Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2013. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete

32/2013. (VII. 15.) számú az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 08. 30- 2013. 08. 30

A Képviselő-testület az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésén, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, módosított 1993. évi LXXVIII. törvény 58. §-ában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja.


  1. § A Rendelet IV. fejezete új alcímmel egészül ki:


Részletfizetés


21. § (1) A részletfizetés igénybevétele mellett megvásárolt nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetében a vagyonkezelő szervezet a vevő kérésére, a vevő által, a részletfizetés során felhalmozott hátralék megfizetésére 2 éves időtartamra részletfizetési megállapodást köthet, amennyiben a vevőnek nem volt még nem teljesített részletfizetési megállapodása. A hátralékot a vevő, a megállapodás megkötésének időpontjában hatályos Ptk. szerinti, a késedelmes fizetésre vonatkozó kamattal növelten köteles egyenlő részletekben eladó részére megfizetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltnál hosszabb időtartamú részletfizetés engedélyezéséről, valamint a kamat mérsékléséről, elengedéséről a hatáskörrel rendelkező bizottság jogosult dönteni.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt részletfizetési megállapodás megkötésével kapcsolatban a vagyonkezelő szervezet szükség esetén, a hatáskörrel rendelkező bizottság hozzájárulását kérheti.


2. § A Rendelet 21. §-a 22. § számozásra, a 22. §-a 23. §-ra, a 23. § 24. §-ra, a 25. § pedig 26. §-ra módosul.


3. § Jelen Rendeletmódosítás 2013. augusztus 30. napján lép hatályba. Rendelkezéseit mindazokban az esetekben alkalmazni kell, amikor az Önkormányzatot ajánlati kötöttség nem terheli.


Budapest, 2013. augusztus 30.



                       Rimán Edina s. k.                                                Dr. Kocsis Máté s. k.

                            jegyző                                                            polgármester



Indokolás az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló önkormányzati rendelethez




Általános indokolás


A munkavégzés során olyan részletfizetési kérelem került benyújtásra, amelyre vonatkozó rendelkezések nem kerültek meghatározásra, ezért a részletfizetési kérelmek elbírálásának általános szabályait rendeletben szükséges rögzíteni.

A rendelet megalkotása az Önkormányzat számára költségvetési hatással nem rendelkezik, mivel olyan rendelkezéseket nem tartalmaz, amelyek során bevétel kieséssel lehet számolni.

A rendelet megalkotásával a feladatellátóra többletmunka nem hárul.




Részletes indokolás


  1. § A részletfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt hátralékot felhalmozó vevők által, a hátralék részletekben történő megfizetésének feltételeit tartalmazza.
  2. § A 21. 22. 23. 24. 25. § számozására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.

3. § A hatályba léptető rendelkezések.