Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2014. (VI.26.) önkormányzati rendelete

a kegyeleti szabályokról

Hatályos: 2014. 06. 26

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva – annak érdekében, hogy a kerületért végzett kiemelkedő közéleti, szakmai, művészeti és egyéb tevékenysége miatt megbecsülésre érdemes elhunyt iránti tiszteletét méltó módon kifejezhesse, és osztozhasson a hozzátartozók gyászában – a következőket rendeli el:

  1. § (1) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat – ha az a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 8:1. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott sorrend szerinti közeli hozzátartozók szándékával, illetve az elhunyt végakaratával nem ellentétes – elhalálozása esetén saját halottjának tekinti
  1. a „Józsefváros Díszpolgára” kitüntető címmel rendelkező polgárt,
  2. a polgármestert, az alpolgármestert és a települési képviselőt a mandátuma betöltésének ideje alatt,
  3. polgármesteri tisztségét legalább egy teljes cikluson át betöltő polgármestert.

  1. Nem tekinthető az önkormányzat saját halottjának az, aki arra érdemtelenné vált (így különösen, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélték, vagy neki felróható egyéb okból a felsorolt tisztségek betöltésére a vonatkozó törvények rendelkezései értelmében nem lenne jogosult).

  1. § (1) Amennyiben a hozzátartozók igénylik, az önkormányzat saját halottjának temetésével, a kegyeleti feladatokkal kapcsolatos teendők – közeli hozzátartozókkal egyeztetett – ellátásáról a polgármester gondoskodik.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben foglalt feladatkörében

  1. megteszi mindazon intézkedéseket, melyek elvégzésére az egyeztetés során a hozzátartozók felkérik,
  2. gondoskodik nekrológ, sajtóközlemény megjelentetéséről, az önkormányzat székhelyén gyászlobogó kihelyezéséről.

  1. § (1) Az önkormányzat a saját halottja temetési költségét teljes mértékben, illetve a közvetlen hozzátartozók kérésére részben, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat nevére kiállított számla alapján viseli.

  1. A temetési költségek fedezeteként a költségvetésben forrást kell biztosítani, az önkormányzat képviselő-testületének külön határozata alapján.

  1. Temetési költségek e rendelet alkalmazásában:
    1. halott-szállítás,
    2. sírhelyváltás,
    3. sírásás,
    4. koporsó, vagy urna,
    5. ravatalozás,
    6. szertartás,
    7. egyéb tartozékok (fejfa, szemfedő stb.),
    8. az önkormányzat koszorúja,
    9. sírkő állítás.

  1. Amennyiben az elhunytat más szerv is saját halottjának tekinti az önkormányzat a temetési költségeket e szervvel történő megegyezés szerinti arányban viseli.

  1. § Ez a rendelet 2014. június 26. napján lép hatályba.

Budapest, 2014. június 26.

Danada-Rimán Edina  s. k.                                               dr. Kocsis Máté s. k.

             jegyző                                                                                polgármester