Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a 2013. évi költségvetésről

Hatályos: 2013. 02. 22

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a 2013. évi költségvetésről

2013.02.22.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, a képviselő-testület bizottságai, a polgármesteri hivatal, a jegyző), az önkormányzat költségvetési szerveire és gazdasági társaságaira terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) költségvetési szerv: a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzat által alapított és irányított költségvetési szerv.

b) kisösszegű szolgáltatás: az a szolgáltatás, amelynek értékhatára 100 e Ft.

2. § Az önkormányzatra és a felügyelete, irányítása alá tartozó költségvetési szervekre vonatkozó címrendet az 1. melléklet tartalmazza.

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány és többlet mértéke

3. § (1) (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetésének

a) költségvetés bevételi és kiadási előirányzatát - intézményfinanszírozás és hitel nélkül - 17.862.773 e Ft-ban, azaz Tizenhétmilliárd - Nyolcszázhatvankettőmillió - Hétszázhetvenháromezer forintban állapítja meg,

b) működési bevételi előirányzatát 13.967.592 e Ft-ban, azaz Tizenhárommilliárd –Kilencszázhatvanhétmillió - Ötszázkilencvenkettőezer forintban állapítja meg, szabad pénzmaradvány 739.520 e Ft, azaz Hétszázharminckilencmillió – Ötszázhúszezer forint.

c) működési kiadások előirányzatát 13.922.060 e Ft-ban, azaz Tizenhárommilliárd – Kilencszáz-huszonkétmillió – Hatvanezer forintban állapítja meg,

d) működési többletét 785.052 e Ft-ban, azaz Hétszáznyolcvanötmillió – Ötvenkétezer forintban állapítja meg,

e) felhalmozási felújítási bevételek előirányzatát 2.886.161 e Ft-ban, azaz Kettőmilliárd - Nyolcszáznyolcvanhatmillió – Százhatvanegyezer forintban állapítja meg, szabad pénzmaradvány 269.500 e Ft, azaz Kettőszázhatvankilencmillió – Ötszázezer forint.

f) felhalmozási kiadások előirányzatát 3.319.138 e Ft-ban, azaz Hárommilliárd – Háromszáztizenkilencmillió – Százharmincnyolcezer forintban állapítja meg,

g) felhalmozási finanszírozási hiánya 621.575 e Ft-ban, azaz Hatszázhuszonegymillió – Ötszázhetvenötezer forintban állapítja meg.

h) felhalmozási kiadási hiányát 163.477 e Ft-ban, azaz Százhatvanhárommillió – Négyszázhetvenhétezer forintban állapítja meg.

i) hitel törlesztés összegét 621.575 e Ft-ban állapítja meg, azaz Hatszázhuszonegymillió – Ötszázhetvenötezer forintban állapítja meg.

j) intézményfinanszírozás összegét 5.242.199 e Ft-ban, azaz Ötmilliárd – Kettőszáznegyvenkétmillió – Százkilencvenkilencezer forintban állapítja meg.

3. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A bevételi és kiadási előirányzatokat címrend szerint, kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatonként a 2. melléklet tartalmazza.

(2) Az előző évi pénzmaradványok előirányzatának részletezését feladatonként a 3. melléklet tartalmazza.

(3) A hitelből, pénzmaradványból, saját forrásból, EU-s pályázati pénzeszközökből finanszírozott feladatok előirányzatának részletezését a 4. melléklet tartalmazza.

(4) A céltartalékokat kötelező és önként vállalt feladatonként bontva, az általános tartalékot és a felhalmozási, felújítási céltartalékok előirányzatát és a felhasználására vonatkozó hatásköröket az 5. melléklet tartalmazza.

(5) Az önkormányzat felhalmozási, felújítási, felhalmozásra, felújításra átadott pénzeszközök kiadási előirányzatait címrend szerint, ezen belül kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatonként a 6. melléklet tartalmazza.

(6) Az önkormányzati törzsvagyon karbantartása, fejlesztése feladatok bevételi és kiadási előirányzatait kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatonként a 7. melléklet tartalmazza.

(7) A gazdasági társaságok által végzett feladatok bevételi és kiadási előirányzatainak részletezését kötelező és önként vállalt feladatonként a 8. melléklet tartalmazza.

(8) A projektek bevételi és kiadási előirányzatait, kötelező és önként vállalt feladatonként a 9-11. melléklet tartalmazza.

(9) A költségvetési szervek engedélyezett létszámát, jogszabályi besorolás, kötelező, önként vállalt, állami (államigazgatási) feladatonként, és az önkormányzati közfoglalkoztatás létszámkeretét a 12. melléklet tartalmazza.

(10) Címrend szerint a költségvetési szervek kiadási előirányzatain belüli céljellegű előirányzatokat jogcímenként a 13. melléklet tartalmazza.

(11) Az önkormányzat zárolt kiadási előirányzatait feladatonként a 14. melléklet tartalmazza.

4. A 2013. évi költségvetés végrehajtási szabályai

5. § (1) Az önkormányzat költségvetésének végrehajtásáért a polgármester, a költségvetési szerv költségvetésének végrehajtásáért a szerv vezetője, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző és a költségvetési szerv gazdasági vezetője a felelős.

(2) Az önkormányzat és a költségvetési szervek az elemi költségvetésüket az e rendeletben meghatározott összegekkel kötelesek összeállítani, melyet a polgármester hagy jóvá.

6. § (1) A költségvetési szervek, a gazdasági társaságok jogosultak az előírt bevételek és a költségvetésben tervezett bevételi előirányzatok beszedésére, a jóváhagyott kiadások teljesítésére az e rendeletben, a jogszabályokban és a képviselő-testületi, vagy bizottsági határozatokban foglaltak szerint.

(2) A költségvetési szerv az alapító okiratában jóváhagyott közfeladat ellátására és az ahhoz kapcsolódó tevékenységre használhatja fel az e rendeletben megállapított önkormányzati költségvetési támogatási és a tevékenységhez kapcsolódó bevételi előirányzatot.

(3) Költségvetési szerv, gazdasági társaság a költségvetési év kiadási előirányzatainak terhére kötelezettséget csak úgy vállalhat, ha annak pénzügyi teljesítése 2013. december 31-ig, de legkésőbb következő év február 28-ig, a projekteknél június 30-ig megtörténik. Kötelezettség kizárólag a jóváhagyott előirányzat szabad maradványának terhére vállalható. A bevétel elmaradása esetén a kiadási előirányzatnak a bevételi kiesés mértékével csökkentett összegét lehet felhasználni.

(4) Az önkormányzat, a költségvetési szervek, a gazdasági társaságok feladatellátásuk, tevékenységük során kötelesek a gazdaságosság, a hatékonyság, az eredményesség, és a szabályszerűség követelményeit érvényesíteni a költségvetésben jóváhagyott kiadási, ezen belül a kiemelt előirányzatok betartásával. A kiemelt előirányzatok túllépése fegyelmi felelősséget von maga után. A költségvetési szerveknek törekedniük kell a feladatellátásuk, gazdálkodásuk során a kiadások és a bevételek teljesítésének összhangjára - kivétel az időszakos feladatellátás – az önkormányzat likviditásának és költségvetési egyensúlyának megtartása érdekében.

(5) A költségvetési szervek saját hatáskörükben jogszabály alapján végrehajtott költségvetési előirányzat módosításai és átcsoportosításai csak abban az esetben hajthatók végre, ha azok a kötelező feladatellátást, működtetést, valamint az éves fizetési kötelezettségeket nem veszélyeztetik.

(6) Az önkormányzat, a költségvetési szervek, a gazdasági társaságok a jóváhagyott bevételi és kiadási előirányzatuk teljesítésére és felhasználására éves likviditási tervet havi bontásban kötelesek készíteni, havonként történő aktualizálással, melyet a polgármester hagy jóvá.

7. § (1) A költségvetési szerv az időlegesen szabad kapacitásait abban az esetben hasznosíthatja, ha az azzal kapcsolatosan felmerülő közvetett és közvetlen költségek megtérülnek.

(2) A Polgármesteri Hivatalnál ellátott állami (államigazgatási) feladatokkal kapcsolatos bevételek a Polgármesteri Hivatal bevételét képezik.

(3) A költségvetési szervnek az általa végzett vállalkozási tevékenységet meg kell szüntetnie legkésőbb a 2013. évi költségvetési beszámoló elfogadásával egyidejűleg, ha az e tevékenységből származó bevételek nem fedezik az adott tevékenységgel összefüggő valamennyi közvetlen kiadást, az ahhoz hozzárendelhető közvetett kiadásokat és az amortizációt.

(4) A költségvetési szerv a vállalkozási tevékenységéből származó vállalkozási maradványának a társasági adó általános mértékével megegyező hányadát köteles az önkormányzat 14100309-1023949-01000006 számlájára tárgyévet követő év február 28-ig befizetni.

8. § (1) A költségvetési szervek – a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat és a Polgármesteri Hivatal kivételével - az áfa visszaigénylésből befolyt bevételeiket nem használhatják fel, az a 2013. évi pénzmaradvány elszámolásánál, vagy a képviselő-testület évközbeni döntésével elvonásra kerül.

(2) A költségvetési szervek a jóváhagyott kiadási előirányzataik terhére elsődlegesen a jogszabályokban meghatározott kötelező illetmények kifizetését követően a közüzemi díjakat, valamint az ellátottak étkeztetési költségeit, az ellátottak juttatásait egyenlítik ki.

(3) A költségvetési szervek a rendszeres személyi juttatások bérmegtakarítása terhére a képviselő-testület engedélye nélkül a következő kifizetéseket teljesíthetik:

a) üres álláshely, valamint tartós betegállomány miatti többletfeladatra helyettesítési díjat,

b) munkaviszony megszüntetése miatt keletkező munkából felmentett időszakra járó illetményt, szabadságmegváltást, végkielégítést,

c) az évközben felmerülő és az eredeti költségvetésben nem tervezett GYES – GYED-ről visszatérő alkalmazott szabadságának kivétele miatt a helyettesítő alkalmazott illetményét,

d) az évközben felmerülő és az eredeti költségvetésben nem tervezett jubileumi jutalmat, alkalmazott betegsége idejére megillető juttatást – betegszabadság -, valamint a táppénz-hozzájárulást, jogos költségtérítéseket,

f) a munkavállaló kötelező munkaidején felüli rendkívüli munkavégzésre elrendelt túlórát,

g) az alapító okirat szerinti közfeladat ellátásának teljesítése érdekében feltétlenül szükséges kizárólag külső személy megbízási díját.

(4) Az e rendeletben meghatározottakon felüli jutalom kifizetéséről a képviselő-testület dönt. Jutalmazásra kifizethető összeg nem lehet több a költségvetési szerv eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 15 %-ánál.

(5) A költségvetési szerv a személyi juttatások előirányzatának tartós vagy átmeneti megtakarítása terhére tartós kötelezettséget nem vállalhat.

(6) A költségvetési szerv a 25 év alatti, valamint az 55 év feletti, és a képzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók, valamint a GYES-ről visszatérő és tartós munkanélküliség után elhelyezkedő munkavállalók foglalkoztatásához kapcsolódó szociális hozzájárulási adó változásából eredő kiadási megtakarítást nem használhatja fel.

(7) A költségvetési szerv a teljesítményösztönző 2 %-os kereset-kiegészítés előirányzatát a közalkalmazottak részére keresetbe tartozó illetményként egyszeri, vagy havi rendszerességgel, határozott időre fizetheti ki, melynek feltételeit a kollektív szerződésben kell rögzíteni, ennek hiányában a munkáltató állapítja meg a feltételeket. Az előirányzatot éves szinten fel kell használni, azzal, hogy az előirányzat nem léphető túl.

(8) Az önkormányzat, a költségvetési szervek és a Polgármesteri Hivatal a 2012. évi pénzmaradványt a pénzmaradvány jóváhagyása előtt kizárólag a 2012. évben vállalt kötelezettségből áthúzódó feladatokra fordíthatja. Ettől eltérően a képviselő-testület külön dönt.

9. § A költségvetési szerv az engedélyezett létszámkeretét kizárólag a képviselő-testület döntése alapján lépheti túl.

10. § A költségvetési szerv a céljellegű előirányzatokat kizárólag a meghatározott célra használhatják fel, a céltól eltérő felhasználásról a képviselő-testület dönt. A költségvetési szerv köteles a céljellegű előirányzatokról és felhasználásáról számvitelileg olyan elkülönített nyilvántartást vezetni, mely biztosítja az elszámolást és az ellenőrzést.

11. § A zárolt előirányzatok a képviselő-testület döntéséig nem használhatók fel.

12. § (1) Az önkormányzat, a költségvetési szerv csak olyan pályázatot nyújthat be, mely szakmai feladatellátásra irányul, több éves, vagy tartós kötelezettséggel nem jár, nem igényel pályázati önrészt, és nem utófinanszírozott.

(2) Az (1) bekezdésen kívüli esetben a pályázat a képviselő-testület jóváhagyásával nyújtható be.

(3) az (1)-(2) bekezdés szerinti pályázati támogatás kizárólag a pályázati célra fordítható.

13. § (1) (1) Az önkormányzat kiadási előirányzatai előirányzat-módosítás nélkül csak olyan esetben léphetők túl, melyeket törvényben, kormányrendeletben megállapított támogatásra, ellátásra vonatkozó jogosultság eredményezett. A jogosultság jogszabályi feltételeinek megváltoztatása előirányzat módosítási kötelezettséggel jár.

14. § Tárgyéven túli fizetési kötelezettséget a képviselő-testület - kivéve a jogszabályon, bírósági, államigazgatási jogerős döntésen alapuló kötelezettségeket - vállalhat, és csak oly módon, ha az esedékességkor a közfeladat ellátásának finanszírozását és az ismert kötelezettségek teljesítését az nem veszélyezteti.

15. § (1) A bevételi előirányzatok teljesítésének elmaradásáról és annak okairól a költségvetési szervek vezetői, a jegyző, a gazdasági társaságok vezetői kötelesek negyedévenként a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottságot tájékoztatni. A bizottság szükség esetén javaslatot tehet a képviselő-testületnek a költségvetés csökkentésre, vagy az előirányzatok összegének mérséklésére, vagy törlésére, vagy zárolására.

(2) A költségvetési szervek vezetői, a jegyző, a gazdasági társaságok vezetői kötelesek negyedévente a 30 napon túli elismert tartozásállomány mértékéről, annak okáról, alakulásáról a Városgazdálkodási és a Pénzügyi Bizottságot tájékoztatni. A bizottság szükség esetén a képviselő-testületnek javaslatot tesz a kiegyenlítés, vagy tartozás csökkentésére.

(3) A költségvetési szervek vezetői, a jegyző, a gazdasági társaságok vezetői kötelesek félévente a 60 napon túli követelésállományról, annak okáról, alakulásáról a Városgazdálkodási és a Pénzügyi Bizottságot tájékoztatni. A bizottság szükség esetén a képviselő-testületnek javaslatot tehet a behajtás érdekében.

(4) A költségvetés teljesítéséről a polgármester negyedévente tájékoztatja a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottságot. A bizottság szükség esetén javaslatot tesz a költségvetés módosítására.

16. § (1) A tisztségviselők keretének havi bruttó összege:

a) polgármester 2.000 e Ft

b) alpolgármester 800 e Ft/fő

(2) Az (1) bekezdés szerinti keret elsősorban a tisztség ellátásához, a döntéshozatal elősegítéséhez szükséges tanácsadói és egyéb tevékenységek díjazására, továbbá önkormányzati érdekek figyelembevételével szabadon használható fel.

(3) A képviselő-testület állandó bizottságainak rendelkezésére álló keret havi bruttó összege:

a) a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság 800 e Ft

b) a Humánszolgáltatási Bizottság 400 e Ft

(4) A (3) bekezdés szerinti keret kizárólag a bizottság munkájához, a döntéshozatal elősegítéséhez szükséges tanácsadói tevékenység díjazására fordítható.

17. § A 2013. évi kafetéria juttatás éves összege:

a) a köztisztviselők, a Polgármesteri Hivatal alkalmazásában foglalkoztatott ügykezelők és fizikai állományúak esetén bruttó 200 e Ft/év/fő, mely tartalmazza a juttatást terhelő közterheket,

b) a költségvetési szerveknél - a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálat kivételével – az engedélyezett létszám terhére foglalkoztatottak esetén bruttó 175 e Ft/év/fő, mely tartalmazza a juttatást terhelő közterheket.

18. § A kiadások készpénzben történő teljesítésének esetei:

c) készlet és kisértékű tárgyi eszköz beszerzés,

d) kiküldetési, reprezentációs kiadások, vendéglátás,

e) kisösszegű szolgáltatási kiadások,

f) utólagos elszámolásra felvett előleg,

g) nem rendszeres és külső személyi juttatások,

h) eseti jellegű társadalom- és szociálpolitikai juttatások,

i) térítési díj visszafizetések.

5. Hitelfelvétel, váltó, kötvénykibocsátás, garancia-kezességvállalás, és az átmenetileg szabad pénzlekötés szabályai

19. § (1) Az önkormányzat könyvvizsgálójának előzetesen kikért írásos véleményének ismeretében és stabilizációs törvényben meghatározott engedély kikérésével a képviselő-testület dönt – külön jogszabályban meghatározottak figyelembe vételével - az önkormányzat hitelfelvételéről, a hitel futamidejéről, visszafizetésének és kamatának fedezetéről.

(2) A képviselő-testület dönt – a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően - a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság javaslata alapján a hitelező bankról.

(3) Az önkormányzat bankgarancia igénybevételéről, kezességvállalásáról, váltó vagy kötvény kibocsátásáról, feltételeiről, céljáról, mértékéről, fedezetéről a képviselő-testület dönt.

(4) A képviselő-testület csak olyan mértékben vehet fel hitelt, bocsáthat ki váltót vagy kötvényt, vehet igénybe bankgaranciát, vállalhat kezességet, amely a kötelezettségvállalás időpontjában ismert feltételek mellett, az esedékességkor a közfeladat ellátását és a felvállalt kötelezettségek teljesítését nem veszélyezteti.

(5) Az átmenetileg szabad pénzeszközök – a központi költségvetésből származó hozzájárulások és támogatások kivételével – bármely pénzintézetnél államilag garantált értékpapír vásárlásra fordíthatók, vagy betétként leköthetők.

(6) A nagyobb hozam elérése érdekében az átmenetileg szabad pénzeszközök az önkormányzat pénzeszközének veszélyeztetése nélkül a számlavezető pénzintézetnél bankgarantált értékpapírban is befektethetők.

(7) A képviselő-testület a lekötés maximális időtartamát 6 hónapban határozza meg.

(8) A költségvetési szerv hitelt nem vehet fel, kötvényt, váltót nem bocsáthat ki, váltót nem fogadhat el, bankgaranciát nem vehet igénybe, és kezességet nem vállalhat.

(9) A költségvetési szervek likviditásuk fenntartása mellett a fizetési számlájukon lévő átmeneti szabad pénzeszközeiket a fizetési számlához kapcsolódó alszámlán leköthetik.

6. Támogatások, adományok szabályai

20. § (1) Az önkormányzat részére juttatott adományok, közérdekű kötelezettségvállalások, segélyek elkülönített elszámolás mellett kizárólag arra a célra használhatók fel, amelyre az adományozó juttatta.

(2) A költségvetési szervek adományokat kizárólag a képviselő-testület előzetes engedélyével - kivéve a LÉLEK-Program - fogadhatnak el.

(3) Jogszabályban nem szabályozott támogatás - kivéve a szociális rászorultsági – kizárólag meghatározott célra, elszámolási kötelezettséggel adható.

(4) Az Önkormányzat, valamint az önkormányzati költségvetési szervek:

a) kötelesek ellenőrizni a juttatott összeg felhasználását és a számadást,

b) a számadási kötelezettség elmulasztása esetén kötelesek a támogatást felfüggeszteni.

(5) A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót visszafizetési kötelezettség terheli.

7. Átruházott hatáskörök

21. § (1) A polgármester dönt:

a) a központi költségvetésből származó támogatások, pótelőirányzatok lebontásáról és ezzel összefüggő költségvetés módosításáról,

b) a helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó, központosított központi költségvetési támogatás lemondásáról, igényléséről és az ezzel összefüggő költségvetés módosításáról,

c) a képviselő-testület két ülése között rendkívüli sürgősség fennállásakor - az önkormányzat érdekeinek figyelembevételével - az általános tartalékról történő átcsoportosításról értékhatár nélkül,

d) az önkormányzati költségvetés címei közötti, és a címen belüli kiemelt előirányzatok közötti, és a kiemelt előirányzaton belüli átcsoportosításról.

(2) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti rendkívüli sürgősség akkor áll fenn, ha a döntés meghozatalának elmulasztása vagy késedelme előreláthatóan kárt okozhat, vagy jogszabálysértő helyzet kialakulásához vezethet, vagy egyéb önkormányzati érdeket sértene. Önkormányzati érdek: önkormányzati döntések által tartalmazott - illetve az egyéb tételesen nevesített - önkormányzati célok és feladatok megvalósítása, valamint az önkormányzat károsodástól való megóvása és vagyonának védelme.

(3) A polgármester az (1) bekezdésben meghatározott előirányzat módosításokat, átcsoportosításokat - az első negyedév kivételével – negyedévenként a negyedévet követő hónap utolsó napjáig, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig a költségvetési rendelet módosítása céljából a képviselő-testület elé terjeszti.

(4) A polgármester az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek befektetéséről, vagy lekötéséről – a számlavezető pénzintézeten kívül még további, legalább négy pénzintézet ajánlata alapján - dönt maximum egyedi 500 millió Ft értékben a 19. § (5)-(7) bekezdésében foglalt szabályok betartásával. Az ajánlatokat a befektetés értéknapjának és futamidejének megjelölésével kell bekérni. A lekötések jogszerűségét a jegyző és az átmenetileg szabad pénzeszköz leköthetőségét a gazdasági vezető jogosult vizsgálni.

(5) A polgármester azon köznevelési, közművelődési, szociális, gyermekvédelmi szakmai feladatellátásra vonatkozó pályázatok esetében, amelyek önrészt és előfinanszírozást nem igényelnek, több éves, vagy tartós kötelezettségvállalással nem járnak, és a pályázat benyújtására az önkormányzat, vagy a költségvetési szerv jogosult, a pályázat benyújtásához szükséges fenntartói nyilatkozat, kapcsolódó együttműködési megállapodás aláírására képviselő-testületi döntés nélkül is jogosult.

22. § (1) A Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság dönt az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek befektetéséről, vagy lekötéséről – a számlavezető pénzintézeten kívül még további, legalább négy pénzintézet ajánlata alapján - egyedi 500 millió Ft feletti értékben a 19. § (5)-(7) bekezdésében foglalt szabályok betartásával. Az ajánlatokat a befektetés értéknapjának és futamidejének megjelölésével kell bekérni. A lekötések jogszerűségét a jegyző és az átmenetileg szabad pénzeszköz leköthetőségét a gazdasági vezető jogosult vizsgálni.

(2) A Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság önkormányzati érdekek figyelembevételével, a fennálló adósságszolgálat csökkentése - árfolyam különbözetből adódó -, valamint kamatfizetési kiadások csökkentése érdekében dönt a beruházási hitelszerződések keretében fennálló hitelösszeg devizanemek közötti átkonvertálásáról.

23. § (1) A költségvetési szerv vezetője a saját hatáskörében végrehajtott előirányzat módosításokról és átcsoportosításokról 30 napon belül tájékoztatni köteles a polgármestert.

(2) A költségvetési szerv vezetője által saját hatáskörében végrehajtott előirányzat módosításokat, átcsoportosításokat a költségvetési rendelet módosításának céljából a polgármester - az első negyedév kivételével – negyedévenként a negyedévet követő hónap utolsó napjáig, de legkésőbb a költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig 2013. december 31-i hatállyal a képviselő-testület elé terjeszti.

8. Költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

24. § Az önkormányzat szerződés alapján önálló könyvvizsgálót alkalmaz, aki a költségvetési rendelet szabályszerűségéről, kockázatáról, megalapozottságáról, betarthatóságáról, elfogadásáról véleményt alkot.

25. § A költségvetési szervek vezetői, az önkormányzatnál és a Polgármesteri Hivatalnál a jegyző köteles biztosítani a belső kontrollrendszer keretében kialakított kontrolltevékenység részeként minden tevékenységre vonatkozóan a folyamatba épített, előzetes, utólagos és vezetői ellenőrzést, különösen a pénzügyi döntések dokumentumainak előkészítése, a célszerűségi, gazdaságossági, hatékonysági és eredményességi szempontú megalapozottsága, a szabályszerűségi szempontból történő jóváhagyása és ellenjegyzése tekintetében.

26. § A költségvetési szervek által kimutatott pénzmaradványt az irányító szerv felülvizsgálja, a felülvizsgált és jóváhagyott pénzmaradványt a jogszabályokban, valamint az irányító szerv előírásainak figyelembevételével használhatják fel.

9. A pénzellátás rendje

27. § (1) Az önkormányzat, a költségvetési szervek, a gazdasági társaságok kötelesek valamennyi kötelezettségvállalásban a kifizetés módját, összegét és határidejét úgy rögzíteni, hogy a kifizetés időpontjában szükséges fedezet rendelkezésre álljon és az a likviditási tervében alátámasztott legyen.

(2) Az önkormányzat és a költségvetési szervek kötelesek a kifizetéseknél a készpénzt kímélő fizetési módot előnyben részesíteni és a minél hosszabb időtartamú kiegyenlítési határidőt érvényesíteni. Fizetési határidő előtti teljesítésre kizárólag indokolt esetben kerülhet sor.

(3) A Polgármesteri Hivatal a költségvetési szervek önkormányzati támogatását a likviditási terv és a költségvetési szerv vezetőjének előzetes írásos kérelme alapján külön szabályzatban foglalt eljárási rend alapján utalja át a költségvetési szerv számlájára.

10. A költségvetéssel és zárszámadással kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség

28. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szervek a költségvetési beszámolóikat a magasabb szintű jogszabályi előírásokon felül a költségvetéssel összehasonlítható módon és szerkezetben kötelesek elkészíteni.

(2) A képviselő-testületet tájékoztatni kell szöveges indokolással együtt a több éves kötelezettségvállalásokról, a közvetett támogatásokról, melyeket költségvetés elfogadásakor a becsült értékben, zárszámadáskor a tényleges összegben kell kimutatni.

(3) A képviselő-testületet tájékoztatni kell szöveges indokolással együtt a költségvetési beszámoló részeként az önkormányzat és a költségvetési szerveik adósságállományáról, tartozásállományáról, az adósok és vevők tartozásának állományáról, azok előző évhez viszonyított alakulásáról, a megtett intézkedésekről.

11. Záró rendelkezések

29. § Ez a rendelet 2013. február 22-én lép hatályba.