Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2014. (XI.6.) önkormányzati rendelete

A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2019. 12. 21- 2020. 06. 02

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi Szervezeti és Működési Szabályzatot alkotja meg:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat élve az Alaptörvényben és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben (a továbbiakban: Mötv.) biztosított jogaival, önállóan és demokratikus módon jár el a feladat-és hatáskörébe tartozó helyi érdekű közügyekben.

(2) Az önkormányzat hivatalos elnevezése: Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat).

(3) Az Önkormányzat székhelye: 1082 Budapest (VIII. kerület), Baross u. 63-67.

(4) Az Önkormányzat hivatalának hivatalos megnevezése: Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal).

(5) Az Önkormányzat képviselő-testületének hivatalos megnevezése: Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület).

(6) A Képviselő-testület tagjai a 17 önkormányzati képviselő és a polgármester.

(7) A Polgármesteri Hivatal – mint a Képviselő-testület szerve - belső szervezeti tagozódását, munkarendjét, valamint az ügyfélfogadás rendjét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(8) Az Önkormányzat alaptevékenységét és kormányzati funkcióját e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(9) Az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek és az Önkormányzat által alapított gazdálkodó szervezetek felsorolását e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(10) Az Önkormányzat önként vállalt feladatait e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(11) Az Önkormányzat hivatalos jelképei a kerület címere és zászlója. A kerület címerének és zászlójának leírását, valamint azok használatának rendjét külön önkormányzati rendelet tartalmazza.

(12) Az Önkormányzat jelmondata „Józsefváros újjáépül”, melynek kizárólagos használatára az Önkormányzat jogosult.

II. Fejezet


Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában:

a) helyben szokásos mód: a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Ügyosztályán elhelyezett hirdetőtábláján 10 napra történő kifüggesztés, és az Önkormányzat hivatalos honlapján történő megjelenítés;

b) jegyzőkönyv: az Mötv. 52. § (1) bekezdésében meghatározott elemeket tartalmazó közokirat, amely pontosan tükrözi a Képviselő-testület vagy a bizottság ülésén történteket, de nem szószerinti leirata az ülésről készült hangfelvételnek;

c) jegyzőkönyvi kivonat: a jegyzőkönyv alapján készített, a Képviselő-testület vagy a bizottság döntéseit tartalmazó dokumentum;

d) levezető elnök: a Képviselő-testület elnöke, azaz a polgármester, akadályoztatása esetén az általa megbízott – képviselő-testületi tag – alpolgármester, a polgármester és az alpolgármesterek együttes akadályoztatása esetén a korelnök;

e) melléklet: a jelen rendelet jogszabályi szakaszainak részét nem képező, de egyebekben kötelező rendelkezéseket tartalmazó rendeletrész;

f) napirend: az ülés lebonyolításának és az előterjesztések és egyéb napirendi pontok – különösen javaslatok, indítványok – tárgyalásának rendje;

g) napirendi pont: az ülésen megtárgyalásra javasolt vagy ténylegesen megtárgyalandó előterjesztés;

h) önkormányzati érdek: az önkormányzati célok es feladatok megvalósítását, valamint az Önkormányzat károsodástól való megóvását és vagyonának védelmét szolgáló érdek;

i) önkormányzati gazdasági társaság: az Önkormányzat többségi befolyása alatt álló – ideértve az Önkormányzat által alapított egyszemélyes gazdasági társaságot is –, a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján átlátható szervezetnek minősülő gazdasági társaság;

j) önkormányzati gazdasági társaság vezetője: az önkormányzati gazdasági társaság önálló képviseleti joggal rendelkező vezető tisztségviselője vagy együttes képviseleti jog esetén az együttes képviselethez szükséges olyan személyek, amelyek közül legalább egy vezető tisztségviselő;

k) összevont határozathozatal: a témáját tekintve egymással összefüggő előterjesztésekre vonatkozó olyan döntés meghozatala, amely az összevonás által érintett – az összevont határozathozatal alól tárgyalásra ki nem kért – összes határozati javaslat elfogadására, vagy az előterjesztések támogatására, tudomásul vételére vonatkozik;

l) képviselői hozzászólás: a felvilágosítás kérésen túlmutató, a képviselő előterjesztéssel kapcsolatos vélemény nyilvánítása;

m) tartós akadályoztatás: a folyamatos 30 napon túli távollét.      

n)[1] tájékoztató: a 17.§-ban foglaltak kivételével az a döntést nem igénylő önkormányzati ügyet érintő írásbeli dokumentum, amelynek benyújtására, tárgyalására az 5.§ (4) bekezdésében foglaltak kivételével az előterjesztésre vonatkozó rendelkezések az irányadóak.

III. Fejezet


A képviselő-testület


3. § (1) A Képviselő-testületnek 18 tagja van: egyéni választókerületben megválasztott 12 képviselő, a kompenzációs listáról 5 képviselő, valamint a közvetlenül megválasztott polgármester.

(2) A Képviselő-testület tagjainak névsorát e rendelet 1. függeléke tartalmazza.


1. Az előterjesztések rendje


4. § (1) A Képviselő-testület elé előterjesztést tehetnek:

a) a polgármester;

b) az alpolgármesterek;

c) a Képviselő-testület bizottságának nevében a bizottság elnöke;

d) az önkormányzati képviselők;

e) a jegyző;

f) az aljegyzők;

g) az önkormányzati gazdasági társaságok vezetői;

h) az Önkormányzat által alapított költségvetési szerv vezetője;

i) a Képviselő-testület vagy a polgármester felkérésére valamely az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv vagy állami szerv vezetője.

(2) Az előterjesztési szándékról az előterjesztő dönt, a jegyzőt az előterjesztési szándékról tájékoztatni kell. A Polgármesteri Hivatal ezt követően kezdi meg az előkészítő munkát.

(3) Az (1) bekezdés g)-i) pontjában meghatározott előterjesztők – amennyiben azok munkaszervezettel rendelkeznek – az előterjesztésekkel kapcsolatos előkészítő munkát saját munkaszervezetük és az általuk megbízott szakértők, tanácsadók útján látják el.

5. § (1) A képviselő-testületi előterjesztéseket a jegyző törvényességi ellenőrzését követően a polgármesternél kell írásban benyújtani legkésőbb – a sürgősségi indítvány és a helyszíni kiosztású előterjesztés kivételével – a képviselő-testületi ülés előtt kilenc nappal.

(2) Sürgős ügyben előterjesztés – sürgősségi indítvány – legkésőbb a képviselő-testületi ülést megelőző napon 12 óráig nyújtható be a polgármesternél. A sürgős tárgyalást az előterjesztésben indokolni kell. Sürgős ügynek minősül minden olyan ügy, amelynek későbbi megtárgyalása önkormányzati érdeket sérthet.

(3) Önkormányzati érdeket érintő és halasztást nem tűrő esetben előterjesztés – amennyiben annak beterjesztésével a jegyző törvényességi szempontból egyetért – helyszíni kiosztású előterjesztésként legkésőbb az ülés napirendjének elfogadásáig benyújtható a polgármesternél. Az önkormányzati érdeket és a tárgyalás halaszthatatlanságának indokát az előterjesztésben pontosan meg kell jelölni.

(4) A Képviselő-testület ülésén önálló napirendi pontként olyan előterjesztés tárgyalható, amely megfelel az előterjesztésekkel szemben támasztott általános követelményeknek. Az előterjesztésekkel szemben támasztott általános követelményeket és az előterjesztések benyújtásának rendjét e rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(5) Valamennyi képviselő-testületi előterjesztést – amennyiben az határidőben lehetséges – külön bizottsági előterjesztés készítése vagy erre irányuló előterjesztői szándék nélkül is az illetékes bizottság elé kell terjeszteni azzal, hogy a bizottság bármely előterjesztéssel kapcsolatban javaslatot tehet és véleményt nyilváníthat. Egyebekben a bizottság elé terjesztett képviselő-testületi előterjesztésekről a bizottság összevontan vagy külön javaslatra, a kikért előterjesztés tekintetében egyedileg hoz határozatot.

(6) Amennyiben a polgármester, az alpolgármester, a jegyző által készített előterjesztés bizottsági tárgyalása bármely okból mégsem történt meg, az előterjesztés eltérő törvényi rendelkezés hiányában bizottsági véleményezés nélkül is a képviselő-testületi ülés napirendjére tűzhető.

(7) Előterjesztést – ide nem értve a módosító és kiegészítő indítványt – szóban nem lehet beterjeszteni.

6. § (1) A képviselő-testületi előterjesztések előkészítése során a stratégiai koncepció kialakítását, a szakmai előkészítést, a jogszerűség biztosítását és az előzetes hatásvizsgálatot összehangoltan, megfelelő ütemezéssel és magas színvonalon kell elvégezni.

(2) Amennyiben a képviselő-testületi előterjesztéssel kapcsolatos előkészítést a Polgármesteri Hivatal látja el, az előterjesztés elkészítésére vonatkozó utasítást – amennyiben annak szakmai összetettsége vagy terjedelme szükségessé teszi – legkésőbb az 5. § (1) bekezdésben meghatározott határidőt megelőző hetedik munkanapon ki kell adni. A képviselő-testületi előterjesztés elkészítésére vonatkozó utasítás kiadását követő két munkanapon belül az előterjesztések tervezetét – annak főbb tartalmi elemeivel – el kell készíteni, és arról a polgármestert tájékoztatni kell.

(3) A képviselő-testületi előterjesztés formai, tartalmi és stratégiai elemekből áll. Az előterjesztés formai megfelelőségéért és valóságtartalmáért az előkészítő, az előterjesztés stratégiai irányvonala tekintetében az előterjesztő felelős. 

(4) Az előterjesztések az 5. mellékletben meghatározott kötelező tartalmi elemekből épülnek fel, mely tartalmi elemeket az előterjesztésen belül egymástól elkülönítve, római számokkal kell jelölni.

7. § A bizottsági előterjesztésekre a képviselő-testületi előterjesztésekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.


2. A Képviselő-testület ülései


8. § (1) A Képviselő-testület rendes és rendkívüli ülést tart.

(2)[2]

9. § (1) A rendkívüli ülés összehívására irányuló indítványt a polgármesternél kell írásban előterjeszteni.

(2) A rendkívüli ülés meghívójára és annak megküldésére a rendes ülés meghívójára vonatkozó szabályokat azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a meghívót oly módon kell kézbesíteni, hogy a meghívottak azt a képviselő-testületi ülés előtt két nappal megkapják. A rendkívüli ülés összehívására vonatkozó meghívóban meg kell jelölni a rendkívüli ülés összehívásának indokát és tervezett napirendjét.

(3) Halasztást nem tűrő, indokolt esetben – önkormányzati érdekből – a Képviselő-testület telefonon vagy elektronikus levél útján is összehívható bármely időpontra, azzal, hogy az összehívásra okot adó esetet és érdeket tételesen nevesíteni kell. Ebben az esetben az előterjesztések kézbesítésének és előkészítésének általános szabályaitól el lehet térni.


3. A képviselő-testületi ülés összehívása és vezetése


10. § (1) A képviselő-testületi ülést a polgármester, igazolt távolléte vagy tartós akadályoztatása esetén az általa kijelölt vagy a helyettesítését ellátó – egyébként képviselő-testületi tag – alpolgármester, e tisztségek egyidejű betöltetlensége esetén a korelnök hívja össze.

(2) A meghívót és az írásbeli előterjesztést, valamint ezen kívül más, a Képviselő-testület munkájával összefüggő egyéb dokumentumot, jegyzőkönyvet, értesítést – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – az omtr.jozsefvaros.hu portálra kell feltölteni, ahonnan az önkormányzati képviselő és a bizottsági tag az anyagokat jogosultság birtokában letöltheti.

(3) A képviselő-testületi ülés meghívóját a napirendi pontok anyagaival együtt nyolc nappal az ülés előtt kell feltölteni a portálra.

(4) A portál megtekintésére jogosultsággal nem rendelkezők számára a meghívót és az előterjesztéseket úgy kell kézbesíteni, hogy azt a meghívottak hét nappal az ülés előtt megkapják. Ahol e rendelet írásbeliséget, illetve kézbesítést ír elő, ott azon az elektronikus úton továbbított e-mailt is érteni kell.

11. § (1) A meghívónak tartalmaznia kell az ülés helyének és napjának, kezdési időpontjának, a napirendi pontok tárgyának és előterjesztőjének megjelölését.

(2) Amennyiben az előterjesztés címe napirendi javaslatként a meghívóban szerepel, akkor annak pótkézbesítése is lehetséges abban az esetben, ha az előkészítés során előre nem látható, új körülmény, kockázati elem vagy feladat, célkitűzés jelenik meg. A pótkézbesítés engedélyezéséről a jegyző indokolása alapján a polgármester dönt azzal, hogy a pótkézbesítés legkésőbbi időpontja a képviselő-testületi ülés napirendi pontjának elfogadása.

(3) A képviselő-testületi ülés meghívójában nem szereplő napirendi javaslat tárgysorozatba történő felvételére bármelyik önkormányzati képviselő a képviselő-testületi ülést megelőzően írásos sürgősségi indítványt terjeszthet elő indokolással. A sürgősségi indítványt a polgármesternél kell benyújtani, a napirendre történő felvételről a Képviselő-testület egyszerű többséggel dönt.

(4) Amennyiben az előterjesztés lényegét nem érintő kisebb jelentőségű javítás válik szükségessé, akkor az előterjesztő csereelőterjesztés beterjesztéséről dönthet. Csereelőterjesztésnek minősül az előterjesztés tetszőleges részének cseréje is. A csereelőterjesztésben a változásokat egyértelműen jelezni kell.

(5) A képviselő-testületi ülés meghívójában szereplő, nyílt ülés napirendjéhez benyújtott írásbeli előterjesztést a www.jozsefvaros.hu honlapra kell feltölteni. Az írásbeli előterjesztésben szereplő személyiségi és egyéb adatok a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kerülnek kezelésre.

(6) A képviselő-testületi ülés meghívóját a napirendi javaslat szerint nyílt üléshez benyújtott anyagokkal együtt hét nappal az ülés előtt kell a www.jozsefvaros.hu portálra feltenni.

12. § (1) A Képviselő-testület ülésére meg kell hívni:

  1. az önkormányzati képviselőket és a nem képviselő-testületi tag alpolgármestert;
  2. a jegyzőt;
  3. az aljegyzőket;
  4. kerületi egyéni választókerületi országgyűlési képviselőket;
  5. a helyi nemzetiségi önkormányzatok elnökeit;
  6. a bizottságok nem képviselő tagjait;
  7. a járási (fővárosi kerületi) hivatal vezetőjét;
  8. a Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egységeinek vezetőit;
  9. az Önkormányzat könyvvizsgálóját;
  10. az önkormányzati gazdasági társaságok és az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek vezetőit, a gazdasági társaságokat érintő napirendi pontokhoz a gazdasági társaságok felügyelő bizottságainak elnökeit, könyvvizsgálóit;
  11. a kerületi Rendőrkapitányság vezetőjét;
  12. a kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság parancsnokát;
  13. a kerületi népegészségügyi szerv vezetőjét;
  14. akiknek jelenlétét a polgármester indokoltnak tartja;
  15. [3]önszerveződő közösségek képviselői, a tevékenységi körükbe tartozó témakör tárgyalása során.

(2) A meghívottak közül tanácskozási jog illeti meg:

a) a nem képviselő-testületi tag alpolgármestert;

b) a jegyzőt;

c) az aljegyzőket;

d) kerületi egyéni választókerületi országgyűlési képviselőket;

e) a helyi nemzetiségi önkormányzatok elnökeit;

f) a kerületi Rendőrkapitányság vezetőjét;

g) a kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság parancsnokát;

h) a kerületi népegészségügyi szerv vezetőjét;
i) ​[4]önszerveződő közösségek képviselőit.


(3) Amennyiben az ülés adott napirendi pontja tekintetében érdemi, szakmai észrevétellel kíván élni, akkor tanácskozási jog illeti meg:

a) a Polgármesteri Hivatal belső szervezeti egységének vezetőjét;

b) az Önkormányzat könyvvizsgálóját;

c) az önkormányzati gazdasági társaság vagy az Önkormányzat által irányított költségvetési szerv vezetőjét;

d) az ügyben tanácsadói feladatokat ellátó személyt;

e) akinek e jogot a Képviselő-testület esetenként megadja.

(4) A tanácskozási joggal meghívottak részére a meghívóval együtt – a zárt ülés anyaga kivételével – valamennyi előterjesztést, a (3) bekezdés szerinti és a polgármester által esetenként tanácskozási joggal meghívottak részére az őket érintő előterjesztéseket a 10. § (4) bekezdésben meghatározott módon kell kézbesíteni.


4. A képviselő-testületi ülés nyilvánosságának biztosítása és a működés informatikai előfeltételei


13. § (1) A Polgármesteri Hivatal a képviselő-testületi ülés időpontjáról és napirendjéről a kerület lakosságát az Önkormányzat hivatalos honlapján történő közzététellel (www.jozsefvaros.hu) értesíti.

(2) A képviselő-testületi ülések – jogszabályban meghatározott esetek kivételével - nyilvánosak. Zárt ülés elrendelésére az Mötv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A képviselő-testületi ülésen hallgatóként megjelentek tekintetében a Képviselő-testület esetenként – egyszerű többséggel – dönt legfeljebb 1 perc időtartamú hozzászólási jog megadásáról.

14. § Az önkormányzati képviselő megbízatása idejére igénybe veheti a Polgármesteri Hivatal által térítésmentesen biztosított informatikai szolgáltatásokat, valamint a részére használatra térítésmentesen átadott, az Önkormányzat tulajdonát képező hordozható számítógépet, annak tartozékait és a működéshez szükséges szoftvereket.

15. § (1) A Képviselő-testület külön honlap üzemeltetésével biztosítja a józsefvárosi lakosok közvetlen, pontos, gyors és tárgyilagos tájékoztatását (www.jozsefvaros.hu).

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott honlap áttekinthetően, kereshetően, a lakosság számára könnyen kezelhetően és kellő részletességgel tartalmazza a Képviselő-testület működésével összefüggő alábbi adatokat:

a) az ülések meghívóit;

b) a nyilvános előterjesztéseket;

c) a nyilvános ülések hangfelvételeit;

d) a nyilvános ülések jegyzőkönyveit és jegyzőkönyvi kivonatait;

e) a határozatokat;

f) a kihirdetett, de hatályon kívül nem helyezett rendeleteket.


(3) A Képviselő-testület bizottságainak működésével kapcsolatosan a (2) bekezdésben meghatározottak szerint a honlapnak az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

a) az ülések meghívóit;

b) a nyilvános előterjesztéseket;

c) a nyilvános ülések jegyzőkönyvi kivonatait;

d) a határozatokat.


15/A.§[5] (1) Az önkormányzati képviselő és a bizottság külsős tagja a polgármestertől e §-ban foglaltak szerint igényelhetik önkormányzati ügyekben a képviselői munkájukhoz szükséges tájékoztatást.

(2) Az önkormányzati képviselő és a bizottság külsős tagja a jegyzőn keresztül kérelmezheti a polgármestertől az (1) bekezdésben meghatározott adatokat.

(3) A jegyző a kérelmet késlekedés nélkül továbbítja a polgármester részére, aki a jegyzőn keresztül biztosítja az iratokba való betekintést 3 munkanapon belül.

5. A képviselő-testületi ülés napirendje és tanácskozási rendje

16. § (1) A képviselő-testületi ülés napirendjére, a napirendi pontok tárgyalásának sorrendjére a polgármester a meghívóban, amennyiben sürgősségi indítvány vagy helyszíni kiosztású előterjesztés érkezett, az ülés kezdetén tesz javaslatot. Azokat az előterjesztéseket, amelyeket a polgármester nem javasolt napirendre venni, az előterjesztési szándék fenntartása esetén későbbi időpontban lehet tárgyalni.  

(2) Az előterjesztő, bármely önkormányzati képviselő vagy a jegyző kezdeményezheti a napirenden szereplő előterjesztésének levételét, elnapolását, erről a Képviselő-testület vita nélkül, egyszerű többséggel dönt.

17. § (1) [6]A rendes ülés állandó napirendi pontja a polgármester írásos tájékoztatója a lejárt határidejű testületi határozatok végrehajtásáról, az előző képviselő-testületi ülés óta tett fontosabb intézkedésekről, a jelentősebb eseményekről és az önkormányzati pénzeszközök átmenetileg szabad rendelkezésű részének pénzpiaci jellegű lekötéséről.

(2) A polgármester és a Képviselő-testület bizottságai a jogszabályban meghatározott azonnali döntést igénylő és késedelmet nem tűrő, rendkívüli sürgősséget igénylő esetben tett intézkedéseiről az intézkedéstől számított 15 napon belül vagy – amennyiben ez azért nem lehetséges, mert két egymást követő képviselő-testületi ülés között 15 napnál hosszabb idő telik el – az azt követő képviselő-testületi ülésen beszámol.

(3) Az alábbi állandó napirendi pontok kerülnek tájékoztató formájában a Képviselő-testület elé:

a) a Képviselő-testület által megszabott határidőben el nem készült előterjesztések jegyzéke, amely tartalmazza a halasztás rövid indokolását és az előterjesztő által vállalt új határidőt,

b) az átvételtől számított 30 napon belül a Képviselő-testület működését érintő és döntését igénylő központi állami, államigazgatási szervek, az adóhatóság által írt észrevételek, megkeresések.

18. § (1) Határozatképtelenség esetén a levezető elnök az ülést berekeszti és azt nyolc napon belül - változatlan napirenddel - ismételten összehívja.

(2) Ha a képviselő-testületi ülés tartama alatt a levezető elnök a Képviselő-testület határozatképtelenségét állapítja meg, a továbbiakban az (1) bekezdésben foglaltak szerint jár el, azzal, hogy a folytatólagos képviselő-testületi ülést a fennmaradó napirendi pontok megtárgyalására hívja össze.

19. § (1) A képviselő-testületi ülést a levezető elnök vezeti, akinek a munkáját a jegyző vagy a jegyző által kijelölt személy segíti.

(2) A képviselő-testületi ülést a levezető elnök nyitja meg, aki megállapítja a jelenlévő képviselők számát.

(3) Bármelyik önkormányzati képviselő, illetve az előterjesztő javasolhatja a napirendi pont tárgyalásának megszakítását és határozat nélkül történő lezárását. Erről a Képviselő-testület vita nélkül – egyszerű többséggel – dönt, egyúttal meghatározza a napirendi pont tárgyalásának új időpontját.

6. A napirendi pontok tárgyalása

20. § (1) A levezető elnök minden napirendi pont felett vitát nyit. A levezető elnök a hozzászólásra a jelentkezések sorrendjében adja meg a szót.

(2) A napirendi pontok tárgyalásának rendje:

a) az előterjesztő kérése esetén az előterjesztés szóbeli kiegészítése legfeljebb három perc időtartamban;

b) a bizottságok véleményének ismertetése – a bizottság elnöke vagy az általa kijelölt bizottsági alelnök által – abban az esetben, ha az a határozati javaslat elutasítására vagy módosítására tesz javaslatot, legfeljebb három percben;

c) kérdések az előterjesztőhöz, a témához kapcsolódóan egy-egy percben;

d) a kérdésekre adott válasz legfeljebb három percben, melyeknél az előterjesztő igénybe veheti a tanácskozási joggal nem rendelkező szakértők segítségét;

e)[7] a képviselőcsoport vezetője, vagy az általa kijelölt képviselő minden napirendi ponthoz 5 perc időtartamban szólhat hozzá, más képviselőket megelőzően,

f)[8] hozzászólások legfeljebb 3 percben napirendi pontonként 2 alkalommal, költségvetési rendeletet érintő napirendnél legfeljebb 5 percben 3 alkalommal.

g)[9] előterjesztő kérése esetén legfeljebb három percben előterjesztői zárszó.

21. § (1) Ha a levezető elnök önkormányzati képviselői minőségében kíván hozzászólni, akkor ezt szokásos módon jeleznie kell, és csak az előtte hozzászólásra jelentkezettek után szólalhat fel.

(2) A Képviselő-testület egyszerű többséggel hozzászólási jogot adhat a nem tanácskozási joggal jelenlévőnek is.

22. § (1) Ügyrendi kérdésben bármelyik képviselő bármikor szót kérhet.

(2) Ügyrendi javaslat a Képviselő-testület vezetésével, rendjével összefüggő, a tárgyalt napirendi pontot érdemben nem érintő – döntést igénylő – eljárási kérdésre vonatkozó javaslat.

(3) Ha a hozzászólás nem ügyrendi kérdésben történik, a levezető elnök az önkormányzati képviselőtől megvonja a szót.

(4) Ügyrendi javaslatról a Képviselő-testület vita nélkül egyszerű többséggel dönt.

(5) Olvasási szünetet lehet elrendelni a következő esetekben:

a) amennyiben a helyszínen kiosztott előterjesztés áttanulmányozása tekintetében bármely képviselő kéri;

b) bármely egyéb esetben, amikor azt a levezető elnök indokoltnak és szükségesnek tartja.

23. § (1) Ha a napirendi ponthoz több hozzászóló nincsen a levezető elnök a vitát lezárja.

(2) A vitát akkor is le kell zárni, ha ügyrendi indítványként bármely önkormányzati képviselő ezt kezdeményezi és a Képviselő-testület egyszerű többséggel meghozott döntésével támogatja.

(3) A vita lezárása után további hozzászólásnak nincs helye, azonban személyes megjegyzéssel élhet – legfeljebb egy percben – az az önkormányzati képviselő, aki a vitában az ellene szóló, általa sérelmesnek vélt megjegyzést kívánja elhárítani, vagy hozzászólásával kapcsolatban felmerült félreértéseket eloszlatni. A személyes megjegyzést követően viszontválasznak vagy további vitának helye nincs.

7. A képviselőkre vonatkozó magatartási szabályok és az ülés rendjének fenntartása

24. § (1) A képviselő-testületi ülésen résztvevő önkormányzati képviselők és minden jelenlévő személy köteles a tanácskozás méltóságát tiszteletben tartani.

(2) A levezető elnök gondoskodik a képviselő-testületi ülés rendjének fenntartásáról. A tanácskozás rendjének megtartása érdekében a levezető elnök:

a) a tárgytól eltérő vagy ugyanazon érvet megismétlő hozzászólót figyelmezteti, ismétlődő esetben megvonja tőle a szót. Akitől a szót megvonták, ugyanabban a tárgykörben nem szólhat hozzá újra;

b) rendreutasítja azt az önkormányzati képviselőt, aki a képviselő-testületi ülés tekintélyét sértő kifejezést használ.

(3) A képviselő-testületi ülésen megjelent meghívottakat, érdeklődőket a tanácskozás rendjének bármilyen módon történő megzavarása esetén a levezető elnök rendreutasíthatja. Az érdeklődők részéről megismétlődő rendzavarás esetén a levezető elnök az érintetteket a terem elhagyására kötelezheti.

8. A Képviselő-testület döntéshozatali eljárása és a szavazás módja


25. § (1) Szavazni csak személyesen lehet. A szavazás nyíltan - a nyílt szavazás név szerinti is lehet - vagy titkosan történhet azzal, hogy a titkos szavazásra a 40-42. § rendelkezéseit kell alkalmazni. A titkos szavazás elrendeléséről a Képviselő-testület egyszerű többséggel dönt.

(2) Határozati javaslat tekintetében csak azon javaslati pont vonatkozásában kérhető külön szavazás, amely önmagában is önállóan végrehajtható, más határozati pontokkal a végrehajtás tekintetében össze nem függő döntést tartalmaz.

(3) Bármely önkormányzati képviselő módosító vagy kiegészítő indítványt tehet a határozati javaslattal kapcsolatban azzal, hogy amennyiben az indítvány jogi vagy szakmai szempontból aggályos, ezt a jegyző vagy az általa megbízott személy köteles az indítványt tevővel, a levezető elnökkel és az előterjesztővel közölni. Ebben az esetben az indítványt tevőt fel kell kérni arra, hogy indítványát vonja vissza, majd amennyiben erre nem hajlandó, az indítványt szavazásra kell bocsátani.

(4) Rendelet vagy határozati javaslat szövegére irányuló módosító indítvány kizárólag írásban tehető, kivéve, ha annak rövid terjedelme és egyszerű jellege az egyértelmű szóbeli közlést lehetővé teszi, vagy az előterjesztő illetve az általa megjelölt személy a szóban tett módosító indítványt befogadja.

(5) A módosító vagy kiegészítő indítványról – amennyiben azt az előterjesztő befogadja – külön szavazni nem kell, hanem az a határozati javaslat részévé válik. Amennyiben az indítványt az előterjesztő nem fogadja be, az indítvány elfogadásáról külön kell szavazni. A jegyző vagy az általa megbízott személy által törvénysértőnek minősített módosító indítványt nem lehet szavazásra bocsátani.

(6) A levezető elnök a vita során elhangzott javaslatokat külön-külön, sorrendben a módosító és kiegészítő indítványt, majd az eredeti javaslatot bocsátja szavazásra. Szavazásra csak az az indítvány bocsátható – ideértve a módosító és kiegészítő indítványokat is, – amely kizárólag a napirenden szereplő témára vonatkozik és rendelet esetében az, amelyet az önkormányzati képviselők előzetesen írásban megkaptak, továbbá az, amelyet a képviselő-testületi ülés vezetője vagy az általa felkért személy a vita lezárása előtt felolvasott.

26. § (1) A képviselő-testületi ülésen a nyílt szavazás a Mikrovoks szavazó berendezés segítségével történik.

(2) Amennyiben az (1) bekezdés nem alkalmazható a szavazó berendezés bármely okból történő használhatatlanná válása miatt, úgy a szavazás kézfelemeléssel történik.

(3) Kétség esetén a szavazást kézfelemeléssel meg kell ismételni.

(4) A szavazatok összeszámolása után a levezető elnök megállapítja a javaslat mellett, majd ellene szavazók, végül a szavazástól tartózkodók számát.

27. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzati képviselő személyes érintettségéről az Mötv. rendelkezései figyelembe vételével minősített többséggel dönt.

(2) Az önkormányzati képviselő személyes érintettségre vonatkozó bejelentési kötelezettség elmulasztása esetén a meghozott önkormányzati határozat végrehajtását fel kell függeszteni és az ügyet az érintettség ismeretében újra kell tárgyalni úgy, hogy a mulasztó önkormányzati képviselő az ügyben szükségessé vált új döntéshozatalban, az előterjesztés megismételt tárgyalásában nem vehet részt.


9. A Képviselő-testület rendeletalkotása és határozathozatala


28. § (1) A Képviselő-testület önkormányzati rendeletet alkot, valamint normatív és egyedi határozatot hoz. Tájékoztatás esetén határozathozatal nem történik a Képviselő-testület a tájékoztatást tudomásul veszi.

(2) A képviselő-testületi döntések megjelölése:

a) önkormányzati rendeletek megjelölése: a rendelet alkotójának teljes megjelölése, a rendelet sorszáma, melyet évenként egytől kezdődően, arab számmal, a kihirdetés ideje szerint folyamatosan növekvő sorrendben kell meghatározni, a sorszám után törtvonal (/) jelet kell tenni. A kihirdetés idejének jelölése: év és azt követően zárójelben a hónap és nap. Az évet és a napot arab számmal, a hónapot római számmal kell jelölni. Az évszám, a hónap és a nap megjelölése után is pontot kell tenni.

b) képviselő-testületi határozatok megjelölése: évenként egytől kezdődően arab számmal, folyamatosan növekvő sorrendben, a sorszám után törtvonal (/) jelet kell tenni. Ezt követi a határozathozatal ideje, melynek jelölése: év és azt követően zárójelben a hónap és nap. Az évet és a napot arab számmal, a hónapot római számmal kell jelölni. Az évszám, a hónap és a nap megjelölése után is pontot kell tenni.

(3) Az Önkormányzat a Polgármesteri Hivatal közreműködésével a lakosság széles körét érintő döntéseit a helyben szokásos módon, a döntés meghozatalát követő 15 napon belül közzéteszi.

(4) Az Önkormányzat rendeleteit a megalkotását követő nyolc napon belül a helyben szokásos módon kell kihirdetni.

(5) A rendelet szövege megtekinthető:

a) a Polgármesteri Hivatal Humánszolgáltatási Ügyosztályán;

b) a Polgármesteri Hivatal Szervezési és Képviselői Irodáján;

c) a Szabó Ervin Könyvtár kerületi fiókjában;

d) az Önkormányzat hivatalos honlapján.

29. § Az önkormányzati rendeletalkotás során törekedni kell arra, hogy az azonos szakmai területeken egyetlen átfogó rendelet kerüljön megalkotásra annak érdekében, hogy a jogalkalmazók számára egyértelműen, áttekinthetően és könnyen kezelhetően rendelkezésre álljanak az önkormányzati jogszabályok.

30. § (1) A határozat elfogadásához egyszerű többség szükséges.

(2) Minősített többség szükséges a rendelet 6. mellékletében meghatározott ügyekben.


10. A Képviselő-testület bizottságokra és a polgármesterre átruházott hatáskörei


31. § (1) A Képviselő-testület az átruházott hatáskör gyakorlását bármikor indokolás nélkül magához vonhatja azzal, hogy az nem minősül a hatáskör visszavonásának.

(2) Az átruházott hatáskörök gyakorlásáról az azt gyakorló polgármester, bizottság, jegyző szükség szerint, de legalább évente egyszer köteles a Képviselő-testületnek beszámolni.

(3)[10] A Képviselő-testületnek az állandó bizottságokra átruházott hatásköreit e rendelet 7. melléklete, a Képviselő-testület ideiglenes bizottságainak hatásköreit e rendelet 7/A. melléklete tartalmazza.

(4) A Képviselő-testületnek a polgármesterre átruházott hatásköreit e rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(4a)[11] A polgármester (4) bekezdés szerint meghozott döntéseinek megjelölése akként történik, hogy azokra évenként egytől kezdődően arab számmal, folyamatosan növekvő sorrendben, a sorszám után törtvonal (/) jelet kell tenni, amely után az év megjelölése következik.

(5) Amennyiben a Képviselő-testület – határozatképtelenség vagy határozathozatal hiánya miatt – két egymást követő alkalommal ugyanazon ügyben nem hozott döntést, vagy két ülés közötti időszakban felmerülő, halaszthatatlan döntést igénylő esetben – ide nem értve a Képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozó ügyeket – a polgármester az alábbi ügyekben dönthet:

a) értékhatár nélkül bármely vagyongazdálkodási ügyben – ideértve a szerződéskötést és a jognyilatkozatok adásának jogát is –, amennyiben ezt önkormányzati érdek szükségessé teszi;

b) bármely olyan ügyben, amely nem jár költségvetési forrás igénybevételével és nem eredményezi az önkormányzati vagyon csökkenését.

(6)[12] A Képviselő-testület által elfogadott a Polgármesteri Hivatal belső ellenőrzési feladatokat ellátó szervezeti egységének éves ellenőrzési tervét a belső ellenőrzési vezető a jegyző egyetértésével módosíthatja.

31/A.[13] A Képviselő-testület a 9. melléklet szerinti egyedi közzétételi listát alkotja.


11. A képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve, a jegyzőkönyvbe betekintés


32. § (1) A Képviselő-testület üléséről hangfelvétel alapján a napirendet és a határozatokat tartalmazó jegyzőkönyvi kivonatot kell készíteni.

(2) A Képviselő-testület üléseiről készült jegyzőkönyvre az Mötv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A jegyzőkönyv mellékletei:

a) meghívó;

b) az írásos előterjesztések;

c) a jelenléti ív;

d) titkos szavazás esetén a jegyzőkönyv egy példánya;

e) az önkormányzati képviselő kérésére írásban is benyújtott hozzászólása;

f) titkos szavazás kivételével döntésenként a szavazásról szóló részletes kimutatás.

(4) A képviselő-testületi és bizottsági ülésekről készült jegyzőkönyveket, jegyzőkönyvi kivonatokat, a Képviselő-testület által alkotott rendeleteket az omtr.jozsefvaros.hu címen elérhető portálra kell feltölteni.

(5) A nyilvános ülések jegyzőkönyveit az Önkormányzat honlapján az ülést követő 15 napon belül meg kell jeleníteni, és meg kell küldeni a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kerületi fiókjának.

(6) A Polgármesteri Hivatal Szervezési és Képviselői Irodáján a képviselő-testületi előterjesztésekbe és az ülések jegyzőkönyveibe – a zárt ülés kivételével – bárki betekinthet. A hozzáférhetőségről a jegyző gondoskodik.


IV. Fejezet

Az önkormányzati képviselő

33. § (1) Az önkormányzati képviselő köteles:

a) felkészülten részt venni a Képviselő-testület munkájában;

b) írásban előzetesen bejelenteni és indokolni, ha a képviselő-testületi ülésen vagy a bizottsági ülésen nem tud részt venni.

(2) Az az önkormányzati képviselő, aki a szabályszerűen kiküldött meghívóban megjelölt időpontban a Képviselő-testület üléséről igazolás nélkül távol marad, és távolmaradását alapos indokkal nem menti ki, igazolatlanul távollévőnek minősül. A polgármester fővárosi közgyűlés és bizottságainak ülésein történő részvétele igazolt távollétnek minősül.

(3) Amennyiben az önkormányzati képviselőnek a bizottság, polgármester, a jegyző önkormányzati ügyben hozott döntés felülvizsgálatára irányuló kérelmét és előterjesztését a Képviselő-testület 5 egymást követő alkalommal nem tűzi napirendi pontjára, azt követő alkalommal az illetékes bizottság köteles az önkormányzati képviselő kérelmét és előterjesztését a bizottsági ülés napirendjére tűzni.

(4) Az önkormányzati képviselő az Mötv. 32. § (2) bekezdésének a) pontja szerinti rendelet megalkotására vagy határozat meghozatalára vonatkozó eljárásra az előterjesztés benyújtására vonatkozó rendelkezések megfelelően irányadóak.

(5) A kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíja, természetbeni juttatása csökkenthető vagy megvonható, amelyet az Önkormányzat külön rendeletében szabályoz.

34. § (1) Az önkormányzati képviselő összeférhetetlenségének megállapítására irányuló eljárás esetén a polgármester az összeférhetetlenség megállapítására vonatkozó kérelmet átadja kivizsgálásra az összeférhetetlenségi ügyekért felelős bizottságnak.

(1a)[14] Az önkormányzati képviselő az összeférhetetlenség feloldása érdekében tett, a jogviszony megszüntetéséről szóló nyilatkozatát a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság részére köteles átadni.

(2) Az önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozatát a vagyonnyilatkozatok nyilvántartásáért és ellenőrzéséért felelős bizottság tartja nyilván és ellenőrzi, továbbá gondoskodik annak megőrzéséről, melyet a mandátuma lejártát követő 15 napon belül visszajuttat az érintetteknek.

(3) Az önkormányzati képviselő tiszteletdíjra, természetbeni juttatásra és költségtérítésre jogosult, melyet a Képviselő-testület külön rendeletében szabályoz.

34/A. §[15] (1) A Képviselő-testület az önkormányzati képviselők közül meghatározott önkormányzati feladat ellátásának felügyeletére tanácsnoko(ka)t választhat.


(2) A tanácsnok megválasztása szólhat az önkormányzati ciklus időtartamára vagy meghatározott időre.


(3) A tanácsnok szükség szerint, de évente legalább egyszer beszámol a Képviselő-testületnek feladatának ellátásról.


(4) A Képviselő-testület a tanácsnokot bármikor, indokolás nélkül, minősített többséggel visszahívhatja.


(5) Az önkormányzati képviselő önkormányzati ügyben felvilágosítás kérése céljából kérdést intézhet a tanácsnokhoz a feladatkörébe tartozó ügyben.

(6) A tanácsnok megbízatásának idejére tiszteletdíjra jogosult, melyet a Képviselő-testület külön rendeletében szabályoz.


34/B. §[16]  (1) A képviselő-testületben a képviselők tevékenységük összehangolására legalább négy képviselőből álló képviselőcsoportot (frakciót) alakíthatnak, és maguk közül megválasztják annak vezetőjét.

(2) Egy képviselő csak egy képviselőcsoportnak lehet a tagja.

(3) A képviselőcsoport megalakulását, elnevezését, tagjainak számát és nevét, vezetőjének nevét, valamint az ezekben bekövetkezett változásokat, illetve a képviselőcsoport megszűnését annak vezetője a megalakulástól, a változástól, illetve a megszűnéstől számított 15 napon belül a polgármesternek írásban bejelenti.

A képviselőcsoport alakításáról szóló bejelentésnek tartalmaznia kell:

a) a képviselőcsoport elnevezését,

b) a csoport vezetőjének nevét,

c) a képviselőcsoport névsorát.

(4) A már megalakult képviselőcsoport elfogadhatja más képviselők csatlakozását, a képviselőcsoport tagja a képviselőcsoportból bármikor kiléphet. A csatlakozás és a kilépés bejelentésére a (3) bekezdésben meghatározottak az irányadóak.

(5) A képviselőcsoportot az e rendeletben biztosított jogok addig illetik meg, amíg tagjainak száma eléri a négy főt.

.

V. Fejezet

A képviselő-testület bizottságai

35. § [17](1) A Képviselő-testület állandó bizottságai és azok tagjainak száma:

  1. Költségvetési és Pénzügyi Bizottság, 9 fő
  2. [18]Kulturális, Civil, Oktatási, Nemzetiségi, Sport és Esélyegyenlőségi Bizottság, 9 fő
  3. Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság, 9 fő
  4. Tulajdonosi,Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottság, 9 fő
  5. Városüzemeltetési Bizottság, 9 fő
  6. Kerületfejlesztési, Környezet- és Klímavédelmi Bizottság, 9 fő.”


 (1a)[19]

(2) A bizottságok működésére a Képviselő-testület működésére vonatkozó szabályok az irányadóak azzal, hogy saját működését a bizottság ügyrendben szabályozza.

(3) Az e rendelet 2. § k) pontjában meghatározott összevont határozathozatalt kizárólag a Képviselő-testület bizottságának ülésén lehet alkalmazni.

36. § (1) A bizottság a Képviselő-testület szerveként a Képviselő-testület által megállapított feladatokat látja el, ideértve az átruházott hatáskörök gyakorlását is.

(2) A bizottság nem képviselő tagja megválasztását követően köteles esküt tenni a Képviselő-testület előtt.

37. § (1) A bizottság saját munkamegosztására, ügymenetére, munkamódszerére, az egyes tagok, és a levezető elnök hatáskörére vonatkozóan ügyrendet készít, melyet minősített többséggel fogad el.

(2) A bizottság elnöke – akadályoztatása esetén az ügyrendben felhatalmazott személy – jogosult a bizottság összehívására és a bizottság Képviselő-testület előtti képviseletére. A polgármester indítványára a bizottságot a levezető elnök hat munkanapon belül köteles összehívni. 

(3) A bizottság évente egy alkalommal beszámol a Képviselő-testületnek a bizottság munkájáról.

(4) A bizottságok működésének ügyviteli feladatait a Polgármesteri Hivatal látja el.

(5) A bizottság

a) javasolhatja a többi bizottságnak a feladatkörükbe tartozó ügy tárgyalását, amelyet az adott bizottság legközelebbi ülésére kell terjeszteni;

b) felkérhet más bizottságot annak feladat- és hatáskörébe tartozó ügy vizsgálatának lefolytatására;

c) véleményt nyilvánít feladat- és hatáskörébe tartozóan olyan ügyben, amelyben törvény az érdekelt önkormányzat álláspontját kéri.

38. § A bizottsági tag összeférhetetlenségére és döntéshozatalból való kizárására az Mötv. szabályai az irányadóak.

39. § A Képviselő-testület állandó bizottságai tagjainak névsorát, összetételét e rendelet 2. függeléke tartalmazza.

39/A §[20]

VI. Fejezet


Alpolgármester, jegyző, Polgármesteri Hivatal


12. Az alpolgármester választása és a titkos szavazás általános szabályai


40. § (1) A Képviselő-testület az alpolgármester megválasztásakor a titkos szavazás általános szabályai szerint jár el.

(2) A titkos szavazás szavazólapon történik, melyet a Polgármesteri Hivatal hivatalos bélyegzőlenyomattal kell ellátni.

(3) Érvényesen szavazni csak a szavazólapon szereplő jelöltre lehet.

(4) A szavazáshoz tollat kell használni, a választott jelölt neve mellé két egymást metsző vonalat kell tenni.

(5) Érvénytelen a szavazat:

a) ha nem hivatalos – bélyegzőlenyomat nélküli – szavazólapon adták le;

b) ha ceruzával töltötték ki a szavazólapot;

c) ha nem lehet kétséget kizáróan megállapítani, hogy az önkormányzati képviselő kire szavazott;

d) ha a szavazó önkormányzati képviselő a megválaszthatónál több jelölt nevét jelöli meg a szavazólapon.

41. § (1) A titkos szavazás lebonyolítására a Képviselő-testület az önkormányzati képviselők közül 3 fős szavazatszámláló bizottságot választ.

(2) A szavazatszámláló bizottság megállapítja a titkos szavazás eredményét, melyről tájékoztatja a Képviselő-testületet.

(3) A titkos szavazásról külön jegyzőkönyv készül.

(4) A jegyzőkönyvet a szavazatszámláló bizottság tagjai írják alá.

42. § (1) Titkos szavazás esetén a szavazólapok elhelyezésére urnát kell biztosítani.

(2) A szavazatszámláló bizottságnak a szavazás megkezdése előtt meg kell győződnie arról, hogy az urna üres, a szavazólapok száma egyezik a szavazásra jogosultak számával, ennek megtörténte után az urnát le kell zárni.

(3) A szavazólapoknak az önkormányzati képviselők részére történő átadását a képviselők névjegyzékén jelölni kell.


13. A jegyző és a Polgármesteri Hivatal


43. § (1) A jegyző vezeti a Polgármesteri Hivatalt és feladatait az Mötv-ben, egyéb jogszabályokban meghatározottak alapján látja el.

(2) A jegyző gyakorolja a Polgármesteri Hivatal szervezeti egységei közötti álláshely átcsoportosítással kapcsolatos hatásköreit azzal, hogy a Polgármesteri Hivatal összlétszámáról, valamint az egész Polgármesteri Hivatalt érintő létszámemelésről vagy létszámcsökkentésről nem dönthet. A jegyző ezen intézkedéseiről a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának egyidejű módosításával beszámol a Képviselő-testületetnek minden év december 31. napjáig.

(3) A jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlensége vagy tartós akadályoztatásuk esetén – legfeljebb hat hónap időtartamra – a jegyzői feladatokat a jegyző által kijelölt személy látja el.


14.  A jegyző jogszabálysértő döntések és jogszabálysértő működés jelzésére irányuló kötelezettsége


44. § (1) A jegyző köteles jelezni a Képviselő-testületnek, a Képviselő-testület szervének és a polgármesternek, ha a döntésük, működésük jogszabálysértő.

(2) Amennyiben a képviselő-testületi anyagok előkészítését a Polgármesteri Hivatal látja el, akkor az előkészítésért a jegyző a felelős, egyebekben a jegyző az előterjesztés törvényességéért felel.

(3) A törvényesség betartása érdekében valamennyi előterjesztés csak a jegyző törvényességi észrevételével együtt terjeszthető a Képviselő-testület és a bizottságok elé.

(4) A jegyző a törvényességi szignálás rendjét utasításában állapítja meg azzal, hogy amennyiben nem a Polgármesteri Hivatal az előkészítő, akkor az előterjesztésben foglaltak tényszerűségéért és szakmai előkészítéséért az előterjesztő felel. 

(5) Szakmai egyetértéséről, véleményéről a jegyző vagy az általa megbízott személy a képviselő-testületi vagy a bizottsági ülésen külön nyilatkozhat. 

(6) Amennyiben az adott ügy törvényességi előkészítését és ellenőrzését a Polgármesteri Hivatal helyett ügyvéd végzi, akkor a jegyző törvényességi észrevételének előkészítése érdekében köteles beszerezni és a döntés előkészítő anyaghoz, az előterjesztéshez csatolni az ügyvéd adott ügyben adott írásbeli törvényességi szakvéleményét is.

VII. Fejezet


Az önkormányzat és a helyi nemzetiségi önkormányzatok kapcsolata


45. §[21] (1) A helyi nemzetiségi önkormányzatok a polgármesternek küldhetik meg javaslataikat és kezdeményezéseiket, melyeket a polgármester terjeszt elő a Képviselő-testület elé.

(2) A helyi nemzetiségi önkormányzatokat a nemzetiségi közügyeket érintő előterjesztések esetén véleményezési jog illeti meg azzal, hogy véleményüket legkésőbb a képviselő-testületi ülés előtt három nappal a polgármester részére megküldik.

(3) Amennyiben jogszabály a nemzetiségi kollektív nyelvhasználattal, oktatással, neveléssel, hagyományápolással és kultúrával, a helyi nemzetiségi sajtóval, az esélyegyenlőséggel, társadalmi felzárkóztatással és a szociális ellátás kérdéskörében a helyi nemzetiségi önkormányzatok részére véleményezési vagy egyetértési jogot biztosít, úgy e nyilatkozat megtételére a vonatkozó jogszabályokban foglalt határidők vonatkoznak.

(4) Az Önkormányzat a helyi nemzetiségi önkormányzatokkal megkötött megállapodás útján teljesíti, a nemzetiségek jogairól szóló törvény által előírt működési és feladatellátási feltételeket, melyek többek között a következőek:

a) a helyiséghasználat,

b) a helyi nemzetiségi önkormányzat működésének személyi és tárgyi feltételei, a nyilvántartási, iratkezelési, sokszorosítási, postázási feladatok és költségek,

c) az Önkormányzat és a helyi nemzetiségi önkormányzat költségvetésével kapcsolatos együttműködési kötelezettségek,

d) a helyi nemzetiségi önkormányzat kötelezettségvállalási szabályai és az Önkormányzat azokkal kapcsolatosan feladatai,

e) a helyi nemzetiségi önkormányzat működési feltételeinek és gazdálkodásának eljárási és dokumentációs szabályai, az ezekkel kapcsolatos adatszolgáltatási feladatok, szabályok és felelősségi körök.”

VIII. Fejezet


Közmeghallgatás és a lakossági részvétel demokratikus biztosítása


15. Közmeghallgatás


46. § (1) Az Mötv-ben meghatározottakra figyelemmel közmeghallgatást kell tartani minden olyan kérdésben, amelyben azt a Képviselő-testület indokoltnak tartja.

(2) A közmeghallgatás akkor határozatképes, ha azon az önkormányzati képviselők több mint a fele jelen van.

(3) A közmeghallgatás összehívására a képviselő-testületi ülés összehívására vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal a kiegészítéssel, hogy a közmeghallgatást a helyben szokásos módon kell meghirdetni.

(4) A Képviselő-testület évente egyszer közmeghallgatást tart.


16. Lakossági fórum


47. § (1) Lakossági fórumot lehet tartani a jelentősebb kerületi döntések előkészítésére, a választópolgárok és a társadalmi szervezetek közvetlen tájékoztatása, véleményének kikérése céljából.

(2)[22] A Képviselő-testület és a bizottságok bármely ülésén e rendelet 4. függelékében meghatározott önszerveződő közösségeket a tevékenységi körükbe tartozó témakör tárgyalása során tanácskozási joggal ruházhatják fel az adott napirendi pont tekintetében.

(3) A lakossági fórum meghirdetésére, lebonyolítására a közmeghallgatás szabályai alkalmazandóak.

IX. Fejezet


Felvilágosítás kérése


48. § (1) Az önkormányzati képviselő a képviselő-testületi ülésen a polgármestertől, az alpolgármestertől, a jegyzőtől, a bizottságok elnökétől önkormányzati ügyekben felvilágosítást kérhet.

(2) A felvilágosítás kérésének joga az önkormányzati képviselőket a napirend tárgyalásának befejezését követően illeti meg.

(3) Amennyiben az önkormányzati képviselő a képviselő-testületi ülést megelőző nap 12 óráig írásban a polgármesterhez benyújtja az önkormányzati ügyre vonatkozó felvilágosítás kérésének témáját, abban az esetben a képviselő-testületi ülésen a felvilágosítás kérésére érdemi választ kaphat.

(4) A felvilágosítás kérésre a képviselő-testületi ülést követő legkésőbb 27 napon belül írásban érdemi választ kell adni.

(5)[23] A bizottsági tag a bizottsági ülés napirendjét követően a bizottság hatáskörébe tartozó ügyben a jegyzőtől és a bizottság elnökétől felvilágosítást kérhet, amelyre az ülést követő legkésőbb 27 napon belül írásban érdemi választ kell adni.

49. § (1) A felvilágosítás kérés megválaszolásának elősegítése érdekében a polgármester az alpolgármesterhez, a jegyzőhöz, a bizottságok elnökeihez előkészítő kérdést intézhet.

(2) Amennyiben a felvilágosítás kérés homályos, ellentmondásos, vagy nem teljesen érthető, abban az esetben a polgármester az ülésvezetés körében előkészítő kérdést intézhet a felvilágosítást kérő önkormányzati képviselőhöz. Ha az önkormányzati képviselő az előkészítő kérdésre nem válaszol, és a felvilágosítás kérés megválaszolása így érdemben lehetetlenné válik, erről az önkormányzati képviselőt tájékoztatni kell.


X. Fejezet


Módosító rendelkezések


50. § Józsefváros önkormányzati jelképeinek (címer, zászló, lobogó) alapításáról, és a jelképek használati rendjéről szóló 13/1996. (III.8.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 3. § (1) bekezdés h.) pontjában meghatározottakon kívül más természetes és jogi személy számára az általuk készített Józsefvárossal, Józsefváros lakosságának életével kapcsolatban hozott kiadványokon, tárgyakon, termékeken, eszközökön, az általuk szervezett programokon Józsefváros címerének, zászlajának és lobogójának használatát (reklám célú felhasználás esetén is) írásbeli kérelemmel az Emberi Erőforrás Bizottság engedélyezi.”


51. § Az Önkormányzat bevételeinek lakáscélokra és az ezekhez kapcsolódó infrastrukturális beruházásokra vonatkozó felhasználás szabályairól szóló 34/2013. (VI.25.) önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A TPEM tevékenysége folyamatos, összetételéről a polgármester határozattal dönt.”


52. § (1) A 2014. évi költségvetésről szóló 3/2014. (II.13.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Költségvetési rendelet) 8. § (3) bekezdés felvezető mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A költségvetési szervek az egységes rovatrend K1101. Törvény szerinti illetmények, munkabérek rovat eredeti előirányzatának és annak járulékainak megtakarítása terhére a polgármester engedélye nélkül:”

(2) A Költségvetési rendelet 8. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az e rendeletben meghatározottakon kívüli normatív jutalom, céljuttatás, jubileumi jutalom, hűség jutalom kifizetéséről a polgármester dönt, amennyiben a költségvetési szerv bérmegtakarításából a költségvetési fedezet biztosított és a szükséges előirányzatmódosítás megtörtént.”

(3) A Költségvetési rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § A zárolt előirányzatok a polgármester döntéséig nem használhatók fel. A polgármester döntését megelőzően a Polgármesteri Hivatal gazdasági vezetője nyilatkozik arról, hogy a zárolt előirányzatok felhasználása az önkormányzat, valamint a költségvetési szervek feladatellátását és költségvetését nem veszélyezteti. A polgármester év közben a költségvetési egyensúly megtartása érdekében a jóváhagyott kiadási előirányzatok közül zárolhat, mely nem veszélyeztetheti a kötelező feladatellátást.”

(4) A Költségvetési rendelet 22. § (1) bekezdés a)-b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A polgármester dönt:]

„a) a központi költségvetésből származó támogatások, pótelőirányzatok lebontásáról és ezzel összefüggő költségvetés módosításáról, mely kiterjed a költségvetési szerv finanszírozási bevételeire, az önkormányzat finanszírozási kiadásaira is.

b) a helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások, központosított költségvetési támogatások igényléséről, lemondásáról és az ezzel összefüggő költségvetés módosításáról, mely kiterjed a költségvetési szerv finanszírozási bevételeire, az önkormányzat finanszírozási kiadásaira is.”

(5) A Költségvetési rendelet 22. (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A polgármester dönt:]

„d) az általános tartalékról történő előirányzat átcsoportosításról egyedi bruttó 10.000,0 e Ft összegig, azzal a feltétellel, hogy az általános tartalék módosított előirányzata 20.000,0 e Ft összeg alá nem csökkenhet, a módosítás, átcsoportosítás érintheti a finanszírozási bevételeket, kiadásokat és a költségvetési szerv költségvetésének módosítását is, azzal a feltétellel, hogy a módosítás a következő évekre előzetes kötelezettségvállalást nem jelent.”


53. § (1) A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló 11/2006. (III.10.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Kitüntetésekről szóló rendelet) 17. § (1) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Képviselő-testület által alapított kitüntető díj adományozását kezdeményezheti:]

„g) a rendelet 5. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a kerület bármely lakója, valamint a rendvédelmi szervek vezetője a cselekmény, esemény pontos leírásával és dokumentálásával.”

(2) A Kitüntetésekről szóló rendelet 17. § (1) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Képviselő-testület által alapított kitüntető díj adományozását kezdeményezheti:]

„i) a rendelet 7. §-ban meghatározott kitüntetés esetében a rendvédelmi szervek vezetője és a Józsefvárosi Közterület-felügyelet és Városüzemeltetési Szolgálat vezetője.”


54. § Budapest Józsefváros Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 66/2012. (XII.13.) önkormányzati rendelet 49. § (2) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

„c) a székhely, telephely létesítése, megszüntetése, módosítása tárgyában”

XI. Fejezet


Záró rendelkezések


55. § Az önkormányzati határozatban, rendeletben és szabályzatban:

  1. Ingatlangazdálkodási Bizottság és/vagy Gazdasági Bizottság és/vagy Jogi Bizottság és/vagy Lakásügyi Társadalmi Bizottság és/vagy Lakásügyi Bizottság és/vagy Tulajdonosi Bizottság és/vagy Költségvetési és Pénzügyi Bizottság és/vagy Közbeszerzési Bizottság és/vagy Kerületfejlesztési Bizottság és/vagy Gazdasági, Kerületfejlesztési és Közbeszerzési Bizottság és/vagy Pénzügyi Bizottság és/vagy Pénzügyi és Költségvetési Bizottság és/vagy Költségvetési Bizottság és/vagy Önkormányzati Tanácsnok és/vagy Önkormányzati Bizottság és/vagy Ügyrendi Bizottság és/vagy Pénzügyi Ellenőrző Bizottság és/vagy Gazdálkodási, Pénzügyi és Közbeszerzési Bizottság és/vagy Gazdálkodási, Kerületfejlesztési, Költségvetési és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság Közbiztonsági Bizottság és/vagy Városüzemeltetési, Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság és/vagy Városműködtetési és Környezetvédelmi Bizottság alatt és/vagy Közbiztonsági Bizottság alatt és/vagy Városüzemeltetési, Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság és/vagy Városüzemeltetési és Közbiztonsági Bizottság alatt a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottságot,


  1. Oktatási és Ifjúsági Bizottság és/vagy Kulturális és Sport Bizottság és/vagy Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság és/vagy Oktatási és Kulturális Bizottság és/vagy Kommunikációs Bizottság és/vagy Civil Szervezetek Tanácsnoka és/vagy Egyházügyi Tanácsnok és/vagy Kisebbségi és Emberi jogi Bizottság és/vagy Társadalmi Kapcsolatok Bizottság és/vagy Kisebbségi és Emberi jogi Bizottság és/vagy Művelődési, Emberi jogi és Kisebbségi Bizottság Szociális és/vagy Egészségügyi Bizottság és/vagy Népjóléti Bizottság alatt az Emberi Erőforrás Bizottságot kell érteni.


56. § Ez a rendelet 2014. november 06. napján lép hatályba és az 50. § - 54. §-a a hatálybalépést követő napon hatályát veszti.

57. § Hatályát veszti:

(1) a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 25/2013. (V.27.) önkormányzati rendelet;

(2) a Költségvetési rendelet 16. § (4) bekezdése, a 17. § (3)-(4) bekezdése, 22. § (2) bekezdése.


Budapest 2014. november „….”



Danada-Rimán Edina

Dr. Kocsis Máté

jegyző

polgármester

  1. melléklet[24] a 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelethez
  2. A POLGÁRMESTERI HIVATAL BELSŐ SZERVEZETI TAGOZÓDÁSA, MUNKARENDJE, VALAMINT AZ ÜGYFÉLFOGADÁS RENDJE

    A POLGÁRMESTERI HIVATAL MUNKARENDJE


a) Általános munkarend

hétfő: 08.00-18.00 óráig

kedd:   08.00-16.00 óráig

szerda: 08.00-16.30 óráig

csütörtök: 08.00-16.00 óráig

péntek: 08.00-13.30 óráig


b) Általánostól eltérő munkarend

A Közterület-felügyeleti Ügyosztály társadalmi közszükségletet kielégítő szolgálatteljesítési tevékenységére tekintettel, rendeltetése folytán munkaszüneti napon is működik. A munkaidő-beosztás – a szolgálat ellátási feladatok figyelembe vételével – hivatali és folyamatos (megszakítás nélküli) munkarendben kerül meghatározásra.


A POLGÁRMESTERI HIVATAL ÜGYFÉLFOGADÁSI RENDJE
  1. 1. A Polgármesteri Hivatal általános ügyfélfogadási rendje:

hétfő: 13.30-18.00 óráig

szerda:  08.15-16.30 óráig

péntek:            08.15-11.30 óráig


A Hatósági Ügyosztály Anyakönyvi Iroda újszülött anyakönyvezése, valamint haláleset anyakönyvezése esetén munkaidőben az általános ügyfélfogadási renden kívül is fogad ügyfeleket.


2.2. TÁMPONT Információs Szolgálat ügyfélfogadási rendje:

hétfő:  08.15-18.00 óráig

kedd:   08.15-16.00 óráig

szerda: 08.15-16.30 óráig

csütörtök: 08.15-16.00 óráig

péntek:            08.15-13.30 óráig


2.3. Közterület-felügyeleti Ügyosztály ügyfélfogadási rendje:

hétfő:  08.00-16.00 óráig

kedd:   08.00-16.00 óráig

szerda: 08.00-16.00 óráig

csütörtök: 08.00-16.00 óráig

péntek:            08.00-16.00 óráig

2. melléklet[25] a 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelethez


AZ ÖNKORMÁNYZAT ALAPTEVÉKENYSÉGE ÉS ANNAK KORMÁNYZATI FUNKCIÓJA

           

011130            Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége 

013350            Az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

016010            Országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti képviselőválasztásokhoz kapcsolódó tevékenységek

016020            Országos és helyi népszavazással kapcsolatos tevékenységek

016030            Állampolgársági ügyek

016080            Kiemelt állami és önkormányzati rendezvények

022010            Polgári honvédelem ágazati feladatai, a lakosság felkészítése

031030            Közterület rendjének fenntartása

031060            Bűnmegelőzés

031070            Baleset-megelőzés

032020            Tűz-és katasztrófavédelmi tevékenységek

041231            Rövid időtartamú közfoglalkoztatás

041232            Start-munka program - Téli közfoglalkoztatás

041233            Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás      

041236            Országos közfoglalkoztatási program

041237            Közfoglalkoztatási mintaprogram

042180            Állat-egészségügy

044310            Építésügyi igazgatása

045110            Közúti közlekedés igazgatása és támogatása

045120            Út, autópálya építése

045160            Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

045161            Kerékpárutak üzemeltetése, fenntartása

045170            Parkoló, garázs üzemeltetése, fenntartása

045180            Közúti járművontatás

046040            Hírügynökségi, információs szolgáltatás

047110            Kis- és nagykereskedelem igazgatása és támogatása

047120            Piac üzemeltetése

047320            Turizmusfejlesztési támogatások és tevékenységek

051030            Nem veszélyes (települési) hulladék vegyes (ömlesztett) begyűjtése, szállítása, átrakása

052080            Szennyvízcsatorna építése, fenntartása, üzemeltetése

053010            Környezetszennyezés csökkentésének igazgatása

061010            Lakáspolitika igazgatása

061020            Lakóépület építése

062020            Településfejlesztési projektek és támogatásuk

063080            Vízellátással kapcsolatos közmű építése, fenntartása, üzemeltetése

064010            Közvilágítás

066010            Zöldterület-kezelés

066020            Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

072111            Háziorvosi alapellátás

072112            Háziorvosi ügyeleti ellátás

072210            Járóbetegek gyógyító szakellátása

072230            Járóbetegek gyógyító gondozása

072311            Fogorvosi alapellátás

074011            Foglalkozás- egészségügyi alapellátás

074012            Foglalkozás-egészségügyi szakellátás

074031            Család és nővédelmi egészségügyi gondozás

074032            Ifjúság-egészségügyi gondozás

081030            Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése

081041            Versenysport- és utánpótlás-nevelési tevékenység és támogatása

081045            Szabadidősport-(rekreációs sport-) tevékenység és támogatása

081071            Üdülői szálláshely-szolgáltatás és étkeztetés

082020            Színházak tevékenysége

082030            Művészeti tevékenységek (kivéve: színház)

082063            Múzeumi kiállítási tevékenység

082091            Közművelődés-közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

082092            Közművelődés-hagyományos közösségi kulturális értékek gondozása

082093            Közművelődés-egész életre kiterjedő tanulás, amatőr művészetek

083030            Egyéb kiadói tevékenység

084020            Nemzetiségi közfeladatok ellátása és támogatása

086020            Helyi, térségi közösségi tér biztosítása, működtetése

086090            Egyéb szabadidős szolgáltatás

091110            Óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatai

091120            Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének, ellátásának szakmai feladatai

091130            Nemzetiségi óvodai nevelés, ellátás szakmai feladatai

091140            Óvodai nevelés, ellátás működtetési feladatai

091220            Köznevelési intézmény 1-4. évfolyamán tanulók nevelésével, oktatásával összefüggő működtetési feladatok

091250            Alapfokú művészetoktatással összefüggő működtetési feladatok

092120            Köznevelési intézmény 5-8. évfolyamán tanulók nevelésével, oktatásával összefüggő működtetési feladatok

092260            Gimnázium és szakképző iskola tanulóinak közismereti és szakmai elméleti oktatásával összefüggő működtetési feladatok

096015            Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

096025            Munkahelyi étkeztetés köznevelési intézményben

098010            Oktatás igazgatása

101131            Pszichiátriai betegek átmeneti ellátása

101141            Pszichiátriai betegek nappali ellátása

101142            Szenvedélybetegek nappali ellátása

101221            Fogyatékossággal élők nappali ellátása

101240            Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatását elősegítő képzések, támogatások

102025            Idősek átmeneti ellátása

102031            Idősek nappali ellátása

102050            Az időskorúak társadalmi integrációját célzó programok

104012            Gyermekek átmeneti ellátása

104030            Gyermekek napközbeni ellátása

104031            Gyermekek bölcsődei ellátása

104035            Gyermekétkeztetés bölcsődében, fogyatékosok nappali intézményében

104036            Munkahelyi étkeztetés bölcsődében

104037            Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

104042            Család és gyermekjóléti szolgáltatások

104043            Család és gyermekjóléti központ

104044            Biztos Kezdet Gyerekház

104060            A gyermekek, fiatalok és családok életminőségét javító programok

105020            Foglalkoztatást elősegítő képzések és egyéb támogatások

106010            Lakóingatlan szociális célú bérbeadása, üzemeltetése

106020            Lakásfenntartással, lakhatással összefüggő ellátások

107016            Utcai szociális munka

107051            Szociális étkeztetés

107052            Házi segítségnyújtás

107053            Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

109010            Szociális szolgáltatások igazgatása

3. melléklet[26] a 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelethez


  1. AZ ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL IRÁNYÍTOTT KÖLTSÉGVETÉSI SZERVEK


A

B


Név

Cím


Napraforgó Egyesített Óvoda

1084 Budapest, Tolnai L. u. 7-9.


Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ

1081 Budapest, Népszínház u. 22.


Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék

1083 Budapest, Szigetvári u. 1.


Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ

1084 Budapest, Auróra u. 22-28.


  1. AZ ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL ALAPÍTOTT GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK


Név

1.

Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt.

2.

RÉV8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt.

3.

RFV Józsefváros Szolgáltató Kft.

4.

Mikszáth 4 Egészségügyi Szolgáltató és Ingatlanhasznosító Kft.

5.

Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.


4. melléklet[27] a 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelethez



AZ ÖNKORMÁNYZAT ÖNKÉNT VÁLLALT FELADATAI


  1. Önkormányzati feladatok ellátását érintően:

1.1. Tisztségviselők részére reprezentáció, tisztségviselők saját keretei, promóciós ajándékok

1.2. Nemzetközi kapcsolatok

1.3. PR tevékenységek keretében újság szerkesztése, kiadása, média figyelés, honlap szerkesztése, rendezvények

1.4. Külön önkormányzati rendelet alapján kitüntetések, dicséretek adományozása

1.5. Külön szabályzat alapján jutalom, munkáltatói kölcsön biztosítása

1.7. Civil szervezetek, alapítványok, egyházak, egyházi közösségek, jogi személyek, magánszemélyek nem szociális rászorultsági alapon történő támogatása, kivéve, ha önkormányzati kötelező feladatellátásért támogatásban részesülnek, továbbá Budapesti Önkormányzatok Szövetsége tagdíj, valamint a Rendőrség támogatása

1.8. Nemzetiségi önkormányzatok pénzbeli támogatása

1.9. Az önkormányzat által alapított költségvetési szervek alkalmazottai részére cafeteria és hűségjutalom biztosítása

1.10. Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány működése és a közalapítvány által végzett feladatok


  1. Oktatási, közművelődési, ifjúsági és sport feladatokat érintően:

2.1. Oktatáshoz, neveléshez kapcsolódó feladatok, ösztöndíj odaítélése, tanulmányi verseny, KLIK-től átvállalt költségek

2.2. Ovi-foci program

2.3. Sportszervezetek támogatása

2.4. Turay Ida Színház Közhasznú Nonprofit Kft. előadó-művészeti tevékenységének támogatása

2.5. ballonos ivóvíz biztosítása


  1. Szociális, egészségügyi feladatellátással kapcsolatban:

3.1. Józsefvárosi kártya létrehozása, működtetése

3.2. Idősügyi Tanács működtetése

3.3. Eu-s adományok rászorultakhoz való eljuttatásában való közreműködés

3.4. Privatizált házi orvosok rezsiköltségeinek átvállalása

3.5. TÁMOP pályázatokhoz kapcsolódó feladatok


  1. Vagyonkezelési és városüzemeltetési feladatokat érintően:

4.1. Közterületi és illegálisan elhelyezett kommunális hulladék elszállítás és gyűjtése

4.2. Társasházaknak közterület-foglalási bevételből történő visszafizetés

4.3. Karácsonyi díszkivilágítás biztosítása


  1. Önkormányzati tulajdonú, vagy résztulajdonú gazdasági társaságok által végzett vagyongazdálkodási és vagyonkezelési feladatokat érintően:

5.1. Törzsvagyon fejlesztése érdekében felújítások, beruházások elvégzése, pályázatok benyújtása

5.2. Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. által végzendő üzleti vagyonnal való gazdálkodás (vagyonértékesítés, felújítások, beruházások)

5.3. Corvin Sétány teljes projekt lezárásához kapcsolódó feladatok

5.4. Magdolna negyed városrehabilitációs modellkísérleti programmal kapcsolatos feladatok

5.5. Palotanegyed fejlesztéséhez kapcsolódó Európa Belvárosa Program feladatai


  1. Egyéb feladatok

6.1. Hitel felvétellel, törlesztések, kamatok teljesítésével kapcsolatos feladat

6.2. Főépítészi feladatok (egyéb tervek, koncepciók elkészítése, golyónyomok őrzése, köztéri szobrok és műalkotások valamint emléktáblákkal kapcsolatos feladatok stb.), kivéve a JÓKÉSZ

6.3. Privatizált háziorvosok rezsiköltségeinek átvállalása

6.4. Társasházak vissza és vissza nem térítendő felújítási támogatásai, gázvezeték felújításhoz kölcsön nyújtás, panelprogramban való részvétel

6.5. Szemünk fénye programban való részvétel

6.6. Hőszolgáltatás biztosítása

6.7. Társasházak/lakásszövetkezetek részére vagyonvédelmi kamerák ingyenes használatba adása a közbiztonság javítása céljából


  1. Önkormányzati tulajdonú, vagy résztulajdonú gazdasági társaságok támogatását érintőe
  2. 1.

7.2. A Rév8 Zrt. közszolgáltatási szerződés keretében végzett, a városrehabilitációt és városfejlesztést – különösen a program előkészítési és tanácsadási feladatok, program tervezési feladatok, programmenedzsment feladatok, a teljesítésbe ment projektek követése, és az ezekhez kapcsolódó általános gazdálkodási és ügyvitel feladatok – érintő feladatok támogatása.


7.3. A Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. közszolgáltatási szerződés keretében végzett, következő feladatainak támogatása:

7.3.1. Üdültetés szervezés a Magyarkúton található erdei iskola tekintetében – különösen oktatási-nevelési intézmények tanulóinak Erdei Iskola jellegű turnusokban történő táboroztatása, a hétvégi csoportos kirándulások fogadása, a józsefvárosi intézmények köztisztviselőinek és közalkalmazottainak üdültetése, a káptalanfüredi gyermektáborban idény jelleggel, a józsefvárosi köznevelési intézményekben tanuló gyermekek csoportos és turnusos üdültetésének szervezése, a józsefvárosi szociális intézmények ellátottjainak üdültetése, a józsefvárosi közalkalmazottak és köztisztviselők családi és felnőtt üdültetésének szervezése.

7.3.2. Józsefvárosi oktatási-nevelési intézmények tanulói részére nyári szabadidő foglalkozás szervezése étkezés biztosításával.

7.3.3. Szociális gondoskodás körében a következők tekintetében: 

a)         adományok gyűjtése, fogadása, osztása,

b)         foglalkoztatás elősegítésével kapcsolatos feladatok ellátása,

c)         iskolai felkészítés, tanfolyamok.

d)         tanodai program működtetése


7.3.4.   Kulturális, közművelődési és turizmussal kapcsolatos feladatok ellátása körében a következők tekintetében:

a)         szabadidő foglalkozás, készségfejlesztés,

b)         közösségi színtér,

c)         zászlógyűjtemény működtetése,

d)        Józsefvárosi Galéria működtetése,

e)         rendezvények szervezése.

7.3.5.   Kerületi közéleti lap, önkormányzati honlap működtetése tekintetében:

a)         kerületi közéleti lap működtetése,

b)         PR tevékenység, kommunikáció.

7.3.6. Helyi vállalkozásfejlesztés segítésével kapcsolatos feladatok.

7.3.7. Sporttal és szabadidős rendezvényekkel kapcsolatos feladatok ellátása körében a  helyszín biztosítása.

7.3.8. Nemzetiségi ügyekkel kapcsolatos feladatok ellátása körében a nemzetiségi rendezvények, ünnepek részére helyszín biztosítása.


  1. Hivatal működésével kapcsolatban

8.1. Reprezentáció, üzleti ajándék, természetbeni juttatások biztosítása

8.2. Tanácsadói és szakértői feladatok ellátásának biztosítása

8.3. Külön szabályzat szerint hűségjutalom, és szakmai továbbképzésen és konferencián való részvétel biztosítása

8.4. Diákmunka, pályázatok


  1. Szociális és gyermekjóléti és egészségügyi intézményekkel kapcsolatos feladatok

9.1. Krízislakások működtetése

9.2. Intenzív családmegtartó szolgáltatás működtetése

9.3. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás működtetése

9.4. Hétvégi szociális étkeztetés működtetése

9.5. Házi segítségnyújtáson belül fodrász, pedikűrös, gyógymasszőr, gyógytornász biztosítása

9.6. A Biztos Kezdet program, időszakos gyermekfelügyelet, otthoni gyermekgondozás, hétvégi játszóház működtetése

9.7. LÉLEK-Programmal kapcsolatos feladatok

9.8. Egészségügyi Szolgálatban a foglalkozás egészségügy biztosítása

9.9. értelmi fogyatékosok részére reggeli biztosítása


Az önként vállalt feladatok pénzügyi fedezete a mindenkori költségvetési rendeletben biztosított.





5. melléklet a 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelethez[28]

ELŐTERJESZTÉSEK RENDJE ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

1. TARTALMI KÖVETELMÉNYEK

1.1.      A döntéshozatalhoz szükséges jelenlegi állapotot leíró tényállás részletes ismertetése, amely tartalmazza valamennyi az üggyel kapcsolatos korábbi képviselő-testületi és bizottsági döntést, valamint a döntés meghozatalához szükséges tényt és adatot, így különösen az érintett vagyontárgyak vagy vagyonügyletek pontos meghatározását és leírását, az azokhoz kapcsolódó jogvitákat, eljárásokat. A döntés tartalmának részletes ismertetése. (az előterjesztés I. pontja „Tényállás és a döntés tartalmának részletes ismertetése”)

1.2.      Annak ismertetése, hogy miért szükséges az előterjesztés és a döntés meghozatala az adott ülésen  (az előterjesztés II. pontja, „A beterjesztés indoka”)

1.3.      Annak ismertetése, hogy a döntés milyen önkormányzati feladatot és célt szolgál, miért előnyös az Önkormányzat számára, milyen pénzügyi vonzata van. Ez a pont tartalmazza a pénzügyi hatáselemzést is, amely – értelemszerűen - utal a döntés rövid-, közép-, és hosszú távú pénzügyi hatására, ismerteti a gazdaságossági számítást, valamint felsorolja a pénzügyi és gazdasági kockázati tényezőket (az előterjesztés III. pontja, „A döntés célja, pénzügyi hatása”).

1.4.      Az ügyben alkalmazott jogszabályi rendelkezések tételes ismertetése két csoportra osztva: az első csoportba a hatáskört megállapító jogszabályok, a második csoportba a döntés tartalmát meghatározó (anyagi) jogszabályok tartoznak. (az előterjesztés IV. pontja, „Jogszabályi környezet”).

1.5.      A határozati javaslatban egyértelműen megfogalmazott és a végrehajtás szempontjából ellenőrizhető feladatok, határidők, valamint végrehajtásért felelős személy(ek) megjelölése.

1.6.      Rendeletalkotás esetén mellékletben csatolandó a rendelet-tervezet szövege, valamint a jelenlegi hatályos szabályozás és a javasolt módosítás 2 hasábos összehasonlítása, indokolás, hatásvizsgálat.

2. AZ ELŐTERJESZTÉSEK ELKÉSZÍTÉSE

2.1.      A Polgármesteri Hivatal szervezeti egységei szakmailag segítik a képviselők, a Képviselő-testület és a bizottságok munkáját. Szakkérdésekben az egyes bizottságok elsősorban a működési körüknek megfelelő feladatkört ellátó szervezeti egységek, önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok tevékenységére támaszkodnak.

2.2.      A képviselő-testületi előterjesztések megfelelő előkészítéséért a Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott módon a jegyző a felelős. A feladatkör szerint felelős ügyosztályok az előkészítés során a jegyző felhatalmazása alapján közvetetten vagy közvetlenül együttműködnek az illetékes bizottságok elnökeivel és az alpolgármesterekkel.

2.3.      Valamennyi előterjesztést az illetékes bizottságokkal véleményeztetni kell, kivéve, ha a téma halaszthatatlan voltára tekintettel ez a soron következő képviselő-testületi ülésig rendelkezésre álló határidő miatt már nem lehetséges, vagy az előterjesztő bizottsági véleményezést nem kér. Ha az illetékes bizottságok álláspontját az előterjesztő nem építette be az előterjesztésbe, arról a Képviselő-testületet a bizottság elnöke tájékoztatja. Az előterjesztés bizottsági véleményezés nélkül is a képviselő-testületi ülés napirendjére tűzhető ettől eltérő törvényi rendelkezése hiányában.

2.4.      A törvényesség betartása érdekében valamennyi előterjesztés csak a jegyző törvényességi észrevételével együtt terjeszthető a testületek – Képviselő-testület, bizottságok – elé. A szakmai egyetértéséről, véleményéről a jegyző külön nyilatkozhat, vagy nyilatkozatát, észrevételét részben vagy egészben visszavonhatja, módosíthatja.


3. AZ ELŐTERJESZTÉSEK FORMAI KÖVETELMÉNYEI

3.1[29]

3.2. A bizottsági előterjesztéseket az alábbi minta felhasználásával kell elkészíteni:

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének

………………………………. Bizottsága

előterjesztő neve

                                   ………….sz. napirend

ELŐTERJESZTÉS

a ………………………. Bizottság…………….i ülésére

Tárgy:

Előterjesztő:                

név/beosztás

Készítette:                   

név/beosztás


A napirendet …………..       (nyilvános/zárt) ülésen ……………(kell/lehet) tárgyalni.

A döntés elfogadásához egyszerű szavazattöbbség szükséges.


„Szakmai indokolás és ismertetés”. Jogszabályi felhatalmazás a bizottsági hatáskörre.

Határozati javaslat

…………év. (...hó....nap.) számú ………… bizottsági határozat:


a döntés tárgya – „a határozati javaslat szövege”

Felelős:          

Határidő:       

A döntés végrehajtását végző szervezeti egység:

A lakosság széles körét érintő döntések esetén az előterjesztés előkészítőjének javaslata a közzététel módjára:

Hely, dátum:  

Előterjesztő neve/aláírása

készítette: ……………………………….(szervezeti egység)

Leírta: ……………………………………(név, beosztás)

Pénzügyi fedezetet igényel/nem igényel, igazolás:

Jogi kontroll:

Ellenőrizte:           


                          (NÉV)

                         (aljegyző)

Beterjesztésre alkalmas:                                   jóváhagyta:


               (NÉV)                                                                                 (NÉV)

                  jegyző                               a ………………………….. bizottság elnöke


6. melléklet a 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelethez


A MINŐSÍTETT SZAVAZATTÖBBSÉGET IGÉNYLŐ DÖNTÉSEK JEGYZÉKE

  1. a törvény által a Képviselő-testület hatáskörébe utalt választás, kinevezés, megbízás;
  2. döntés zárt ülés elrendeléséről;
  3. kereset benyújtása a polgármester vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége szándékos elmulasztása vagy a valóságnak nem megfelelő teljesítése esetén – a Fővárosi Törvényszékhez a polgármesteri tisztség megszüntetése érdekében;
  4. a polgármesteri fegyelmi és anyagi felelősségének megállapítása;
  5. kitüntetések, elismerések adományozása;
  6. az Önkormányzat költségvetését érintő ügyek;
  7. rendszeresen ellátandó közfeladat önkéntes vállalása, vagy erről történő lemondás;
  8.  gazdasági társaságba való belépés, kilépés, alapítás, megszüntetés;
  9. a fejlesztési és működési célokat szolgáló hitelfelvétel értékhatárra tekintet nélkül;
  10. döntés kötvénykibocsátásról;
  11. az önkormányzati tulajdonba kerülő, vagy önkormányzati tulajdonban lévő vagyontárgyak korlátozottan forgalomképessé vagy forgalomképtelenné minősítése;
  12. a korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak elidegenítése, gazdasági társaságba történő bevitele, továbbá az Önkormányzat vagyona feletti tulajdonjog gyakorlásának átruházása;
  13. önkormányzati vagyon ingyenes átengedése vagy jelképes összegért értékesítése;
  14. fegyelmi eljárás megindítása és a fegyelmi eljárást lezáró érdemi döntés;
  15. az Mötv-ben meghatározott esetekben;
  16. ez e rendeletben meghatározott esetekben.

7. melléklet a 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelethez[30]

A KÉPVISELŐ-TESTÜLETNEK AZ ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGOKRA ÁTRUHÁZOTT HATÁSKÖREI

  1. A Költségvetési és Pénzügyi Bizottság feladat- és hatásköre különösen:


  1. 1. Dönt
    1. 1.1. közbeszerzési ügyekben az eljárás megindításáról, eredmény megállapításáról, beszerzési ügyekben az eredmény megállapításáról, bármely önkormányzati szerződés megkötéséről, módosításáról, megszüntetéséről, ide nem értve a polgármesteri és a kizárólagos képviselő-testületi hatáskört, kivéve továbbá a Józsefvárosban működő önszerveződő közösségek, továbbá művészek és sportolók pályázati támogatásáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott Józsefvárosban működő önszerveződő közösségek, művészek és sportolók pályázati támogatásához kapcsolódó szerződések módosításáról;

1.1.2. a testvérvárosi, partnervárosi kapcsolattartással összefüggésben a polgármester külföldi utazásáról, a napidíjáról;

  1. 1.3. az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek befektetéséről (államilag garantált értékpapír vásárlása, beváltása), vagy lekötéséről (pénzeszközök betétként való elhelyezése és visszavonása) maximum egyedi 500 millió Ft feletti értékben a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet 20. § (5)-(6) bekezdésében foglalt szabályok betartásával. A pénzeszközök betétként történő lekötése esetén a fizetési számlát vezető hitelintézeten kívül még további, legalább négy hitelintézet ajánlata alapján dönt. Az ajánlatokat a befektetés értéknapjának és futamidejének megjelölésével kell bekérni. A befektetések és betétként történő lekötések jogszerűségét a jegyző és az átmenetileg szabad pénzeszköz befektetését vagy leköthetőségét a gazdasági vezető jogosult vizsgálni;

1.1.4. az Önkormányzat behajthatatlannak nem minősülő követeléséről való részben vagy egészben történő – lemondásról és a költségvetési szervet megillető követelésről való lemondáshoz való előzetes hozzájárulásról 20 millió Ft egyedi értékhatárig;

  1. 1.5. a csőd- és felszámolási eljárásban a hozzájárulás megadásáról az Önkormányzatot megillető követelésről lemondás vagy a követelés engedményezése tárgyában;

1.1.6. a kereskedelmi és reklámcélú felhasználás esetén az önkormányzati jelképek használatáért fizetendő díj mértékéről.


  1. 2. Véleményezi
    1. 2.1. a helyi adókra vonatkozó önkormányzati rendelet-tervezeteket, kialakítja az adópolitikai irányelveket a kizárólagos képviselő-testületi hatáskörök kivételével;

1.2.2. az éves költségvetési javaslatot és a végrehajtásáról szóló negyedéves, féléves, éves tájékoztató tervezeteit;

  1. 2.3. a részvételi költségvetésről szóló irányelveket, ideértve a részvételi módon meghatározható költségvetési keretösszeget;

1.2.4. a képviselő-testület elé terjesztendő éves költségvetési koncepciót;

  1. 2.5. Önkormányzat költségvetéséből nyújtott pénzügyi és természetbeni juttatási koncepciókat, terveket, támogatási irányelveket;

1.2.6. az antikorrupciós intézkedéscsomagot;

  1. 2.7. az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok előzetes üzleti tervét.


  1. 3. Javaslatot tesz
    1. 3.1. az Önkormányzat tulajdonában lévő értékpapírok és más gazdasági érdekeltségek kezelésére;

1.3.2. a meghatározott célon felüli bevételi többlet felhasználására;

  1. 3.3. a polgármester és az alpolgármesterek jutalmazására és annak mértékére;

1.3.4. hitelek felvételére, egyéb banki ügyletekre, véleményezi az ezzel kapcsolatos kezdeményezéseket.


  1. 4. Egyéb
    1. 4.1. évközben figyelemmel kíséri a gazdálkodás menetét, szükség szerint javaslatot tesz a költségvetés módosítására, illetve költségvetési gazdálkodásra vonatkozó intézkedéseket kezdeményez;

1.4.2. közreműködik az Önkormányzat éves költségvetésének tervezésében;

  1. 4.3. figyelemmel kíséri a költségvetési bevételek alakulását, különös tekintettel a saját bevételekre, a vagyonváltozás (vagyonnövekedés-, csökkenés) alakulását, értékeli az azt előidéző okokat;

1.4.4. vizsgálja az adósságot keletkeztető kötelezettségvállalás indokait és gazdasági megalapozottságát, ellenőrizheti a pénzkezelési szabályzat megtartását, a bizonylati rend és a bizonylati fegyelem érvényesítését;

  1. 4.5. ellátja az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatainak nyilvántartásával, kezelésével és őrzésével, a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás lefolytatásával összefüggő feladatokat;

1.4.6. kivizsgálja a képviselői összeférhetetlenségi ügyeket és eredményéről jelentést tesz a Képviselő-testületnek;

  1. 4.7. vizsgálatot rendelhet el az Önkormányzat, az  Önkormányzat intézményei és gazdasági társaságai gazdálkodásának ellenőrzésére;

1.4.8. Ellenőrzi minden szerződés, szerződésekhez köthető teljesítés, közbeszerzés nyilvánosságra hozatalát, az „Ez a minimum” program megvalósulását mind az Önkormányzatnál, mind az Önkormányzat intézményeinél, gazdasági társaságainál.



  1. Kulturális, Civil, Oktatási, Nemzetiségi, Sport és Esélyegyenlőségi Bizottság feladat- és hatásköre különösen


  1. 1.Dönt

2.1.1. az óvoda heti és éves nyitvatartási idejének meghatározásáról;

2.1.2. az Önkormányzat köznevelési, közművelődési, kulturális, sport feladatok ellátása tárgykörbe tartozó szerződéses partner tevékenységéről szóló beszámolójának elfogadásáról;

2.1.3. a társadalmi (civil) szervezetek, az egyesületek, az egyházi, sport, nemzetiségi szervezetek támogatásával összefüggő pályázatokról;

2.1.4. jóváhagyja az Önkormányzat által alapított köznevelési intézmények továbbképzési programját;

2.1.5. a fenntartásában működő köznevelési intézmények éves munkatervéről;

2.1.6. a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet alapján a „Jó Sport” és a „Józsefváros Közigazgatásáért” kitüntetésben részesülőkről;

2.1.7. Józsefváros önkormányzati jelképeinek (címer, zászló lobogó) alapításáról, és a jelképek használati rendjéről szóló önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott esetben.


  1. 2. Véleményezi

2.2.1. a közösségi színtér vagy közművelődési intézmény működtetésére irányuló közművelődési megállapodás-tervezetet;

2.2.2. a társadalmi (civil) szervezeteket érintő döntéseket;

2.2.4.   az önkormányzati tulajdonú közművelődési és sport feladatot ellátó gazdasági társaságok éves munkatervét, illetőleg beszámolóját;

2.2.5.   a köznevelési intézmények SZMSZ-ét és házirendjét.


  1. 3. Javaslatot tesz

2.3.1. a köznevelési intézmények étkezési térítési díjkedvezményeire;

2.3.2. a kulturális, civil, oktatási, sport és esélyegyenlőség tárgyú - nem kizárólagos képviselő-testületi hatáskörbe tartozó -, önkormányzati feladatellátást szolgáló pályázatok kiírására és a pályázatok elbírálására, a pályázati összegek pályázók közötti meghatározására;

2.3.3. a köznevelési és közművelődési ágazatban dolgozók továbbképzésének támogatására;

2.3.4. a Képviselő-testület szobor-, emlékmű-, emléktábla állításával kapcsolatos feladataira;

2.3.5. a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet alapján a „Becsületkereszt”, a „Józsefvárosért” kitüntetésben részesülőkre;

2.3.6. a pályázati támogatásokról szóló önkormányzati rendelet 4. §-a szerint meghatározott pályázatok kiírására, valamint 6. §-a szerint meghatározott pályázatok támogatására.


  1. 4. Egyéb

2.4.1. kezdeményezi a Képviselő-testület hatáskörébe tartozó közszolgáltatások ellátása céljából önkormányzati intézmény alapítását, gazdálkodó jogkörének megállapítását, átszervezését, megszüntetését, nevének megállapítását, megváltoztatását, valamint a köznevelési intézmények vonatkozásában azon előterjesztéseket, melyekhez a működtető egyetértése szükséges;

2.4.2. ellátja az előkészítő bizottsági feladatokat az Önkormányzat által irányított köznevelési, közművelődési feladatokat ellátó költségvetési szervek vezetésére kiírt pályázatok esetében;

2.4.3. közreműködik a tanév, nevelési év előkészítésével kapcsolatos feladatok megoldásában;

2.4.4. támogatja a helyi oktatási, nevelési intézményekben létrehozott diáksportkörök és diáksport egyesületek tevékenységét;

2.4.5. segíti a sportlétesítmények fenntartása érdekében azok célszerűbb kihasználását;

2.4.6. támogatja a művészet, a kultúra és sport önszerveződő helyi közösségeit;

2.4.7. folyamatosan kapcsolatot tart a Józsefvárosban működő társadalmi szervezetekkel, civil szervezetekkel, egyesületekkel, alapítványokkal, egyházakkal;

2.4.8. figyelemmel kíséri a társadalmi szervezetek, civil szervezetek, egyesületek, alapítványok, egyházak támogatásával összefüggő feladatok ellátását;

2.4.9. figyelemmel kíséri a fogyatékosok, hátrányos helyzetűek jogvédelmével kapcsolatos feladatok ellátását;

2.4.10. az ágazatban működő érdekképviseleti szervekkel kapcsolatot tart, illetve fontosabb döntések előtt kikéri a véleményüket;

2.4.11. kapcsolatot tart a bejegyzett nemzetiségi önkormányzatokkal, azok intézményeivel;

2.4.12.előkészíti és értékeli az ifjúságpolitikai koncepciót, előkészíti és felülvizsgálja a köznevelési, a közművelődési és sport koncepciókat, javaslatot tesz a szükséges fenntartói intézkedésekre;

2.4.13. a hagyományos területrészek értékeinek megőrzése érdekében figyelemmel kíséri a műemlékek és a városképi jelentőségű épületek, terek, utak, utcák védelmét.



  1. Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottság feladat- és hatásköre különösen:


  1. 1.Dönt

3.1.1. a szociális és gyermekvédelmi intézmények házirendjét és szakmai programjának jóváhagyásáról;

3.1.2. az Önkormányzat egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi feladatok ellátása tárgykörbe tartozó szerződéses partner tevékenységéről szóló beszámolójának elfogadásáról;

3.1.3. a kerületi kábítószer-ellenes programok költségvetésben biztosított előirányzatának felhasználásáról;

3.1.4. Budapest Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott hatáskörökben;

3.1.5.a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet alapján a „Józsefvárosi Gyermekekért”, a „Józsefváros Egészségügyéért”,  a „Józsefvárosi Szociális Munkáért”, a „Kiemelkedő Bölcsődei Munkáért” kitüntetésben részesülőkről.


  1. 2. Véleményezi

3.2.1. a kerület egészségügyének valamennyi szakterületét érintő kérdését;

3.2.2.a Képviselő-testület munkáltatói (személyi) döntéseivel összefüggő előterjesztéseket előzetesen a szociális és egészségügyi intézmények vezetői tekintetében;

3.2.3. a szociális és egészségügyi szolgáltatók részére kiírt helyiségpályázatokat.


  1. 3. Javaslatot tesz

3.3.1. a helyi szociálpolitikát és egészségpolitikát érintő tervek kidolgozására, figyelemmel kíséri végrehajtásukat;

3.3.2. szociális és gyermekvédelmi területen szolgáltatások indításának kezdeményezésére,  ellátási, szolgáltatási szerződések megkötésére;

3.3.3. a lakáskoncepción alapuló lakáspályázatok szempontrendszerének kidolgozására és kiírására;

3.3.4. különös méltányosságból a felmondási eljárás felfüggesztésére a szociális lakbérrel rendelkező együttműködő adós rendkívüli élethelyzetre tekintettel;

3.3.5. a polgármesternek azon család vagy személy hátralékkezelési támogatásra való jogosultságáról, akik a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdés a)-b), d)-i) pontjában foglaltaknak megfelelnek és a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, egyedül élő esetén a 450%-át;

3.3.6. a polgármesternek azon család vagy személy hátralékkezelési támogatásra való jogosultságáról, akik az adóssággal érintett lakásban jogcím nélküli használóként laknak és a  pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet 10. § (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelnek, azzal, hogy esetükben a hátralékkezelési szolgáltatásba bevonható adósságtípusok közül csak a lakbér, lakáshasználati díj  és kapcsolódó különszolgáltatási díjhátralék vonható be;

3.3.7. sérülékeny csoportokba tartozó egyének és családok elhelyezés nélküli kilakoltatatása tilalmának kidolgozására;

3.3.8. Elsőként Lakhatást szemléletű program indítási feltételeire;

3.3.9. munkaerőpiaci integrációs programok kidolgozására, és a tartós inaktívak aktiválását segítő munkaerőpiaci programok támogatására, a területen pályázat kiírására;

3.3.10. drogprevenciós, ártalomcsökkentési és rehabilitációs program kidolgozására, és támogatására;

3.3.11. a köznevelési intézmények gyermek- és ifjúságvédelmi munkájának támogatására;

3.3.12. a szociális és egészségügyi ágazatban dolgozók továbbképzésének támogatására.

3.3.13. A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet alapján a „Becsületkereszt”, a „Józsefvárosért” kitüntetésben részesülőkre.

3.3.14.


  1. 4. Egyéb

3.4.1. figyelemmel kíséri a család- és gyermekvédelmi törekvéseket, ajánlásokat dolgoz ki a hátrányos helyzetűek és veszélyeztetettek védelmére;

3.4.2. kezdeményezi, szervezi és koordinálja a kerületben lévő valamennyi szociális és gyermekvédelmi tevékenységgel foglalkozó intézmény, társadalmi szervezet, vállalkozás, családsegítő és egészségügyi szolgáltatások együttműködését;

3.4.3. kezdeményezheti az Önkormányzat fenntartásában működő egészségügyi szolgáltató kapacitásának az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben meghatározott, más ellátási formába történő átcsoportosítását;

3.4.4. kezdeményezheti – az ellátási forma megváltoztatása nélkül - az Önkormányzat fenntartásában működő egészségügyi szolgáltató kapacitásainak más, a szolgáltató finanszírozási szerződésében szereplő, illetve abban nem szereplő szakmákba – külön jogszabály szerinti mértékben – történő átcsoportosítását, azzal, hogy az egészségügyi szolgáltató rendelkezésére bocsátott kapacitásainak száma összességében nem változhat;

3.4.5. ellátja az előkészítő bizottsági feladatokat az Önkormányzat által irányított egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi feladatokat ellátó költségvetési szervek vezetésére kiírt pályázatok esetében;

3.4.6. közreműködik a szociális ellátórendszer hatékony megszervezésében, a rendszer fejlesztésében;

3.4.7. összehangolja a kerületi szociálpolitikai elképzeléseket a fővárosi koncepcióval és igényekkel;

3.4.8. közreműködik a hajléktalanok ellátása érdekében a fővárosi és kerületi feladatok összehangolásában;

3.4.9. ellenőrzi és felügyeli az Önkormányzat által irányított szociális és gyermekvédelmi költségvetési szervek tevékenységét;

3.4.10. közreműködik a szociális ellátásra vonatkozó igényfeltárásokban;

3.4.11. előmozdítja a tartós munkanélküliek ellátását, foglalkoztatását, valamint a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását;

3.4.12.összehangolja a kerületi önkormányzat feladat- és hatáskörébe tartozó valamennyi egészségügyi ellátási forma, illetve szolgáltatás tevékenységét, azok tárgyi és személyi feltételeit, ezek ügyében véleményt nyilvánít, illetve ajánlásokat tesz, valamint figyelemmel kíséri és elősegíti az ellátást végző orvosok, szakdolgozók szakmai továbbképzését;

3.4.13. rendszeres kapcsolatot tart a főváros egészségügyi vezetésével, az egészségügyi ellátás kórházi hátterét biztosító intézményekkel, a Magyar Orvosi Kamara és Gyógyszerészkamara kerületi vezetőivel, a kerületben működő egészségügyi intézmények fenntartóival, illetve észrevételeiről tájékoztatja a kórházak vezetőit; illetve észrevételeiről tájékoztatja a kórházak vezetőit;

3.4.14.segíti az alkoholizmus, a drogfogyasztás és a dohányzás elleni küzdelmet;

3.4.15. ellátja az előkészítő bizottsági feladatokat az Önkormányzat által irányított egészségügyi, szociális és gyermekvédelmi feladatokat ellátó költségvetési szervek vezetésére kiírt pályázatok esetében;

3.4.16. támogatja és segíti a köznevelési intézmények gyermek- és ifjúságvédelmi munkáját;

3.4.17. munkája során együttműködik a gyermekvédelemmel foglalkozó szervekkel;

3.4.18. az ágazatban működő érdekképviseleti szervekkel kapcsolatot tart, illetve fontosabb döntések előtt kikéri a véleményüket;

3.4.19. ellenőrzi az intézményi férőhelykihasználást.



  1. Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottság feladat- és hatásköre különösen:


  1. 1. Dönt

4.1.1. az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló önkormányzati rendeletben, az Önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítéséről szóló önkormányzati rendeletben, az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendeletben, valamint a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendeletében meghatározott tulajdonosi hatáskörökben;

4.1.2. hátralékkal rendelkező bérlővel, jogcím nélküli lakáshasználóval kötendő, a vonatkozó önkormányzati rendeletben előírt feltételektől eltérő részletfizetési megállapodás megkötéséről;

4.1.3. az Otthon-felújítási programról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottság hatáskörökbe utalt ügyekben;

4.1.4. az önkormányzati tulajdonú ingatlanokon a súlyosan mozgáskorlátozottak személygépkocsija parkolási célú bérleti díjának elengedéséről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottsági hatáskörébe utalt ügyekben;

4.1.5. a közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemről első fokon, a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló önkormányzati rendelet 15. § (2)-(3) bekezdésben foglaltak kivételével, valamint a rendelet melléklete alapján megállapított közterület-használati díjak csökkentéséről vagy elengedéséről;

4.1.6. fontos közérdekből a közterület használatának szünetelésének elrendeléséről;

4.1.7. tartós (legalább 6 hónapot meghaladó) közterület-használat esetén a jogosult kérelmére méltányosságból havonta, negyedévente vagy félévente esedékes, egyenlő összegű díjfizetés megállapításáról;

4.1.8. a társasházak kérelme alapján a közterület-használati díj egy részének visszafizetéséről a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló önkormányzati rendelet szerint;

4.1.9. a polgári és közigazgatási, biztosítási-kártérítési ügyekben az Önkormányzat, mint fél bíróság, hatóság stb. előtti eljárásjogi részvételével összefüggésben az eljárás indítása, befejezése, vitele, a jogorvoslat, az egyezség tekintetében;

4.1.10. a Józsefváros területén az építtetők gépjármű-elhelyezési kötelezettségéről szóló önkormányzati rendeletben és a gépjármű-elhelyezési kötelezettség pénzben történő megváltásáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott bizottsági döntést igénylő ügyekben;

4.1.11. az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok számviteli törvény szerinti éves beszámoló elfogadásáról, az üzleti terv elfogadásáról, amennyiben az előzetes üzleti tervhez képest fedezetet nem igényel;

4.1.12. az önkormányzat tulajdonosi részvételével működő gazdasági társaságok tekintetében a tagot megillető jogok gyakorlásáról.


  1. 2. Javaslatot tesz
  2. 2.1. az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok vagyongazdálkodási, szervezeti-működési, módszertani és informatikai feltételeinek javítására, fejlesztésére;

4.2.2. a testvérvárosi, partnervárosi kapcsolattartással összefüggő valamennyi kérdésben;

4.2.3. bérlőkijelölési jog alkalmazása esetén az ellenérték mérséklésére a Képviselő-testület részére.


4.3.      Véleményezi

4.3.1. a rendőrkapitányság és a helyi rendőrőrs létesítését, illetve megszüntetését előzetesen;

4.3.2. a rendőrkapitányság és a rendőrőrs vezetőjének kinevezését előzetesen.


4.4. Egyéb

4.4.1. önkormányzati érdekből, rendkívüli sürgősség esetén gyakorolhatja a Képviselő-testület összes nem kizárólagos – átruházható – hatáskörét;

4.4.2. részt vesz lakásépítési programok megvalósítására vonatkozó javaslatok kidolgozásában és figyelemmel kíséri végrehajtásukat.

4.4.3. kezdeményezi a szociális hatáskört gyakorló bizottságnál a lakásbérleti szerződés pénzbeni térítés ellenében történő közös megegyezéssel való megszüntetését, amennyiben a határozatlan időtartamra szóló bérleti jogviszonnyal rendelkező bérlő a bérleti jogviszony megszüntetését kezdeményezi pénzbeli térítés ellenében.



  1. Városüzemeltetési Bizottság feladat- és hatásköre különösen
  1. 1. Dönt

5.1.1. a közúti közlekedésről szóló törvényben meghatározott tulajdonosi döntést igénylő ügyekben,

5.1.2. a Józsefváros Kártyával összefüggő, önkormányzati döntést igénylő ügyekben, az átruházható képviselő-testületi hatáskörökben.



  1. 2. Véleményezi

5.2.1. a közrendet, közbiztonságot érintő kérdéseket;

5.2.2. a köztisztaságot érintő kérdéseket;

5.2.3. a közbiztonsággal kapcsolatos panaszlevelek alapján tény- és helyzetértékelést végez és megoldási javaslatot dolgoz ki;

5.2.4. a társasházi pályázati rendszert érintően az éves költségvetést, valamint annak módosítását tartalmazó előterjesztést  a kerületrendezési tervek kialakítását és ellenőrzi azok végrehajtását;

5.2.5. a kerületrendezési tervek kialakítását és ellenőrzi azok végrehajtását;

5.2.6. a piacokra vonatkozó javaslatokat;

5.2.7. fontos közérdekből a közterület-használat szünetelésének elrendelését.


5.3. Javaslatot tesz

5.3.1. a polgármester felé a támogatásban részesítendő társasházakra, az önkormányzati támogatás összegére és a külön rendeletben megállapított esetben a kölcsön visszafizetésének futamidejére;

5.3.2. a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet alapján a „Józsefváros Rendjéért” kitüntetésben részesülőkre (a rendeletben nincs ilyen rendelkezés)


  1. 4. Egyéb

5.4.1. igény esetén a társasházi közgyűléseken részt vesz, ahol tájékoztatják a lakóközösségeket a helyi pályázati lehetőségekről;

5.4.2. folyamatosan tájékozódik a társasházak, lakásszövetkezetek helyzetéről, műszaki állapotáról;

5.4.3. önkormányzati támogatásból megvalósult felújítási munkákat megtekintheti, ellenőrizheti, fotódokumentációt készíthet;

5.4.4. a társasházak, lakásszövetkezetek felújítási igényeit felméri;

5.4.5. a társasházak, illetve lakásszövetkezetek felújítással kapcsolatos problémáit számba veszi, információt gyűjt, melyek szerint általános érvényű problémákat fogalmaz meg, melyekről tájékoztatja a Képviselő-testületet szükség szerint.



  1. Kerületfejlesztési, Környezet- és Klímavédelmi Bizottság feladat- és hatásköre különösen


  1. 1. Dönt

6.1.1. a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és a településképpel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól szóló önkormányzati rendelet szerinti partnerségi egyeztetés során beérkezett vélemények elfogadásáról. A vélemény el nem fogadása esetén a döntést a Bizottságnak indokolnia kell.



6.2.      Javaslatot tesz

6.2.1. környezetvédelmi szempontból védett területek kijelölésére;

6.2.2.   a környezeti ártalmak megszüntetésére, illetve csökkentésére;

6.2.3.   az intelligens város kialakításával kapcsolatban a polgármester és a Képviselő-testület számára;

6.2.5.   környezettudatos közlekedési infrastruktúra fejlesztésére.


  1. 3.  Véleményezi

6.3.1. környezet-, klíma - és természetvédelmi, valamint akadálymentességi szempontból a beruházásokat.


  1. 4. Egyéb

6.4.1. közreműködik a kerületfejlesztési koncepció kidolgozásában, azzal kapcsolatban gazdaságossági elemzéseket készíttet;

6.4.2. kapcsolatot tart a kerületfejlesztési és klíma- illetve környezetvédelmi egyesületek, társaságok, egyéb szervezetek képviselőivel;

6.4.3. közreműködik az Önkormányzat fejlesztési elképzeléseinek kidolgozásában;

6.4.4. figyelemmel kíséri a kerület környezet- és természetvédelmi helyzetét, a környezetvédelmi előírások érvényesítését;

6.4.5. a felmerülő pályázati, együttműködési, fejlődési lehetőségek felkutatja, azokat megvizsgálja és megvitatja az intelligens várossá fejlődés érdekében;

6.4.6. a Digitális Munkacsoport feladatait ellátja.

7/A. melléklet a 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelethez[31]


8. melléklet a 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelethez[32]

A KÉPVISELŐ-TESTÜLETNEK A POLGÁRMESTERRE ÁTRUHÁZOTT HATÁSKÖRE


1.         A helyi támogatásokkal kapcsolatos hatásköre:

1.1.      A polgármester a helyi támogatás visszafizetésének feltételeit legfeljebb 3 évenként a család változó jövedelmi helyzetét figyelembe véve megállapítja (a helyi támogatás visszafizetésének rendjéről szóló önkormányzati rendelet).


2.         Az önkormányzati jelképekkel kapcsolatos hatásköre:

2.1.      A polgármester az önkormányzati jelkép használatára vonatkozó engedélytől eltérő használat esetén a már megadott engedélyt visszavonhatja (a Józsefváros önkormányzati jelképeinek (címer, zászló, lobogó) alapításáról, és a jelképek használati rendjéről szóló önkormányzati rendelet).

2.2.      A polgármester őrzi a címer eredeti rajzolatát ábrázoló színes etalont (a Józsefváros önkormányzati jelképeinek (címer, zászló, lobogó) alapításáról, és a jelképek használati rendjéről szóló önkormányzati rendelet).


3.         A szociális ellátásokkal kapcsolatos hatásköre:

3.1.      A polgármester dönt az Szt.-ben és a Gyvt.-ben a települési önkormányzatok részére meghatározott szociális tárgyú feladat- és hatáskörök tekintetében amennyiben e rendelet másként nem rendelkezik a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet alapján.


4.         Az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésével kapcsolatos hatásköre:

4.1.      Amennyiben az Önkormányzat által kötött megbízási szerződés másként nem rendelkezik, a polgármester, illetve meghatalmazottja az Önkormányzattal szembeni tartozás kiegyenlítése esetén hozzájárulhat a jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom törléséhez, az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.

4.2.      A polgármester bírálja el a vételi szándék bejelentője által előterjesztett igazolási kérelmet az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.

4.3. A polgármester az ajánlati kötöttség határidejét – 30 napot nem meghaladóan –meghosszabbíthatja az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.


5.         Az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásával kapcsolatos hatásköre:

5.1.      A helyiség rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételére, átalakítására, korszerűsítésére vonatkozó munkálatok megkezdése előtt a bérbeadó nevében a polgármester adja ki a tulajdonosi hozzájárulást a hatósági és a társasházi engedélyek beszerzésére vonatkozóan, az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.

5.2.      A polgármester felhatalmazza a bérbeadói szervezetet a bérleti szerződés aláírására az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.

5.3. A polgármester gondoskodik az Önkormányzat képviseletének ellátásáról az olyan jogvitákban, amelyekben a döntés a Képviselő-testületre, a hatáskörrel rendelkező bizottságra tartozik az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet alapján.


6.         A Józsefvárosban adományozható kitüntetésekkel kapcsolatos hatásköre:

6.1. A polgármester kezdeményezheti a Képviselő-testület által alapított kitüntető díj adományozását (a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet).

6.2.      „A polgármester dönt „a Józsefváros Rendjéért” díj odaítéléséről (a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet).

6.3.      A polgármester dönt „az Év Józsefváros Rendvédelmi Munkatársa” cím odaítéléséről

(a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet).

6.4.      A polgármester átadja a vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott kitüntetéseket és díjakat (a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet).

6.5.      A polgármester dönt az oktatási, egészségügyi, szociális, bölcsődei munka, valamint közigazgatási szakterületen végzett kiváló munkáért, magánszemély részére „a Polgármesteri Dicséret díj” odaítéléséről (a Józsefvárosban adományozható kitüntetésekről szóló önkormányzati rendelet).


7.         A „Józsefváros” név felvételével és használatával kapcsolatos hatásköre:

7.1.      A polgármester engedélyezi a gazdasági, társadalmi, tudományos szervezetek, intézmények, jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok részére elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához, általuk előállított termékek, kiadványok elnevezéséhez vagy működésük folytatásához a „Józsefváros”, vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott megjelölését, valamint a név használatát (a „Józsefváros” név felvételéről és használatáról szóló önkormányzati rendelet).

7.2.      A polgármester gondoskodik a közigazgatási megjelölés vagy név engedélyezett használatának ellenőrzéséről (a „Józsefváros” név felvételéről és használatáról szóló önkormányzati rendelet).


8.         A társasházak osztatlan közös tulajdonában lévő épületrészek részleges-, teljes felújításához nyújtandó önkormányzati támogatásokkal kapcsolatos hatásköre:

8.1.      A polgármester az illetékes bizottság javaslatára dönt a támogatásban részesítendő társasházakról és az önkormányzati támogatás összegéről (a Társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló önkormányzati rendelet).

8.2.      A társasház kérelme alapján az illetékes bizottság javaslatára a polgármester 24 vagy 36 hónapos futamidő mellett történő törlesztésről (a Társasházaknak adható önkormányzati támogatásokról szóló önkormányzati rendelet).


9.         A Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjével kapcsolatos hatásköre:

9.1. A polgármester dönt első fokon a közterület-használati kérelmekről:

  1. amennyiben a hatáskörrel rendelkező bizottság 16 naptári napon át nem ülésezik, vagy összehívott ülése nem volt határozatképes;
  2. amennyiben a kérelmezett használat időtartama az egy hetet (7 napot) nem haladja meg és a kérelmező nem kér díjcsökkentést vagy díjelengedést, vagy díjfizetés alóli mentességben részesül;
  3. önkormányzati választásokat követő 30 naptári napig;
  4. a Filmtv.-ben szabályozott filmalkotás forgatása céljából történő igénybevétel esetén,
  5. valamint a vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott egyéb esetben.

(a Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és használatának rendjéről szóló önkormányzati rendelet).


10.       Az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás-csökkentést és energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt „Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram” támogatásával kapcsolatos hatásköre:

10.1.    Az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás-csökkentést és energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt „Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram” támogatásáról a polgármester támogatási szerződést köt, melyben rögzíti a támogatás módját, szakaszait, a megvalósítás határidejét, a támogatással való elszámolás szabályait, a felhasználás ellenőrzését, valamint a szerződés-szegés jogkövetkezményeit, egyben kitölti, aláírja és továbbítja a pályázónak az önkormányzat által kötelezően csatolandó dokumentumokat az értesítés megküldésével együtt. (az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás-csökkentést és energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt „Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram” támogatásáról szóló önkormányzati rendelet).

10.2. A polgármester a nyilvános pályázati felhívás kivonatát a helyi újságban és az önkormányzat honlapján, teljes terjedelemben pedig a vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott hirdetményhelyeken teszi közzé. (az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás-csökkentést és energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására kiírt „Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram” támogatásáról szóló önkormányzati rendelet).


11.       Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásával kapcsolatos hatásköre:

11.1. Sétáló övezetbe történő behajtás esetén az igazoltan közszolgáltatási feladatot ellátó szervek, szervezetek és azok működését elősegítő szolgáltatók által használt gépjárművekkel és az egyedi forgalmi rendszámhoz rendelt behajtásra jogosító igazolásokat a közszolgáltatási feladatot ellátó szerv, szervezet kérelmére a polgármester állítja ki. (a Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet).

11.2. A lakossági várakozási hozzájárulás, a gazdálkodói várakozási hozzájárulás, az egészségügyi várakozási hozzájárulás, a városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás és a külön jogszabályban meghatározott egyéb hozzájárulások kiadásáról a polgármester dönt. Amennyiben a kérelem nem felel meg a vonatkozó önkormányzati rendelet előírásainak, az elutasításról a polgármester dönt (a Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet).

11.3. A polgármester dönt az önkormányzati várakozási hozzájárulás kivételével a vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott hozzájárulások kiadása iránti kérelmekről (a Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet).


12.       A hátralékkezelési szolgáltatásra való jogosultsággal kapcsolatos hatásköre:

12.1.    A polgármester dönt a hátralékkezelési szolgáltatásra való jogosultságról (a pénzbeli és természetbeni, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet).


13.       Egyes anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékével kapcsolatos hatásköre:

13.1.    Az egyes anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó befizetett többletszolgáltatási díj visszafizetését a vonatkozó önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek mellett a polgármester engedélyezheti (az egyes anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatásért fizetendő díjak mértékéről szóló önkormányzati rendelet).


14.       Az Önkormányzat tulajdonában álló üres telkek, felépítményes ingatlanok, gépkocsi-beállók és dologbérlet bérbeadásával kapcsolatos hatásköre:

14.1.    A polgármester felhatalmazza a bérbeadói szervezetet a bérleti szerződés aláírására (az Önkormányzat tulajdonában álló üres telkek, felépítményes ingatlanok, gépkocsi-beállók és dologbérlet bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet).         

14.2.    A helyiség rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételére, átalakítására, korszerűsítésére vonatkozó munkálatok megkezdése előtt a bérbeadó nevében polgármester adja ki a tulajdonosi hozzájárulást a hatósági engedélyek beszerzésére vonatkozóan (az Önkormányzat tulajdonában álló üres telkek, felépítményes ingatlanok, gépkocsi-beállók és dologbérlet bérbeadásának feltételeiről szóló önkormányzati rendelet).


15.       Az Önkormányzat költségvetésével kapcsolatos hatásköre:

15.1.    A polgármester jóváhagyja az önkormányzat és a költségvetési szerveknek a költségvetési rendeletben meghatározott összegekkel elkészített elemi költségvetését (a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet).

15.2.    A polgármester hagyja jóvá az önkormányzat, a költségvetési szervek, a gazdasági társaságok a jóváhagyott bevételi és kiadási előirányzatuk teljesítésére és felhasználására éves likviditási tervet (a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet).


15.3. A polgármester dönt:

a) a központi költségvetésből származó támogatások, pótelőirányzatok lebontásáról és ezzel összefüggő költségvetés módosításáról értékhatár nélkül, mely kiterjed a költségvetési szerv finanszírozási bevételeire, az önkormányzat finanszírozási kiadásaira is,

b) a helyi önkormányzatok általános működéséhez és ágazati feladataihoz kapcsolódó támogatások, kiegészítő költségvetési támogatások igényléséről, lemondásáról értékhatár nélkül és az ezzel összefüggő költségvetés módosításáról, mely kiterjed a költségvetési szerv finanszírozási bevételeire, az önkormányzat finanszírozási kiadásaira is,

c) az önkormányzat esetében az egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről, az egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről, az egyéb működési célú átvett pénzeszközök és az egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök – az alapítványi támogatás kivételével - rovatokon elszámolt többletbevételek miatti költségvetési módosításról, és a támogatás céljának megfelelő kiadási előirányzatok módosításáról, melynek felső határa döntésenként 5.000,0 e Ft, mely kiterjed a finanszírozási bevételekre és kiadásokra,

d) a működési általános tartalék előirányzatról történő előirányzat átcsoportosításról egyedi 10.000,0 e Ft összeghatárig, azzal a feltétellel, hogy az általános tartalék módosított előirányzata 20.000,0 e Ft összeg alá nem csökkenhet, a módosítás, átcsoportosítás érintheti a finanszírozási bevételeket, kiadásokat és a költségvetési szerv költségvetésének módosítását is, azzal a feltétellel, hogy a módosítás a következő évekre előzetes kötelezettségvállalást nem jelenthet,

e) az önkormányzat finanszírozási kiadásain belüli előirányzat átcsoportosításról, ha a költségvetési szerv saját hatáskörben módosítja a jóváhagyott irányítószervi támogatásként folyósított támogatások előirányzatát,

f) az önkormányzat költségvetésében a feladattal nem terhelt szabad kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról értékhatár nélkül, mely lehet címek közötti, és a címen belül kiemelt előirányzatok közötti, és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok közötti előirányzat átcsoportosítás, azzal, hogy a kötelező feladatellátást nem veszélyeztetheti,

g) a h) pontban meghatározottak figyelembe vételével e rendelet 5. mellékletében meghatározott céltartalékok előirányzatának a jóváhagyott célnak megfelelő átcsoportosításáról, értékhatár nélkül, ami kiterjed az államháztartáson belüli és az államháztartáson kívüli forrás átadásával kapcsolatos előirányzat módosításra - az alapítvány forrás átadásának kivételével – értékhatár nélkül:

h) a d) és f) pontokban foglalt előirányzat átcsoportosítás érintheti az államháztartáson belülre vagy kívülre működési vagy felhalmozási célból átadott eszközök előirányzatát is egyedi 5.000,0 e Ft-ig, a gazdasági társaságok közszolgáltatási szerződésének módosítása esetében egyedi 10.000,0 e Ft-ig.

  1. polgármesteri saját keret,
  2. alpolgármesteri saját keretek,
  3. Józsefvárosi Nemzetiségi Önkormányzat programjaihoz támogatás,
  4. Civil szervezetek, alapítványok támogatása,
  5. Egyházak, egyház közösségek támogatása,
  6. Sportolók, sportszervezetek támogatása,
  7. Idegen forgalmi adó differenciált kiegészítés támogatás,
  8. Városmarketing.

i) a költségvetési rendeletben meghatározottakon kívüli normatív jutalom, céljuttatás, jubileumi jutalom, hűség jutalom kifizetéséről a polgármester dönt, amennyiben a költségvetési szerv bérmegtakarításából a költségvetési fedezet biztosított és a szükséges előirányzat-módosítás megtörtént.

15.4. A polgármester az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközeinek befektetéséről (államilag garantált értékpapír vásárlása, beváltása), vagy lekötéséről (pénzeszközök betétként való elhelyezése és visszavonása) dönt maximum egyedi 500 millió Ft értékben a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet 20. § (5)-(6) foglalt szabályok betartásával. A pénzeszközök betétként történő lekötése esetén a fizetési számlát vezető hitelintézeten kívül még további, legalább négy hitelintézet ajánlata alapján dönt. Az ajánlatokat a befektetés értéknapjának és futamidejének megjelölésével kell bekérni. A befektetések és betétként történő lekötések jogszerűségét a jegyző és az átmenetileg szabad pénzeszköz befektetését vagy leköthetőségét a gazdasági vezető jogosult vizsgálni.


A polgármester dönt az átmenetileg szabad pénzeszközök befektetéséhez kapcsolódó finanszírozási kiadási és bevételi előirányzatok módosításáról értékhatár nélkül.

15.5.    A polgármester azon köznevelési, közművelődési, szociális, gyermekvédelmi szakmai feladatellátásra vonatkozó pályázatok esetében, amelyek önrészt és előfinanszírozást nem igényelnek, több éves, vagy tartós kötelezettségvállalással nem járnak, és a pályázat benyújtására az önkormányzat, vagy a költségvetési szerv jogosult, a pályázat benyújtásához szükséges fenntartói nyilatkozat, kapcsolódó együttműködési megállapodás aláírására képviselő-testületi döntés nélkül is jogosult (a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet).


15.6.    A polgármester dönt a polgármesteri keret erejéig a döntéshozatalhoz szükséges tanácsadói és egyéb tevékenységek díjazásáról, továbbá önkormányzati érdekek figyelembevételével a jogszabályi előírások betartásával egyéb esetekben (a költségvetésről szóló önkormányzati rendelet).

15.7.    A zárolt előirányzatok a polgármester döntéséig nem használhatók fel. A zárolt előirányzatok a polgármester döntéséig nem használhatók fel. A polgármester döntését megelőzően a Polgármesteri Hivatal gazdasági vezetője nyilatkozik arról, hogy a zárolt előirányzatok felhasználása az önkormányzat, valamint a költségvetési szervek feladatellátását és költségvetését nem veszélyezteti. A polgármester év közben a költségvetési egyensúly megtartása érdekében a jóváhagyott kiadási előirányzatok közül zárolhat, mely nem veszélyeztetheti a kötelező feladatellátást. 

15.8.    Amennyiben az Önkormányzat költségvetési rendelete forrást biztosít a polgármester, alpolgármesterek számára, az magában foglalja a forrás felhasználásával kapcsolatos szerződések megkötésének, módosításának, megszüntetésének jogát is.

15.9. A polgármester dönt az Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságokkal kötött közszolgáltatási szerződések módosításáról, amennyiben a fedezet biztosított.


16.       Az átmeneti gazdálkodással kapcsolatos hatásköre:

16.1. A polgármester gyakorolja mindazon hatásköröket, amelyeket az Önkormányzat átmeneti gazdálkodását szabályozó önkormányzati rendelet a hatáskörébe utal.


17.       Az Önkormányzat vagyonával és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásával kapcsolatos hatásköre:

17.1. A polgármester a joggyakorló, amikor olyan tulajdonosi döntést kell hozni, melyre vonatkozóan a Képviselő-testület nem tartotta fenn a tulajdonosi jogkörének gyakorlását és a tulajdonosi jog gyakorlását nem ruházta át az illetékes szakbizottságra (Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendelet).

17.2. A házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén értékhatártól függetlenül a polgármester engedélyezi az Önkormányzat felé jelzálogjoggal biztosított tartozás átvállalását és a jelzálogjog átjegyzését, ha a megosztásról már született jogerős bírósági határozat, vagy ha a megosztás feltétele az engedélyezés (Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendelet).

17.3. Az Önkormányzat vagyonát vagy az Önkormányzat vagyoni és pénzügyi kötelezettségét érintő eljárásban a polgármester dönt a Képviselő-testület és átruházott hatáskörben eljáró bizottság határozatában szereplő kiírási, ajánlatkérési, versenyeztetési feltételek hirdetések formai helyesbítéséről és a helyreigazításokról, továbbá a jogszabályi előírások miatt szükséges korrekciók átvezetéséről azzal, hogy ezen döntés a képviselő-testület vagy átruházott hatáskörben eljáró bizottság döntésével – a helyreigazítási kérdéseken túlmenően – nem lehet ellentétes, azt lényegi – helyreigazítási kérdésnek nem minősülő – kérdésekben nem módosíthatja. (Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendelet).

17.4. A polgármester dönt a LÉLEK-Programot érintő valamennyi adomány, közérdekű kötelezettségvállalás elfogadására és azok felhasználásáról, azzal, hogy a tartós fenntartási kötelezettséggel járó természetbeni adományok, közérdekű kötelezettségvállalások elfogadására a Képviselő-testület jogosult. A polgármester az Önkormányzat öröklése vagy a vagyon javára történő lemondás esetén dönt az öröklés és a lemondással érintett vagyon elfogadásáról, elfogadás esetén intézkedik annak átvételéről.

17.5. A polgármester az Önkormányzat törvényes képviseletének ellátására vonatkozó jogkörében korlátozás nélkül adhat megbízást és meghatalmazást a nevében történő jognyilatkozat megtételére (Budapest Józsefvárosi Önkormányzat vagyonáról és a vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendelet).

17.6. A polgármester adja ki az Otthon Melege Program Földgázüzemű konvektorok cseréjére vonatkozó alprogramban pályázó, Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat tulajdonában álló lakás bérlője részére az Önkormányzat hozzájáruló nyilatkozatát.



18.       Egyéb hatásköre:

18.1.    A Képviselő-testület elé terjeszti a tárgyévre vonatkozó összefoglaló éves ellenőrzési jelentést, amely az Önkormányzat által irányított költségvetési szervek éves ellenőrzési jelentései alapján készül.

18.2. Dönt a testvérvárosi, partnervárosi kapcsolattartással összefüggő önkormányzati delegáció külföldi utazásáról, tagjairól és a napidíjról.

18.3.    Dönt az Önkormányzat szakmai, gazdasági, kulturális vagy politikai fórumokba, szervezetekbe delegált képviselőinek személyéről, a delegálás feltételeiről és a delegálás során képviselendő önkormányzati álláspontról.

18.4.    Saját hatáskörben dönt a munkacsoportok, tanácsadó testületek, intézményi tanács, érdekképviseleti fórum, egyéb egyeztető fórumok létrehozásáról, összetételéről, tagjairól, feladatairól és működéséről. Ezt a szabályt kell alkalmazni a Képviselő-testület által korábban létrehozott, munkacsoportok, tanácsadó testületek, intézményi tanács, érdekképviseleti fórum, egyéb egyeztető fórumok tekintetében is.

18.5.    A polgármester jogosult a sajtó-helyreigazításokkal kapcsolatos, illetve a polgármester személyét érintő ügyekben a szükséges eljárások megindítására.

18.6.    A polgármester dönt az Önkormányzat által megbízott ügyvédeket érintő, költségvetési forrás felhasználásának nem minősülő kérdésekben, különös tekintettel a titoktartási kötelezettség alóli felmentéssel kapcsolatos ügyekre. Ez a rendelkezés nem érinti a polgármesternek a számára biztosított költségvetési forrással kapcsolatos jogait.

18.7.    A jegyző javaslata alapján dönt a közbeszerzési eljárásokban eljáró bírálóbizottság tagjainak személyéről.

18.8. A polgármester dönt a szabadalmi eljárások kezdeményezéséről és az azokkal kapcsolatos intézkedések megtételéről.

18.9. A polgármester dönt a „Józsefvárosi Kamattámogatási Program” keretében a köztartozásmentes, józsefvárosi székhellyel rendelkező mikrovállalkozások fejlődésének elősegítésére a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány által nyújtott hitel kamattámogatásáról.

18.10. minden olyan ingatlan építéshez kapcsoldó gépjármű-elhelyezési kötelezettség megváltása ügyében dönt, amely nem bizottság hatáskörébe tartozik (Józsefváros területén az építtetők gépjármű-elhelyezési kötelezettségéről).

18.11. a polgármester dönt a megváltásról szóló megállapodás megkötéséről, amennyiben az építtető a rendeletben meghatározott megváltási díj megfizetését és az előírt feltételek teljesítését vállalja az ügyfél.


9. melléklet a 36/2014. (XI.06.) önkormányzati rendelethez [33]

EGYEDI KÖZZÉTÉTELI LISTA


Adat

Érték

Megőrzés

Közzététel módja

Megjegyzés

1.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzat tulajdonában (résztulajdonában) álló ingatlanvagyon elidegenítésével kapcsolatos alábbi információk:

  1. szerződés időpontja;
  2. megnevezése, típusa, tárgya;
  3. szerződést kötő felek neve;
  4. szerződés értéke;
  5. az ingatlan természetbeni elhelyezkedése, helyrajzi száma;
  6. az ingatlan értékbecslésére vonatkozó adatok;
  7. a fizetési ütemezésre vonatkozó adatok;

5 millió forint alatt

5 év

a szerződés létrejöttétől számított legkésőbb 14 napon belül kereshető formában a www.jozsefvaros.hu honlapon

A közérdekből nyilvános adatnak nem minősülő személyes adatok, minősített adatok és a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:47. § szerinti adatok felismerhetetlenné tételével

2.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzatának kizárólagos tulajdonában levő gazdálkodó szerveinek tulajdonában (résztulajdonában) álló ingatlan vagyon elidegenítésével kapcsolatos alábbi információk:

  1. szerződés időpontja;
  2. megnevezése típusa, tárgya;
  3. a szerződést kötő felek neve;
  4. a szerződés értéke;
  5. az ingatlan természetbeni elhelyezkedése, helyrajzi száma;
  6. az ingatlan értékbecslésére vonatkozó adatok;
  7. a fizetési ütemezésre vonatkozó adatok;


5 millió forint alatt

5 év

a szerződés létrejöttétől számított legkésőbb 14 napon belül kereshető formában az önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezetek saját honlapján vagy a www.jozsefvaros.hu honlapon

A közérdekből nyilvános adatnak nem minősülő személyes adatok, minősített adatok és a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2:47. § szerinti adatok felismerhetetlenné tételével

1.Függelék

Képviselő-testület tagjainak névsora

Polgármester:

dr. Sára Botond Attila

EGYÉNI VÁLASZTÓKERÜLETBEN MEGVÁLASZTOTT KÉPVISELŐK:

1.

Dr. Szilágyi Demeter Gergely

FIDESZ-KDNP

2.

Egry Attila Gábor

FIDESZ- KDNP

3.

Dudás István Józsefné

FIDESZ- KDNP

4.

Zentai Oszkár

FIDESZ-KDNP

5.

Gondos Judit

FIDESZ- KDNP

6.

Sántha Péterné[34]

FIDESZ- KDNP

7.

Soós György

FIDESZ- KDNP

8.

Vörös Tamás

FIDESZ- KDNP

9.

Guzs Gyula

FIDESZ- KDNP

10.

Kaiser József Lajos

FIDESZ-KDNP

11.

Dr. Ferencz Orsolya Ildikó

FIDESZ- KDNP

12.

Dr. Sára Botond Attila

FIDESZ- KDNP





KOMPENZÁCIÓS LISTÁN BEJUTOTT KÉPVISELŐK:

13.

Pintér Attila

független

14.

Jakabfy Tamás

LMP

15.

Komássy Zsolt Ákos

MSZP-DK-MLP

16.

Simon György

MSZP-DK-MLP

17.

Dr. Erőss Gábor János

EGYÜTT-PM






2.Függelék


A KÉPVISELŐ-TESTÜLET ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAI


1.         Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság tagjai


Elnök:

Soós György                                                          FIDESZ- KDNP


Alelnök:

Vörös Tamás                                                         FIDESZ- KDNP

Dudás István Józsefné                                          FIDESZ- KDNP

Komássy Zsolt Ákos                                              MSZP-DK-MLP


Tagok:

Gondos Judit                                                          FIDESZ- KDNP

Guzs Gyula                                                             FIDESZ- KDNP

Jakabfy Tamás                                                        LMP

Pintér Attila                                                              JOBBIK


Külsős tagok:

Györgyi Ida Anna                                                    FIDESZ-KDNP

Kocsis Attila                                                             FIDESZ-KDNP

Hélisz György                                                          FIDESZ-KDNP

Major Zoltán                                                            FIDESZ-KDNP

Pálovics László                                                        FIDESZ-KDNP

Borsos Gábor                                                           EGYÜTT-PM

Őszi Éva                                                                   MSZP-DK-MLP


2.         Emberi erőforrás Bizottság tagjai[35]


Elnök:

Zentai Oszkár                                                          FIDESZ- KDNP


Alelnök:

Dr. Ferencz Orsolya                                                 FIDESZ- KDNP

Dr. Szilágyi Demeter Gergely                                   FIDESZ- KDNP

Simon György                                                           MSZP-DK-MLP


Tagok:

Kaiser József Lajos                                                   FIDESZ-KDNP

Komássy Zsolt Ákos                                                  MSZP-DK-MLP

Dr. Erőss Gábor János                                              EGYÜTT-PM

Guzs Gyula                                                                 FIDESZ-KDNP


Külsős tagok:

Nagy Gáborné                                                           FIDESZ-KDNP

Török Patrik                                                               FIDESZ-KDNP

Kis Kornélia                                                                FIDESZ-KDNP

Somogyi Noémi                                                          FIDESZ-KDNP

Vámos Andrea                                                           JOBBIK

Bálint Gergely                                                             LMP

Veres Gábor                                                               MSZP-DK-MLP

3.Függelék[36]

A KÉPVISELŐ-TESTÜLET IDEIGLENES BIZOTTSÁGAI



4.Függelék[37]


TANÁCSKOZÁSI JOGGAL RENDELKEZŐ ÖNSZERVEZŐDŐ KÖZÖSSÉGEK


  1. Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület (1082 Budapest, Baross u. 63-67.)
  2. Civilek a Palotanegyedért Egyesület (1088 Budapest, Lőrinc pap tér 3.)
  3. Erkel Ferenc Vegyeskar Alapítvány (1088 Budapest, Szentkirályi u. 26.)
  4. Moravcsik Alapítvány (1083 Budapest, Balassa u. 6.)
  5. Népszínház Kör a Polgári Értékekért (1087 Budapest, Berzsenyi u. 4. I/18.)
  6. Társak a Teleki Térért Egyesület (1086 Budapest, Teleki tér 24. I/10.)
  7. Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány (1085 Budapest, Baross u. 28.)
  8. Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület (1089 Budapest, Bláthy Ottó utca 15.)

INDOKOLÁS


Általános indokolás


2014. október 12. napjától, az általános önkormányzati választások napjától hatályát vesztette a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény, a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény, valamint a helyi önkormányzati képviselők jogállásának egyes kérdéseiről szóló 2000. évi XCVI. törvény. 2014. január 18-tól a népi kezdeményezés, mint jogintézmény megszűnt. Figyelemmel arra, hogy a rendelet egy része ily módon hatályon kívül helyezésre került volna, ezért - továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 43. § (3) bekezdésében foglaltak alapján - javasolt volt egy új Szervezeti és Működési Szabályzat megalkotása, mely illeszkedik a megváltozott jogszabályi környezethez és áttekinthetően tartalmazza a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési rendjét.


Részletes indokolás


az 1. §-hoz


Az általános rendelkezéseket tartalmazza, továbbá az Önkormányzat hivatalos megnevezésével, székhelyével, címerével és zászlójával kapcsolatos alapvető adatokat.

Új rendelkezés a „Józsefváros újjáépül” jelmondat használatára vonatkozó Önkormányzat kizárólagossága.


a 2. §-hoz


Az értelmező rendelkezéseket tartalmazza, amelyek a rendelet által gyakrabban használt kifejezések körülírására vonatkoznak. Új értelmező rendelkezésként került meghatározásra a képviselői hozzászólás, illetve a tartós akadályoztatás fogalma.


a 3. §-hoz


A Képviselő-testület létszámára és tagjaira vonatkozó rendelkezést tartalmazza.


a 4-7. §-hoz


Az előterjesztésekre vonatkozó részletszabályokat foglalják magukban, az előterjesztési szándéktól kezdődően az előkészítés teljes szakaszáig. Az előterjesztés tartalmi követelményei felülvizsgálatra kerültek. Az előterjesztések rendjét és tartalmi követelményeit az 5. melléklet tartalmazza.


a 8-9. §-hoz


A Képviselő-testület üléseinek alapvető szabályait tartalmazza, a rendes és rendkívüli ülések rendjét.


a 10-12. §-hoz


Ezen rendelkezések magukba foglalják a képviselő-testületi ülés összehívásának és vezetésének, az ülésre meghívottakra vonatkozó szabályokat. A pótkézbesítés legkésőbbi időpontja módosításra került az előterjesztésre vonatkozó kézbesítés szabályainak összhangjára tekintettel.


a 13-15. §-hoz


Az Mötv. rendelkezéseinek megfelelően ezen szakaszok szabályozzák a nyilvánosság biztosítását és az ehhez kapcsolódó informatikai működésre vonatkozó szabályokat.


a 16-19. §-hoz


Ezen szakaszok a képviselő-testületi ülés napirendjének és a tanácskozási rendjének részletes szabályait tartalmazzák.


a 20-23. §-hoz


A napirendi pontok tárgyalására vonatkozó részletszabályokat tartalmazzák. Az egyes napirendi pontok tárgyalására vonatkozó időtartamok újraszabályozásra kerültek.


a 24. §-hoz


Ezen szakasz tartalmazza az önkormányzati képviselőkre vonatkozó általános magatartási és az ülés rendjének fenntartására vonatkozó szabályokat.


a 25-27.§-hoz


A Képviselő-testület döntéshozatali eljárásának és a szavazás módjának részletszabályait tartalmazza. A szavazás továbbra is a Mikrovoks szavazó berendezéssel történik.


a 28-30. §-hoz


A Képviselő-testület rendeletalkotására és határozathozatalára vonatkozó rendelkezéseket foglalják magukba, melyek megegyeznek a korábbi szabályozással.


a 31. §-hoz


A Képviselő-testület bizottságokra és a polgármesterre átruházott hatásköreire vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. A Képviselő-testületnek az állandó bizottságokra átruházott hatásköreit a rendelet 7. melléklete, a polgármesterre átruházott hatásköreit a rendelet 8. melléklete tartalmazza.


a 32. §-hoz


A szakasz a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvére vonatkozó szabályokat tartalmazza, a korábbival megegyező módon.


a 33-34. §-hoz


Ezen szakaszok az önkormányzati képviselők jogaira, kötelességeire vonatkozó szabályokat tartalmazzák. Az Mötv. új rendelkezése, mely alapján az önkormányzati képviselő köteles a testületi üléseken megjelenni és döntéshozatali eljárásban részt venni, melyre tekintettel került szabályozásra a rendelet 33. § (1) bekezdés b) pontja. Új rendelkezés továbbá az Mötv-ben a kötelezettségeit megszegő önkormányzati képviselő megállapított tiszteletdíjának, természetbeni juttatásának a Képviselő-testület által történő csökkentésének, megvonásának lehetősége. Az erre vonatkozó részletszabályok az Önkormányzat külön rendeletében kerülnek kidolgozásra.

Ezen túlmenően az önkormányzati képviselőt megillető döntés felülvizsgálati joga - mely az Mötv. szerinti új jogintézmény – kerül szabályozásra.


a 35-39. §-hoz


A Képviselő-testület bizottságaira és működésükre vonatkozó szabályokat tartalmazzák.


a 40-42. §-hoz


Ezen szakaszban kerülnek meghatározásra a titkos szavazás szabályai, melyek a korábbi szabályozással megegyeznek.


a 43. §-hoz


A jegyzőre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.

Új rendelkezés a jegyzői és az aljegyzői tisztség egyidejű betöltetlenségéről vagy tartós akadályoztatásáról szóló rendelkezés, figyelemmel az Mötv. 82. § (3) bekezdésére.


a 44. §-hoz


Ezen szakasz az Mötv. rendelkezésének megfelelően szabályozza a jegyző jogszabálysértő döntés vagy működés jelzésére vonatkozó kötelezettségét és a törvényességi ellenőrzésre vonatkozó rendelkezéseket.


a 45. §-hoz


Ezen szakasz a nemzetiségi önkormányzatok és a kerületi önkormányzat kapcsolatáról szól.


a 46-47. §-hoz


Az Mötv. rendelkezéseinek megfelelően ezen szakaszok tartalmazzák a helyi önszerveződő közösségek és a helyi demokrácia egyéb intézményeinek helyét a Képviselő-testület működésében (közmeghallgatás és lakossági fórum).


a 48-49. §-hoz


Ezen szakasz szabályozza a felvilágosítás kérésének jogintézményét az Mötv. 32. § (2) bekezdés b) pontja alapján, mely a korábbi rendeletben szereplő képviselői kérdés jogintézményének szerepét veszi át.


az 50-54. §-hoz


Ezen szakaszok egyéb önkormányzati rendeletek módosítására vonatkozóan tartalmaznak rendelkezéseket.


az 55-57.§-hoz


A záró rendelkezések megteremtik a kapcsolatot a korábbi Szervezeti és Működési Szabályzatokkal. Továbbá a hatályba léptető és hatályát vesztő rendelkezéseket tartalmazza.



[1]

Kiegészítette a 11/2015.(III.01.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2015. március 1-től.

[2]

Módosította a 26/2015.(V.15.) ör. 1. §, hatályos 2015. május 15-től. Majd hatályon kívül helyezte a 39/2017. (X.19.) ör. 6. § 1. pontja 2017. október 19-én 16.00 órától.

[3]

Beiktatta a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 1. § (1) bek., hatályos 2016. november 15-től.

[4]

Beiktatta a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 1. § (2) bek., hatályos 2016. november 15-től.

[5]

Kiegészítette a 11/2015.(III.01.) önk. rendelet 2. §, hatályos 2015. március 1-től.

[6]

Módosította a 39/2017. (X.19.) ör. 1. §, hatályos 2017. október 19-én 16.00 órától.

[7]

Módosította a 42/2019. (XI.28.) önk.rendelet 1. §-a, hatályos 2019. november 29-től

[8]

Módosította a 42/2019. (XI.28.) önk.rendelet 1. §-a, hatályos 2019. november 29-től

[9]

Jelölését megváltoztatta a 42/2019. (XI.28.) önk. rendelet 1. §-a, hatályos 2019. november 29-től

[10]

Módosította a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 2. § (1) bek., hatályos 2016. november 15-től.

[11]

Beiktatta az 58/2015.(XII.10.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2016. január 1-től.

[12]

Beiktatta a 28/2016.(XI.14.) önk. rendelet 2. § (2) bek., hatályos 2017. január 1-től.

[13]

Beiktatta a 26/2015.(V.15.) ör. 2. §, hatályos 2015. május 15-től.

[14]

Beiktatta a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 3. §, hatályos 2016. november 15-től.

[15]

Kiegészítette a 39/2019. (XI.07.) önk.rendelet 1. §-a, hatályos 2019.november 8. napjától


[16]

Kiegészette a 42/2019.(XI.28.) önk.rendelet 2.§-a, hatályos 2019. november 29-től

[17]

Módosította a 39/2019. (XI.07.) önk.rendelet 2.§-a, hatályos 2019. november 8.napjától

[18]

Módosította a 42/2019.(XI.28.) önk.rendelet 3.§-a, hatályos 2019. november 29-től

[19]

Hatályon kívül helyezte a 39/2019. (XI.07.) önk.rendelet 5.§-a 2019. november 8. napjától

[20]

Hatályon kívül helyezte a 39/2019. (XI.07.) önk. rendelet 5. §-a 2019. november 8. napjától

[21]

Módosította a 11/2015.(III.01.) önk. rendelet 3. §, hatályos 2015. március 1-től.

[22]

Módosította a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 6. §, hatályos 2016. november 15-től.

[23]

Beiktatta a 26/2015.(V.15.) ör. 5. §, hatályos 2015. május 15-től.

[24]

Módosította a 47/2014. (XII.12.) önk. rendelet 4. § (1) bekezdése, hatályos 2015. január 1-jétől. Majd módosította a 11/2015.(III.01.) önk. rendelet 4. §, hatályos 2015. március 1-től. Majd módosította az 56/2015.(XII.10.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2016. január 1-től. Majd módosította a 20/2016.(VI.09.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2016. július 1-től. Majd módosította a 37/2016. (XII.21.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2017. január 1-től. Majd módosította a 21/2018. (X.04.) ör. 1. §, hatályos 2018. okt. 5-től. Majd módosította a 37/2018. (XII.21.) ör. 1. §, hatályos 2019. január 1-től. Módosította a 47/2019.(XII.20.) önkormányzati rendelet 1.§ -a, hatályos 2019. december 21-től.

[25]

Módosította a 11/2015.(III.01.) önk. rendelet 5. §, hatályos 2015. március 1-től.Majd módosította a 47/2015.(XI.05.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2015. november 6-tól. Majd módosította a 4/2016.(II.04.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2016. február 5-től. Majd módosította a 8/2016.(III.03.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2016. március 4-től. Majd módosította a 13/2016.(V.05.) ör. 2. §, hatályos 2016. május 6-tól.

[26]

Módosította a 47/2014. (XII.12.) önk. rendelet 4. § (2) bekezdése, hatályos 2015. január 1-jétől. Majd módosította a 38/2015.(IX.18.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2015. szeptember 21-től. Majd módosította a 8/2016.(III.03.) önk. rendelet 2. §, hatályos 2016. március 4-től. Majd módosította a 20/2017. (VI.08.) önk. rendelet 2. §, hatályos 2017. június 8-án 16.00 órától.

[27]

Módosította a 11/2015.(III.01.) önk. rendelet 6. §, hatályos 2015. március 1-től. Majd módosította a 38/2015.(IX.18.) önk. rendelet 2. §, hatályos 2015. szeptember 21-től. Majd módosította a 47/2015.(XI.05.) önk. rendelet 2. §, hatályos 2015. november 6-tól. Majd módosította a 25/2019. (VII.04.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2019. július 5-től.

[28]

Módosította a 39/2017. (X.19.) ör. 2. §, hatályos 2017. október 19-én 16.00 órától.

[29]

Hatályon kívül helyezte a 39/2019. (XI.07.) önk. rendelet 5. §-a 2019. november 08. napjától.

[30]

Módosította a 42/2019.(XI.28.) önk.rendelet 4. §-a, hatályos 2019. november 29-től. Módosította a 47/2019.(XII.20.) önkormányzati rendelet 2.§ -a, hatályos 2019. december 21-től.


[31]

Hatályon kívül helyezte a 39/2019.(XI.07.) önk.rendelet 5. §-a 2019. november 08. napjától.

[32]

Módosította a 42/2019.(XI.28.) önk. rendelet 5. §-a, hatályos 2019. november 29-től. Módosította a 47/2019.(XII.20.) önkormányzati rendelet 3.§ -a, hatályos 2019. december 21-től.


[33]

Beiktatta a 26/2015.(V.15.) ör. 6. §, hatályos 2015. május 15-től.

[34]

Módosította a 15/2017. (V.11.) ör. 2. § (1) bek., hatályos 2017. május 11-én 16.00 órától.

[35]

Módosította a 15/2017. (V.11.) ör. 2. § (2) bek., hatályos 2017. május 11-én 16.00 órától. Majd módosította a 20/2017. (VI.18.) önk. rendelet 5. § (1) bekezdés, hatályos 2017. június 8-án 16.00 órától.

[36]

Beiktatta a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 10. §, hatályos 2016. november 15-től. Majd hatályon kívül helyezte a 39/2019. (XI.07.) önk. rendelet 5. §-a 2019. november 8. napjától.


[37]

Beiktatta a 28/2016. (XI.14.) önk. rendelet 10. §, hatályos 2016. november 15-től.