási költség 50 %-a, amelynek 25 %-a vissza nem térítendő támogatás, 25 %-a kamatmentes kölcsön. Pályázatot benyújtani kizárólag mindkét támogatási formára lehetséges.


(1a)[4] A társasház, vagy lakásszövetkezet a beruházási költség további 50 százalékát önrészként igazolja. A társasház, vagy lakásszövetkezet saját erejeként figyelembe vehető különösen:

a) rezsicsökkentésből származó megtakarítás

b) lakáselőtakarékosságból származó megtakarítás

c) közgyűlési határozat a hiányzó önrész pótlásáról.


(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatás összeg nem haladhatja meg

a) 30 albetét alatti társasház, lakásszövetkezet esetén a 2.000.000,- Ft-ot,

b) 31-100 albetétes társasház, lakásszövetkezet esetén a 3.000.000,- Ft-ot,

c) 101-200 albetétes társasház, lakásszövetkezet esetén az 5.000.000,- Ft-ot,

d) 201-400 albetétes társasház, lakásszövetkezet esetén a 6.000.000,- Ft-ot,

e) 501- feletti albetétes társasház, lakásszövetkezet esetén a társasház, lakásszövetkezet lépcsőházanként jogosult a támogatásra, melynek összege lépcsőházanként 1.000.000,- Ft összeg, azzal, hogy a támogatás összege a 7.000.000,- Ft-ot nem haladhatja meg.


(3) Az 1. melléklet 12. pontja szerinti lakóépületek kamerával történő felszerelése munkanem esetén a támogatás albetétszámtól független, az igényelhető támogatás összege nem haladhatja meg a beruházási költség 50 %-át - amelynek 25 %-a vissza nem térítendő támogatás, 25 %-a kamatmentes kölcsön -

de legfeljebb a 300.000,- Ft-ot.


(4) Az (2) bekezdés szerinti támogatásnak az adható kamatmentes kölcsön része maximum 500.000,- Ft-tal magasabb összeggel növelhető, abban az esetben, ha a műszaki felújítást azonnal végrehajtandó építésigazgatási kötelező határozat írta elő.


(5) Kamatmentes kölcsön legfeljebb

a) 750.000,- Ft - 999.999,- Ft támogatásig 1 éves időtartamra,

b) 1.000.000,- Ft - 1.500.000,- Ft támogatásig 2 éves időtartamra,

c) 1.501.000,- Ft - 3.000.000,- Ft támogatásig 3 éves időtartamra,

d) 3.001.000,- Ft feletti támogatás esetén 4 éves időtartamra

adható, amit a társasház, lakásszövetkezet havi egyenlő részletekben köteles az önkormányzat részére visszafizetni, az előtörlesztés lehetőségét az önkormányzat biztosítja. A havi törlesztő részlet minimum 1000 Ft. Amennyiben a törlesztőrészletek hátraléka eléri a 6 havi törlesztő részlet összegét a kamatmentes kölcsön még hátralévő összegét a Ptk-ban meghatározott kamataival együtt egy összegben köteles a társasház, lakásszövetkezet az önkormányzat részére visszafizetni.



  1. A pályázatok elbírálása, elszámolási rend



4. § (1) Az önkormányzat a társasházzal, lakásszövetkezettel megállapodást köt, melynek tartalmaznia kell legalább:

a) a támogatás összege,

b) a támogatott munka befejezésének határideje,

c) az elszámolás rendje és módja,

d) a részszámla benyújtásának feltételei,

e) a kamatmentes kölcsön esetén a törlesztő részletek fizetésének rendje,

f) a támogatás megítéléséhez bemutatott felújítási költségvetést meghaladó költségeket a társasház, lakásszövetkezet köteles fedezni,

g[5]) az önkormányzati kamatmentes kölcsön esetén

ga) tulajdonhányad mértékéig a jelzálogjog bejegyeztetéséhez az önkormányzat javára történő hozzájárulást, abban az esetben, ha a társasház, lakásszövetkezet 100 %-ban magántulajdonban álló. A jelzálogjog bejegyeztetés a társasház, lakásszövetkezet feladata.

gb) a törlesztő részlet 3 egymást követő hónap nem fizetése esetén ahhoz való hozzájárulást, hogy az önkormányzat a tulajdon hányadára eső közös költséget a még fennálló tartozásba beszámítja. Ebben az esetben az önkormányzati tulajdon hányadra eső társasházi, lakásszövetkezeti üzemeltetési költségeket (közüzemi díjak, karbantartás, felújítás) a többi tulajdonostárs köteles fizetni.

gc) a törlesztő részlet 3 havi elmaradása esetén hozzájárulást az önkormányzat késedelmi kamatot számít fel, melynek mértéke Ptk. szerinti.


(2) A megállapodást, amennyiben a társasház, lakásszövetkezet külső pályázat útján is elnyert támogatást, a külső pályázatot kiíróval kötött megállapodás aláírását követő 60 napon belül, egyéb esetekben a pályázat bírálatát követő 30 napon belül a társasház, lakásszövetkezet meghatalmazottjának alá kell írni.


(3) A felújítás kivitelezését gázvezetékre kapott támogatás esetén a megállapodás aláírását követő 180 napon belül, egyéb felújításra kapott támogatás esetén a megállapodás aláírását követő 1 éven belül kell megvalósítani.


(4) A támogatás felhasználására a (7) bekezdésben foglaltak és kivitelezési határidő leteltét követő 180 napon belül van mód. A határidőn belül fel nem használt támogatást a társasház, lakásszövetkezet elveszíti.


(5)[6] A támogatás folyósítása a felújítási munkák befejezését követően a társasház, lakásszövetkezet által benyújtott, önkormányzat által elfogadott (ellenőrzött) számlák alapján történik. Amennyiben a társasház, illetve lakásszövetkezet által benyújtott elszámolási csomagban becsatolásra kerülő dokumentumok valamelyike formailag és/vagy tartalmilag hiányos, akkor a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége valamennyi hiányosság megjelölésével hiánypótlást és kiegészítést kér. A társasháznak, lakásszövetkezetnek a hiánypótlás teljesítésére a felszólító levél kézhezvételétől számított 30 nap áll a rendelkezésére.


(6)[7] A felújítás ideje alatt a teljes kivitelezés befejezése előtt részszámla abban az esetben nyújtható be, ha a támogatás mértéke meghaladja az egymillió forintot és a kivitelezés készültsége legalább 30%-os. Anyagvásárlásra, vagy annak előlegére, vállalkozási díj előlegére részszámla nem nyújtható be. Abban az esetben, ha a pályázatot a rendelet 1. § (3) pontja alapján nyújtották be, akkor részszámla kizárólag akkor nyújtható be, ha valamelyik munkanem teljes egészében megvalósult és ezt a megbízott műszaki ellenőr igazolta.”


(7) A támogatás folyósításáról (részszámla benyújtása esetén a támogatás arányos részbeni folyósításáról) a társasház, lakásszövetkezet javára az önkormányzat akkor intézkedik, ha

  1. a társasház, lakásszövetkezet bemutatja az építési engedéllyel végezhető felújítási munkák elvégzéséhez szükséges jogerős építési engedélyt, és
  2. a társasház, lakásszövetkezet másolatban átadja a felújítási munkák elvégzését igazoló kivitelezési számlákat, szerződést, építési naplót, felmérési naplót, átadás-átvételi jegyzőkönyvet,
  3. egy millió forint feletti beruházás esetén a társasház, lakásszövetkezet felújítási munkáinak pályázat szerinti elvégzését a műszaki ellenőr igazolta. Gázvezeték-, kémény-, elektromos felújítás esetén a végszámla benyújtásakor szakhatósági igazolás is szükséges.
  4. jelzálogjog bejegyzési feltételhez kötött kamatmentes kölcsön esetén a társasház, lakásszövetkezet eredetben önkormányzat rendelkezésére bocsátja a jelzálogbejegyzés hiteles tulajdoni lapját, melyen a kamatmentes kölcsön összegének erejéig az önkormányzat javára a jelzálogjog bejegyzésre került.


(8) Az önkormányzat fenntartja a jogot, hogy a megállapodást érintő minden okiratba betekinthessen.


5. § (1) A pályázatokat a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal illetékes szervezeti egysége értékeli és előkészíti a Társasházi Pályázatokat Elbíráló Munkacsoport (a továbbiakban: TPEM) részére. A TPEM javaslata alapján a Polgármester dönt a támogatás összegéről, mely döntés ellen jogorvoslatnak nincs helye.


(2) A pályázatok érvényessége nem jelenti a támogatás elnyerését.


(3) A pályázatok elbírálási határideje a pályázat benyújtásától számított 30 nap.


(4) A TPEM tevékenysége folyamatos, összetételéről a képviselő-testület határozattal dönt.

II. Fejezet


Lakóépületek energiatakarékos felújításához és korszerűsítéséhez

nyújtandó önkormányzati támogatások


  1. Pályázati feltételek, a támogatás formája, mértéke



6. § (1) A támogatás célja az önkormányzat közigazgatási területén lévő lakásszövetkezetek, társasházak energiatakarékos felújításának, korszerűsítésének (a továbbiakban: beruházás) önkormányzati támogatása.


(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatásra a képviselő-testület eseti pályázatokat hirdet.


7. § (1) Pályázatot olyan lakásszövetkezet vagy társasház nyújthat be, amely engedélyköteles vagy bejelentés köteles beruházás esetén az engedélyezési tervvel és a felújításhoz kapcsolódó, mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelő engedéllyel rendelkezik.


(2) A pályázónak a saját erő biztosítását hitelt érdemlő dokumentumokkal kell igazolnia (például közgyűlési határozat jegyzőkönyve, banki igazolás).


8. § Támogatás csak teljes épületre, vagy annak dilatációval határolt épületrészére igényelhető.


9. § Önkormányzati támogatás az éves költségvetésben jóváhagyott keretösszeg erejéig nyújtható.


  1. Támogatható beruházások


10. § (1) Homlokzatok és födémek hőszigetelése:

  1. az épület valamennyi homlokzatának hőszigetelése,
  2. homlokzati (egy vagy mindkét) végfalak hőszigetelése,
  3. az utolsó fűtött lakószint feletti födém teljes felületének (fölső síkjának) hő- és vízszigetelése, ha az épület lapos tetős szerkezetű, vagy hőszigetelése és magastető kialakítása, amennyiben a tervezett magastető nem beépíthető kialakítású, vagy az utolsó fűtött lakószint feletti födém teljes felületének (fölső síkjának) hőszigetelése beépítetlen magastető, valamint tetőfelépítmény esetén,
  4. az első fűtött lakószint alatti födém hőszigetelése, amennyiben az első fűtött lakószint alatti födém fűtetlen helyiséggel (például pince, garázs) érintkezik.

(2) Az egyes határoló szerkezetek hő átbocsátási tényező értékének meghatározásakor az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló külön jogszabályban foglaltak szerint kell eljárni.

11. § Egyéb energiatakarékosságot szolgáló fejlesztések.


  1. Pályázatok kiírása, elbírálása, a támogatás felhasználása


12. § A támogatásokra vonatkozó pályázati kiírás meghatározza

a) a támogatható beruházások részletes leírását,

b) a támogatható beruházásokra fordítható pénzeszközök nagyságát,

c) a pályázatok tartalmi és formai követelményeit, benyújtásának rendjét,

d) a pályázat lebonyolításának időbeli ütemezését;

e) a pályázatok elbírálásának rendjét,

f) a támogatás felhasználásának szabályait,

g) az önkormányzati támogatás formáját.


13. § A pályázatoknak tartalmaznia kell legalább

a) a beruházás átfogó bemutatását, tartalmát, tervezett ütemezését,

b) a beruházás költségbecslését, tervezett finanszírozási konstrukcióját,

c) a lebonyolítás ismertetését,

d) a pályázó nyilatkozatát a pályázat feltételeinek elfogadásáról, a szükséges önrész vállalásáról.


14. § (1) A pályázatok elbírálására az 5. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.


(2) A beruházás elvégzésére elnyert támogatás felhasználására az önkormányzat támogatási szerződést köt a pályázóval. A támogatási szerződés tartalmazza a támogatás felhasználásának ütemezését, a támogatási összeg lehívásának szabályait és elszámolás rendjét.


(3) A beruházás szakszerű elvégzése érdekében a pályázó köteles gondoskodni a műszaki ellenőrzésről, amelynek költségei a beruházási költségek részét képezik.


(4) Az önkormányzat jogosult a támogatott beruházás megvalósulásának ellenőrzésére.


15. § (1) Az önkormányzati támogatás összege arányosan csökken, amennyiben a beruházás megvalósítása során a beruházás költségei a támogatásban részesített költségeknél alacsonyabbak.


(2) Az önkormányzati támogatás összegét nem növelheti a pályázatban szereplőtől eltérő, pótlólagos költség, annak megfizetésére a pályázó köteles.


(3) Az önkormányzati támogatás visszavonatható a támogatás nem rendeltetésszerű felhasználása, a támogatási szerződésben foglaltak nem- vagy részbeni teljesítése, a pályázó bármely nyilatkozatának visszavonása, vagy az abban foglaltak megszegése esetén.


(4) A támogatás visszavonása esetén a már igénybe vett támogatás egészét az igénybevétel napjától a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamattal növelt összeggel kell visszafizetni.


(5) A támogatás folyósítása a támogatási szerződésben meghatározott forrás összetétel szerinti pénzügyi és időbeli ütemezésben a készültségi fokkal arányosan és utólagosan a pályázó által benyújtott számlák és teljesítést igazoló dokumentumok, és ezek ellenőrzése alapján történik. A teljesítésigazolás tartalmazza a pályázó nyilatkozatát, hogy a támogatás feltételéül vállalt kötelezettségek a támogatási szerződésnek megfelelően teljesültek, a forrásokat rendeltetésszerűen és maradéktalanul a szerződésben meghatározott feladatra használta fel.


(6) A támogatott beruházás akkor tekinthető befejezettnek, megvalósultnak, ha a támogatási szerződésben megjelölt feladat a szerződésben meghatározottak szerint és a hatósági engedélyekben foglaltaknak megfelelően teljesült.


(7) A támogatást azonnal és egy összegben, az igénybevétel napjától a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamattal növelt összeggel vissza kell fizetni, ha a támogatás odaítélésétől számított 5 éven belül az önkormányzat tudomására jut, hogy a támogatást igénybe vevő a pályázatában, vagy az ahhoz csatolt iratokban valótlan adatokat közölt.



  1. Záró rendelkezések


16. § E rendelet 2013. június 25-én lép hatályba, és rendelkezéseit a folyamatban lévő és el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.


17. § Hatályát veszti a társasházak osztatlan közös tulajdonában lévő épületrészek részleges-, teljes felújításához és gáz alap- és felszállóvezeték felújításához nyújtandó önkormányzati támogatásokról szóló 7/2008. (II.27.) önkormányzati rendelet.



Budapest, 2013. június 24.







            Rimán Edina s. k.                                                                         dr. Kocsis Máté s. k.

                 jegyző                                                                                    polgármester


/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet



Támogatási műszaki felújítási munkálatok



  1. Balesetveszélyes épületrész teljes felújítása


  1. Teherhordó épületszerkezetek (alapozás, falazat, födém, függőfolyosó, erkély)


  1. Teljes, vagy ütemezéssel részleges tetőfelújítás


  1. Kémények felújítása, bélelése (ütemezéssel részleges felújítás, bélelés)


  1. Felvonó középjavítás, nagyjavítás, csere és létesítés


  1. Méretlen gázhálózat kiépítése vagy cseréje


  1. Víz-, csatornahálózat felújítása (beleértve a főmérő áthelyezését)


  1. Elektromos fővezeték és főelosztó cseréje


  1. Homlokzatok felújítása, különösen ha az régóta nem volt felújítva


  1. Közös tulajdonú központi fűtési berendezések felújítása, cseréje


11. Akadálymentesítés


12. Lakóépületek kamerával történő felszerelése

34/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelethez

2.[8],[9] melléklet

A D A T L A P


a társasházak, lakásszövetkezetek osztatlan közös tulajdonában lévő épületrészek részleges-, teljes felújításához, és gáz alap- és felszállóvezeték felújításához nyújtandó önkormányzati támogatásokhoz


A Budapest, VIII. kerületi társasházak, lakásszövetkezetek felújítási pályázatához.

Társasház, lakásszövetkezet címe: ………………………………………………………….

Lakások és albetétek száma: ………………………………………………………………

Tulajdoni részarány (magán):………………………………………………………………

A társasház, lakásszövetkezet megalakulásának időpontja…………………………………

Felújítási munka becsült összege előzetes vállalkozói ajánlattal:…………………………. Ft

A társasház, lakásszövetkezet által vállalt összeg: ………………… Ft

A társasház, lakásszövetkezet által igényelt kamatmentes kölcsön támogatás:………………Ft

A társasház, lakásszövetkezet által igényelt vissza nem térítendő támogatás összege:

………………………………………………………………………………………… Ft

A társasház, lakásszövetkezet kíván-e ezzel a pályázatával külső pályázathoz csatlakozni:

                                                Igen                           Nem

(a megfelelő rész aláhúzandó)

Amennyiben külső pályázathoz csatlakozik:

…………………………………………. (külső pályázat megnevezése), a társasház, lakásszövetkezet által igényelt vissza nem térítendő támogatás összege:…………………………….Ft  


A felújítási munka részletezése: ………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………

Az Önkormányzat felé az elmúlt négy évben benyújtott, sikeres korábbi pályázatok részletezése év, munkanem, kapott támogatási összeg:

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

Alulírott (képviselő neve): ………………… a ………………………….. Társasház, Lakásszövetkezet képviselője nyilatkozom, hogy a ……………………….. sz. önkormányzati rendeletben meghatározott pályázati feltételeket, szabályokat ismerem, a pályázati adatlapban leírtak a valóságnak megfelelőek, a másolatban becsatolt  dokumentumok az eredetivel mindenben megegyezők. Tudomásul veszem, hogy amennyiben a pályázat kiírójának  a valóságnak nem megfelelő adatszolgáltatás, vagy az eredetivel nem megegyező dokumentáció benyújtása tudomására jut,  a társasházat a pályázat lebonyolítása során a támogatás folyósításából kizárhatja, a pályázati megállapodást visszavonhatja. .


                                                                      …………………………………………….

                                                                     Társasház, lakásszövetkezet képviselője  


A benyújtáshoz csatolni kell:

  • Alapító okirat / alapszabály másolata
  • Hiteles közgyűlési jegyzőkönyv és jelenléti ív

           Közgyűlési határozat tartalmazza: pályázati részvételt, kit bíz meg a közgyűlés a pályázattal kapcsolatos ügyintézéssel, lebonyolítással, kivitelező, műszaki ellenőr kiválasztását vagy annak módját, kamatmentes kölcsön visszafizetésének módját, jelzálogjog bejegyzési feltétel esetén a tulajdonosok hozzájárulását 

  • Minimum két kivitelezői ajánlat

Az árajánlatra rá kell írni, melyik van elfogadva, az elutasítottra rá kell írni az elutasítás indoklását, az elfogadott árajánlatot a közgyűlés által megbízottnak kollaudálni kell.

  • Műszaki ellenőr alkalmazásának előírása esetén a kiválasztott műszaki ellenőr nyilvántartott műszaki ellenőrzési jogosultságát másolatban .
  • Társasház, Lakásszövetkezet önrészét bemutató igazolás: eredeti banki igazolás, lakáselőtakarékosság igazolás és egyéb forrás, vagy közgyűlési határozat a hiányzó önrész pótlásáról. Rezsicsökkentésből származó megtakarítás esetén, az ún. felújítási bankszámláról eredeti banki igazolás, a felújítási számla létrehozásáról szóló közgyűlési jegyzőkönyv, valamint a kifüggesztett hirdetmények.
  •  Igazolások arról, hogy az Önkormányzattal szemben nincs tartozás,
  • Lakóépület kamerával történő felszerelése esetén a képviselő nyilatkozata arról, hogy:

 - a beruházás teljes körű lebonyolítása a társasház, lakásszövetkezet feladata,

 - a beruházás megvalósításához szükséges engedélyeket, dokumentumokat beszerzik/beszerezték,

 - a működéshez szükséges előírásokat betartják,

 - a beruházás megvalósítását követően a működtetés teljes körűen a társasház, lakásszövetkezet feladata

[1]

Módosította a 12/2014. (IV.24.) sz. önk. rendelet 2. §, hatályos 2014. április 24-től.

[2]

Módosította a 42/2013. (IX.23.) sz. önk. rendelet 1. §-a, hatályos 2013. szeptember 23-tól.

[3]

Módosította a 12/2014. (IV.23.) sz. önk. rendelet 3. §, hatályos 2014. április 24-től.

[4]

Beiktatta a 12/2014. (IV.23.) sz. önk. rendelet 1. §, hatályos 2014. április 24-től.

[5]

Módosította a 42/2013. (IX. 23.) sz. önk. rendelet 2. §-a, hatályos 2013. szeptember 23-tól.

[6]

Módosította a 12/2014. (IV.23.) sz. önk. rendelet 4. §, hatályos 2014. április 24-től.

[7]

Módosította a 12/2014. (IV.23.) sz. önk. rendelt 5. §, hatályos 2014. április 24-től.

[8]

Módosította a 42/2013. (IX.23.) sz. önk. rendelet 3. §-a, hatályos 2013. szeptember 23-tól.

[9]

Módosította a 12/2014. (IV.24.) sz. önk. rendelt 6. §, hatályos 2014. április 24-től.