Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2014. (XI. 13.) önkormányzati rendelete

magánszemély kommunális adójáról

Hatályos: 2015. 02. 20- 2015. 12. 31

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében és a 43. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. § A Képviselő-testület adómegállapítási jogkörében eljárva az önkormányzat illetékességi területén a magánszemély kommunális adóját határozatlan időre vezeti be.

  2. § Az adókötelezettségre és az adó alanyára a Htv. 24. §-ában foglaltak az irányadók.

  3. §[1] Mentes a magánszemély kommunális adója alól
    a) az a magánszemély tulajdonában álló építmény, amely után a tulajdonosnak, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog jogosítottjának építményadó-fizetési kötelezettsége keletkezik;
    b) az a magánszemély tulajdonában álló telek, amely után a tulajdonosnak, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog jogosítottjának telekadó-fizetési kötelezettsége keletkezik;
    c) az a magánszemély tulajdonában álló lakás, amelynek tulajdonosa (több tulajdonos esetében legalább az egyik tulajdonos), ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog jogosítottja az év első napján az Önkormányzat illetékességi területén állandó lakosként bejelentett lakóhellyel rendelkezik, ha a lakást nem adják részben vagy egészben bérbe;
    d)a lakásbérleti jog, ha annak jogosultja (több jogosult esetében legalább az egyik jogosult) az év első napján az Önkormányzat illetékességi területén állandó lakosként bejelentett lakóhellyel rendelkezik;
    e) az Önkormányzat tulajdonában lévő lakás bérlője az érintett adótárgy után.

4.  § Az adó mértéke adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 28.140 Ft.

5. § (1) Az adókötelezettség keletkezésére, és megszűnésére vonatkozó szabályozást a Htv. 25. § (1)-(3) bekezdése tartalmazza.


(2) A magánszemély kommunális adójáról szóló bevallást adóév január 15-ig kell benyújtani az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványon.


(3) A magánszemély kommunális adója – vállalkozónak nem minősülő – magánszemély adóalanya mentesül a bevallás-benyújtási kötelezettség alól abban az esetben, ha az az adóalanyt az e rendelet szerinti adófizetési kötelezettség nem terheli.

6. § (1) A fizetési könnyítésre, az adómérséklésre, az adóelengedésre az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 133-134. §-ai alkalmazandók.

(2) A 6. § (1) bekezdése szerinti kérelmet az önkormányzati adóhatóság által rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.


7. §[2] E rendelet alkalmazásában a vagyoni értékű jog: a kezelői jog, a vagyonkezelői jog, a haszonélvezet, a használat joga, a lakásbérlet.


8. [3]§ Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a mindenkori hatályos helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


9. § Ez a rendelet a 2015. január 1-jén lép hatályba.



Budapest, 2014. november 10.


Danada-Rimán Edina                                                                    Dr. Kocsis Máté

      jegyző                                                                                        polgármester



INDOKOLÁS

   Általános indokolás


Az önkormányzat adómegállapítási joga az 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban Htv.) meghatározott adóalanyokra és adótárgyakra terjed ki. Az önkormányzat rendeletével jogosult kommunális jellegű adók bevezetésére.


Részletes indokolás


1. §-hoz

Az önkormányzat illetékességi területén határozatlan időre bevezeti a magánszemély kommunális adóját.


2.§-hoz

Az új adónemben adófizetési kötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki az év első napján az önkormányzat illetékességi területén építmény vagy telek tulajdonjogával rendelkezik, továbbá azt a magánszemélyt is, aki nem magánszemély tulajdonában lévő lakás bérleti jogával rendelkezik.


3. §-hoz

Az adómentességek körét szabályozza.


4. §-hoz

A kommunális adó mértékét határozza meg.

A rendelet szabályozása értelmében mentesül a magánszemély kommunális adója alól az az építmény és telek, amely után a tulajdonosnak építményadó-fizetési, illetve telekadó-fizetési kötelezettsége keletkezik. Mentes az adófizetési kötelezettség alól az a lakástulajdonos, aki az önkormányzat illetékességi területén az év első napján állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik és a lakást nem adja bérbe részben vagy egészben, illetőleg a lakásbérleti jog jogosultja is, ha az önkormányzat illetékességi területén az év első napján bejelentett állandó lakóhellyel rendelkezik. Mentesül az adófizetési kötelezettség alól az önkormányzat tulajdonában lévő lakás bérlője az érintett adótárgy után.


5. §-hoz

Az adókötelezettség keletkezésére, megszűnésére vonatkozó szabályozást a Htv.-ben foglaltak alapján határozza meg a rendelet, továbbá a bevallás-benyújtási kötelezettséggel kapcsolatos mentesítést tartalmazza.


6. §-hoz

Az adómérséklés, adóelengedés, fizetési könnyítésre az adózás rendjéről szóló 2003. XCII. törvény 133-134. §-aiban foglaltakat kell alkalmazni.


7. §-hoz

A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a mindenkori hatályos helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


8. §-hoz

A rendelet hatályát szabályozza.

[1]

Módosította a 7/2015.(II.20.) önkormányzati rendelet, hatályos 2015. február 20-tól

[2]

Beépítette a 7/2015. (II.205.) önk. rendelet 2. §-a , hatályos 2015. február 20-tól

[3]

Számozást módosította a 7/2015. (II.205.) önk. rendelet 2. §-a , hatályos 2015. február 20-tól