Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2013. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 06- 2013. 12. 06

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 50/2013. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

a Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII.12.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2013.12.06.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6)bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete, Józsefváros Kerületi Építési Szabályzatáról (JÓKÉSZ) szóló 66/2007. (XII. 12.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Rendelet) 2. §-a kiegészül egy új (5) bekezdéssel az alábbiak szerint:

„(5) Más jogszabályban előírt szabályozási elemek változását a JÓKÉSZ és a JKSZT módosítása nélkül át kell vezetni.

2. § A Rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe, az a) és b) pontok változatlanul hagyása mellett, az alábbiak lépnek:

„(1) Amennyiben az ingatlan tulajdonosa (állami tulajdon esetében annak kezelője) megállapodik az önkormányzattal a terepszinten közvetlenül csatlakozó területek, illetve a földszinti területek vagy az épület egy részének közhasználatcéljára történő átadásáról, akkor a megállapodás ingatlan-nyilvántartásba történő átvezetésről gondoskodni kell.

3. § (1) A Rendelet 28. §-ának 7. számú táblázata kiegészül az I-VIII-5 jelű építési övezetre vonatkozó jellemzőket meghatározó új sorral az alábbiak szerint:

(2) A Rendelet 28. § kiegészül az új (8) bekezdéssel az alábbiak szerint: „(8) Az I-VIII-5 jelű építési övezet vegyes beépítési mód szerint beépíthető területén

a) műalkotások, művészeti alkotások, térkompozíciók, installációk, installációs szerkezetek, -berendezések legmagasabb pontjának magassága legfeljebb a megengedett legnagyobb építménymagasság értékének kétszerese lehet.

b) terepszint alatti beépítés kialakítása esetén a 38818/30 hrsz-ú és a 38818/43 hrsz-ú telkek közös telekhatára mentén álló épületek végleges terepcsatlakozását kell a rendezett terepszintnek tekinteni.

c) támfal, támfalépítmény elhelyezhető, melyek mellvéd nélküli magassága legfeljebb 3,5 méter lehet.

d) az építményekhez előírt számú parkoló a csatlakozó közterületen, közhasználat céljára időbeli korlátozás nélkül vagy időbeli korlátozással átadott területen a felszínen is elhelyezhető.

e) épületköz kialakítható.

f) ha a telken kulturális, oktatási, művelődési rendeltetésű közintézmény kerül elhelyezésre, illetve meglévő épület rendeltetése ilyen célra módosul, a telek a terepszint alatt és a földszinten 100%-ig beépíthető, de a épített terület a földszint felett legfeljebb a 80% lehet.

4. § A rendelet 36. §-a kiegészül az új (3) bekezdéssel az alábbiak szerint: „SAJÁTOS TERÜLETI ELŐÍRÁSOK (3) A volt Józsefvárosi pályaudvar területén:

a) a szabályozási terven közhasználat céljára átadható területen a közterületekre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni (BVKSZ 12. §).

b) a 38818/30 hrsz-ú és 38818/43 hrsz-ú telkeken elhelyezhető műalkotások, művészeti alkotások, térkompozíciók, installációk, installációs szerkezetek, -berendezések legmagasabb pontjának magassága legfeljebb az I-VIII-5 jelű építési övezetben megengedett legnagyobb építménymagasság értékének kétszerese lehet.

c) az I-VIII-5 jelű építési övezet vegyes beépítési módú telkeinek beépítéséhez előírt számú parkolót felszíni parkolóban, a tömbben (a 38818/43 helyrajzi számú telken) és a szabályozási tervben jelölt közterületi parkolóban is el szabad helyezni, a BVKSZ 6. § (4) bekezdés alapján.”

5. § A Rendelet 1. számú melléklete kiegészül az alábbi új előírással: installáció: az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 15. pontja szerinti műtárgy fogalomkörbe tartozó térbeli művészeti alkotás, térkompozíció, berendezés, felszerelés, kiállítási tárgyak elrendezése”

6. § (1) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Rendelet 39. § (2) és 39. § (3) bekezdései és a 38/2013.(VII.25.) számú önkormányzati rendelet hatályukat vesztik.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Rendelet 3. mellékletének (JKSZT) a Fiumei út – Salgótarjáni út – MÁV vasútvonal – Kőbányai út – Orczy tér által határolt területére vonatkozó előírásai helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Rendelet 4. mellékletének (Övezeti Terv) a Fiumei út – Salgótarjáni út – MÁV vasútvonal – Kőbányai út – Orczy tér által határolt területére vonatkozó előírásai helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

(4) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Rendelet 5. melléklete hatályát veszti.

(5) Ez a rendelet az elfogadását követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(6) E rendelet a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2013. december 7. napjával.