Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014. (III. 8.) önkormányzati rendelete

Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásáról szóló 26/2010. (VI.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 16- 2014. 03. 16

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014. (III. 8.) önkormányzati rendelete

Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásáról szóló 26/2010. (VI.18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2014.03.16.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Budapest Főváros Közgyűlésének a Budapest főváros közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet 10. § (5) bekezdésében, 11. § (4) bekezdésében, a 13. § (2) bekezdésben és 40. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A Józsefváros közigazgatási területén a járművel történő várakozás kiegészítő, helyi szabályozásáról szóló 26/2010. (VI.18.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„1/A. § E rendelet alkalmazásában sétálóövezet: olyan önkormányzati kezelésű közterület, ahol kiépített járműbeléptető rendszer szabályozza a bejutást és melyre gépjárművel a külön jogszabály szerinti közúti jelzések alapján behajtani csak külön engedéllyel lehet.”

2. § A Rendelet 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § (1) A lakossági várakozási hozzájárulás – kérelemre – annak a lakosnak adható, aki

a) a Budapest Főváros VIII. kerületi fizető várakozási övezet területén állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik,

b) a munkáltatótól kizárólagos használatba kapott egy darab, a munkáltató által üzemben tartott, vagy lízingelt, vagy tartósan bérelt személygépkocsira, ha az a) pontban megjelölt gépjárműre lakossági várakozási hozzájárulással nem rendelkezik.”

3. § A Rendelet a következő új címmel és új 2/B. §-sal egészül ki:

Városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás

2/B. § (1) A városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás - kérelemre -

a) a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság,

b) a Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal,

c) a Józsefvárosi Közterület-felügyelet és Városüzemeltetési Szolgálat,

d) a Józsefvárosi Közbiztonsági Polgárőrség és Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület,

e) a Józsefvárosi Parkolás-üzemeltetési Szolgálat üzemeltetésében, használatában álló, megkülönböztető fény- és hangjelzéssel fel nem szerelt személygépkocsikra, valamint 3500 kilogramm megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsikra adható.

(2) A városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás a várakozási övezetekben díjfizetés és időtartam korlátozás nélküli várakozásra, valamint a sétáló övezetekbe való behajtásra jogosít.

(3) A városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás a kiadás napjától a kiadás évét követő év január 31-ig érvényes.”

4. § A Rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § A gazdálkodói várakozási hozzájárulás díjkedvezménye az adott parkolási övezetben mindenkor érvényes parkolási óradíjra számítottan 50%-os mértékű.”

5. § A Rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § A lakossági várakozási hozzájárulás, a gazdálkodói várakozási hozzájárulás, az egészségügyi várakozási hozzájárulás, a városrendészeti behajtási-várakozási hozzájárulás és a külön jogszabályban meghatározott egyéb hozzájárulások kiadásáról jelen rendelet alapján a polgármester dönt. Amennyiben a kérelem nem felel meg a rendelet előírásainak, az elutasításról a polgármester dönt. A polgármesteri döntés ellen fellebbezéssel a Képviselő-testülethez lehet fordulni.”

6. § (1) A Rendelet 5. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A kérelem benyújtásakor kiadott lakossági várakozási hozzájárulást a jogszabályban előírt adó- és parkolási díj tartozás esetén vissza kell vonni, és az, a tartozás fennállásáig nem adható ki.”

(2) A Rendelet 5. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A hozzájárulás kiadásáról a hozzájárulást igazoló HOZZÁJÁRULÁS kerül kiállításra. A matricát a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen és olvasható módon kell elhelyezni.”

7. § A Rendelet 6. § (3)-(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Amennyiben a hozzájárulással rendelkező gépjárművet a tulajdonosa év közben elidegeníti, matricát vissza kell szolgáltatni, vagy az elidegenítésről írásban nyilatkozni kell.

(4) Amennyiben a hozzájárulással rendelkező gépjármű üzemben tartó személyében év közben változás következik be, vagy a gépjárművet a forgalomból kivonják, vagy az üzemben tartó lakóhelye, gazdálkodó esetében a jogosultságot jelentő címe az adott várakozási övezeten kívülre kerül, úgy 15 napon belül azt a hozzájárulást kiadónak írásban jelezni kell.

(5) Amennyiben a hozzájárulással rendelkező gépjárművet az üzemben tartója év közben lecseréli, a matricát vissza kell szolgáltatni (a járműre kiadott engedély hatályát veszti), vagy írásban nyilatkozni kell annak eltávolításáról, és amennyiben jelen rendelet szerinti feltételeknek az új gépjármű megfelel az új várakozási hozzájárulás kiadható.”

8. § A Rendelet 6/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6/A. § A várakozási hozzájárulások költségtérítései a Józsefvárosi Parkolás-üzemeltetési Szolgálat, a sétáló övezetbe történő behajtási hozzájárulások ellenében fizetett díj a Józsefvárosi Közterület-felügyelet és Városüzemeltetési Szolgálat bevételei.”

9. § A Rendelet a következő új címmel és új 6/B. §-sal egészül ki:

Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház - Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Semmelweis Egyetem Józsefváros területén található egészségügyi intézményeinek sürgősségi betegellátását igénybe vevők kedvezménye

6/B. § Ha a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház - Rendelőintézet és Baleseti Központ Budapest VIII. ker. Fiumei út 17. sz. alatti telephelyét sürgősségi betegellátás keretében igénybe vevőket szállító jármű, az ellátásuk során, parkolási díj meg nem fizetése miatt kiszabott parkolási pótdíj annak kézhezvételét követő 5 napon belül, az ambuláns lap bemutatását és az igénybe vett parkolási időre eső parkolási díj utólagos megfizetését követően törlésre kerül. Az igénybe vett parkolási idő az ambuláns lap felvételi és elbocsájtási ideje alapján kerül meghatározásra. A pótdíjazási esemény irataihoz az ambuláns lap másolatát mellékelni kell.”

10. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel 2014. március 16-án lép hatályba.

(2) A Rendelet 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép, mely 2014. április 15-én lép hatályba.